Skocz do zawartości

Shimano Stella 3000 DH Ship 95r. SERWIS

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Dzwoniłem do Normarklu podali numer do serwisu w Łomiankach. Pan powiedział, że nie podejmie się serwisu bo nie robią już do niej części i może po rozłożeniu i złożeniu nie chodzić jak oryginał. Może złapać luzy i sama regulacja może nie pomóc.

Co w sytuacji jeśli chcę wymienić stary smar na nowy, może znacie kogoś kto się podejmie. Czy orientujecie się jak faktycznie z dostępnością części do tego młynka.

Może po prostu ograniczyć się do usunięcia tego co się uda bez rozmontowywania głównego mechanizmu i dodania nowego smaru.

Tak naprawdę dopiero do mnie jedzie więc nie wiem czy w ogóle będzie potrzebował pomocy. Był niewiele używany do lekkiego spiningu na jeziorach przynętami do 10 gr przez około 2 sezony.

Pozdrawiam

Po pierwsze pytania :

co to znaczy zlapie luzy ?

co to znaczy Może po prostu ograniczyć się do usunięcia tego co się uda ?

:unsure:

Dostepnosc czesci, przynajmniej wg mojej wiedzy jest zerowa, sam mam niezaspokojone potrzeby w tym zakresie i nie udaje mi sie znalezc ich spelnienia :(

Pozdrawiam

Po pierwsze pytania :

co to znaczy zlapie luzy ?

co to znaczy Może po prostu ograniczyć się do usunięcia tego co się uda ?

:unsure:

Na pierwsze nie odpowiem bo nie sprecyzowano tego w rozmowie telefonicznej. Generalnie przekaz był taki że można rozebrać, wyczyścić złożyć i nasmarować ale nie dostaję gwarancji ( w serwisie ) że będzie pracował tak samo. Są pewne części które po ponownym złożeniu mogą nie spasować się tak jak powinny, powinno się je wtedy wymienić na nowe a tych nie ma :(

Nie wiem jakie części, nie jestem specjalistą w tej dziedzinie.

Drugie - chodziło mi o stary smar.

Za 2 dni dowiem się czegoś więcej jak wezmę go nad wodę.

Panowie z Normarku i z serwisu w łomiankach, to niech się wezmą za dorabianie kluczy albo uprawę rzodkiewki, może byłby z tego większy pożytek... <_< :lol: :lol:

Jeśli to TA stelka od Hajki, to powinno być wsio w pariadkie..:D

A jakbyco, to bierzesz Pan wkrętaczki, jaką maziajkę i hajda... :mellow:

Samodzielne manipulacje przy własnych maszynach dają sporo satysfakcji, tak przynajmniej niektórzy odważni twierdzą.. :D

• Like 1

Przede wszystkim dzieki za wyjesnienie.

Te czesci to chyba wymiana przekladni, taki drobiazg

Jesli masz zamiar otworzyc kolowrotek celem usuniecia smaru, ale uczynic to tak by nie rozebrac przekladni - czyli de facto nie wyjac kola zebatego to mozesz miec problemy natury podstawowej.

Otoz wiele razy przy zdjeciu pokrywy obudowy lozysko zostaje w gniezdzie a w nim oska tego wlasnie kola zebatego. Tego kola, ktorego pytales czy nie wyjmowac.

Moze sie okazac, ze wyjdzie samo i przekladnia sie rozbierze...

Ja bym i tak nie zalamywal rak. Tylko wzial kolowrotek, przeczyscil go i nasmarowal. Bez wzgledu na to co nad woda...

Moze niejaki forumowicz o nicku @zorro? Blisko chyba mieszka :D

Aha ha ha ha.. <_< To może jeszcze i Zorremu byś Pan doradził jak ma się sklonować ze dwa razy.. :lol: :lol: :lol:

Może by się nawet i zgodził, ale trochę ta stelka musiałaby odleżeć bo Zorro już oddycha rękawami... :lol: :lol: :lol:

A może tak do Londynu ją wyslemy??? Słyszałem, że Pan masz całe popołudnia wolne i nudzisz się przeokropnie.. <_<

Chcialby miec wolne owe popoludnia. Zreszta niedlugo zmieni miejsce zamieszkania na Malkinia/Warszawa. Stelli jak i Tournamentow tez nie rozbieral na czesci. Przygode zawsze konczyl na Emblemach i Twin Powerach/Sustainach :D

Pozdrawiam,

Bujo

No i wszycho cacy-bajka się układa... :D Połączysz Pan przyjemne z pożytecznem... I blisko będziesz miał, i z anatomią stelki się Pan zapoznasz... ;) <_< :lol: Domniemujemy wszyscy, że właśnieś się Pan zadeklarował !!! <_<

Panowie z Normarku i z serwisu w łomiankach, to niech się wezmą za dorabianie kluczy albo uprawę rzodkiewki, może byłby z tego większy pożytek... <_< :lol: :lol:

Samodzielne manipulacje przy własnych maszynach dają sporo satysfakcji, tak przynajmniej niektórzy odważni twierdzą.. :D

Dokładnie od haja1978, mnustwo pozytywnych komentarzy i musze przyznać wrażenie w rozmowie tel. bardzo dobre :D Czyli sprzęt też będzie zapewne OK :D

Dokładnie od haja1978 [...]

A może jeszcze ktoś z Was mi drapnął wczoraj spinning na Sage RPLXi od tego Pana? Oczywiście nie dałem rady trafić na 1s przed końcem

Przepraszam za OT.

I to jest właśnie szkoła 3 złote więcej na 2 sekundy przed końcem... <_< Już niejeden w ten sposób NIE KUPIŁ jakich wymarzonych lub od lat poszukiwanych zabawek... :unsure:

Jeszcze jedno pytanko

Czy orientujecie się gdzie mogę znaleźć schemat tego kręciołka??

Dla uściślenia nie jest to DH tylko model z pojedyńczym uchwytem.

Szukałem na mikesreelrepair.com ale bez skutku, może nie potrafię odczytać tamtejszych skrótów Embarassed

Jeszcze jedno pytanko

Czy orientujecie się gdzie mogę znaleźć schemat tego kręciołka??

Dla uściślenia nie jest to DH tylko model z pojedyńczym uchwytem.

Szukałem na mikesreelrepair.com ale bez skutku, może nie potrafię odczytać tamtejszych skrótów Embarassed

Jak znajdziesz schemat to sie podziel - ja nigdy nie znalazlem.

Ale tak miedzy nami mowiac to on do niczego nie jest potrzebny

Już nawet po Japońskich stronach buszowałem z tłumaczem Google ale bez efektów.

Myslę, że jedyna szansa to znaleźć kogoś w kraju kto ma oryginalne pudełko schemat.

Jeśli uda mi się znaleźć dam znać B)

Jak zasiadziesz do serwisowania to wez po prostu schemat od 98ki i juz...

Podejrzewam (rozbiore złoże ale to już nie będzie to samo) że nawet dorabianiu kluczy by nie sprostali, wie Pan ja dorobie ale mogą się drzwi nie otworzyć .

A co do zrób to sam to zorro ma racje, radocha jest jak się uda rokręcić i skręcić i działa,robiłem ostatnio shimaniaka ze średniej półki kumplowi ( kołowrotek wpadł do przerębli) :lol:udało sie reanimować a jaka radość.Zawsze można spakować części do woreczków gdy się nie uda i wysłać do złotej rączki z forum B)