siewicz Opublikowano 31 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2016 Szukałem, ale nie znalazłem - czy istnieje możliwość opłacenia składek poza kołem? Chodzi mi o PZW Katowice. Problem polega na tym, że u mnie w kole najczęściej udaje mi się opłacić składki dopiero około marca (nie wiem czy w ogóle wcześniej przywożą znaczki), a w tym roku chciałbym sezon zacząć sporo wcześniej. Z koła do którego należę jestem zadowolony - dostęp do fajnej, zadbanej sekcyjnej wody, jedynie mam problem z tym opłaceniem składek.Pzdr, Łukasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gringo Opublikowano 31 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2016 Spróbuj w siedzibie okręgu opłacić tylko podczas opłacania przekaz, że chcesz należeć to danego koła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość buszmen Opublikowano 1 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2017 Dziwne to koło u mnie jest otwarte zawsze 3 razy w tygodniu , jest strona internetowa , skąd można np. mieć numery telefonu do prezesa czy skarbnika - niby 3świat a jednak 21wiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 1 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2017 (edytowane) Szukałem, ale nie znalazłem - czy istnieje możliwość opłacenia składek poza kołem? Chodzi mi o PZW Katowice. Problem polega na tym, że u mnie w kole najczęściej udaje mi się opłacić składki dopiero około marca (nie wiem czy w ogóle wcześniej przywożą znaczki), a w tym roku chciałbym sezon zacząć sporo wcześniej. Z koła do którego należę jestem zadowolony - dostęp do fajnej, zadbanej sekcyjnej wody, jedynie mam problem z tym opłaceniem składek.Pzdr, Łukasz Niestety, nie ma innej opcji, jak opłacenie składki u skarbnika Koła, którego chcesz być członkiem. Spróbuj dotrzeć do któregokolwiek z członków zarządu. Skarbnik ma obowiązek wydawać znaki od początku roku kalendarzowego. Jeśli nie uda się, złóż skargę do Okręgu, niech przycisną zarząd Koła. Edytowane 2 Stycznia 2017 przez bartsiedlce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdasCzeski Opublikowano 1 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2017 Bartek, to chyba zależy od okręgu. Nie raz robiłem opłatę w biurze okręgu w Poznaniu, z pominięciem koła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 1 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2017 To jakiś dziwoląg. Generalnie tylko skarbnik może wydać znaki, kasjer w biurze Okręgu nie powinien mieć do nich dostępu.Chyba, że w biurze Okręgu skarbnik któregoś z Kół ma swoją siedzibę i przyjmuje opłaty i wydaje znaki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gringo Opublikowano 1 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2017 (edytowane) Z całym szacunkiem Bartku, ale nie podawałbym publicznie nie sprawdzonych informacji. Edytowane 2 Stycznia 2017 przez bartsiedlce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artek Opublikowano 2 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2017 To jakiś dziwoląg. Generalnie tylko skarbnik może wydać znaki, kasjer w biurze Okręgu nie powinien mieć do nich dostępu.Chyba, że w biurze Okręgu skarbnik któregoś z Kół ma swoją siedzibę i przyjmuje opłaty i wydaje znaki.Nie żaden dziwoląg. W biurze okręgu też jest skarbnik i on może sprzedać znaczki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 2 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2017 Jaki skarbnik w biurze Okręgu? Skarbnik Okręgu? Dobra, widzę, że teoria sobie, a życie sobie, przepraszam Grzegorza @gringo i pozostałych Kolegów. Napisałem, jak być powinno, mój błąd. Znowu optymizm i idealizm przesłonił mi słodką, polską, rzeczywistość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artek Opublikowano 2 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2017 (edytowane) Jaki skarbnik w biurze Okręgu? Skarbnik Okręgu? Dobra, widzę, że teoria sobie, a życie sobie, przepraszam Grzegorza @gringo i pozostałych Kolegów. Napisałem, jak być powinno, mój błąd. Znowu optymizm i idealizm przesłonił mi słodką, polską, rzeczywistość. Widocznie mało jeszcze wiesz. Skarbnik Okręgu Nadnoteckiego. http://www.pila.pzw.org.pl/cms/14255/zarzad_okregu_nadnoteckiego_pzw_w_pile Skarbnik Okręgu w Poznaniu http://www.poznan.pzw.org.pl/cms/4151/struktura_okregu Edytowane 2 Stycznia 2017 przez Artek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 2 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2017 Widocznie mało jeszcze wiesz. Widocznie tak Polecam Statut PZW, § 45 p.1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artek Opublikowano 2 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2017 Widocznie tak Polecam Statut PZW, § 45 p.1 Wytłumacz co ma ten statut do tematu i opłacania składek u skarbnika w Okręgu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gringo Opublikowano 2 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2017 Nie wiem jaki związek ma § 45 pkt. 1, ale za to § 44 pkt. 2 jasno mówi, że każdy okręg musi mieć skarbika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artek Opublikowano 2 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2017 Nie wiem jaki związek ma § 45 pkt. 1, ale za to § 44 pkt. 2 jasno mówi, że każdy okręg musi mieć skarbika.Wyjąłeś mi to z klawiatury, czekamy na odp. kol. bartsiedlce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 2 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2017 "Zarząd okręgu spotyka się w miarę potrzeb, nie rzadziej niż raz na kwartał". Taki to obowiązek ma członek zarządu okręgu w związku z bywaniem w biurze okręgu. Jeśli jest członkiem prezydium, to raz w miesiącu.Skarbnicy okręgów nie wydają znaków i nie przyjmują opłat, nie leży to w ich zakresie obowiązków, oczywiście każdy zarząd okręgu ma skarbnika w swoim gronie.Każdy przyjmujący opłaty i wydający znaki ma podpisaną umowę z okręgiem, która między innymi obarcza go odpowiedzialnością majątkową za znaki wartościowe. Skarbnik okręgu takowej umowy nie podpisuje z w/w powodów.Po zrobieniu drobnego rozeznania, dowiedziałem się, że w niektórych okręgach kasjerzy okręgu przyjmują opłaty i wydają znaki, choć jest to nieprawidłowe. Opłacenie składki okręgowej (na zagospodarowanie i ochronę wód) jest jednoznaczne z deklaracją przynależności do konkretnego koła. To skarbnik tegoż koła posiada ewidencję członków, w której odnotowuje kolejnych opłacających. To on ma obowiązek oznaczyć w wydanym zezwoleniu i legitymacji Twoją przynależność do Koła. Wreszcie, to skarbnikowi nie będzie się zgadzała ilość wydanych zezwoleń i znaków z ilością członków, za co poniesie odpowiedzialność finansową w trakcie ich rozliczania z biurem okręgu. Zastanawiam się nad podpięciem tego wątku do "PZW od kuchni". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdasCzeski Opublikowano 2 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2017 Jest takie porzekadło prawnicze... życie łamie każdą niezgodną z nim ustawę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artek Opublikowano 2 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2017 Jak będę chciał wykupić znaczki u skarbnika Okręgu, to mam takie prawo i skarbnik koła nic na to nie poradzi. Skarbnik koła rozlicza się ze znaczków tylko tych sprzedanych, nie z tylu ilu jest członków w kole. Pobiera np. 500 znaków, sprzedaje 400, a resztę oddaje do Okręgu i tylko z tych 400-stu się rozlicza.I dziwne jest też, że w wielu większych miejscowościach jedne koło sprzedaje pozwolenia i znaczki w kilku miejscach i w tych kilku miejscach siedzi kilku skarbników z jednego koła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
venom_666 Opublikowano 2 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2017 W kole jest jeden skarbnik.W dużych miastach (a nawet i małych) bywa po kilka kół...Czasem w siedzibie okręgu działa kolo miejskie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novis Opublikowano 2 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2017 Bartuś, przytoczyłeś rzecz zgodnie z regulaminem. Tymczasem, jak będę chciał, to kupię znaczki w miejscu, gdzie zachodzą wędkarze. Nie jest to bynajmniej koło wędkarskie. Tym miejscem jest.... no... oczywiście sklep wędkarski. Właściciel sklepu bynajmniej nie jest skarbnikiem żadnego koła. Ale z drugiej strony przez ostatnie lata kupowałem znaczki faktycznie u skarbnika koła (sieradzkiego) który mieszka w Łodzi, całkiem niedaleko ode mnie. Rację mają obydwie strony. Da się tak i tak. Kasa a raczej jej wyjście na przeciw klienta robi swoje. Nigdy mentalnie nie byłem związany z żadnym kołem wędkarskim. (Trudno o to, mieszkając w Łodzi), mam pełną świadomość swojego postępowania, i w ciągu roku odprowadzam do PZW większą kasę na zezwolenia czasowe niż wynosi składka roczna. I nie psioczę na PZW. Regulamin też przestrzegam. Wychodzę po prostu z założenia,iż kasa należy się gospodarzom wód, na których wędkuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 2 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2017 Jak będę chciał wykupić znaczki u skarbnika Okręgu, to mam takie prawo i skarbnik koła nic na to nie poradzi. Skarbnik koła rozlicza się ze znaczków tylko tych sprzedanych, nie z tylu ilu jest członków w kole. Pobiera np. 500 znaków, sprzedaje 400, a resztę oddaje do Okręgu i tylko z tych 400-stu się rozlicza.I dziwne jest też, że w wielu większych miejscowościach jedne koło sprzedaje pozwolenia i znaczki w kilku miejscach i w tych kilku miejscach siedzi kilku skarbników z jednego koła? Wykup, nie mam nic przeciwko. Przeczytaj, co napisałem powyżej "Każdy przyjmujący opłaty i wydający znaki ma podpisaną umowę z okręgiem, która między innymi obarcza go odpowiedzialnością majątkową za znaki wartościowe. Skarbnik okręgu takowej umowy nie podpisuje z w/w powodów." Zdarzają się przypadki przekazania znaków osobom niebędącym skarbnikami kół na podstawie umowy ajencyjnej, może to zrobić okręg na podstawie wniosku zarządu danego koła. Skarbnik jest zawsze jeden w kole i nie słyszałem, by którekolwiek z kół miało kilka punktów wydawania zezwoleń. Jeśli znaki i zezwolenia wydaje ajent, wówczas nie robi tego skarbnik. Piotruś, powyższe zdanie odpowiada na Twoją konkluzję, choć ...... Skarbnicy trzech kół u mnie w Siedlcach są właścicielami sklepów wędkarskich lub w nich pracują. Przecież nie pytasz o funkcję osoby, u której opłacasz składkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raf7 Opublikowano 3 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2017 A ja mam w takim razie pytanie - bo dla mnie te herezje o okręgowym skarbniku to jakiś matrix. Pieczątkę jakiego koła macie wtedy (pytam Kolegów, co rzekomo opłacają składkę u skarbnika okręgowego) ? Przecież właśnie ta pieczątka na znakach decyduje o przynależności do danego koła PZW - a do takiego należeć trzeba. Na 100% jest tak, jak Koledzy wyżej już pisali - w okręgu PZW "rezyduje" skarbnik danego koła i taką pieczątkę przybija na znaczkach. PozdrawiamRafał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi