Skocz do zawartości

Przypony - jakie stosujecie ?

Kozi

Rekomendowane odpowiedzi

Nie będę wydawał takiej kasy do robienia przyponów, których rzadko używam. Za dychę mam zestaw Regeneratora 1mm , 3 gotowe przypony o długości 50 cm. Od SG.

Tylko ten regenerator to nowość i nie wiadomo czy się sprawdzi. Oby.

Poza tym gotowiec to tylko gotowiec i małe żółte rączki mogły źle coś zacisnąć itp.

Edytowane przez godski
  • Like 1

Zrobiłem sobie na Finlandię przypony 60cm z Regeneratora 1,05. Jednym przyponem przełowiłem cały, sześciodniowy wyjazd. Złowiłem sporo szczupaków 60-80cm oraz 105cm. Jeden z większych owinął się przyponem na pysku jak baleron a co najważniejsze przypon trzymał również w poprzek pyska. Na przyponie na koniec wyjazdu znalazłem dwa mikroskopijne zadziorki. Przypon wiązałem na krętliku i chińskiej agrafce typu "klik". Regenerator jest zdecydowanie bardziej wiotki i plastyczny od FC Daiwy i Duela i jest chyba minimalne rozciągliwy (tak to czułem przy zaciskaniu węzłów). Łatwiej się wiąże. 

Ja oceniam bardzo dobrze chyba, że miałem fart?

Edytowane przez BOB1
  • Like 5

Daiwa S.W 1,00 mm typ F od 2-3 lat pewnie. 

Można kupić taniej.

https://www.fishing-mart.com.pl/pl2/daiwa-tournament-sw-shockleader-type-f/s/12011

Dzięki za info.

Nie będę wydawał takiej kasy do robienia przyponów, których rzadko używam. Za dychę mam zestaw Regeneratora 1mm , 3 gotowe przypony o długości 50 cm. Od SG.

Zrobiłem sobie na Finlandię przypony 60cm z Regeneratora 1,05. Jednym przyponem przełowiłem cały, sześciodniowy wyjazd. Złowiłem sporo szczupaków 60-80cm oraz 105cm. Jeden z większych owinął się przyponem na pysku jak baleron a co najważniejsze przypon trzymał również w poprzek pyska. Na przyponie na koniec wyjazdu znalazłem dwa mikroskopijne zadziorki. Przypon wiązałem na krętliku i chińskiej agrafce typu "klik". Regenerator jest zdecydowanie bardziej wiotki i plastyczny od FC Daiwy i Duela i jest chyba minimalne rozciągliwy (tak to czułem przy zaciskaniu węzłów). Łatwiej się wiąże. 

Ja oceniam bardzo dobrze chyba, że miałem fart?

Kupiłem na próbę gotowy przypon Regeneratora 1,00 mm / 100cm. Przetestowany, ale bez brania. Wcześniej słyszałem, że w porównaniu do fluorocarbonu jest mniej brań, ponieważ regenerator jest bardziej widoczny w wodzie. Czy jest to prawda?

Edytowane przez Ultraast