Rheinangler Opublikowano 26 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2017 No to super, poproszę tę C 5000 i info na priv ile lać wysyłka do dojczlandi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MefistoFishing Opublikowano 26 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2017 No to super, poproszę tę C 5000 i info na priv ile lać wysyłka do dojczlandi 269 zł plus wysyłka 20 zł, ale pocztą...mogą zapierdolić to na twoje ryzyko szpulki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 26 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2017 ostatnio nic się nie stało, wysyłałeś jako polecony z potwierdzeniem odbioru - tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MefistoFishing Opublikowano 26 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2017 ostatnio nic się nie stało, wysyłałeś jako polecony z potwierdzeniem odbioru - tak? normalny polecony priorytet wysyłałem zawsze do ciebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 26 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2017 I tym razem tak zrób Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MefistoFishing Opublikowano 26 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2017 I tym razem tak zrób ok, to napsiz jak zwykle adres na priva i ja wysyłam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytec Opublikowano 2 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2017 Z czego wynika większa waga wersji 4000 od 3000 - większy korpus ? Czy szpula z "tradycyjnego" TP'15 będzie pasować ? Poza tym może ktoś z użytkowników podzieli się wrażeniami z użytkowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 2 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2017 Z czego wynika większa waga wersji 4000 od 3000 - większy korpus ? Czy szpula z "tradycyjnego" TP'15 będzie pasować ? Poza tym może ktoś z użytkowników podzieli się wrażeniami z użytkowania 3000 w tym modelu to 2500 z głębszą szpula 4000 to normalne 4000 Shimano Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cristovo Opublikowano 2 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2017 Guzu, a może pamiętasz 11TP? Zdaje się, że w zamierzchłych czasach jakieś przez Twoje ręce przeszły.....czy da się jakoś do tej starszej konstrukcji porównać TP XD? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 2 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2017 Guzu, a może pamiętasz 11TP? Zdaje się, że w zamierzchłych czasach jakieś przez Twoje ręce przeszły.....czy da się jakoś do tej starszej konstrukcji porównać TP XD? Szpulki pasują zamiennie między tymi dwoma modelami Tylko z pokrętłem trzeba przekładać.Kilka tp 11 w rękach miałem, jednak zawszę odstręczal mnie od nich ten mega ciężki rotor z tworzywa sztucznego jakiegoś tam.Poza tym to kołowrotki jak kołowrotki Tp 11 ma wyłącznik blokady wstecznych obrotów.Poza tym oba są dobre i trwałe 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cristovo Opublikowano 2 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2017 (edytowane) Użytkuję od kilku lat 11TPC3000.....kołowrotek bardzo dobry, ale ma jak wszystko wady, zwłaszcza irytujące klekotanie podczas ściągania mocno pracujących przynęt. Zjawisko występuje także w 12V4000, na szczęscie w znacznie mniejszym stopniu. Zastanawiam się, czy ten TP XD przypadkiem także nie robi podobnych numerków A właśnie......radzi sobie mimo wysokiego przełożenia z prowadzeniem pod prąd agresywnych woblerów czy chociażby dużych obrotówek? Edytowane 2 Lipca 2017 przez cristovo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tpe Opublikowano 2 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2017 Przecież od dawna wiadomo, że tylko polski Mauzer nie klekocze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 2 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2017 U mnie nic takiego jeszcze nie wystąpiło (klekotanie) a już miałem okazję połowić i ciężko i z oporem, na rybie też parę razy hamulec zagrał i kołowrotek nadal działa tak jak działał wyjęty z pudła ale pewnie jeszcze wszystko przede mną Na rotorze "0" luzu na przekładni owszem nawet chyba zbyt duży ale na razie nic z tym nie robię tylko łowię 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 4 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2017 (edytowane) Dziś dotarła do mnie pasująca do 4000 szpula z modelu 5000 i pokusiłem się o małe porównanie szpul.Średnica 4000 to 51 mmŚrednica 5000 to 52,5 mmWaga ... hm niestety mam ponawijane już linki więc pewne przekłamanie i niedokładność jest, ale tak z grubsza:4000 - 60g Varivas 1.5 PE podkład żyłka 0,285000 - 70g Varivas 1.2 PE podkład ten samDla porównania Daiwa MB 3000 średnica 54 mm i waga 68g z Varivasem 1.2 PE , podkład jak w TP. Edytowane 4 Lipca 2017 przez Rheinangler 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cristovo Opublikowano 4 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2017 Się boję na jerka wchodzić.....jeszcze chwila i kupię tego XD, jakoś podejrzanie nikt z używających nie chce złego słowa powiedzieć. No, może ten luz w arkowym egzemplarzu......no ale luzy muszą być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 4 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2017 Krzysiek, w trakcie łowienia jest to kompletnie nieodczuwalne! Gdyby nie "zaćmienie" jakie powstało w mojej już nieco siwej pale po przygodach i rozmowach z Panem Tomaszem i czego wynikiem było dokładne ustawienie moich wszystkich Daiw pewnie bym nawet na to nie zwrócił uwagi... Dziś także po raz pierwszy od zakupu ściągnąłem go z wędki by nawinąć nową żyłkę "do bolków" i muszę powiedzieć, że szum o którym pisałem jakby się uspokoił - jest wyraźnie cichszy.młynek kręci wyraźnie lżej 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cristovo Opublikowano 4 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2017 (edytowane) Ja tam do szumu się przyzwyczaiłem, posiadam i katuję na bolesławach Vanquisha 12.....wszystko szumi pięknie, nawet podczas ostatnich wichur słychać Ale może w końcu pójdę po rozum do głowy i po pierwsze, kupię coś specjalnie do raperskich zastosowań, po drugie......przesmaruje rolkę Quantumem Hot Sauce, bo na razie od nowego bawię się oliwką Shimano, aplikowaną przez otworek przy śrubie mocującej....taki wariat Arek, czyli co, brać tego XD 4000 jako uzupełnienie 12-funtowej 9-stopowej starej Elitki? Nie za ciężki? A tak poza tym i zupełnie nie w temacie - szkoda Zorro, ile to ludzi zdradziło od czasu Jego zniknięcia daiwowski klan..... Edytowane 4 Lipca 2017 przez cristovo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 4 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2017 Coś tam skrobnę od czasu do czasu w tym wątku ale staram się tylko opowiadać o tym co widzę i słyszę w swoim egzemplarzu, porównania nie mam żadnego bo jak już pisałem ostatnie Shimano jakie miałem 20 lat temu zakończyło moją przygodę z tymi młynkami...Z tego, który dzięki sugestii Daniela kupiłem jestem na razie bardzo zadowolony.Czekam też na opinię Daniela i Janka, bo wiem, że są wiarygodni i łowią poza fotelem 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qcyk Opublikowano 15 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2017 (edytowane) Panowie cały wątek przerobiłem i nie znalazłem info więc zapytam Zaznaczam, że na kołowrotkach znam się tyle co nic. Jaka jest rzeczywista różnica między tp xd4000xg 2017 a np tp sw4000xg 2015 oczywiście poza wagą i rocznikiem Zastanawiam się którego wybrać pod bolki. Wygląd i waga podpowiada mi Tp xd4000xg... pytanie czy bebechy czymś się różnią czy różnica wagi to kwestia korpusu? Pozdrawiam P.S. Możliwe że będzie używany sporadycznie do szczupolców max 40g przynęty. Edytowane 15 Lipca 2017 przez Qcyk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MefistoFishing Opublikowano 15 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2017 Panowie cały wątek przerobiłem i nie znalazłem info więc zapytam Zaznaczam, że na kołowrotkach znam się tyle co nic. Jaka jest rzeczywista różnica między tp xd4000xg 2017 a np tp sw4000xg 2015 oczywiście poza wagą i rocznikiem Zastanawiam się którego wybrać pod bolki. Wygląd i waga podpowiada mi Tp xd4000xg... pytanie czy bebechy czymś się różnią czy różnica wagi to kwestia korpusu? Pozdrawiam P.S. Możliwe że będzie używany sporadycznie do szczupolców max 40g przynęty. jeden z drugim nie ma cech wspólnych...na bolki brałbym XD nie SW... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cristovo Opublikowano 16 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2017 (edytowane) Daniel, bierzmy TP XD 4000.....razem raźniej A w razie czego odpowiedzialni się znajdą, przykładowo Daniel Guzu, Arek czy Mefi Edytowane 16 Lipca 2017 przez cristovo 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qcyk Opublikowano 16 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2017 Tak trzeba będzie zrobić chyba ;-) Wysłane z mojego Sony Xperia za pomocą Taptalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 18 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2017 SW XG ma korpus i mechanizm rozm. 5/6tys co przy jego przełożeniu powoduje, że nie ma efektu tłumienia płynności startu, śmiga lekko jak zabawka w rozm.2tys i przeniu 4.8, lżej niż mortek 2500H, który masła ma full ale jednak mniejszy mechanizm przy wysoki przełożeniu nieco muli start przy wabikach stawiających opór. SW zwija metr linki na obrót i wyrywa na powierzchnię z dystansu każdego chlapaka a ryby do 1.5 kg zwija niczym wahadłówki nie miałem XD ale przy SW nie ma co obawiać się masy ma dobry balans i nie odczuwa się dyskomfortu nie namawiam ale to naprawdę solidna maszynka. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 18 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2017 Kilkadziesiat lat temu nadeszla NOWA FALA BRYTYJSKIEGO HEAVY METALU i wiele zmienila na scenie \m/ https://pl.wikipedia.org/wiki/New_Wave_of_British_Heavy_Metal Teraz nadchodzi NOWA FALA SHIMANO Obysmy za kilka dekad mogli wymienic sie refleksjami o tej nowej fali S 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cristovo Opublikowano 8 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2017 (edytowane) Wszyscy mają XD, mam i ja Człowiek się uczy całe życie (albo i nie) i głupi umiera (a to już bez wyjątku)........przecież tym Twinkiem nie da się kręcić w fotelu! Niby pracuje lekko, miękko, masłowato, zresztą dosłownie, bo czuć, że w środku smaru nie brakuje (jakiś bubel? przeoczenie?), jest ładny i piękny, do tego pasuje do niego i podwójna rączka od Ultegry, i "kompresor" pojemności szpuli od Biomastera, i nawet szpula z pokręcajką od Vanquisha 12 (i odwrotnie.....przyznam jednak, że nie próbowałem nawijać na podmienione szpule), ale szumi głośno i wyraźnie, do tego musiałem zdjąć spod szpuli jedną podkładkę, coby nawój poprawić, a to jest czynność w tej klasie sprzętu upokarzająca, ponadto ten cudaczny i nieakceptowalny na tę chwilę knob!!! Jak łowić, panie prezesie?! A tak mniej niepoważnie........pierwsze doznania dość pozytywne, chociaż rzeczywiście z podkładkami pod szpulą trzeba będzie się pobawić, no i ewentualnie wymienić knob, chyba że zostanę przy nieoryginalnej podwójnej rączce. Kusi jednak oryginalna, jej konstrukcję przemyślano tak, aby dodatkowo zabezpieczyć przed wilgocią. W ogóle wszystko jest szczelne, nawet plastikowa nakrętka na nieużywany otwór na rączkę pozbawiona jest jakichkolwiek dziurek (w TP11 czy V12 ten element jest ażurowy), nie ma niepotrzebnego portu na smar (kto to w ogóle wymyślił?) oraz mniej kontrowersyjnego, ale zapewne równie nieistotnego przy rolce prowadzącej linkę. Rolka kręci idealnie, mam wrażenie, że przesmarowana jest białym smarem Shimano, raczej na pewno nie jest to oliwka. Kołowrotek jest dość masywny, ale tych gramów wcale nie jest za dużo...w sam raz jak na sprzęt do lekkiego katowania Czekam na obiecaną plecionkę i ruszam z testami. Szczerze mówiąc będę mocno zdziwiony, jeśli TP XD 4000 nie spełni oczekiwań.....no ale wszystko okaże się nad wodą, jak napisałem na początku, do fotela bym go nie zabrał Edytowane 8 Sierpnia 2017 przez cristovo 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi