jacob1993 Opublikowano 21 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2021 120-ka żeby odpaliła musi mieć dużą przynete 30-50cm duże ryby rzadziej jedzą mają wolniejszy metabolizm. A jak jedzą to zwykle większe ryby . Więc to raczej nie chodzi o rodzaj przyponu a trafienie odpowiednia przynęta w okres gdy ryba zeruje .W maju na pewnym stawie masa szczupaka 70-90cm stała przy samym brzegu widać je było w okularach jak trafiłeś to brały pięknie a jak nie to uciekały od przynęty ale jak wróciłeś z tą samą przynęta za 2 godziny waliły bez opamiętania . 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mancio Opublikowano 21 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2021 Chyba że łowisz szczupaki w krystalicznej wodzie Może i w przypadku ryb powszechnie łowionych nie będzie miało to większego znaczenia, czy to fluo czy drut, jednak wielu wędkarzy tą samą miarą traktuje wszystkie szczupaki, bez względu na ich rozmiar. Co w takim razie z rybami okazowymi ? Powyżej 110, 120 cm ? Ich zachowania i mądrość jednak stoją na innym poziomie niż u 90-taka. Przy tych największych szczupakach detale jednak odgrywają znaczącą rolę. Stąd też wrzucanie ich do jednego worka z rybami mniejszymi nie ma sensu. Często można spotkać się z powodzeniem "jak bierze to bierze na wszystko" może i tak, ale z jakiegoś też powodu tych naprawdę wielkich szczupakow nie łowi się wiele, a podobno biorą na wszystko. Bo do przynęty wystartuje 60- tak a kawałek dalej stała 120-tka i miała daleko w tylku to co jej serwujemy. Z autopsji mam przykłady że mimo łowienia na wodzie, gdzie występuje duża populacja wielkich szczupakow wyniki jesli chodzi o duże ryby mogą być całkowicie odmienne w zależności od stosowanego sprzętu.Damian czyli twierdzisz, że przypon, ma znaczenie, co chodzi o te największe ryby...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damian23 Opublikowano 21 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2021 Damian czyli twierdzisz, że przypon, ma znaczenie, co chodzi o te największe ryby...?To już trzeba by było spytać te największe szczupaki o to Teorie są tylo dla nas wędkarzy a jak to wygląda naprawdę, czym się te ryby kierują i na ile ma na nie wpływu rodzaj zastosowanego przyponu ? Zapewne będzie się to różnic w zależności od warunków, łowiska, preferencji wędkarza i tak dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal_ Opublikowano 21 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2021 A ja uważam że ta niewidzialność FC (1mm -cieńszych nie stosuję) w czystej wodzie to mit. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prawie30 Opublikowano 22 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2021 Panowie, szybka piłka. Położyłem kiedyś ręce na jakimś materiale przyponowym, supercienkiej lince - chyba jakiś miks drutu stalowego i wolframu. Miał to może ktoś kiedyś, pamięta nazwę?Konkretniej, potrzebuję zabezpieczyć zestawy L i UL przeciwko glutom do 60cm. Sporo mi się tego gadziajstwa w łowisku kręci, a nie chcę przy okoniowaniu kolczykować pistoletów. Alternatywnie - jaki supermiękki materiał przyponowy polecacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scOOtt Opublikowano 22 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2021 Savage Gear RAW49 lub DAM Effzet Coated Core - ten drugi grubszy z racji otuliny. Ja używam SG najcieńszych rozmiarów pod okonie tam gdzie jest opcja przyłowu szczupaka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 22 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2021 Chyba że łowisz szczupaki w krystalicznej wodzie Może i w przypadku ryb powszechnie łowionych nie będzie miało to większego znaczenia, czy to fluo czy drut, jednak wielu wędkarzy tą samą miarą traktuje wszystkie szczupaki, bez względu na ich rozmiar. Co w takim razie z rybami okazowymi ? Powyżej 110, 120 cm ? Ich zachowania i mądrość jednak stoją na innym poziomie niż u 90-taka. Przy tych największych szczupakach detale jednak odgrywają znaczącą rolę. Stąd też wrzucanie ich do jednego worka z rybami mniejszymi nie ma sensu. Często można spotkać się z powodzeniem "jak bierze to bierze na wszystko" może i tak, ale z jakiegoś też powodu tych naprawdę wielkich szczupakow nie łowi się wiele, a podobno biorą na wszystko. Bo do przynęty wystartuje 60- tak a kawałek dalej stała 120-tka i miała daleko w tylku to co jej serwujemy. Z autopsji mam przykłady że mimo łowienia na wodzie, gdzie występuje duża populacja wielkich szczupakow wyniki jesli chodzi o duże ryby mogą być całkowicie odmienne w zależności od stosowanego sprzętu. Damian, ile łowisz rocznie takich szczupaków 100+, czy 110+, jaka metodą i na jakie przypony? Pytam, ponieważ z moich doświadczeń wyciągam wnioski krańcowo odległe od Twoich. Standardowo używam m.in. AFW 60lb w otulinie, który jest gruby jak sznurek do snopowiązałki i walę na zaciski rurki termo. Z plecionką nie schodzę poniżej 40-50lb, bo takiej mam w nadmiarze (kupiłem lata temu na sumy, a że sumów nie łowię od 17 czy 18 roku, to sobie używam na szczupaki). Zdarza się, że z ciżby ryb 60-70-80-90 wyciągam ryby 100+ i większe. Te duże tym chętniej biorą, im jest gęściej. Za to są zdecydowane różnice w reakcji na różne przynęty. Mam podobne doświadczenia z PL i zza granicy. Przeważnie w czystej albo bardzo czystej wodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 22 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2021 (...) jaki supermiękki materiał przyponowy polecacie.https://allegro.pl/listing?string=light%20surfstrand%201x19%20Dragon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 22 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2021 (edytowane) Podzielę sie z wami jednym z moich doświadczeń. trzy lata temu mój pierwszy wyjazd na Rugię. W zatoce Kubica woda kryształ. Głębokość od 250 do 50cm, łowimy w czterech ... tzn koledzy łowią. Wszyscy mamy przypony stalowe w otulinie o wytrzymałości ok 30kg a więc gruba. Nie mogę zrozumieć czemu ja nie łowię (chyba potrafię!?). Pomyślałem, że FC 1mm uratuje mój honor. Kapitan łodzi, który ma już kilkuletnie łowienie na Rugii wręcz zabrania mi zakładania FC twierdząc, ze to nic nie zmieni a jak trafię wreszcie "swoją" mamuśkę to mam ogromna szansę ja stracić i zmarnować rybę. Jestem uparty, nigdy nie straciłem szczupaka łowiąc z tym przyponem. łowię więc z nowymi nadziejami ... tzn koledzy łowią (przynęty mamy takie same) Przez kilka dni złowiłem ZERO! szczupaków. FC nie uratował mi dupy.W następnym roku zaobserwowaliśmy takie zjawisko: ogromne szczupaki są bo widzimy je kiedy w dryfie napływamy im na łby. Wtedy majestatycznie odpływają przed łódką. Nawet nie odprowadzają przynęt. Po prostu leżą na dnie i mają wszystkie nasze wszelkiej maści przynęty w dupie. FC czy stalka, również nie miały tutaj znaczenia. byliśmy bezsilni. Nawet nie będę próbował tłumaczyć tej sytuacji.PS. zdecydowanie odchodzimy od tytułu wątku Edytowane 22 Września 2021 przez BOB 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damian23 Opublikowano 22 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2021 Damian, ile łowisz rocznie takich szczupaków 100+, czy 110+, jaka metodą i na jakie przypony? Pytam, ponieważ z moich doświadczeń wyciągam wnioski krańcowo odległe od Twoich. Standardowo używam m.in. AFW 60lb w otulinie, który jest gruby jak sznurek do snopowiązałki i walę na zaciski rurki termo. Z plecionką nie schodzę poniżej 40-50lb, bo takiej mam w nadmiarze (kupiłem lata temu na sumy, a że sumów nie łowię od 17 czy 18 roku, to sobie używam na szczupaki). Zdarza się, że z ciżby ryb 60-70-80-90 wyciągam ryby 100+ i większe. Te duże tym chętniej biorą, im jest gęściej. Za to są zdecydowane różnice w reakcji na różne przynęty. Mam podobne doświadczenia z PL i zza granicy. Przeważnie w czystej albo bardzo czystej wodzie.W tym sezonie jak do tej pory jedna 120 +, jedna 110 + i dwa szczupaki 100 + W tamtym sezonie byly to dwie 120+, genralnie to co sezon przynaj jedna 110 + sie melduje. Metoda castingowa. Łowię głównie na przynęty Line Thru i w tym przypadku jest to FC. Używam również tytanu AFW, tak w Line Thru jak i klasycznym przyponie. FC wiążę, tytan zaciskam. Tak jak wspomniał BOB zostawmy już te przypony w spokoju To nie wątek na nie. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 23 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2021 Piękne ryby, gratuluję Tylko próba moim zdaniem ciut mała do wnioskowania. Ja mam z kolei taką sytuację, że na mojej łodzi FC w użyciu jest bardzo rzadko i nie mam punktu odniesienia. Pada sporo ryb 100+ i ich odsetek jest (subiektywnie) duży. Zdarzają się przypadki odprowadzeń pod łódź, czy skubnięć w trolu przez duże ryby; wtedy po prostu zmieniamy przynęty do skutku. Czasem działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psulek Opublikowano 23 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2021 (edytowane) Panowie, szybka piłka. Położyłem kiedyś ręce na jakimś materiale przyponowym, supercienkiej lince - chyba jakiś miks drutu stalowego i wolframu. Miał to może ktoś kiedyś, pamięta nazwę?Konkretniej, potrzebuję zabezpieczyć zestawy L i UL przeciwko glutom do 60cm. Sporo mi się tego gadziajstwa w łowisku kręci, a nie chcę przy okoniowaniu kolczykować pistoletów. Alternatywnie - jaki supermiękki materiał przyponowy polecacie.Jak byś chciał, to mam Sunline Siglon Wire 7x7 0,22mm. Jest miękki i można go normalnie wiązać bez tulejek, również do plecionki, tak jak zwykły FC. Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka Edytowane 23 Września 2021 przez psulek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prawie30 Opublikowano 23 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2021 Jak byś chciał, to mam Sunline Siglon Wire 7x7 0,22mm. Jest miękki i można go normalnie wiązać bez tulejek, również do plecionki, tak jak zwykły FC. Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu TapatalkaNiTi coś jak Knot2Kinky? Weź no tam mi strzel ofertą po meilu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zandermafija Opublikowano 18 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2021 Potrzebuję wolframik na okonia do 2,5-3kg. Myślę nad Jan-Tex lub Spinwal, które są lepsze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ostry Opublikowano 18 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2021 Potrzebuję wolframik na okonia do 2,5-3kg. Myślę nad Jan-Tex lub Spinwal, które są lepsze? Ja się juz dawno z nich wyleczyłem, zaczep czy szczupaczek i przypon do śmietnika. Od siebie polecam Dragon Surflon 1x19 do 3kg. To linka w czarnej otulinie. W dotyku bardziej jak grubsza żyłka. Używam tych przyponów od kilku lat i złego słowa nie powiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hasior Opublikowano 18 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2021 Jak dla mnie najlepsza linka tytanowa, AFW ,sam robisz jakie chcesz długości,i jak nie urwiesz, to i cały sezon na jednym przelatasz. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MajKar Opublikowano 18 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2021 Są jeszcze wolframowe Darka Lipki jest na forum, polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nurek28 Opublikowano 18 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2021 Jak dla mnie najlepsza linka tytanowa, AFW ,sam robisz jakie chcesz długości,i jak nie urwiesz, to i cały sezon na jednym przelatasz. Ja ma takie samo zdanie.Po sezonie obcinam końcowki i zaprawiam od nowa. Zdażyło się że oczko z tytanu pękło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nurek28 Opublikowano 18 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2021 (edytowane) . Edytowane 18 Października 2021 przez nurek28 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
welfron1 Opublikowano 18 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2021 (edytowane) Panowie czym tniecie linki na przypony? Edytowane 18 Listopada 2021 przez welfron1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 18 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2021 (edytowane) Specjalnymi nożycami do cięcia drutu i plecionek stalowych. Nie zaginają plecionki, tną czysto. Tego typu:https://allegro.pl/oferta/nozyce-do-ciecia-linek-i-drutu-190mm-01-512-neo-10899427342?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_content=wybrane&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_dio_narzedzia_pla_ss&ev_adgr=narzedzia&ev_campaign_id=14937753745&gclid=Cj0KCQiAkNiMBhCxARIsAIDDKNU0AcNvXY5WtSC6GM1As3AXzpL2HOZer8HLYLxJVup1sfIl2umKRNcaAsPHEALw_wcB Edytowane 18 Listopada 2021 przez krzysiek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meps Opublikowano 18 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2021 Zwykłe obcinaczki boczne do drutu lub nożyczki, zależy co idzie na przypon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
welfron1 Opublikowano 18 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2021 Na teraz korzystam z Linka przyponowej Siglon Wire od psulka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psulek Opublikowano 18 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2021 Siglon Wire tniesz zwykłymi szczypcami do drutu, bez podgrzewania, nie rozcapierza się. Ja używam NWS boczne, ale teraz ceny są zaporowe (ale bym kupił nawet i za te 90, bo jakość super). Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek1989 Opublikowano 19 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2021 Jeśli masz problem z rozcapierzaniem się końcówek po cięciu to daj kropelkę super glue przed cięciem. Ja w domu miałem knipexy i dają radę, tylko knipex drogi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi