Skocz do zawartości

Przypony - jakie stosujecie ?

Kozi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Chciałbym poznać wasze opinie oraz doświadczenia związane z przyponami wędkarskimi. Tak dla ścisłości to chodzi mi o przypony na szczupaka ?źeby nie mylić z sumem. Tyle tego towaru ju?ź przerobiłem jednak zawsze jest to ale. Jeśli ju?ź sam przypon jest dobry to agrafka jest zła i tak na zmianę. Nie znalazłem jeszcze produktu kt?łry by w 100% spełnił moje oczekiwania. A jak to wygląda u was, co polecacie?

r?łwnie?ź polecam robienie przypon?łw samodzielnie - nie taki diabeł straszny, a satysfakcja większa

Potrzebujesz linkę, tulejki i kombinerki - przekładasz dwa razy, zaciskasz, masz. W wątkach z linku pewnie są dokładniejsze informacje.

m.

Mętlik w głowie mam...ciągle piszecie tutaj o przyponach robionych samemu jednak ja nie wiem jak się za to zabrać. U?źywał mo?źe ktoś przypon?łw Dragona surfstrand classic i mo?źe mi coś powiedzieć na ich temat?

Czym się r?ł?źni surfstrand od surflonu?

Mętlik w głowie mam...ciągle piszecie tutaj o przyponach robionych samemu jednak ja nie wiem jak się za to zabrać. U?źywał mo?źe ktoś przypon?łw Dragona surfstrand classic i mo?źe mi coś powiedzieć na ich temat?

Czym się r?ł?źni surfstrand od surflonu?

Z tego co widzę w katalogu to Surfstrand to goły drut a Surflon jest dodatkowo pokryty cienką warstwą nylonu.

Ja u?źywałem Dragon Surflon 7x7 i nie mogę o nich nic złego powiedzieć,nie są tak cienkie jak wolfram ale za to nie skręcają się po dłu?źszym u?źytkowaniu jak wolframy.

A jak agrafki się w nich sprawdzają? Wiesz mo?źe czy ze wzrostem wytrzymałości przyponu stosują mo?źe mocniejsze agrafki?

Agrafki w tych przyponach to Dragon Power Lock spoko są czasami trochę cię?źko je otworzyć ale są bardzo mocne,ja u?źywam przypon?łw o wytrzymałości 9kg i agrafka w nich zastosowana to nr. 6.

Owszem im mocniejsze przypony tym większe krętliki i agrafki ale nie wiem dokładnie w jakich są jakie.

Ja czekam na agrafki, linki, tulejki i krętliki tej firmy: www.americanfishingwire.com/

Tutaj link do samych krętlik?łw: www.americanfishingwire.com/mmcraneswivels.asp

a tu do agrafek: http://www.americanfishingwire.com/mmsnapswivels.asp

Tylko się zastanawiam, czy produkty sygnowane logiem Dragon-a to nie jest to samo, tzn. czy u nich nie kupuje i czy jest sens ściągać zza wielkiej wody ten sam produkt.

Plusem jest to, ?źę mo?źna zam?łwić linki, agrafki i krętliki o wytrzymałości 40,60 czy więcej kilo. W Polsce cię?źko jest takie trafić.

Obecnie podchodze do tematu na 3 rozne sposoby zalezne od rodzaju lowienia:

1. Lowienie z nastawieniem na zlowienie czegokolwiek (nasze wyrybione wody w m-cach ogolnodostepnych) - 1 razowe cienkie wolframy Stanmar (nie wiem czy jeszzce sa w sprzedazy - trzeba zwrocic uwage na dobre splecenie w m-cach zakonczenia), gdzie wymieniam, najczesciej ponizej krytyki, agrafki.

2. Lowienie z nastawieniem na konkretne ryby - bardzo ciekawe i niedrogie rozwiazanie to linka w otulinie Surflon(nie wierze w te blaszki zaciskowe, jak zostalo powiedziane czesto bywaly z tym problemy)- robie omotke i lakieruje albo maze jakims klejem byle nie cyjanopanem.

Przy mniejeszych wytrzymalosciach (linka wyst. od 15LB) mozna pokusic sie nawet o wiazanie tego.

Zrodlo zakupu bywa wazne, ponizej wyglad opakowania..

http://www.cabelas.com/product/AFW-Surflon-Nylon-Coated-Lead er-Wire/1166223.uts?Ntk=AllProducts&searchPath=%2Fcatalo g%2Fsearch%2F%3FN%3D%26No%3D40%26Ntk%3DAllProducts%26Ntt%3Dl eaders%26Ntx%3Dmode%252Bmatchall%26WTz_l%3DHeader%253BSearch -All%2BProducts%26WTz_st%3D%26WTz_stype%3DSP%26form_state%3D searchForm%26search%3Dleaders%26x%3D0%26y%3D0&Ntt=leader s&WTz_l=Header%3BSearch-All+Products

3. Polaczenie wszystkich sytuacji - przypony terminator titanium o odpowiedniej do warunkow mocy (uwaga 15LB sa zaskakujaco cienkie) - rozwiazanie drogie ale pewne i dobre jakosciowo (przypony sa wyposazone w pewne choc nieco upierdliwe agrafki i najwyzszej klasy kretliki a calosc sie nie skreca)

Materialu, z ktorego sa wykonane nie mylic z titanium tooth proof, ktory jest ciekawy ale peka w m-cach wykrepowania (jest 1 ?źyłowy)

4. A czasem w ogole nie zakladam przyponow... <_<

Gumo

Witam wszystkich

Od tego sezonu u?źywam gotowych przypon?łw Kongera Steel Flex o wytrzymałości 10kg. Wszystkie elementy są pewne, przypony są faktycznie mocne i co wa?źne nawet po wielu zaczepach są dalej proste a nie przypominają sprę?źynki od długopisu. Ostatnio po wyholowaniu z Nidy szczupłego 92cm , kt?łry niestety zassał woblerka do gardła, przypon spokojnie wytrzymał i nie okazywał nawet małych uszkodzeń. Polecam tym, kt?łrym się nie chce wykonywać przypon?łw własnoręcznie . :mellow: