Skocz do zawartości

Głowacica - królowa naszych rzek

Darecki

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 miesiąc temu...

Wracając na chwilę do tematu syfu, który przez lata odkładał się powyżej zapory we Włocławku, to w zależności od agencji która robiła badania różne są dane na temat ilości metali ciężkich i innych świństw w osadach dennych. Swego czasu na koszt podatników był zorganizowany przetarg na rozwiązanie problemu (stopień we włocławku był projektowany jako jeden z wielu kolejnych w projekcie kaskadyzacji dolnej Wisły, i jako samodzielny obiekt nie powinien istnieć). Zostały przygotowane bodaj trzy projekty, niestety nie powstał projekt zero, który zakładałby rozebranie istniejącej zapory. Taki projekt przygotowało później WWF.

Z podobną sytuacją walczą obecnie Niemcy. Swego czasu skutecznie zurbanizowali Ren. A to w celach żeglownych, a to zabezpieczając przed powodziami itp. Okazało się jednak, że żegluga śródlądowa straciła na znaczeniu, a powodzi zamiast mniej jest więcej, a skutki mimo dziesiątek zapór są jeszcze gorsze.

Obecnie niemiaszki wydają grube miliony euro i stopniowo likwidują zapory. Tu pewnie jest największy problem Włocławka. Kasa. Koszty renaturalizacji i zagospodarowania tych odpadów są tak wielkie, że mało kto realnie o tym myśli. Jest to możliwe do przeprowadzenia. Powolne obniżanie lustra wody i wywożenie osadów jest przecież do zrobienia i nie musi się wiązać z wielką zagładą życia w rzece poniżej. Choć tak na prawdę nikt nie może przewidzieć co się stanie, jak się ten cały komunistyczny syf ruszy.

Lobby hydrotechników i wszelkiej maści meliorantów starej daty jest w POlsce bardzo silne, więc prędzej zbudują nam Nieszawę, niż rozbiorą Włocławek.

no wlasnie moze jest ktos z wloclawka i by opowiedzial cos o tej tamie

Z Włocławka raczej nikt się nie odezwie. Likwidacja tamy oznacza brak zbiornika. Okręg Włocławski jest zaintresowany zbornikami, bo intresują ich przede wszystkim odłowy sieciowe, które dla nich są najważniejsze.

Tama we Włocławku, jest dla niektórych problemem, z którym zgodnie ze zdrowym rozsądkiem należało by sie pożegnać, czyli po mału oczyszczać zbiornik i przywracać nateralny bieg rzeki. Poza tym, Wisła niesie najwięcej piasku ze wszystkich rzek ( jak znajdę materiały to podam źródła). Tama we Włocławku powoduje znaczne odkładanie sie piasku powyżej tamy, który zawsze spływał do Zalewu Wiślanego. O tym, że tak jest są przekonani wszyscy ci, którzy łowią na Wiśle. W latach '70 i '80-tych, z Wisły wydobywano duże ilości piasku, w tej chwili prawie nie widać tz. pogłębiarek na rzece. O zagrożeniu powodzią taką, jak ta w stanie wojennym mówiło się już dawno. Zbiornik utracił swoją pojemność i tylko ostatnie suche lata, odwracają uwagę od problemu. Poza tym na rozbiórce tamy nie da się zrobić kasy, a na budowie nowej w Nieszawie, tak. Udowodnić zawsze można, że nowa tama jest jedynym rozwiązaniem. Lobby hydrotechników w naszym kraju jest silniejsze (czyt. ma kasę),od ekologów.

Trochę mało głowatkowy ten temat.

Czytałem dzisiaj w WP o złowieniu dwóch głowatek w pażdzierniku na Dunajcu 113cm 15,1kg i 104cm 10,7 przez dwóch kolesi w przeciągu godziny .Połów naprawde niezły ale żeby tradycji stało się zadość oczywiście dostały w łep od ,,gazdy od głowatek'' <_< .Wtajemniczeni wiedzą o co chodzi.

W dunajcu jest jej tak dużo że można walić w łep każdą ale w odstępach co tygodniowych :D.

Na słowacji można jedną w roku ,ciekawe dlaczego u nas tak nie można .

• 9 lat później...

Graty!

Popros admina zeby zmienil tytul na same Glowacice, albo 2016-w nieskonczonosc ;)

Przynajmniej bedziemy mieli zdjecia glowatek w jednym temacie, a tak to temat zaginie w czelusciach forum.

W tym roku to chyba dopiero drugie czy trzecie zdjecie glowy tutaj...

Jeśli założyciel wątku sobie zażyczy, chętnie zmienię tytuł  :)

Głowatka to ryba, która uczy cierpliwości i pokory, a każda wędkarska historia z nią związana jest inna. Ja zacząłem odwrotnie niż Tomek. Pierwszy rodzinny pobyt nad Popradem, jeszcze w latach 90-tych, lipiec pełnia lata, temperatura prawie 30 stopni, wczesne popołudnie i euforia! Zdaje się, że za piątym rzutem zapiąłem głowatkę, taką ok. 85 cm. Piszę około, ponieważ nie zdążyłem zmierzyć, ani zrobić fotki, bo z wrażenia spadłem ze zbocza razem z wyjętą już głową i sprzętem. W wodzie ryba sama się uwolniła. Tego dnia złowiłem jeszcze niewymiarową 50-tkę., a potem przez wiele lat nic. Myślę, że czas odnowić znajomość ;)

• Like 6

Panowie, dziękuje za wszystkie miłe słowa. Złowienie tej głowacicy cieszy mnie ogromnie, przede wszystkim dlatego, że jak zwykle kombinowałem i nie poszedłem już wydeptaną ścieżką. Łowcy głowacic widząc moje przynęty w pudle, najdelikatniej mówiąc wyrażali lekkie zdziwienie ;) Ale dopiąłem swego.

Bartek, dziękuję za zmianę tytułu wątku. Należy się to tej wspaniałej rybie. Chciałbym by kiedyś (oby w niedalekiej przyszłości) głowacic w Polsce nie wolno było legalnie zabijać. Okręg krośnieński zrobił w tym kierunku pierwszy mały kroczek, wprowadził limit 1 głowacicy na rok. Ale myślę, że to ciągle o to jedną za dużo...

• Like 12

Tomek, szczere gratulacje! Ja od zeszłego sezonu zachorowałem na huchospinoze. Jak na razie odwiedzam bliższe sobie rejony, tzn. Dunajec i Poprad, oczywiście bez kontaktu z rybą, ale średnią trzeba zrobić, żeby wkońcu doczekać się takiej głowy jak Twoja!!! Jeszcze raz szacun!

• Like 1

Jeśli chodzi o tą huchospinoze to też to mam. Trzyma mnie to już 3 lata. Moja pierwsza nie miarowa miała 64 cm, natomiast od 11.11.2015 mogę się pochwalić główką na 95 cm. Oczywiście gratulację dla szczęśliwego łowcy Tomka

pzdr

• Like 1