Skocz do zawartości

Twin Power 4000 XD 2017

przemow

Rekomendowane odpowiedzi

Kupię Mercusia beczke. Albo ze dwa od razu i będe nimi do us..j śmierci jeździł. Bo 30 letnie jeszcze jeżdżą a te nowe wiecznie w serwisie stoją :-)))

Tylko troche mi smutno jak wkoło mnie takie nowoczesne zabawki które są ładniejsze, szybsze itd.... :-)))

• Like 2

Stare to jest dobre wino i skrzypce. Po ci mi kręciek który mnie przeżyje i pięć razy się znudzi ? Taki teraz trend i chwała producentom za to.

Wino i skrzypce. :P

To wiele wyjaśnia.Jak taki trend się utrzyma,to trzeba będzie częściej zmieniać

żony, przyjaciół, władze . . . bo się "znudziła".

Osobiście nie poddam się takim "trendom". Proponuję kierować się rozumem.

• Like 2

Te nowe kołowrotki nie są wcale takie złe, byleby polskie łapki w nich nie grzebały bez przyczyny. "Dosmarowywania"  ani "uściślania" przed pierwszym użyciem również nie polecam. Zdziwili by się co niektórzy jak może kręcić taki przeciętny biomaster FB po dwóch intensywnych sezonach i ciągle na  na fabrycznym smarze.Jedyną bolączką jako miał to wymiana sprężyny kabłąka za 8zł. Zresztą  ten element to również  bolączka twinków 11. 

Edytowane przez maicke82
  • Like 4

W ogóle na tym forum panuje jakaś mania serwisowania i smarowania wszystkiego co się kręci 13x w roku. Jak czytam, że ktoś wysyła na serwis i do smarowania 3 miesięczny kołowrotek używany do UL, to się zastanawiam czy mnie coś w życiu ominęło i robię źle smarując swoje kołowrotki raz na 2-3 lata? Tylko dlaczego Abu z 97 roku dalej się kręci.

Pozdrawiam ????

• Like 4

W ogóle na tym forum panuje jakaś mania serwisowania i smarowania wszystkiego co się kręci 13x w roku. Jak czytam, że ktoś wysyła na serwis i do smarowania 3 miesięczny kołowrotek używany do UL, to się zastanawiam czy mnie coś w życiu ominęło i robię źle smarując swoje kołowrotki raz na 2-3 lata? Tylko dlaczego Abu z 97 roku dalej się kręci.

Pozdrawiam

bo STARE jest dobre! ;)

• Like 1

Ja swojego tp15 nie mam zamiaru smarować przez najbliższe 5 lat.Zresztą uważam że nowe "plastikowe"maszynki nie nadają się do co rocznego smarowania oprócz elementów metalowych.

No. Za rok zamienisz na co innego bo Ci się znudzi :-) a ten XD bardziej do zośki pasuje :-) Edytowane przez przemo_w

Rafał to po co Stellki F sprzedałeś? :-)

Bo potrzebowałem kasę na sauera :D a stelkami łowiłem od święta!jedną raz jeden dzień w 2016r a druga leżała od kilku lat w pudełku więc jak miały się zepsuć?

Edytowane przez Raffaello
  • Like 1

Ten kołowrotek to nic specjalnego,to to samo co TP'15,czyli  lipa. Takie jest moje zdanie.Trochę inaczej ubrany i parę uszczelek dodano . Jeżeli się ktoś spodziewa że na 100 lecie firmy Shimano wyjdzie coś ekstra to jest naprawdę wielkim optymistą. Shimano nie powtórzy już wydania takiego kołowrotka jak Stella Millenium. Takie są teraz realia na rynku,a obserwując założenia konstrukcyjne w kołowrotkach tej firmy raczej nie spodziewajmy się wiele.

Kto ma starsze generacje kołowrotków tej firmy to niech szanuje,bo już niestety nie będzie takich maszynek.

Najlepsze wyroby firmy Shimano to przełom lat 1990 - 2001 oraz  2006-2011. Później przepaść,spadek jakości i niepowtarzalność w produkcji.

Ps.Odnośnie wyboru kołowrotka z teraźniejszych półek,to współczuję młodej generacji wędkarzy którzy maja dylemat co teraz kupić.To co teraz produkują to są niestety zabawki dla "dużych chłopców" które nie są w stanie wytrzymać trudów wieloletniego wędkowania  bardzo często bez wieloletniego serwisu.

Panie Józefie.Każdy ma swoje zdanie i chwała mu za to.Mam pytanie z co to znaczy że TP 15 lipa???Mam 2 kręcioły z tej serii katuję je niesamowicie po 2-3 w tygodniu nawet 100 gr jerkami ,blachy do 80 gram ,głowki 40 plus guma ,piklkery do 150 gram .14 miesięcy łapnia  i nic nie smarowane i nie rozbierane i jeszce pewnie potrzymają długi czas.Moje zdanie jest takie jak komuś się nie podoba zawsze może na własnej skórze przetestować mniej znane firmy.Zawsze jest opcja że można kupić 3 lub 4 nowe kręcioły w tej cenie TP.Pozdrawiam

• Like 4

Jestem równie zszokowany wpisem Pana Józefa jak kolega powyżej. Użytkowałem wiele kołowrotków. Aktualnie też mam ich trochę. I nigdy nie wydałbym tak autorytarnej opinii. Biorąc pod uwagę poszczególne generacje Stelli SW, to w moim odczuciu 2001 znacznie ustępuje modelowi z 2008r. Ale już 2008 nie bije w niczym 2013. Tym samym 2013 jest lepsza od 2001. Każdego modelu miałem po min. trzy sztuki. Zatem mniemam, że wyrobiłem sobie właściwe zdanie.

• Like 3

Ja wsadzę kij w mrowisko i powiem więcej...Stellka '01 była najgorszym kołowrotkiem, jaki użytkowałem podczas łowienia Sea Bassów. Zlazł z niej lakier, zacinały się hamulce, puszczała oporówka, dostawała luzów. W porównaniu do niej TPSW '09 i '15 są wprost idealne.

Edytowane przez tpe
  • Like 1

Panie Józefie.Każdy ma swoje zdanie i chwała mu za to.Mam pytanie z co to znaczy że TP 15 lipa???Mam 2 kręcioły z tej serii katuję je niesamowicie po 2-3 w tygodniu nawet 100 gr jerkami ,blachy do 80 gram ,głowki 40 plus guma ,piklkery do 150 gram .14 miesięcy łapnia  i nic nie smarowane i nie rozbierane i jeszce pewnie potrzymają długi czas.Moje zdanie jest takie jak komuś się nie podoba zawsze może na własnej skórze przetestować mniej znane firmy.Zawsze jest opcja że można kupić 3 lub 4 nowe kręcioły w tej cenie TP.Pozdrawiam

Nie przejmuj się Pawle.Dużo bardziej miarodajna jest opinia kogoś kto kołowrotkami sumienie przerobił motogodziny nad wodą ,niż kogoś kto je otworzył,  zobaczył mikrozęby i stwierdził lipa.A za niedościgniony wzór uważa Twin Powera F! Jak wyszły TP'11 też były takie nieprzychylne wpisy, a teraz  wszyscy się o nie biją. Także przepowiednie Guru polskiej mechaniki precyzyjnej nie zawsze się sprawdzają.

Edytowane przez maicke82
  • Like 2