Żbiku Opublikowano 22 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2019 Mój XD 4000XG zaliczył na razie ok 7-8 wypadów po pare godzin na plażę i na razie wszystko gra i nic nie buczy. Odpukać, oby jak najdłużej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemow Opublikowano 22 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2019 (edytowane) Arek tylko jedno łożysko. To na dolnym podparciu piniona :-)W tym miejscu zbiera się cały brud z przekładni i przez to te problemy.W starszych Shimano gdzie nie było tych uszczelek/oringów na pinionie mniej problemów z tym było.@Jozi przy tylu setkach sprzedanych sztuk i i tak mały odsetek jest. To samo z łożyskami. Może się po prostu trafić trefne.Moi znajomi tymi XD 4000 przynętami po 40- 60g łowią i dają radę jak narazie. Edytowane 22 Grudnia 2019 przez przemo_w 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Stanek Opublikowano 22 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2019 Ja mam na ten moment 156 dni wędkarskich od maja licząc, zwykle zaczynam spinem, zatrudniony 1 do 4 godzin na dzień, potem przechodzę na inne b.mocne stacjonarne zestawy, cel ten sam - szczupak, jako przyłów sum-ki. Mój kręci płynnie, bezproblemowo, pod obciążeniem nic nie słyszę i oby tak zostało. Wypada dopisać, łowię na zaporówce, wahadła 8-35 gram (Nadrowski, Hetflaisz). Rzeka Ren to inna bajka, duży uciąg... Moje brodzenie przy tym znad Renu to kanapowa terapia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 22 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2019 Koszt dobrego łożyska ezo to raptem 20-30PL. Myślę, że warto profilaktycznie wymienić łożysko podczas serwisu i zapomnieć o ewentualnych niespodziankach w przyszłości. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 22 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2019 Byc moze niefortunnie sie wyrazilem - w sensie przekazu nie chcialem by bylo to odebrane jako wielkie oburzenie itd.Po prostu cos tam padlo jak w kazdym mechanizmie i tyle. Jak Kuba pisze max 30 zl zalatwia sprawe i po klopocie.Poza tym wydaje mi sie, ze to uczciwie wobec kolegow z forum, mowic jak jest bez dorabiania ideologi. Jak sie cos bedzie powtarzalo to bedzie "przpadlosc modelu" a jak nie to bedzie wypadek przy pracy...Mam nadzieje Przemek, ze nie urazilem Cie zamieszczajac fragment naszej prywatnej korespondencji ... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 22 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2019 Arek tylko jedno łożysko. To na dolnym podparciu piniona :-)W tym miejscu zbiera się cały brud z przekładni i przez to te problemy.W starszych Shimano gdzie nie było tych uszczelek/oringów na pinionie mniej problemów z tym było.@Jozi przy tylu setkach sprzedanych sztuk i i tak mały odsetek jest. To samo z łożyskami. Może się po prostu trafić trefne.Moi znajomi tymi XD 4000 przynętami po 40- 60g łowią i dają radę jak narazie.W punkt.Tak się składa że chyba dwa lata temu poszło mi właśnie to łożysko w Stelli 10.Skończyło się na wymianie obu po obu stronach piniona. Tak na wszelki wypadek.Wszystko co pracuje,się zużywa 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemow Opublikowano 22 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2019 Byc moze niefortunnie sie wyrazilem - w sensie przekazu nie chcialem by bylo to odebrane jako wielkie oburzenie itd.Po prostu cos tam padlo jak w kazdym mechanizmie i tyle. Jak Kuba pisze max 30 zl zalatwia sprawe i po klopocie.Poza tym wydaje mi sie, ze to uczciwie wobec kolegow z forum, mowic jak jest bez dorabiania ideologi. Jak sie cos bedzie powtarzalo to bedzie "przpadlosc modelu" a jak nie to bedzie wypadek przy pracy...Mam nadzieje Przemek, ze nie urazilem Cie zamieszczajac fragment naszej prywatnej korespondencji ...Arek spokojnie ,nie ma problemu :-)Tylko znając to forum urośnie to do rangi mega usterki dyskredytującej młynek :-)Przy masowej produkcji takie przypadki muszą się zdarzyć bez względu czy to Stella, Tp czy inny. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 22 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2019 (edytowane) Wyobraźcie sobie, że kupiłem nowego morethan-a i okazało się, że ma zbyt dużą tulejkę stabilizującą w nakrętce rotora...luz taki, że gołym okiem widać, oś ma średnicę 3,42mm o otwór w tulejce 4 Zamówiłem oryginał z jp, niemniej nie liczę na sukces więc dorabiam zamiennik że spiekanego mosiądzu, który będzie zdecydowanie bardziej "wymiarowy" Edytowane 22 Grudnia 2019 przez guciolucky 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 22 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2019 i to sa wlasciwe ruchy, cos poprawic lub zmodernizowac, zamiast wylewac zale na inzynierow i buchalterow z firmy "D" lub "S" 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19john92 Opublikowano 22 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2019 Miałem podobną przypadłość, że coś zaczęło chrobotać pod obciążeniem ale w TP SW. Okazało się, że nakrętka rotora się poluzowała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smokwelski Opublikowano 22 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2019 Czy w Srelli czy w Stradicu są to te same łożyska. To prawda, że Shimano ostatnimi czasy ma jakby mniejszą kontrolę nad ich jakością. Równolegle wkładane są różna partie, można poznać to po odcieniu, niektóre są całkiem czarne, inne SARB mają standardowy srebrny kolor. Nie podejmuję się powiedzieć, które lepsze. Co do padniętego łożyska pod pinionem: są maleńkie, 5x8x2,5 lub 6x10x3 w 4000. Mam jednak obawy czy to jest powód złej pracy pod obciążeniem. Daj znać, czy serwis pomógł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 25 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2019 Dam znac w tym watku jak juz bedzie po operacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 25 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2019 Łożyska nierdzewne są ciche ale mniej trwałe od "żelaznych", które wymagają więcej smaru (nawet jako zabezpieczenie przed rdzewieniem) i są głośniejsze. Najgłośniejsze są łożyska ceramiczne, które wcale nie wymagają smarowania, wyjątkowo wymagają śladowych ilości smaru (z racji występowania kilku typów łożysk ceramicznych). Sam kupuję łożyska nierdzewne EZO gdyż uważam, że w kołowrotkach panują warunki właściwe do eksploatacji tychże łożysk. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 25 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2019 Nie wiem Kuba czy to co napisze nie jest zbyt daleko idaca interpretacja, ale tak mi przez mysl przeszlo, ze to szumienie nowych modeli moze byc spowodowane iloscia lozysk ceramicznych a nie jak to upatrujemy gorszej jakosci wykonania podzespolow? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemow Opublikowano 25 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2019 Nie używają łożysk ceramicznych.Szumi mikromoduł. Więcej elementów pracujących i to cały sekret :-) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smokwelski Opublikowano 25 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2019 (edytowane) Szumi oporówka najczęściej, nie mikromoduł. Raz, inne oporówki. Kiedyś miały paseczek z gąbki, który trochę wytłumiał wałeczki. Dwa - nie stosuje się obecnie w montażu żadnego smaru ani oliwki. Pół kropelki rzadkiej oliwki zawsze dobrze robiło oporówce i nie stwarzało ryzyka przepuszczania zimą. Trzy - uszczelnienia. Kiedyś zawsze po jakimś czasie eksploatacji, już po kilku godzinach kręcenia, dostawało się tam troszę smaru od dołu z łożyska na koszu lub od góry z osi. Teraz gumy blokują. I cztery: mam wrażenie że teraz pierscień i wałki są jakby "tępe", niedoszlifowane, kiedyś były bardzo gładkie. Może też inny materiał, jakiś niklowany mosiądz (pierścień) a nie nierdzewka.Szum nowego kołowrotka przycicha znacznie po kilkunastu godzinach kręcenia. Ostatnio nabyłem kilka nowych kręćków. Każdy tak miał. Rozkręciły się. Dotyczy to nie tylko tych na S. Mały Fuego szumiał jak wodospad i czuć było lekką chropawość pracy. Przeszło mu po kilku godzinach prawie całkowicie. Rekordzistka szumu, oporu i chropawości pracy to 13 Stelka SW 4000XG. Też już jej sporo przeszło od godzinki kręcenia fotelowego. Z tym, że instrukcja wyraźnie informuje, że ponoć tak ma być, gładkość ma przyjść po kilku godzinach pracy pod obciążeniem. Niby to kwestia wyjątkowej twardości przekładni, która musi się dotrzeć.Jakoś "cywilne" Stelle nie muszą się docierać, ciekawe. Edytowane 25 Grudnia 2019 przez smokwelski 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 25 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2019 Szumią też topowe kołowrotki bez mikromodułów. Szumienie jednak nie pochodzi z łożysk. W Existach wyraźnie słychać szumek wirujących, największych kół czyli przekładni i posuwu, choć to ostatnie nie jest metalowe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemow Opublikowano 25 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2019 Ja to mam szczęście. Nad moją zaporówką słyszę szum trzcin, nad rzeką szum płynącej wody... a pracującego kołowrotka nie słyszę nigdy :-) 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smokwelski Opublikowano 25 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2019 (edytowane) Ja mniej☹ gram na gitarze, mam dobry słuch????. Szczęście w nieszczęściu, prawie całkowicie przeszedłem już na Stelle. Na poważnie: kołowrotek nie powiniem nadmiernie szumieć. Jakoś dekadę temu to się udawało bez większych problemów. Ja też lubię słuchać odgłosów przyrody i tylko ich, wolałbym do tego nie dokładać w miksie irytujących efektów specjalnych. Nie idźmy tą drogą, bo za chwilę zaczniemy wyśmiwać ludzi, którzy np. wolą prosto zamocowane przelotki. Od schludnych ciuchów na ryby też więcej nie złowimy, a gumofilców i obdartych szmat w trzcinach nie widać. Edytowane 25 Grudnia 2019 przez smokwelski 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek Koralewski Opublikowano 26 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2019 Ja na mojego c3000hg wyjąłem troć 80+, szczupaki 50-80, kilkanaście boleni 50cm, tęczaki po 50cm,kilkadziesiąt leszczy kapotników i setkę okoni i działa jak nowy. Sparowany z St Croix PS76mlf2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 26 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2019 Darku, jesteś Wielki 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fish28 Opublikowano 26 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2019 Takie i większe ryby to ja połowiłem na c2000sTeż mu nic nie dolega???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smokwelski Opublikowano 27 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2019 Tp xd c2000s??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 27 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2019 Ciesze sie bardzo ze koledzy tak wspaniale polowili jednak brac udzial w "mierzeniu czlonkow" nie zamierzam nawet jaby to mialo wygladac na to, ze moj XD "padl" od krecenia w fotelu 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fish28 Opublikowano 27 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2019 Tp xd c2000s???Nie, 15'???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi