Skocz do zawartości

Twin Power 4000 XD 2017

przemow

Rekomendowane odpowiedzi

SW jest dużo cięższy

Krzysiek no chyba nie dłubiesz na ciężko okoników,kleni,jazi - kijem 290 do 10g?????

Napisz konkretnie co łowisz, jakie przynęty ma ów kołowrotek obsłużyć(g)

i jakiej wędki używasz(cm)...

Będzie nam łatwiej

To są dwa różne kołowrotki...

Edytowane przez Baars

No dobra to trochę zmienia postać rzeczy - myślałem , że łowisz z brzegu...

Teraz pytanie do Ciebie czy 4000 do takich kijów nie będzie zbyt duży?

Moim zdaniem - tak - jakie masz w tych kijach startowe?

Może pójdź w kierunku Exsenca C3000 MHG?

Edytowane przez Baars

To albo TP XD C3000XG (choć to chyba słaby pomysł) albo w/w Exsence...

Wielkość 4000 do kija 213 lub 230cm - no sam nie wiem...

Szkoda,że SW nie produkują mniejszego byłby idealny do Twoich potrzeb.

No i pomogłem ????

Edytowane przez Baars

Jeśli używałeś Caldi 3000 i rozmiar ci nie przeszkadzał to i w TP 4000  też ci nie będzie przeszkadzał.

Szpula jest minimalnie węższa (w porównaniu z standardową  Daiwowską-3000-ką) ale to różnica rzędu 2-3 mm i w żadnym stopniu nie przekłada się na odległości rzutu.

Mój TP 4000 XD,-  można powiedzieć, że ma mocny sezon za sobą, gramatura nieco większa jak u ciebie oddziałuje na jego tryby, tylko nurt wielokrotnie mocniejszy niż na Oderce.

Widocznego zużycia brak jak poinformował mnie kolega, który go serwisował, 

Kultura pracy młynka według mnie wciąż bardzo wysoka.

TP 4000 PG nie miałem ale mogę porównać TP SW 4000 i TP XD 4000 pod kątem takiego łowienia i na dziś wydaje mi się, że TP XD jest wystarczający,- jeśli kołowrotek ma być lekki.

Co do przełożenia,- wydaje mi się iż podwyższone przełożenie jest przydatną cechą przy sandaczowaniu a skoro jak czytam rozważasz szybsze przełożenie to rozumiem że obce są ci spory i rozważania pt: " czy hart mimo iż jest wyścigowym psem zdolny jest do spacerowania ?"....

• Like 2

Jeśli używałeś Caldi 3000 i rozmiar ci nie przeszkadzał to i w TP 4000 też ci nie będzie przeszkadzał.

Szpula jest minimalnie węższa (w porównaniu z standardową Daiwowską-3000-ką) ale to różnica rzędu 2-3 mm i w żadnym stopniu nie przekłada się na odległości rzutu.

Mój TP 4000 XD,- można powiedzieć, że ma mocny sezon za sobą, gramatura nieco większa jak u ciebie oddziałuje na jego tryby, tylko nurt wielokrotnie mocniejszy niż na Oderce.

Widocznego zużycia brak jak poinformował mnie kolega, który go serwisował,

Kultura pracy młynka według mnie wciąż bardzo wysoka.

TP 4000 PG nie miałem ale mogę porównać TP SW 4000 i TP XD 4000 pod kątem takiego łowienia i na dziś wydaje mi się, że TP XD jest wystarczający,- jeśli kołowrotek ma być lekki.

Co do przełożenia,- wydaje mi się iż podwyższone przełożenie jest przydatną cechą przy sandaczowaniu a skoro jak czytam rozważasz szybsze przełożenie to rozumiem że obce są ci spory i rozważania pt: " czy hart mimo iż jest wyścigowym psem zdolny jest do spacerowania ?"....

Dla mnie ma byc to „narzędzie” do połowu ryb, potrzebuje sprzetu w miarę pewnego i niezawodnego. Przy tym lekkiego bo nam problem z nadgarstkiem. Co do firmy, przełożeń i kosmicznych technologii rodem ze star treck’a to już drugorzedna sprawa :) Człowiek łapie a nie sprzęt i technologie

Zanim zamówisz zapytaj jeszcze kolegę @TP. Tomek pisał kiedyś o "cięższym starcie" czy czymś takim przy TP XD i cięższych przynętach,- ja tego w ogóle nie czuję i nie zauważam, ale może jestem zbyt gruboskórny i nie czuję takich niuansów...

Jeżeli chodzi to o mnie, nie ma różnicy w starcie przy używaniu ciężkich przynęt między TPXD i TPSW. Różnica jest podczas pierwszej fazy holu. Po zacięciu ryby XD nie ma takiego powera jak SW. Ale jak ktoś mądry mi to wytłumaczył, chodzi o długość ramienia korbki.

• Like 3

O i fajnie, że się Tomek odezwałeś i wyjaśniłeś, wiedziałem że coś kiedyś pisałeś o tym ale nie wiedziałem dokładnie o co chodziło....

Przepraszam za przekręcenie nicka ^_^

Nie ma sprawy. Po roku intensywnego orania oceanu uważam, że mój XD był wart każdego wydanego na niego jena.

post-45603-0-72967300-1537832329_thumb.jpg

• Like 6

Co prawda nie łowię nim sandaczy, choć zdarzyło się kilka razy poorac dno, ale głównym celem dla którego go kupiłem są bolenie. Kołowrotek ostro dostał w dupe w tym roku i jestem z niego zadowolony, choć kilka razy zdarzyła się broda z plecionki. Tyle że to raczej nie wina kołowrotka tylko luzow na plecionce po zbiciu kabłaka. Nie żałuję zakupu.

• 2 miesiące temu...

Witam. Również jestem od dzisiaj posiadaczem i zarazem użytkownikiem TP 4000 XD. Nawiązując do wcześniejszych pytań i odpowiedzi link http://jerkbait.pl/topic/50559-15-shimano-twin-power-2015-sw-i-nie-tylko/page-65#entry2496902 młynek dla próby sparowałem z kijem Kraag XF 9'6" 22lb (cast), bardzo ładnie wyważony zestaw, chodzi o blank (długość, moc) + wspomniany TP XD. Dedykowany spin tej samej serii tyle że "F" 9'6" 16-17lb w trakcie budowy. Dzięki Wszystkim którzy doradzali w wyborze. Pozdrawiam / Andrzej.

• Like 1

• 3 tygodnie później...