roi1207 Opublikowano 25 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2016 Witam serdecznie kolegów mam pytanie przymierzam się do kupna takiej stelli pod szczupaka na lekko czy aby przełożenie 6.0 nie jest za duże czy da się spokojnie łowić główkami 5-9gr guma 7-10cm. Pytam bo to pierwsza stella w moim życiu. Będę wdzięczny za jekie kolwiek sugestie podpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majatony Opublikowano 25 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2016 a znasz to http://jerkbait.pl/index.php?app=core&module=search Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roi1207 Opublikowano 25 Grudnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2016 Nie znam ale dzięki za podpowiedź ja tu nie siedzę od rana do wieczora codziennie zadałem proste pytanie ale spoko ogarnę temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wuran Opublikowano 25 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2016 jeden obrót korbki to 88 cm, wersje 2500 lub 2500S (bez HGS) nawijają 76 cm, a ważą podobnie. Wołałbym zwykła wersję 2500 bo ma mocniejszy hamulec (6 kg) a nie 2.5 kg jak 2500 HGS. Szczupak to duża ryba i lepiej mieć coś co go zatrzyma,a nie męczyć rybę i kołowrotek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majatony Opublikowano 25 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2016 Nie żebym był uszczypliwy ale tu już to było wałkowane. Trochę własnej inicjatywy. Ps każdy kołowrotek się nadaje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coloumb Opublikowano 25 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2016 Kolega wskazal szukajke, ktora jest pomocna, ale nieidealna, czasami trudno odnalezc interesujace zagadnienie...warto mimo wszystko od szukajki zaczynac ???? Tak czy siak dlaczego akurat duze przelozenie? I czy na pewno te szczupakowe przynety nigdy nie urosna? Bo do takiego lajtowego lowienia to bez problemu taka Stelka sie nada, ale to nie bedzie na pewno element prawdziwego zestawu szczupakowego...tu celowalbym w 4000 z tradycyjnym 4,8-5,2:1 ???? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roi1207 Opublikowano 25 Grudnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2016 dziekuje tak myślałem ze te 6.0 to za szybki bedzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wuran Opublikowano 25 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2016 dziekuje tak myślałem ze te 6.0 to za szybki bedzie 6.0 nie jest za szybkie, zobacz jakie są przełożenia w multikach (czasami 9:0) a przecież tym też łowią szczupaki, choć paradoksalnie nie nawijają więcej plecionki czy żyłki bo o tym decyduje także średnica szpuli. Porównując do "zwykłego" przełożenia typu 5,2:1 różnica w nawoju jest na poziomie kilkunastu centymetrów co stanowi mniej niż 20%. Przecież to człowiek kręci korbą i jest w stanie kontrolować, czy robi 5 obrotów na minutę czy jeden na sekundę.Np. Stella 10 C3000HG przy przełożeniu 5,8:1 nawija więcej niż ta o którą pytasz a Stella 10 C2000HGS z przełożeniem 6.0 nawija o 8 centymetrów mniej na jeden obrót korbki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psd27 Opublikowano 29 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2016 Pytanie, jaki kołowrotek się nada/nie nada bez wskazania, jak wygląda łowisko jest z czapy. Jeśli będziesz łowił na lekko z łódki i nie obawiasz się odjazdu sporej ryby, to pewnie te 2500 da radę. Jak łowisz na rzece, zwłaszcza w kołkach, trzeba mieć czym tę rybę zatrzymać, no i wówczas te 2500 shimano jest moim zdaniem marnym pomysłem. Druga rzecz to trwałość kołowrotka - może i stella, ale nadal - 2500 to delikatny kołowrotek. Trzecia rzecz - przełożenie, a raczej nawój. Szczupak to leń. Oczywiście potrafi wystrzelić do przynęty jak rakieta, ale generalnie sprinterem nie jest, zatem moim zdaniem im mniejszy nawój, tym lepiej. Zwłaszcza, jeśli sam lubisz szybko nawijać. Sam miałem kiedyś tydzień, gdy tylko zwijanie w tempie "policz do 8 na jeden obrót korby" przy nawoju ~80cm, dawało wyniki - tzn szczupaki wówczas raczyły się zainteresować przynętą. Czwarta rzecz - wyszukiwarka: czasami lepiej zapytać googla. Wpisujesz w google interesującą Cię frazę i na końcu dodajesz "site:jerkbait.pl" i masz, np "przełożenie kołowrotka site:jerkbait.pl" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roi1207 Opublikowano 30 Grudnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2016 Dziękuję bardzo za pomoc nabylem 3000xg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi