Skocz do zawartości

Przypony - jakie stosujecie ?

Kozi

Rekomendowane odpowiedzi

Siglon Wire od Kolegi #psulek jest świetny, kupiłem jeszcze pod koniec poprzedniego sezonu 1x7 9 kg, a niedawno dodatkowo 4 kg 7x7.....zaciskanie jest dziecinnie proste (odpowiednie zaciskarki można kupić chyba wszędzie i za grosze), wytrzymałość w porządku, a możliwość szybkiego wykonania przyponu odpowiedniej długości bezcenna.....krętlik jaki chcę, agrafka jaką chcę, a na dokładkę nie skręca się po przeciągnięciu przez byle trawkę jak świński ogon.....co do tulejek, potwierdzam, przez dołączone do zestawu przekładam drut 3-krotnie, nie używam żadnego kleju, nie ma potrzeby, linka prędzej pęknie, niż się wysunie po zaciśnięciu ;)

• Like 1

żeby nie było, że mam dwie lewe ręce :rolleyes:

prawda jest jednak taka, że mam, a nie jestem mańkutem......robótki ręczne to już gdzieś tak od zerówki moja achillesowa pięta, nawet szlaczki rysowałem nierówno, nie mówiąc o wycinankach (do dziś pamiętam upokorzenie, gdy dostałem 4.....w sytuacji, gdy reszta zerówkowej grupy 5), a co dopiero zaciskanie przyponów :D

ale co tam, to nie konkurs piękności B)

przyponów wolframowych nie lubię.....docelowo to chyba tylko te najcieńsze zostaną, jednak są bardziej miękkie......ale to jedyna ich zaleta.....na fotkach od góry.....ten dłuższy przypon ma około 30 cm, zaciśnięty jeszcze pod koniec zeszłego roku, jak widać, wciąż prosty, mimo że przeleżał w pudełku kilka miesięcy w stanie złożonym w podwójną pętelkę......krótszy na szybko z dzisiaj, cieńszy drut, bardziej podatny na zgięcia, trzeba już nieco uważać, żeby nie odkształcić, ale też bez przesady, ten materiał się nie skręca, po prostu można go przypadkiem zgiąć i to zgięcie będzie w pewien sposób zaburzać prostoliniowość przyponu.....widać to nawet na zdjęciu, wysuwałem nieostrożnie i za szybko drucik ze zwoju (jest on zabezpieczony w dwóch miejscach jakąś taśmą, która utrzymuje drut w odpowiednim kształcie)......dwie lewe ręce, hahahahaha......zaciskarka bardzo przeciętna, na pewno są lepsze, ale jak dla mnie wystarczy i tyle.....ważny jest ten zaokrąglony bolec......no i na koniec raz jeszcze fragment tego grubszego przyponu, jak widać głodnemu okoniowi nie przeszkadza, połknął w całości rippera około 8 cm.....a drut prosty jak drut ;)

aff651208205a.jpg

5a47f43b226a7.jpg

b55b5b5e77e42.jpg

• 1 miesiąc temu...

Mam pytanko, które podwójne tuleje do Fluorocarbonu 1mm? Kolega kupił mi ostatnio 1mm i są za małe, teraz boję się, że jak zamówię 1,2mm to nadal będzie coś nie tak :) 

Macie coś sprawdzonego? Te się nadadzą?

https://allegro.pl/oferta/savage-gear-zaciski-podwojne-1-2mm-50-szt-7606801842

• Like 1

Mam pytanko, które podwójne tuleje do Fluorocarbonu 1mm? Kolega kupił mi ostatnio 1mm i są za małe, teraz boję się, że jak zamówię 1,2mm to nadal będzie coś nie tak :)

Wiąż po prostu, mocniejsze niż tulejkowanie.

1.2 mm będzie ok

• Like 1

• 3 miesiące temu...

Ja wole fluro(0,6-1,0), stalki mi jakoś maluchy obcinały[emoji2955].

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

0,6 to na okonie. Dla mnie jeden milimetr to minimum i kilka ryb 110+ bez problemu wyszło.

0,8 czy też nawet 0,92 jest dużo cieńszy od 1 mm. To tak jak z telewizorem 50 i 55 cali. Różnica niby nie duża.

Edytowane przez godski
  • Like 1

Byłem świadkiem jak koledze łowiąc z łódki szczupak 93cm przegryzł regenerator 1.0mm, szczęśliwie w ostatniej chwili zdążyłem go podebrać zanim zawrócił z przynętą w pysku. Fakt że trochę szczupaków udało się złowić na fluorocarbon 0,92mm i nie był nawet draśnięty przez zęby, zależy też od wielkości przynęty i jak szczupak zaatakuje. Mi niefartownie ( właściwie bardzo często) uderzył od przodu i przegryzł powyżej agrafki. Wracam do stalek, jak mam zakładać fluoro powyżej 1.0mm to wolę już łowić o połowę cieńszym drutem. Czy odbije się to na ilości brań, zobaczymy.

Byłem świadkiem jak koledze łowiąc z łódki szczupak 93cm przegryzł regenerator 1.0mm, szczęśliwie w ostatniej chwili zdążyłem go podebrać zanim zawrócił z przynętą w pysku. Fakt że trochę szczupaków udało się złowić na fluorocarbon 0,92mm i nie był nawet draśnięty przez zęby, zależy też od wielkości przynęty i jak szczupak zaatakuje. Mi niefartownie ( właściwie bardzo często) uderzył od przodu i przegryzł powyżej agrafki. Wracam do stalek, jak mam zakładać fluoro powyżej 1.0mm to wolę już łowić o połowę cieńszym drutem. Czy odbije się to na ilości brań, zobaczymy.

Nie odbije się w żadnym razie.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• Like 2

Pewnie, że nie. To nie pstrąg (kiedy woda krystaliczna)

Chyba że łowisz szczupaki w krystalicznej wodzie :) Może i w przypadku ryb powszechnie łowionych nie będzie miało to większego znaczenia, czy to fluo czy drut, jednak wielu wędkarzy tą samą miarą traktuje wszystkie szczupaki, bez względu na ich rozmiar. Co w takim razie z rybami okazowymi ? Powyżej 110, 120 cm ? Ich zachowania i mądrość jednak stoją na innym poziomie niż u 90-taka. Przy tych największych szczupakach detale jednak odgrywają znaczącą rolę. Stąd też wrzucanie ich do jednego worka z rybami mniejszymi nie ma sensu. Często można spotkać się z powodzeniem "jak bierze to bierze na wszystko" może i tak, ale z jakiegoś też powodu tych naprawdę wielkich szczupakow nie łowi się wiele, a podobno biorą na wszystko. Bo do przynęty wystartuje 60- tak a kawałek dalej stała 120-tka i miała daleko w tylku to co jej serwujemy. Z autopsji mam przykłady że mimo łowienia na wodzie, gdzie występuje duża populacja wielkich szczupakow wyniki jesli chodzi o duże ryby mogą być całkowicie odmienne w zależności od stosowanego sprzętu. 

• Like 1

Moim zdaniem w przypadku łowienia szczupaka (również a nawet przede wszystkim tych powyżej 110+), przypon ma marginalne znaczenie bez względu na klarowność czy kolor wody. Co innego przynęta, to już przeogromny temat do rozważań. Nie będę wchodził w szczegóły ani cytował konkretnych przykładów wynikających z własnego doświadczenia. Wyrażam tylko swoją opinię.

• Like 3