coloumb Opublikowano 12 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2017 Chlopaki, czy Waszym zdaniem da sie tego 4000 XD zaado(a)ptowac na potrzeby kolowrotka rzeczno-uniwersalnego? Nie tylko boleniowy ekspress, ale takze tradycyjny szczupak? Nie mam doswiadczenia z kolowrotkami o metrowym obrotonawoju, nie potrafie sobie jakos tego do konca wyobrazic ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artek Opublikowano 12 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2017 Na początku szumią, a z czasem może pojawić się też stukanie Ten typ tak ma...A później też chrapanie, sapanie, mruczenie i pierdzenie, ale ten typ tak ma. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rolen Opublikowano 12 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2017 A później też chrapanie, sapanie, mruczenie i pierdzenie, ale ten typ tak ma. A to juz są wyłącznie Twoje doświadczenia 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wujek Opublikowano 13 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2017 (edytowane) Zaraz sam się przekonam co to za cudo . Co do trwałości to jak wytrzyma 3 sezony wiślanej orki to będę zadowolony. U mnie to on nie będzie leżał w gablotce i nie trafi na giełdę bez rysek, a jak się zużyje to dopiero wtedy będzie żyłki przewijał, a nie odwrotnie . Edytowane 13 Czerwca 2017 przez wujek 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 18 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2017 (edytowane) Nie jestem jasnowidzem Janek nie wiem jak będzie za rok, albo dwa,- ale po pierwszych kilkunastu sandaczach (potworów nie było) i ok 10 boleniach (przyzwoitych) wczoraj jeszcze powiesiło się jakieś sumowe dziecię -100 i nie stwierdziłem żeby kołowrotek chodził gorzej ale lepiej też nie Trudno mi też powiedzieć coś sensownego o dużych przynętach bo u mnie od czerwca tak do drugiej polowy lipca "rządzą" przynęty ok 5-6 cm, więc wobki to tak do 4-5g a ponieważ mam już letnią niżówkę to i masa główek nawet razem z gumą rzadko przekracza 30g...Mimo wszystko jestem wciąż bardzo zadowolony Edytowane 18 Czerwca 2017 przez Rheinangler 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coloumb Opublikowano 18 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2017 4 gramowy wobek, 30 gramowa glowka i jeszcze ten TP XD obok siebie wydaja sie byc niedopasowane ???? Ogarniasz jednym kijem wspomniany zakres przynet? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 18 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2017 (edytowane) Tak ogarniam i to z przyjemnością A dlaczego miały by być niedopasowane? Co ci w tym zestawie przeszkadza?Kołowrotek dobrze wyważa wędkę na 3m blanku Phenix M1+ model MH i to mi wystarcza.Do małych wobków jaziowych (minimum 4cm - mniejszych nie używam) używam żyłki 8lb czyli coś około 0,22 i plecionki PE 1.0 co daje mi zadowalające odległości rzutowe gdzieś ok 30m a do gumy plecionek PE 1.2 lub 1,5 i od 3g główki lata już na podobnie jak przy małych wobkach.Wszystko działa doskonale,- dla mnie doskonale ale tu także duża zasługa nurtu, który powoduje, że czuć prace tych maluchów, oczywiście nie tak jak na kiju 8 czy 10lb ale mnie to wystarcza by złowić taką rybę na którą poluję obojętnie czy to są jazie, klenie, brzany, sandacze czy bolenie...Acha - kołowrotek posiada hamulec a kij jest opisany od 8lb więc, nawet przy mocno zakręconym hamulcu nie powinno dojść do zerwania żyłki (temu służy to oznaczenie )Wydaje mi się, że lepiej jest się skoncentrować na skutecznym łowieniu, niż na tym jaki kołowrotek sobie zamówić i do jakiej wędki by pasował do przynęty.Pisałem już o tym nie raz ale się powtórzę... Według mnie dużo mądrzej jest myśleć przez pryzmat całego zestawu niż jednego z jego elementów....Zazwyczaj wędkarze doświadczeni, niekoniecznie abnegaci sprzętowi mają tego świadomość...Osoby, które ulegają opiniom, obojętnie czy z forum, gazety czy jakiegoś tam lokalnego czy towarzyskiego guru mają z tym wiecznie problem.W praktyce wygląda to tak, że nie zapną np: TP 4000 do 12 czy 17lb kija bo lepiej pasowała by 3000-ka w związku z tym np:pozostają w domu.....Na czym cierpi ich doświadczenie bo go nie mają szansy nabyć Edytowane 18 Czerwca 2017 przez Rheinangler 14 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coloumb Opublikowano 18 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2017 (edytowane) Nie przeszkadza, intryguje i ciekawi ???? Dzieki za opis. Przyznaje jednak, ze zylka 0,22 mm i jazie to jak dla mnie i mojej rzeki za duzo. Jakis czas temu probowalem sparowac kijek boleniowy z dragonowska HM80 w takiej wlasnie srednicy, bardzo szybko wrocilem zniesmaczony do plecionki PE 1.2, nie bylo mozliwosci rzucania tym czyms nawet wtedy, gdy podpinalem wobka ponad 15 gramowego. Sprezyna sztywna i tyle ???? Edytowane 18 Czerwca 2017 przez coloumb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 18 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2017 Tak ogarniam i to z przyjemnością A dlaczego miały by być niedopasowane? Co ci w tym zestawie przeszkadza?Kołowrotek dobrze wyważa wędkę na 3m blanku Phenix M1+ model MH i to mi wystarcza.Do małych wobków jaziowych (minimum 4cm - mniejszych nie używam) używam żyłki 8lb czyli coś około 0,22 i plecionki PE 1.0 co daje mi zadowalające odległości rzutowe gdzieś ok 30m a do gumy plecionek PE 1.2 lub 1,5 i od 3g główki lata już na podobnie jak przy małych wobkach.Wszystko działa doskonale,- dla mnie doskonale ale tu także duża zasługa nurtu, który powoduje, że czuć prace tych maluchów, oczywiście nie tak jak na kiju 8 czy 10lb ale mnie to wystarcza by złowić taką rybę na którą poluję obojętnie czy to są jazie, klenie, brzany, sandacze czy bolenie...Acha - kołowrotek posiada hamulec a kij jest opisany od 8lb więc, nawet przy mocno zakręconym hamulcu nie powinno dojść do zerwania żyłki (temu służy to oznaczenie )Wydaje mi się, że lepiej jest się skoncentrować na skutecznym łowieniu, niż na tym jaki kołowrotek sobie zamówić i do jakiej wędki by pasował do przynęty.Pisałem już o tym nie raz ale się powtórzę... Według mnie dużo mądrzej jest myśleć przez pryzmat całego zestawu niż jednego z jego elementów....Zazwyczaj wędkarze doświadczeni, niekoniecznie abnegaci sprzętowi mają tego świadomość...Osoby, które ulegają opiniom, obojętnie czy z forum, gazety czy jakiegoś tam lokalnego czy towarzyskiego guru mają z tym wiecznie problem.W praktyce wygląda to tak, że nie zapną np: TP 4000 do 12 czy 17lb kija bo lepiej pasowała by 3000-ka w związku z tym np:pozostają w domu.....Na czym cierpi ich doświadczenie bo go nie mają szansy nabyć Pomyślałem o jakiejś 270 uncjowce uzbrojonej niekoniecznie w torzite Jakieś nielubiane StC czy inny tego typu patyk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coloumb Opublikowano 18 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2017 (edytowane) Elitka 12 funtowa bedzie chyba lepsza od uncjowki...bo wlasciwie prawie uncjowka jest ???? Ogarnie jazie, bolenie, klenie, szczupaki, sandacze, od biedy wieksze okonie. No i z kolowrotkiem wielkosci 4000 wyglada dobrze i profesjonalnie. Edytowane 18 Czerwca 2017 przez coloumb 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 18 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2017 Elitka 12 funtowa bedzie chyba lepsza od uncjowki...bo wlasciwie prawie uncjowka jest ????Ale z nią te 30 g nie chodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coloumb Opublikowano 18 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2017 30 da sie, tyle ze na wlasne ryzyko i bez komfortu prowadzenia ???? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jano Opublikowano 18 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2017 30 da sie, tyle ze na wlasne ryzyko i bez komfortu prowadzenia czyli... nie chodzi 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coloumb Opublikowano 18 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2017 No dobra, praktycznie macie racje i sie nie upieram ???? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 18 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2017 (edytowane) Każda rzeka ma swoje uwarunkowania....W Polsce łowiłem jazie żyłkami 0,16 co najwyżej 0,18 i kijem 8-10 lb i takimi przynętami jakie ogólnie uważa się za jaziowe plemniki.Były to przede wszystkim Wiślane i Odrzańskie opaski.Tu gdzie obecnie mieszkam jaziowe minimum to 4cm (mam woblery 4cm ważące nawet 8g by nie być bezradnym spacerując z 20lb kijem...) ale łowię jazie również i 10cm wobkami,- nie jako przyłów. Łowię bo są i jest ich sporo, wiele z nich to hybrydy z boleniem itd....Szybkość wody w Renie nie pozwala rybom na liczenie nóżek i pasków na wabiu czyli jest prosto albo zażrą albo zrobi to inna ryba Rozmiar kołowrotka nie ma dla mnie większego znaczenia poza wagą, której potrzeba do jako - takiego wyważenia zestawu. Oczywiście poza jakimiś kuriozalnymi konstelacjami PS -1Daniel tego Phenixa 298cm 17lb MH mam w Torzitach mimo tego jest jak piszę PS-2Bardzo mi przykro, ze jak większość kolegów z forum nie uwielbiam St.CTo z cała pewnością świetne wędki, tylko mnie - dziwakowi, jakoś nie leżą To na pewno to niemieckie powietrze mi zaszkodziło Edytowane 18 Czerwca 2017 przez Rheinangler 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery L.E. Opublikowano 18 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2017 Tak ogarniam i to z przyjemnością A dlaczego miały by być niedopasowane? Co ci w tym zestawie przeszkadza?Kołowrotek dobrze wyważa wędkę na 3m blanku Phenix M1+ model MH i to mi wystarcza.Do małych wobków jaziowych (minimum 4cm - mniejszych nie używam) używam żyłki 8lb czyli coś około 0,22 i plecionki PE 1.0 co daje mi zadowalające odległości rzutowe gdzieś ok 30m a do gumy plecionek PE 1.2 lub 1,5 i od 3g główki lata już na podobnie jak przy małych wobkach.Wszystko działa doskonale,- dla mnie doskonale ale tu także duża zasługa nurtu, który powoduje, że czuć prace tych maluchów, oczywiście nie tak jak na kiju 8 czy 10lb ale mnie to wystarcza by złowić taką rybę na którą poluję obojętnie czy to są jazie, klenie, brzany, sandacze czy bolenie...Acha - kołowrotek posiada hamulec a kij jest opisany od 8lb więc, nawet przy mocno zakręconym hamulcu nie powinno dojść do zerwania żyłki (temu służy to oznaczenie )Wydaje mi się, że lepiej jest się skoncentrować na skutecznym łowieniu, niż na tym jaki kołowrotek sobie zamówić i do jakiej wędki by pasował do przynęty.Pisałem już o tym nie raz ale się powtórzę... Według mnie dużo mądrzej jest myśleć przez pryzmat całego zestawu niż jednego z jego elementów....Zazwyczaj wędkarze doświadczeni, niekoniecznie abnegaci sprzętowi mają tego świadomość...Osoby, które ulegają opiniom, obojętnie czy z forum, gazety czy jakiegoś tam lokalnego czy towarzyskiego guru mają z tym wiecznie problem.W praktyce wygląda to tak, że nie zapną np: TP 4000 do 12 czy 17lb kija bo lepiej pasowała by 3000-ka w związku z tym np:pozostają w domu.....Na czym cierpi ich doświadczenie bo go nie mają szansy nabyć Ja właśnie mam zamiar podpiąć stellkę FI 4000 do swojego phenixa 4-10lb głównie dla tego iż masowo ten kołowrotek odpowiada mi a tym bardziej swoją uniwersalnością gdybym chciał nawet ciut ciężej poprowadzić. Głównie łowie na średnio ale wole mieć zapas niż katować. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MefistoFishing Opublikowano 19 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2017 Fajna ta poszerzana szpulka od C5000... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 20 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2017 A pasuje do 4000? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 20 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2017 A pasuje do 4000?Pasuje 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 20 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2017 Fajna ta poszerzana szpulka od C5000... Masz taką Mefi ? Jeśli tak to proszę o info na priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MefistoFishing Opublikowano 20 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2017 Masz taką Mefi ? Jeśli tak to proszę o info na priv nie...ale zamówiłem...chyba domówię wiecej jeszcze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 20 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2017 Super daj znać jak dojdą, może się to uda zgrać z inną wysyłką z Polski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MefistoFishing Opublikowano 20 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2017 Super daj znać jak dojdą, może się to uda zgrać z inną wysyłką z Polski spox 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 26 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2017 To o co zapomniałem was zapytać to to, czy do szpuli C 5000 XG pasuje pokręcajka z 4000 czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MefistoFishing Opublikowano 26 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2017 To o co zapomniałem was zapytać to to, czy do szpuli C 5000 XG pasuje pokręcajka z 4000 czy nie? nie ma to znaczenia bo pokręcajki w obu są identyczne. Po prostu szpula C5000 pasuje zamiennie do 4000 i na odwrót bez żadnych dodatkowych operacji. Jutro będę miał dostawę szpul: TP XD C5000TP XD 4000TP XD C3000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi