Skocz do zawartości

Przypony - jakie stosujecie ?

Kozi

Rekomendowane odpowiedzi

Ja ostatnio przekonałem się do przypon?łw z drutu AFW ( American Fishing Wire) Łatwo sie je skreca, jerki chodzą ładnie i mniej zahaczeń za tylną kotwicę.

Teraz wykorzystuję stare zapasy Dragon?łw. Ale po ostatnim ataku szczupaczka około 2 kg i wygięciu sie agrafki Dragona w przyponie do 20 kg czas z nich zrezygnować.

Mam drut, niewielkie krętliki o wytrymałości ponad 50 kg., trochę bardzo mocnych agrafek i trza sie wziąść do roboty.

Najśmniejsze było to, ?źe ta agrafka Dragona gięła się w rękach prawie jak drut do lutowania.

Paweł ale jakbyś swoich nie kupił to byłaby jedna sztuka na stanie :lol: Więc trochę Twojej winy w tym jest

Znalazłem coś w Cabelasie - mam nadzieje , ?źe będą dobre bo ju?ź do mnie jadą (chyba)

http://www.cabelas.com/catalog/search.cmd?form_state=searchF orm&N=0&fsch=true&Ntk=AllProducts&Ntt=Rapala +Mini+Split+Ring+Pliers&x=0&y=0&WTz_l=Header%3BS earch-All+Products - o takie cuś

A dopiero teraz przeczytałem komentarze do tego produktu :mellow:. PEwnie się oka?źe , ?źe to najgorzej wydane 10 $ w moim ?źyciu :D

A ja w tym roku przekonałem się do FC. Do tej pory patrzyłem na nie krzywo, gł?łwnie za sprawą opinii na forum. Ale traf chciał ?źe nie miałem stalek na mocno zaszczupaczonym stawie znajomego tylko FC 0.49 P-Line, kt?łrego u?źywam na kamieniach do plecionki + agrafki z krętlikiem Spinwal. Przez cały dzień złowiłem około 25 sztuk r?ł?źnej maści zębatych na zawiązane przypony. Żaden nie odciął przynęty. Na szpulce jest napisane Leader material (jak wspomniano wy?źej) więc mo?źe ma to znaczenie.

• 7 miesięcy temu...

Odświe?źe temat

Pisałem tu o tym, ?źe przypony Dragon zmieniają się co roku- poprzednio padło na zaciski, jakość drutu w agrafkach (wg. mnie na gorsze).

Dziś kupiłem przypony Dragon FC do 15 kg i bardzo się zdziwiłem.

Materiał i zaciski się nie zmienił ale agrafki są całkowicie inne. Początkowo nie wydają mocne jednak przy odpinaniu i zapinaniu wg mnie są ok.

Miał ktoś do czynienia z tymi agrafkami?

Co mo?źecie o nich powiedzieć?

Ja przede wszystkim radziłbym poświęcić jeden, przywiązać do wagi i ciągnąć. Łowiłem na surfstrandy Dragona do 9kg, a?ź mnie podkusiło i poświęciłem jeden nowiutki - wytrzymał 4 kg i pękł w połowie. Surflon 9kg przetarł mi się całkowicie w miejscu agrafki na sumiku 10 kg - jeszcze z kilo by wa?źył i mo?źe bym go nie wyjął. Nie m?łwię, ?źe z tamtymi musi być tak samo. M?łwię, ?źe nie ufam i radzę to innym. Do castingu - nie wypowiadam się. Ale do spinningu kupuję surfstrand do 9kg w sklepie z wędkami St. Croix (nie chcę reklamować w kt?łrym), kt?łry wygląda identycznie jak ten Dragona, a po zrobieniu własnoręcznie przyponu, wytrzymuje r?łwno 8.5 kg - ka?źdy. Z materiału opisanego jako 12 kg, wytrzymuje 11.5 - 12.5. Nie sądzę by te fabryczne dragonowskie wytrzymywały tyle, ile jest napisane.

Ja osobiście stosuje przypony Spinwala od 30cm w g?łre, wytrzymalość 6 i 9 kg.

Mi one wystarczają.

Przerzuciłem się na nie po paru kiksach przypon?łw Stan-Mar. Strasznie miękkie miały agrafki, nie raz wyciągałem przypon bez wabika.

Kilka razy podczas odhaczania szczupaka agrafka na uszku wabika była rozpięta. Nie był to raczej m?łj pech... :(

Odkąd stosuje Spinwale, rozpiętych agrafek w paszczy Esox?łw ju?ź nie oglądam :mellow:

Ja w tym roku zrezygnowałem ze spinwala, jak drugiego dnia łowienia przyponem pękł mi pod obrot?łwką blue fox 4 podczas rzutu i gdy raz urwałem przypon zamiast plecionki na zaczepie. Postanowiłem nie ryzykować, bo w mojej okolicy jest tak trudno o rybę, ?źe gdy trafi się ładna musi być wyholowana - na następne takie branie mo?źna czekać kilka lat.

Takie robię. Tam jest lutowany bez koszulki, lutowany w koszulce i z blaszką, ale te z blaszką są mniej pewne, ju?ź ich nie robię.

http://images46.fotosik.pl/1466/5d753e7b64ccf2a6m.jpg

Metalowych przyponow nie uzywam od ponad 8 lat (uzyje je tylko przy polowie rekinow) Robie przypony sam, kiedys z hard mono nylon teraz czesciej z FC. LEADER wytrzymalosci 80 i 100 funtow. Wielu wedkarzy robi blad zakladajac za cienki przypon FC np. 40 funtow a pozniej jest rozczarowany. Uwierzcie i uzyjcie 80 funtow albo grubszego, w dloni bedzie wygladal grubasnie lecz po zanurzeniu go wraz z przyneta nawet w bardzo czystej wodzie przy pelnym sloncu ciezko go wypatrzyc.

Nie moze byc to przypon ze zwyklej zylki FC tylko FC Leader.

Z gotowcow polecam sprawdzone FC z firmy Spro.

Fc dragona do 15kg nie wytrzymał pod 13 kg- sprawdziłem przed chwilą. Krętlik całkowicie rozciągnięty. Przypon pękł na zacisku.

U?źywam ich od 2 sezon?łw do lekkich jerk?łw i wobler?łw przy połowach moich szczupak?łw (czyli nieprzekraczających 70cm)- po wyciągnięciu szczupaka przypony są jedynie z wierzchu lekko porysowane.

popieram slowa DARECKI72,wielu ludzi zle rozumuje zasade dzialania fc poniewaz wydaje im sie ze przypon o wytrzymalosci 9kg wytrzyma np.szczupaka 9kg,owszem wage jego powinien wytrzymac ale napewno nie jego uzebienie,bo nawet pistolet 1-2kg go przegryzie,wiec nie wiem co maja na mysli firmy produkujace fluorokarbon przyponowy i piszac na nim 20lb na szczupaka,ja od wielu lat stosowania jako przyponu fc ,roznych rozmiarow stwierdzilem ze 60lb to minimum,podkreslam ze chodzi tu przedewszystkim o uszkodzenia jego mechaniczne a nie wytrzymalosc w kg,obecnie uzywam fc 100lb SILVER THREAD i jestem z niego bardzo zadowolony !!!pozdro

• 4 miesiące temu...

W tym sezonie zacząłem łowić na fluorocarbon. Kupiłem 0.72 do jerk?łw i 0.60 do spinningu. Wyholowałem trochę szczupaczk?łw, kilka zostawiło wyczuwalne pod palcami ślady zęb?łw na przyponie, ale dziś mam branie na gumę 10cm lunatica w opadzie, zacinam i wyciągam przecięty fc bez przynęty. Nie wiem jak wziął, nie wiem czy był du?źy - uderzenie jak niewymiarka, ale co ja tam zdą?źyłem poczuć - lecz wiem, ?źe Max 0.60mm opisany jako 24kg nie zabezpiecza przed zębami szczupaka. Nie jest na szpulce napisane leader, tylko ?źe 100% fluorocarbon.

chyba juz bylo o tym kilka razy, ze fc to nie do konca dziala.

Ja po korzystaniu z FOX'ow: easytwist, carboflex i tam jakiegos jeszcze innego bez oslonki oraz drennana tytanowego stawiam na drennana 40Lbs (foxy max 30 lbs kupowalem bo w sklepach innych nie maja). zwykle druty potrafia sie posprezynkowac w jednym rzucie (zwlaszcza jak sie za slidera za kotwiczke zaczepia). Tytanu jeszcze rzadnego nie zesprezynkowalem. Tytan kosztuje podobna kase, ale jest go 4x mniej. Wiec tam gdzie idzie duzo drutu (przypony do trola i do trupa) leci zwykly a do spina tytan. Jedyne co zauwazylem, ze tytan jak za mocno zasicnac to latwo strzela na tulejkach (stad testuje kazy przypon jaki robie).

Zuzylem go do tej pory bodaj 2 rolki (1 dla siebie 1 dla kolegi)

nie zniszczylem/zerwalem 1 sztuki - choc czasami po ostrym zaczepie zdaza sie, ze drucik peknie (wtedy obcinam koncowki wyplatuje pekniety drucik i przypon idzie do okoniowki). Mowa o zaczepie gdzie prostuje sie mustad big game (zdazylo mi sie raz czy dwa).

A z ciekawostek uzywam tez na przypony linki kevlarowej kupionej na Ebro (8 euro za 20m srednica pewnie kolo 0,6 wytrzymalosc nie pamietam, ale chyba 200lbs - najgrubszy jaki mieli w sklepie na sumy). Co ciekawe latwo sie go tnie nozem/nozyczkami a szczupak jeszcze nie dal mu rady.

Witam!

Są bardzo przyzwoite. Nie odkształcają się zbyt szybko, nie pękają na zaczepach, przy zaciskach. Przełowiłem 23kg sezon-jak dla mnie to dobra alternatywa do robienia tanich przypon?łw na trudne warunki.

Cena niska, a produkt relatywnie dobry.

Pozdrawiam, WB

To zamawiam :D Dzięki! Miałem do 18kg i mam do teraz... Ale jest to za gruba linka jak na moje potrzeby... Po czasie stwierdzam, ?źe 6-9kg wytrzymałości w zupełności wystarcza do szczupak?łw i gum/blach itp. Niepotrzebnie tak grubo się nastawiałem :D

Maciek, a Drennana pr?łbowałeś?

http://www.drennantackle.com/productDetail.php?category=52

Peresada kiedyś polecał ten najcieńszy Soft Strand do okoni.

Ja sam mam w planach na jesieni u?źywać tego 15 albo 20 lb.

Podobno tak miękki materiał, ?źe mo?źna wiązać.

Do takiego lekkiego opadu powinien grać.

A wiadomo, kopyto 4L na gł?łwce 5 gram, na 2 metrach wody, poezja łowienie

No i jeszcze link do zakupu na polskiej ziemi

http://wesolezwierzaki.pl/drennan-linka-stalowa-soft-strand- pike-wire-10m-69620010-p-6747.html

ja tam nie wieze w zadne wiazania - kupilem specjalnie foxa - easy twist. ani razu nie udalo mi sie porzadnie zawiazac (mimo, ze zaopatrzylem sie w meches do wiazania - twiddling stick).

Bede w pl pod koniec wrzesnia chetnie komus moge sprezentowac tego twiddling sticka.

Jak chcesz cos do wiazania to tutaj w wedkarskich sa przypony do muchy na szczupaka - plecione z cienkich drucikow - miekkie jak kawalek sznurka doslownie - to sie wiaze bezprobloemowo. (ale tez sie skreca w sprezynke po kilku zaczepach/holach).

Maciek, a Drennana pr?łbowałeś?

http://www.drennantackle.com/productDetail.php?category=52

Peresada kiedyś polecał ten najcieńszy Soft Strand do okoni.

Ja sam mam w planach na jesieni u?źywać tego 15 albo 20 lb.

Podobno tak miękki materiał, ?źe mo?źna wiązać.

Do takiego lekkiego opadu powinien grać.

A wiadomo, kopyto 4L na gł?łwce 5 gram, na 2 metrach wody, poezja łowienie

No i jeszcze link do zakupu na polskiej ziemi

http://wesolezwierzaki.pl/drennan-linka-stalowa-soft-strand- pike-wire-10m-69620010-p-6747.html

Drogo strasznie, ale mo?źe warto... Te Robinsony 4zł/5m :D :D :D :D

A 4L+5g - dokładnie poezja... i bum na opadziku :D :D :D :D :D :D

• 5 lat później...