Skocz do zawartości

Głowacica - królowa naszych rzek

Darecki

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 rok później...

Kolego Spinnerman, wrzuć na luz, bo używam takiego Salixa model Pstrąg od lat dł. 60 cm, chyba że wypuścili coś nowego.

salix łosoś ma samej siatki bodajrze 59/34cm a głębokosci cos kolo 80cm tak ze z raczka na bide bedzie mial kolo 100cm ???? te 60tki to raczej modele lipień itp.

>Krupin

Super, skoro tak to byłem w błędzie. Modelu łosoś nie znałem, a kształt tego podbieraka odpowiada modelowi pstrąg.

Wprowadzono go chyba niedawno.

Przepraszam za zamieszanie i gratuluję pięknych ryb!

Jasne, nie ma problemu, ja generalnie rybek nie mierzę miarką tylko na szybko przykładam do podbieraka i później mierzę podbierak tak szacunkowo +-. Nie ma znaczenia czy ma 70 czy 76 czy 83. Głowacica to głowacica, każda cieszy przeogromnie!!!

• Like 13

Krupin gratulacje. Napisz proszę coś więcej o okolicznościach połowu.

Cóż literat ze mnie żaden, ale kilka zdań mogę naskrobać.

Pierwsza wzięła zdaje się w 3 albo 4 rzucie po dojściu na miejscówkę. Podchodziłem po cichu od końca, stanąłem kilka metrów od wody no i rąbła przy samym brzegu na wypłyceniu, na wyjściu z dołka. To mi się już sprawdza że jak jest ryba aktywna to ładuje w max. 3-5 rzucie. Chwila walki i morda mi się cieszy.

Druga to już inna miejscówka, też wzięła przy brzegu ale w środkowej części płani, sporo niżej ode mnie. Tą poczułem jak miękki zaczep i chyba nawet jej nie sciąłem (nie potrafię sobie przypomnieć). Rybki mimo że nie specjalnie długie to fajne, grubiutkie, zdrowe.

W dwie godziny łowienia miałem dwie ryby, a później do końca dnia już cisza i cała niedziela cisza (a zawsze łowię uczciwie od dzwona do dzwona). Po prostu trafiłem na tą chwilę że ŻARŁY!!!

Sprzętowo to cd taiaha, kołowrotek daiwa tuournament i żyłka 0,35mm. Choć niedługo zamierzam kupić nowy kręcioł i przechodzę na plećkę.

A co do miejscówek i przynęt to Dżentelmeni o takich rzeczach publicznie nie rozprawiają :)

• Like 17