Jozi Opublikowano 1 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2020 A co do łożysk... cóż dzieje się to już o jakiegoś czasu Racja, jakość sprzętu zaczyna schodzić na psy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemow Opublikowano 2 Marca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2020 Racja, jakość sprzętu zaczyna schodzić na psy .Jak była tam tulejka to nic się nie działo :-)Tam się zbiera cały syf i to cały sekret uszkodzenia tych łożysk :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 2 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2020 (edytowane) Nie po raz pierwszy okazuje sie Kuba ze mamy podobne upodobania poprosze Michala zeby mi pare Slimow dorzucil do nowego zamowienia Wracajac do lozysk, jak juz wielokrotnie i w roznych watkach pisalismy z nimi to jest jednak loteria, choc moze i nie jest przypadkiem, ze wieksze ich obciazenie spowodowane lowieniem w ponadprzecietnym nurcie pomoglo im, szybciej niz gwarancja zaklada przeniesc sie na smietnik Edytowane 2 Marca 2020 przez Rheinangler Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 2 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2020 (edytowane) Jak była tam tulejka to nic się nie działo :-)Tam się zbiera cały syf i to cały sekret uszkodzenia tych łożysk :-)Ja sie tylko jako laik zastanawiam Przemku jaki syf sie tam zbiera, skoro kolowrotek ten jest taki szczelny jak pisza marketingowcy Shimano?Ja moge potwierdzic ich zdanie,-- ze ten kolowrotek jest bardzo szczelny, przynajmniej moj egzemplaz. Od osoby ktora go serwisowala nie slyszalem zeby tam jais syf sie nazbieral.Powiem wiecej, lozyska te po wyciagnieciu - nie sprawialy wrazenia zepsutych, dlatego Serwis poprosil mnie zebym najpierw polowil nim chwilke a dopiero potem potwierdzil badz zaprzeczyl diagnoze. To, ze stosowana w tym miejscu tulejka nie przyspazala wczesniej klopotow jest najlepszym dowodem na to ze pakowanie lozysk gdzie sie da jest nieporozumieniem w kategori wytrzymalosci i niezwodnosci ale zapewne nie jest nim w kategorii maslanej pracy Ot taki dysonans pomiedzy tymi dwoma wartosciami sie pokazal Edytowane 2 Marca 2020 przez Rheinangler 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smokwelski Opublikowano 2 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2020 Te łożyska są, moim zdaniem - o czym wspominałem kilkukrotnie - za małe w to miejsce. 5x8x2,5 to prawdziwa miniaturka, w 4000 łożysko 6x10x3 - śmiech na sali, takie samo podpiera szpulę od góry (przy okazji - w razie W najszybszy sposób na znalezienie łozyska do wymiany, w szpule można sobie wstawić nowe później, nawet na tym padłym jednak podziała w tym miejscu jakiś czas wystarczająco dobrze, nikt nie odczuje różnicy). Na pinion działają duże siły, o ile przy poprzecznej sile na oś na środku, gdzie jest duże łożysko na koszu, odchyłka jest nieznaczna, to na dolnym końcu już istotna, a tam jest właśnie to mikrołożysko.Jakość łożysk stosowanych przez Shimano jest najczęściej dobra (jak ktoś rozbiera dużo, to wie, że stosowane są zamiennie różne wersje, wrzucane do wspólnego wora S-ARB, różniące się nieznacznie np. kolorem, odcieniem czerni, czy blaszkami), ale czasem trafi się zgniłe jajo, padają nawet łożyska główne na koszu. Jest to raczej wada poszczególnych egzemplarzy, nie stwierdziłem ścisłej korelacji między intensywnością użycia, a trwałością łożyska. Chodzi oczywiście o przypadki, gdy łożysko pada daleko przed czasem, np. po sezonie. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 2 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2020 (edytowane) W 2020 roku to wszystko jest kwestia tabeli w excelu.Ktoś doszedł do wniosku, że taniej wkładać gorsze jakościowo i wymieniać na gwarancji, niż w każdą jedna maszynkę wkładać ileś tam tych droższych. A rozmiar łożysk w tym czy innym punkcie kołowrotka, wynika tylko i wyłącznie z założenia konstrukcyjnych . Finalnie : można kupić mosiężny/ teflonowy/ hybrydowy "bushing" , tu już podaje hasło do Aliexpress i umieścić TO zamiast tego dolnego łożyska w osi piniona.Wymiary podal @Smok w poście powyżej. Powodzenia ! Edytowane 2 Marca 2020 przez Guzu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemow Opublikowano 2 Marca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2020 (edytowane) Ja sie tylko jako laik zastanawiam Przemku jaki syf sie tam zbiera, skoro kolowrotek ten jest taki szczelny jak pisza marketingowcy Shimano?Ja moge potwierdzic ich zdanie,-- ze ten kolowrotek jest bardzo szczelny, przynajmniej moj egzemplaz. Od osoby ktora go serwisowala nie slyszalem zeby tam jais syf sie nazbieral.Powiem wiecej, lozyska te po wyciagnieciu - nie sprawialy wrazenia zepsutych, dlatego Serwis poprosil mnie zebym najpierw polowil nim chwilke a dopiero potem potwierdzil badz zaprzeczyl diagnoze. To, ze stosowana w tym miejscu tulejka nie przyspazala wczesniej klopotow jest najlepszym dowodem na to ze pakowanie lozysk gdzie sie da jest nieporozumieniem w kategori wytrzymalosci i niezwodnosci ale zapewne nie jest nim w kategorii maslanej pracy Ot taki dysonans pomiedzy tymi dwoma wartosciami sie pokazal Pracująca przekładnia się zużywa. Smar wyłapuje ten "pył" a wszystko spada właśnie na to dolne podparcie piniona. To miejsce jest zawsze najmocniej upaprane.Nie oszukujmy się że łożysko jest idealnie uszczelnione. Prędzej czy później złapie smar z brudem. Edytowane 2 Marca 2020 przez przemo_w Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 2 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2020 Pracująca przekładnia się zużywa. Smar wyłapuje ten "pył" a wszystko spada właśnie na to dolne podparcie piniona. To miejsce jest zawsze najmocniej upaprane.Nie oszukujmy się że łożysko jest idealnie uszczelnione. Prędzej czy później złapie smar z brudem.Teraz rozumiem Przemku,-dzieki za wyjasnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 2 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2020 Będzie okazja zweryfikować czy EZO po sezonie da radę i będzie O.K czy to jednak wina jakości OEM-u 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smokwelski Opublikowano 2 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2020 Ezo raczej da radę, co nie świadczy że jest ogólnie lepsze, może pewniejsze. W większości przypadków wymiana na identyczne Shimano też by pomogła na lata. Szkoda, że tak niewiele firm "łożyskowych" ma w ofercie rozmiary kołowrotkowe. Jakaś INA, SKF, NGK robiłyby też dobrą robotę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 2 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2020 Mam akurat pod nosem Albeco, najlepszą hurtownie z łożyskami. Kupuję tam łożyska do japońskich aut i kołowrotków, testowałem różne jednak EZO jest bezkonkurencyjne. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smokwelski Opublikowano 2 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2020 Z tych, co tam mają - owszem. Nie przypominam sobie, abym trafił wadliwe łożysko EZO. W Albeco madz gwarancję, że dostaniesz oryginał. U mniej znanych sprzedawców na Alle może być rożnie. Na malych EZO nie ma sygnatury. Niestety jak wspomniałem dostępna u nas oferta łożysk dobrej klasy, certyfikowanych ABEC, jest raczej skromna. Warto szukać też w sklepach modelarskich, można tam wyrwać niezłe zamienniki za przyzwoitą cenę. I podkładeczki w interesujących nas rozmiarach przy okazji też. Ok. 7 zł za 10 szt, różne grubości. Np. fckit.pl jakby kto szukał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hasior Opublikowano 5 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2020 Albeco -kupuje u nich od lat . Polecam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ursus Opublikowano 1 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2020 (edytowane) Czy jest możliwość wymiany napędu w modelu XD 4000 XG na PG z Twinka 4000 2015? Podobno te dwa modele są praktycznie identyczne. Edytowane 1 Listopada 2020 przez ursus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 1 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2020 Czy jest możliwość wymiany napędu w modelu XD 4000 XG na PG z Twinka 4000 2015? Podobno te dwa modele są praktycznie identyczne.Aczkolwiek nie wykonałem takiej modyfikacji osobiście, to wedle mojej strony wiedzy, po wymianie całego posuwu szpuli, powinno to sprawnie kręcić 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
minnow Opublikowano 1 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2020 (edytowane) Ponieważ komplet przekładni z rynku eu nie zawiera worma, pamietaj tylko żeby zamówić extra i będzie chulac. Edytowane 1 Listopada 2020 przez minnow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
golsyl1980 Opublikowano 1 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2020 Wrzuć jakiś link ,gdzie będziesz zamawiał . Może też taki "przeszczep" zrobię . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateush Opublikowano 4 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2021 Chcę wymienić gałę w XD na T knob. W sumie już zamówiłem Type A od Mefcia . Czy dobrze ja to robię, będzie pasował, czy powinienem wziąć large? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
golsyl1980 Opublikowano 4 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2021 W tej chwili mam I-knoba typ A, bo ta oryginalna gała już mnie denerwowała. T-knob będzie pasował, a Large ma po prostu większą powierzchnię chwytną. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smokwelski Opublikowano 4 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2021 Dobrze robisz. Zwykły T lepiej pasuje optycznie do tego młynka i jest chyba wygodniejszy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
golsyl1980 Opublikowano 4 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2021 (edytowane) Dokładnie. Mam taki w TP 09 4000SW i dokupiłem do XD, tylko Mefi nie dosłał jeszcze zaślepki i dlatego chwilowo mniejszy knob-ek. Mimo to, zdecydowanie wygodniejszy od oryginalnej "buły". Edytowane 4 Lutego 2021 przez golsyl1980 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cristovo Opublikowano 4 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2021 błądzicie, Koledzy......ta buła jest extra, tak samo jak bułowate foregripy w Avidach......kiedyś myślałem jak Wy, myliłem się......tak czy siak, Twinek XD jest w porządku, z takim czy innym knobem 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smokwelski Opublikowano 5 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2021 No cóż, skoro są produkowane różne, to chyba dlatego, że odmienne są indywidualne preferencje. W tym wypadku chyba kompletnie nielogiczne jest przekonywanie do gały kogoś, kto akurat nią ma założoną i nie jest zadowolony. Skoro oryginalny knob komuś nie podchodzi i chce zmienić to dlaczego błądzi? Trzeba spróbować wtedy innego, a jak jednak się okaże że oryginał wcale nie był taki zły, to zawsze można do niego wrócić. Tu rozkmina była tylko między T i large T. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 5 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2021 Warto przede wszystkim zdać sobie sprawę, że nie dla każdego "gała" znaczy to samo 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 7 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2021 Dobre! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi