Damian83 Opublikowano 28 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2017 Dzięki na ebay jest tych linek mnóstwo coś zamówie no I porobie kilkanascie przyponów myślę że takie 30do 35cm starczy na szczupaki 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 28 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2017 A ktoś poleci jakieś dobre kleszcze do tej zabawy żeby cieło jak trzeba.Bierz coś markowego np. Knipex 7002125. Kup raz a dobrze. Mimo małych rozmiarów tną wszystko od cienkiej plecionki do drutu 1,5 mm. Mam kilka innych tanich szczypiec w większej rozmiarówce i mimo tego Knipex górą. Kotwicę do średnicy 1,5 mm też utniesz be uszczerbku ostrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość MarcinW Opublikowano 28 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2017 (edytowane) Najlepiej to wejdź do sklepu i dobierz odpowiednie tulejki zaciskowe do grubości przyponu jaki chcesz stosować.W zbyt małe przypon Ci nie wejdzie na dwa razy, za duże będą ostawały na boki łapiąc glony i zielsko. Spróbuj - jak nie masz zielonego pojęcia o tym - tak jak ja tj. przypon 12kg tulejki 1,2 (producent kamatsu). Myślę jednak że perfekt ma lepsze do tego akcesoria (tulejki i przypony, ) jak Ci się uda znaleźć to bierz z perfekta. Do tego - najlepsze! - rozmiar agrafki i krętlika wybierasz pod siebie ( ja tam biorę 18 spinwall i jest git). Ważne żeby nie brać byle czego by nie stracić dużej ryby. Do cięcia tych przyponów wystarczy dobry obcinacz do paznokci. Ale zaciskarkę do tulejek to Ty musisz kupić w sklepie wędkarskim https://allegro.pl/kategoria/wedkarstwo-121722?string=zaciskarka&order=m&bmatch=ss-base-relevance-floki-5-nga-hcp-spo-1-1-1003 podobno taniej można dostać w sklepie elektrycznym.Ja mam dokładnie taką jak tutaj: http://allegro.pl/kombinerki-zaciskarka-do-stalek-2-rzedowa-mod-b-i6983831590.html Edytowane 28 Października 2017 przez MarcinW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 28 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2017 A ktoś poleci jakieś dobre kleszcze do tej zabawy żeby cieło jak trzeba. Najlepiej to wejdź do sklepu i dobierz odpowiednie tulejki zaciskowe do grubości przyponu jaki chcesz stosować.W zbyt małe przypon Ci nie wejdzie na dwa razy, za duże będą ostawały na boki łapiąc glony i zielsko. Spróbuj - jak nie masz zielonego pojęcia o tym - tak jak ja tj. przypon 12kg tulejki 1,2 (producent kamatsu). Myślę jednak że perfekt ma lepsze do tego akcesoria (tulejki i przypony, ) jak Ci się uda znaleźć to bierz z perfekta. Do tego - najlepsze! - rozmiar agrafki i krętlika wybierasz pod siebie ( ja tam biorę 18 spinwall i jest git). Ważne żeby nie brać byle czego by nie stracić dużej ryby. Do cięcia tych przyponów wystarczy dobry obcinacz do paznokci. Ale zaciskarkę do tulejek to Ty musisz kupić w sklepie wędkarskim https://allegro.pl/kategoria/wedkarstwo-121722?string=zaciskarka&order=m&bmatch=ss-base-relevance-floki-5-nga-hcp-spo-1-1-1003 podobno taniej można dostać w sklepie elektrycznym.Ja mam dokładnie taką jak tutaj: http://allegro.pl/kombinerki-zaciskarka-do-stalek-2-rzedowa-mod-b-i6983831590.html Linkę zaciskamy tulejkami na 3 razy a nie na dwa. Tulejki AFW ze stopu brązu prawdopodobnie rozprowadza w Polsce MaxFishing. Lepszych nie znam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość MarcinW Opublikowano 28 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2017 Ja zaciskam na raz i styka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damian83 Opublikowano 28 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2017 ja nie będę stosować tulei tylko wiązanie i to starczy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość MarcinW Opublikowano 28 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2017 (edytowane) Damian83 może masz rację, nie mniej zamieszczam zdjęcie przyponu z tulejkami (niestety zamiast 1,2 dałem 1,4, ale nie kuje tak mocno w oczy) w tle keitech easy shiner 4' Edytowane 28 Października 2017 przez MarcinW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarasR Opublikowano 30 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Października 2017 Linkę zaciskamy tulejkami na 3 razy a nie na dwa. Tulejki AFW ze stopu brązu prawdopodobnie rozprowadza w Polsce MaxFishing. Lepszych nie znam. Kupiłem Maxa takie opakowanie przyponów. Mamy logo AFW !! Linka to 7x7 . Wrażenia po ostatnim łowieniu jak najbardziej pozytywne.Ciekaw jestem czy zalinkowana linka 7x7 na metry ( Perfect Sulechów) nie będzie gorsza od tej z Maxa ? a może lepsza ...http://allegro.pl/na-suma-przypon-stalowy-max-60kg-100-cm-i6851146496.html 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 30 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Października 2017 Kupiłem Maxa takie opakowanie przyponów. Mamy logo AFW !! Linka to 7x7 . Wrażenia po ostatnim łowieniu jak najbardziej pozytywne.Ciekaw jestem czy zalinkowana linka 7x7 na metry ( Perfect Sulechów) nie będzie gorsza od tej z Maxa ? a może lepsza ...http://allegro.pl/na-suma-przypon-stalowy-max-60kg-100-cm-i6851146496.htmlLinka może być afw ale ciekawe czy krętlik, tulejki i agrafki również. I jak starannie jest to zaciśnięte. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek88 Opublikowano 31 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2017 Kupiłem Maxa takie opakowanie przyponów. Mamy logo AFW !! Linka to 7x7 . Wrażenia po ostatnim łowieniu jak najbardziej pozytywne.Ciekaw jestem czy zalinkowana linka 7x7 na metry ( Perfect Sulechów) nie będzie gorsza od tej z Maxa ? a może lepsza ...http://allegro.pl/na-suma-przypon-stalowy-max-60kg-100-cm-i6851146496.html 2-kanałowe tulejki, wygląda obiecująco jeśli materiał ok. Ktoś musi kupić i przetestować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rothen Opublikowano 31 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2017 Pytanie może banalne ale jak dobrać tuleje do średnicy linki,fluorocarbonu ? I co lepsze pojedynczy czy podwójny zacisk http://sgbaits.pl/savage-gear-zaciski-double-crimps-15mm-50szt-p-9025.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek88 Opublikowano 31 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2017 Ja stosuje już tylko podwójne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SkiDivPL Opublikowano 31 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2017 Tutaj masz podane zalecane tulejki:https://www.sklep.brc.com.pl/pl/p/Linka-na-przypony-w-otulinie-SURFLON-AFW-1x7-BLACK-czarna-9%2C2m/463 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rothen Opublikowano 31 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2017 (edytowane) Czyli idąc na skróty tulejka powinna mieć mniej więcej 2x większą średnicę od linki przyponowej . Edytowane 31 Października 2017 przez rothen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 31 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2017 Poczytałem i powiem tak: nie bawcie się w zastępowanie półśrodków innymi półśrodkami. Do robienia przyponów służą zaciski, szczypce do cięcia drutu służą do cięcia drutu, a do cięcia linek stalowych służą - no kto zgadnie? - szczypce do cięcia linek stalowych:https://www.google.pl/search?q=szczypce+do+ci%C4%99cia+linek+stalowych&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjw9u_a35rXAhWCC5oKHVUiBPkQ_AUICigB&biw=1477&bih=715 Różnica jest taka, że szczypce jw. nie deformują linki, co znacznie ułatwie jej wprowadzenie w dopasowana tuleję Używam przypadkowo kupionych szczypców forrex - genialnie to działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek88 Opublikowano 31 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2017 (edytowane) Markowa linka AFW 30lb w otulinie tnie się nawet obcinaczkami do paznokci bez uszczerbku dla nich zostawiając gładki brzeg więc prawda jak zwykle leży gdzieś po środku Edytowane 31 Października 2017 przez Tomek88 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 31 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2017 Każdemu wedle potrzeb. Ja nie mam nerwów do pchania postrzępionych czy zagniecionych końcówek linek do ciasnych zacisków. A gadżet jw. mam od 4-5 lat i nie wykazuje jakichkolwiek śladów zużycia - pewnie mnie przeżyje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 31 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2017 Każdemu wedle potrzeb. Ja nie mam nerwów do pchania postrzępionych czy zagniecionych końcówek linek do ciasnych zacisków. A gadżet jw. mam od 4-5 lat i nie wykazuje jakichkolwiek śladów zużycia - pewnie mnie przeżyje.Popieram. Kupić raz a dobrze. Mam 12 cm szczypce knipex. Niewielkie a tną wszystko od cienkiej plecionki do kotwic. Jak nie zgubimy to mamy jednorazowy wydatek na całe życie.A tanich szczypiec mam pewnie z 10 sztuk i generalnie są do d... . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kotwitz Opublikowano 31 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2017 Do zaciskania tulejek stosuje takie szczypce :https://max-fish.pl/product-abk-2681-84-12013-CORMORAN-SZCZYPCE-DO-ZACISKANIA-TULEJEK.htmlDo cięcia drutu wystarczą takie, które nie postrzępią linki na końcu, wiadomo im lepsze jakościowo tym lepiej ale i wprawa jest istotna. Zaciskam na raz i nigdy nic się złego nie wydarzyło. Średnicę tulejki dobieram w ten sposób aby linka weszła mi na styk, na raz. Należy sprawdzać stan przyponu co jakiś czas czy w miejscu styku z tulejką nie jest osłabiony, niektórzy dają tam kroplę kleju. Jak jest to ucinam i zaciskam od nowa, szczypce i tulejki mam zawsze w skrzynce. Z reguły robię przypony około 40-50cm więc jest z czego uciąć.Co prawda nie mam na koncie tylu grubych ryb co @Krzysiek ale mimo wszystko nigdy się nie zawiodłem na swoich przyponach czego nie mogę powiedzieć o kupnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 31 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2017 Co prawda nie mam na koncie tylu grubych ryb co @Krzysiek (...) E tam, nie kokietuj Duże ryby to ja ostatnio widuję... na obrazkach... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chlodnica Opublikowano 31 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2017 Żeby się nie strzępiła to przycinam przypon z ukosa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość MarcinW Opublikowano 11 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2017 Kurde... Mam fluorocarbon 0,9mm i nie mogę z tego ukręcić takiego węzła, żeby końcówki przy agrafce i przy krętliku nie były poskręcane :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 11 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2017 Wiążę 1 mm bez większych problemów. Centauri knot. Trochę praktyki trzeba.Ewentualnie ten prościutki węzeł na dole ale ja go nie testowałem. Sporo na ten temat masz w poniższym temacie.http://jerkbait.pl/topic/91952-przypon-z-fluorocarbonu-wiązać-czy-zaciskać/?hl=%20fc%20%20na%20%20przypon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość MarcinW Opublikowano 11 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2017 Dzięki godski, będę jutro rozpracowywał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
byku95 Opublikowano 19 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2017 Witam , Mam wielką prośbę. Szukam najlepszych przyponów pod drapieżniki ,ale nie chcę żeby była to stalka. Jest dla mnie za sztywna. Nie chce fluocarbonu, bo czasami ryba przegryza. Zwykły wolfram zaś po 1 rybie jest pozwijany jak sprężynka. Co polecacie ? Chciałbym,żeby to coś był stosunkowo cienkie,elastyczne i żeby nie zwijało się po 1 holu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi