krzysiek Opublikowano 19 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2021 Jeśli masz problem z rozcapierzaniem się końcówek po cięciu to daj kropelkę super glue przed cięciem. (...) Przy cięciu nożcami/szczypcami, o których pisałem powyżej nie ma mowy o rozcapierzaniu się końcówek, miażdżeniu drutu, zaginaniu i tym podobnych atrakcjach. Koniec jest okrągły i wchodzi w tuleję nawet na wcisk. Kupiłem z 8 lat temu i od tego czasu mam spokój. Pewnie starczą mi do końca życia, chyba że zgubię albo ukradną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
welfron1 Opublikowano 19 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2021 Rozwarstwianie linki potrafi doprowadzić do białej gorączki jak trzeba przełożyć przez tulejki. Zamówienie poszło, te które Krzysztof polecił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gadget Opublikowano 20 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2021 Rozwarstwianie linki potrafi doprowadzić do białej gorączki jak trzeba przełożyć przez tulejki. Zamówienie poszło, te które Krzysztof polecił.Jak jest rozwarstwienie to wystarczy końcówkę podgrzać do czerwoności zapalniczka i przyciąć nożyczkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk_gda Opublikowano 1 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2022 Jakie macie patenty na przypon do lekkich woblerów do twitcha? Łowię na wodzie gdzie jest sporo szczupaka, który obcina wobki na standardowym fluo 0.22-0.24. Testowałem w tym roku regenerator 0.3, ale jest trochę za gruby do malutkich wobkow i zmienia ich pracę. Z drugiej strony cienkie metalowe przypony są raczej miękkie, i po kilku zaplataniach w kotwiczki deformują się niemiłosiernie. Podsumowując: jaki materiał przyponowy na okonia pod małe woblery? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meps Opublikowano 1 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2022 Ja używam stroft niti polywire lub monowire. Nie skręcają się jak wolfram i można normalnie wiązać do agrafki. Minus to cena Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GregorS Opublikowano 1 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2022 Jakie macie patenty na przypon do lekkich woblerów do twitcha? Łowię na wodzie gdzie jest sporo szczupaka, który obcina wobki na standardowym fluo 0.22-0.24. Testowałem w tym roku regenerator 0.3, ale jest trochę za gruby do malutkich wobkow i zmienia ich pracę. Z drugiej strony cienkie metalowe przypony są raczej miękkie, i po kilku zaplataniach w kotwiczki deformują się niemiłosiernie. Podsumowując: jaki materiał przyponowy na okonia pod małe woblery? Może cienka struna, grubość 0,2~0,3 mm daje radę Wysłane z mojego M2101K6G przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psulek Opublikowano 1 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2022 Żaden wolfram. Zwykła stal 1x7 się nie odkształca i jest niedroga. Wolfram to porażka. Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk_gda Opublikowano 1 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2022 Paweł na tuleje to zaciskasz? Weź na priv daj znać czy masz coś takiego u siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kozi81 Opublikowano 2 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2022 Jakie macie patenty na przypon do lekkich woblerów do twitcha? Łowię na wodzie gdzie jest sporo szczupaka, który obcina wobki na standardowym fluo 0.22-0.24. Testowałem w tym roku regenerator 0.3, ale jest trochę za gruby do malutkich wobkow i zmienia ich pracę. Z drugiej strony cienkie metalowe przypony są raczej miękkie, i po kilku zaplataniach w kotwiczki deformują się niemiłosiernie. Podsumowując: jaki materiał przyponowy na okonia pod małe woblery? Znana jest mi jedna w miarę bezproblemowo dostępna linka która powinna spełnić Twoje wymagania. AFW dystrybuowana przez Dragona pod nazwą self-made sulfron 1x19 3kg po około 2,5m, z reguły jest jej trochę więcej. Cieniusia ale w otulinie więc sztywniejsza od bardziej lubianych przeze mnie surfstrandów. Polecam zaciskać pod dwoma różnymi kątami dość delikatnie na cybanty z dodatkiem kropelki. Jedyny problem to właśnie cybanty. Cholernie ciężko znaleźć coś o mniejszym fi jak 0,6 gdzie sama linka ma ok 0,2mm. Dlatego przydaje się kropelka. Ja do podobnych lecz miększych surfstrandów tnę standardowe ok 10mm na pół. I mi się świetnie ten patent sprawdza. A używałem zarówno sulfrona jak i obecnie już tylko surfstranda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scOOtt Opublikowano 2 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2022 A ja zadam inne pytanie. Czy macie jakieś negatywne doświadczenia pod kątem ilości brań w przypadku delikatnego łowienia okoni powiedzmy na przynęty od 5 cm do 9cm uzbrojone w główki od 2 gram wzwyż i użyciu linki 7x7 najmniejszej średnicy 0.36 - np Dam'a Effzett Coated Core? Linka jest na tyle miękka, że nie powinna wpłynąć negatywnie na prezentację przynęty a plusem jej niewątpliwym jest to, że szczupak jej nie przegryzie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 3 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2022 Nie dostrzegłem, aby przypon odstraszał okonie, ale ja używam dość cienkich Surfstrand Light 3-5kg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scOOtt Opublikowano 3 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2022 (edytowane) Ja kupiłem Dam Effzett Coated Core49 średnica 0.36mm wytrzymałość 7kg. Szpulka 10m kosztuje 39 zł. Linka jest mięciutka. Edytowane 3 Lutego 2022 przez scOOtt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psulek Opublikowano 3 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2022 (edytowane) 0,36 to trochę grubo. W miękkich jest np. Siglon Wire 7x7 0,22mm 5m + 50 tulejek w podobnej kwocie, a można go też normalnie wiązać węzłami. Przypon za bardzo nie przeszkadza, ale ponieważ jest stalowy, to trochę waży i nieco zmienia pracę lekkiej przynęty. W 0,36 tym bardziej. Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka Edytowane 3 Lutego 2022 przez psulek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elpojo Opublikowano 3 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2022 Ja kupiłem Dam Effzett Coated Core49 średnica 0.36mm wytrzymałość 7kg. Szpulka 10m kosztuje 39 zł. Linka jest mięciutka.Jest w otulinie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scOOtt Opublikowano 3 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2022 Jest w otulinie?Tak, jest w otulinie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maja 2 Opublikowano 3 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2022 Zbliża się czas łowów zębaczy. Mam trochę grubego fluorocarbonu na przypony i pytanie. Warto go wiązać za pomocą takiego węzła, czy na polskie mamuchy to trochę za mocno i niepotrzebnie? Jest to oczywiście AG Chain knot, fajnie zobrazowany. W grę będą wchodziły spore gumy i jerki. Na moje oko sposób wiązania powoduje mocne usztywnienie w miejscu wiązania, co może minimalizować plątanie podczas rzutów i prowadzenia. Jeszcze nie korzystałem z takiego wiązania, ale może ktoś z kolegów próbował? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GregorS Opublikowano 3 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2022 https://youtu.be/KOnNvAb_eKQ tym węzłem zwiąż carbon na pewno nic sie nie stanie. Od kilku sezonów go stosuję i nic sie nie stało. Wysłane z mojego M2101K6G przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maja 2 Opublikowano 3 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2022 Dziękuję @GregorS. Znam i stosuję, ale jak to w życiu, ciągle szuka się czegoś nowego, lepszego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GregorS Opublikowano 3 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2022 Lepsze wrogiem dobrego [emoji3]. Ja nie mogę pozwolić sobie na komfort tracenia ryb [emoji6] w poszukiwaniu lepszego... . Doszedłem do wprawy w związaniu i nic więcej mi nie potrzeba, no chyba że dużych ryb. Wysłane z mojego M2101K6G przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maja 2 Opublikowano 3 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2022 Dużo w tym mądrości . Ale prawie każde dobre było kiedyś lepszym, a po wypróbowaniu stało się podstawą naszego rzemiosła. Więc i ja szukam tego co będę mógł używać jako "nowego" dobrego. A stare dobre może pójść w niepamięć. I wszystko zostanie po staremu . Ale mi wyszła filozofia . A co do ryb to ich zawsze za mało, niestety...Widzę Grzegorzu, że jesteś z Olsztyna. Ja z Bartoszyc. Łowię głównie na zaporach na Łynie, a Ty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GregorS Opublikowano 3 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2022 Głównie na okolicznych jeziorach [emoji3] Wysłane z mojego M2101K6G przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maja 2 Opublikowano 25 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Września 2022 Zawiązałem ten węzeł z filmiku. Nie jest wcale łatwo go zrobić przy sztywnym i grubym fluorocarbonie. Trzeba użyć sporego krętlika (do tego go wiązałem), kombinerek i dużo siły. I jeszcze więcej uwagi, żeby nie przekręcać krętlika. W warunkach łowiska raczej nie polecam. Jest też mało dyskretny. Jak się prawidłowo zawiąże, to odcinek z węzłami jest bardzo sztywny, jak drut. Wiązałem 15 pętli nie licząc tej potrójnej bezpośrednio na krętliku. Węzeł jest bardzo mocny, nie mam jak zmierzyć jego wytrzymałości na materiale jaki zawiązałem (fluorocarbon 100 lb), ale naprawdę jest bardzo mocny. Najbardziej udaną wersję węzła zakończyłem podwójnym przełożeniem końcówki przez pętelkę i mocno zacisnąłem. To zmienia kąt wychodzenia fluorocarbonu z węzła. Nie leżą w jednej osi, co mi się nie podoba, do tego końcówka odstaje dosyć mocno i na bank będzie bardziej się czepiał w zawadach. Można jednak zakończyć wiązanie przekładając końcówkę przez pętelkę tylko raz i problem znika. Końcówkę przypalić zapalniczką i też pewnie da radę. Ja jeszcze bym wsadził całość w rurkę termokurczliwą. Węzeł stanie się nieco "gładszy" i mniej czepliwy (mowa o wersji z podwójnym przełożeniem przez pętelkę końcówki na zakończeniu wiązania). Wstępne wrażenia- chyba pozostanę przy bardziej tradycyjnych wiązaniach lub zaciskach. Te próbne egzemplarze przetestuję na wodzie i zobaczę czy nie zmienię zdania. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smudek Opublikowano 25 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Października 2022 Panowie, jaki rozmiar tulejek zaciskowych do surflona 0,31 mm ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarasR Opublikowano 25 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Października 2022 Panowie, jaki rozmiar tulejek zaciskowych do surflona 0,31 mm ? Przez tulejkę można przeciągnąć dwa razy linkę a można też a raczej trzeba trzy razy . Do pierwszej opcji mniejsza a w drugiej większa. Z autopsji podpowiem ,że na początku samodzielnego robienia dozbrojek kupiłem kilka rozmiarów po czym robiłem testy i wybrałem te ,które najmocniej trzymały. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psulek Opublikowano 25 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Października 2022 Polecam prosty przelicznik - średnica linki x 2,5 = średnica tulejki. Czyli 0,31*2,5 = 0,77mm - 0,8 będzie w sam raz. Jak wychodzi minimalnie powyżej, np. 0,82 to też wejdzie w 0,8. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi