Skocz do zawartości

Przypony - jakie stosujecie ?

Kozi

Rekomendowane odpowiedzi

Paweł @psulek posiada w ofercie drucik 0,16 mm Siglona (1x7), kupiłem paczkę, wypróbowałem, domówiłem drugą na zapas. Ale to do PE 0.4 czy 0.5, PE 0.8 to już kawał sznurka. Drut stalowy jest wystarczająco mocny, dość wiotki, nie przeszkadza okoniowej przynęcie, łatwo się wiąże. Używam zamiennie z drutem tytanowym o wytrzymałości 3 kg, który jest nieco sztywniejszy, czasami to plus. Wiążę tym samym węzłem, jednak do jego zaciskania, w przypadku tytanu, potrzebne są kombinerki (czy inne narzędzie, którym można pewnie złapać końcówki), najlepiej dwie pary. 

Obie linki nie przeszkadzają okoniom, szczupaki ich nie przegryzają, całość dobrze współpracuje np. z plecionką Sunline Siglon x4 PE 0.5.....dużym plusem jest możliwość dowiązania przyponu wedle potrzeb co do długości czy sztywności, do tego w przypadku skręcenia, a to przy drucie stalowym zdarza się dość regularnie (ale i tak nie tak często, jak przy wolframie), szybko można przypon przewiązać, odcinając wcześniej skręcony fragment. Oszczędność B)

Pytanie było o okoniowy twitching, tu właśnie cienki drut tytanowy mógłby się doskonale sprawdzić, to bardzo ciekawy materiał, nawet przypon 30 cm zachowuje nieco sztywności, jednocześnie nie wpływa (zauważalnie) negatywnie na pracę takich przynęt jak np. 5 cm kajtek na główce 1,5 gramowej. 

Też używam tą linkę Siglona od Pawła i jakoś okonie na czystej wodzie pod 2m w ogóle się jej nie boją. Efektem ostatnio był łyknięty do gardła mały cannibal przez już porządną rybę 40cm :) 

• Like 1