Skocz do zawartości

Opłacenie składek poza moim kołem PZW

Rekomendowane odpowiedzi

Szukałem, ale nie znalazłem - czy istnieje możliwość opłacenia składek poza kołem? Chodzi mi o PZW Katowice. Problem polega na tym, że u mnie w kole najczęściej udaje mi się opłacić składki dopiero około marca (nie wiem czy w ogóle wcześniej przywożą znaczki), a w tym roku chciałbym sezon zacząć sporo wcześniej. Z koła do którego należę jestem zadowolony - dostęp do fajnej, zadbanej sekcyjnej wody, jedynie mam problem z tym opłaceniem składek.

Pzdr, Łukasz

Szukałem, ale nie znalazłem - czy istnieje możliwość opłacenia składek poza kołem? Chodzi mi o PZW Katowice. Problem polega na tym, że u mnie w kole najczęściej udaje mi się opłacić składki dopiero około marca (nie wiem czy w ogóle wcześniej przywożą znaczki), a w tym roku chciałbym sezon zacząć sporo wcześniej. Z koła do którego należę jestem zadowolony - dostęp do fajnej, zadbanej sekcyjnej wody, jedynie mam problem z tym opłaceniem składek.

Pzdr, Łukasz

Niestety, nie ma innej opcji, jak opłacenie składki u skarbnika Koła, którego chcesz być członkiem. Spróbuj dotrzeć do któregokolwiek z członków zarządu. Skarbnik ma obowiązek wydawać znaki od początku roku kalendarzowego. Jeśli nie uda się, złóż skargę do Okręgu, niech przycisną zarząd Koła.

Edytowane przez bartsiedlce

To jakiś dziwoląg. Generalnie tylko skarbnik może wydać znaki, kasjer w biurze Okręgu nie powinien mieć do nich dostępu.

Chyba, że w biurze Okręgu skarbnik któregoś z Kół ma swoją siedzibę i przyjmuje opłaty i wydaje znaki.

Nie żaden dziwoląg. W biurze okręgu też jest skarbnik i on może sprzedać znaczki.

• Like 1

Jaki skarbnik w biurze Okręgu? Skarbnik Okręgu? 

Dobra, widzę, że teoria sobie, a życie sobie, przepraszam Grzegorza @gringo i pozostałych Kolegów. Napisałem, jak być powinno, mój błąd.  :ph34r: Znowu optymizm i idealizm przesłonił mi słodką, polską, rzeczywistość.   ;)

Jaki skarbnik w biurze Okręgu? Skarbnik Okręgu? 

Dobra, widzę, że teoria sobie, a życie sobie, przepraszam Grzegorza @gringo i pozostałych Kolegów. Napisałem, jak być powinno, mój błąd.  :ph34r: Znowu optymizm i idealizm przesłonił mi słodką, polską, rzeczywistość.   ;)

Widocznie mało jeszcze wiesz.

Skarbnik Okręgu Nadnoteckiego.

http://www.pila.pzw.org.pl/cms/14255/zarzad_okregu_nadnoteckiego_pzw_w_pile

Skarbnik Okręgu w Poznaniu

http://www.poznan.pzw.org.pl/cms/4151/struktura_okregu

Edytowane przez Artek

"Zarząd okręgu spotyka się w miarę potrzeb, nie rzadziej niż raz na kwartał". Taki to obowiązek ma członek zarządu okręgu w związku z bywaniem w biurze okręgu. Jeśli jest członkiem prezydium, to raz w miesiącu.

Skarbnicy okręgów nie wydają znaków i nie przyjmują opłat, nie leży to w ich zakresie obowiązków, oczywiście każdy zarząd okręgu ma skarbnika w swoim gronie.

Każdy przyjmujący opłaty i wydający znaki ma podpisaną umowę z okręgiem, która między innymi obarcza go odpowiedzialnością majątkową za znaki wartościowe. Skarbnik okręgu takowej umowy nie podpisuje z w/w powodów.

Po zrobieniu drobnego rozeznania, dowiedziałem się, że w niektórych okręgach kasjerzy okręgu przyjmują opłaty i wydają znaki, choć jest to nieprawidłowe. 

Opłacenie składki okręgowej (na zagospodarowanie i ochronę wód) jest jednoznaczne z deklaracją przynależności do konkretnego koła. To skarbnik tegoż koła posiada ewidencję członków, w której odnotowuje kolejnych opłacających. To on ma obowiązek oznaczyć w wydanym zezwoleniu i legitymacji Twoją przynależność do Koła. Wreszcie, to skarbnikowi nie będzie się zgadzała ilość wydanych zezwoleń i znaków z ilością członków, za co poniesie odpowiedzialność finansową w trakcie ich rozliczania z biurem okręgu.

Zastanawiam się nad podpięciem tego wątku do "PZW od kuchni".

Jak będę chciał wykupić znaczki u skarbnika Okręgu, to mam takie prawo i skarbnik koła nic na to nie poradzi. Skarbnik koła rozlicza się ze znaczków tylko tych sprzedanych, nie z tylu ilu jest członków w kole. Pobiera np. 500 znaków, sprzedaje 400, a resztę oddaje do Okręgu i tylko z tych 400-stu się rozlicza.

I dziwne jest też, że w wielu  większych miejscowościach jedne koło sprzedaje pozwolenia i znaczki w kilku miejscach i w tych kilku miejscach siedzi kilku skarbników z jednego koła?

Bartuś, przytoczyłeś rzecz zgodnie z regulaminem. Tymczasem, jak będę chciał, to kupię znaczki w miejscu, gdzie zachodzą wędkarze. Nie jest to bynajmniej koło wędkarskie. Tym miejscem jest.... no... oczywiście sklep wędkarski. Właściciel sklepu bynajmniej nie jest skarbnikiem żadnego koła. Ale z drugiej strony przez ostatnie lata kupowałem znaczki faktycznie u skarbnika koła (sieradzkiego) który mieszka w Łodzi, całkiem niedaleko ode mnie. Rację mają obydwie strony. Da się tak i tak. Kasa a raczej jej wyjście na przeciw klienta robi swoje. Nigdy mentalnie nie byłem związany z żadnym kołem wędkarskim. (Trudno o to, mieszkając w Łodzi), mam pełną świadomość swojego postępowania, i w ciągu roku odprowadzam do PZW większą kasę na zezwolenia czasowe niż wynosi składka roczna. I nie psioczę na PZW. Regulamin też przestrzegam. Wychodzę po prostu z założenia,iż kasa należy się gospodarzom wód, na których wędkuję.

Jak będę chciał wykupić znaczki u skarbnika Okręgu, to mam takie prawo i skarbnik koła nic na to nie poradzi. Skarbnik koła rozlicza się ze znaczków tylko tych sprzedanych, nie z tylu ilu jest członków w kole. Pobiera np. 500 znaków, sprzedaje 400, a resztę oddaje do Okręgu i tylko z tych 400-stu się rozlicza.

I dziwne jest też, że w wielu  większych miejscowościach jedne koło sprzedaje pozwolenia i znaczki w kilku miejscach i w tych kilku miejscach siedzi kilku skarbników z jednego koła?

Wykup, nie mam nic przeciwko.  :)

Przeczytaj, co napisałem powyżej "Każdy przyjmujący opłaty i wydający znaki ma podpisaną umowę z okręgiem, która między innymi obarcza go odpowiedzialnością majątkową za znaki wartościowe. Skarbnik okręgu takowej umowy nie podpisuje z w/w powodów."  Zdarzają się przypadki przekazania znaków osobom niebędącym skarbnikami kół na podstawie umowy ajencyjnej, może to zrobić okręg na podstawie wniosku zarządu danego koła. Skarbnik jest zawsze jeden w kole i nie słyszałem, by którekolwiek z kół miało kilka punktów wydawania zezwoleń. Jeśli znaki i zezwolenia wydaje ajent, wówczas nie robi tego skarbnik.

Piotruś, powyższe zdanie odpowiada na Twoją konkluzję, choć ...... Skarbnicy trzech kół u mnie w Siedlcach są właścicielami sklepów wędkarskich lub w nich pracują. Przecież nie pytasz o funkcję osoby, u której opłacasz składkę.  ;)

A ja mam w takim razie pytanie - bo dla mnie te herezje o okręgowym skarbniku to jakiś matrix. Pieczątkę jakiego koła macie wtedy (pytam Kolegów, co rzekomo opłacają składkę u skarbnika okręgowego) ? Przecież właśnie ta pieczątka na znakach decyduje o przynależności do danego koła PZW - a do takiego należeć trzeba. Na 100% jest tak, jak Koledzy wyżej już pisali - w okręgu PZW "rezyduje" skarbnik danego koła i taką pieczątkę przybija na znaczkach.

Pozdrawiam

Rafał