zorro Opublikowano 25 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2011 Hmmmm... Wykombinowałem sobie przezbrojkę kija... No i rzuciły mi się w oczy takie oto przelotki jako alternatywka dla normalnych dwustopkowych fudzików... http://cgi.ebay.com/PAC-BAY-LITE-DUTY-GUIDES-SIC-RING-MODEL- NSG25-/270753454078?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item3f0a2 9d7fe No i teraz zasadnicze pytanie: czy ktoś już takie cudaki montował i czy to się do czegoś nadaje (oczywiście do zastosowań kijko-spinningowych)..? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pstrągman Opublikowano 27 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2011 WitamA dlaczego cudaki? To jest stary model przelotek( chodzi o ramkę)wymyślony przez firmę Seymo ,obecnie produkowany także przez Bacyfic Bay.Ja bardzo lubię te przelotki i jako 2 stopkowe zakładam tylko takie.Maja w sumie same zalety.-są lżejsze niż zwykłe 2 stopkowe ( nie maja dodatkowego podparcia ramki)-konstrukcja ramki sprawia że przelotki nie powodują miejscowego prze sztywnienia blanku i pracują razem z nim .Najbardziej nadają się do mocniejszych, głeboko pracujacych pod obciążeniem blanków-no i są tańsze Wadą jest tylko to ,że nie są produkowane we wszystkich rozmiarówkach i twardościach ringów.PozdrawiamWojtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
king Opublikowano 31 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2011 Witam, dawno temu na przełomie tysiącleci do kołowrotka daiwa tournament Z ia 2500 skompletowałem spinning talon 9’6; M3; VI plus; 3 części; 2,90m; 10-28g; 8-17lbs; akcja moderate; moc medium. Akcję moderate talon 9’6, M3, im VI + charakteryzuje głębokie ugięcie pod dynamicznym ciężarem własnym, np. puste wymachy. Na blanku jw. jest 11 przelotek. Pośrednich 9 to właśnie tzw. węże jak na zdjęciu. Pewno są lżejsze od tradycyjnych dwustopkowych i alternatywne dla tych w ramkach tytanowych. W porównaniu nawet z trójnogami węże są elastyczniejsze i lepiej od nich współpracują z blankiem nie zmieniając radykalnie jego głębokiego ugięcia. Trzy razy zdarzyło się, że ściągając szczytówkę ze środkowej części dłoń ześliznęła się i zupełnie spłaszczyła przelotkę. Żaden problem , po wyprostowaniu działa do dziś. Generalnie odręczna korekta odgiętych przelotek , z uwagi na dodatkowy podkład omotkowy i solidny lakier, nie sprawia problemów. Węże dają również lepszy dostęp do blanku i łatwość konserwacji. Zdecydowanie dogodniej pucować rejon ich sąsiedztwa. Z dodatkową podomotką oraz dobrym lakierem stanowią idealne zbrojenie mocniejszego, długiego spinningu do połowów z brzegu mocno zakrzaczonej rzeki. Lekka konstrukcja przelotki typu węzę przede wszystkim chyba pasuje do muchówki. Wędka w latach 99-06, przy zastosowaniu monotematycznie jedno hakowych ripperów, okazała się fartowna: szczupak 105 cm, kilkanaście walecznych sumków trochę więcej powyżej 1 m. O rybkach, które nie udało się nią zaciąć lub skontrować nie wspomnę. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zorro Opublikowano 31 Maja 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2011 Dziękuje bardzo Szanownym Panom za ratunek bo w życiu takich nie montowałem i zielonego pojęcia nie miałem jak to się w praniu zachowuje... A że kijek, który postanowiłem odchudzić (bo był na dwustopkowych emenkach), to taka witka ponad trzy i pół metra 7-40 gramów, to się ciutkę bałem eksperymentować w ciemno... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi