Skocz do zawartości

Pstrągi 2017

dragon@

Rekomendowane odpowiedzi

O 10:30 melduję się nad "tajnym" ciurkiem. Pogoda idealna, stan wody idealny. 

Szybko łowię dwa maluszki, są w dobrej kondycji i są. Po niżówkach zeszłorocznych były słuchy, że ryby w ciurku padły. 

Obchodzę bagno, do jednej z obiecujących miejscówek... nic. Nagle słyszę głosy. Myślę, o koledzy wędkarze. Niestety głęboka pomyłka. Kajaki... oczom nie wierzę. 

Przepłynęli. 10 - 12 kajaków. Grzeczni każdy powiedział mi dzień dobry. Trzeźwi. :) No to po łowieniu. Rzeczka ma góra 4 metry szerokości i głębokość góra 1,5 metra. Przez następne dwie godziny snuję się i walczę ze złością i rezygnacją. Trzy razy zawracałem już do auta... no ale jak to bywa, a jeszcze ten dołek, a jeszcze ten zakręt. Dosłownie w ostatnim dołku mojego jiga połyka śliczna samiczka pstrąga. Kondycja imponująca, dwie świece po pół metra nad wodę zaliczyła... w styczniu! Po kilku miesiącach bez pstrąga trochę mi się miarka w oczach rozkalibrowała, bo myślałem, że 50 jest. Mierzenie w podbieraku i "tylko" 44.

Bez dotykania ręką wypuszczam ją z podbieraka, poszła jak torpeda. 

Uśmiech wrócił i ja wróciłem.

Zdjęcia nie będzie. Rzeczka tajna. :)

• Like 44

Ja dziś otworzyłem sezon w pierwszym rzucie - 36 cm, na woblerka. Może z pół godz później, nieco niżej kolejne wyjście do woblera, nie zaatakował. Zmiana wabika i jest uderzenie. Krótka walka i kolejny w podbieraku - 38 cm. Oby tak dalej i w końcu te większe się meldowały.

• Like 1

Też, będąc dzisiaj nad wodą wpadłem na pomysł żeby zrobić podobną fotkę jak kol. @Frogerset. :) Poza tym, z kropkami dzisiaj cienko, dwa brania, przy drugim widziałem jak kropek zrobił młynka i uciekł. Także jakiś kontakt był, ale bez szału. Mam nadzieję że następnym razem  będzie się działo ;).  

Więcej fotek na mojej stronie na fb MK FISHING : https://www.facebook.com/mkfishhing/

Pozdrawiam!

15732690_740034412822423_140847792150704

15874942_740034282822436_646977446973553

Edytowane przez MATIG
  • Like 9

Maćku, taka ryba powinna znaleźć się na pierwszej stronie wątku :D Niesamowita :D

Mi zostaje wciąż jedynie pozazdrościć noworocznych pstrągów... I ta zazdrość jest ogromna. Od kilku lat, obiecuję sobie, że następny sezon zaczynam noworocznym pstrągiem. Niestety, życie zawsze weryfikuje moje plany i tak ostatnie 5 sezonów zaczynałem w okolicach kwietnia, ten natomiast zacznę.... na początku lipca  :angry:

Pudełeczka z przynętami czekają... Co raz trzeba dokupić nowy "pojemnik" bo przestają się domykać, a pstrągów ani widu ani słychu  :( Sprzęt i ochota też jest jednak znów kończy się na planach. Kolejny cel - rozpocząć sezon 2018 noworocznym pstrągiem  :wub:  :lol: A czy się uda to jeszcze zobaczymy  :D

post-51665-0-11885500-1483347889.jpg

post-51665-0-11885500-1483347889_thumb.jpg

• Like 2

Otworzyłem sezon

SZOK! Ryb prawie brak. Tam, gdzie w tamtym roku połowiłem, teraz jest pustynia. Te kilka ryb, które zostało, brało zdecydowanie, więc warunki były bardzo dobre. Woda po kolana - niższa o 30-40cm niż w ubiegłych latach - wszystko widać jak w akwarium. Może w kilku miejscach nie widać było dna.

Niestety w tak płytkiej wodzie wydry zrobiły swoje. Ich ślady widać przy każdej miejscówce i pomiędzy nimi wzdłóż brzegu. Do tego krew widać przy miejscówkach (nawet na kładce). Na pewno nikt tam wcześniej nie chodził. Jeden czterdziestak ubity leżał.

Ale jest nadzieja. Wydra się wyniesie, jak wyżre wszystko.

Sezon 2017 u mnie dzis zostal otwarty.

Kilka ryb udalo sie zlowic.

Oczywiscie na muchy przy pomocy spiningu....

Tutaj w poludniowym sloncu podpiecdziesiatak przygotowuje sie do powrotu w swoje kryjowki posrod skal i kamieni :

tBoQnk3uOgGL4bdUAWYYqi8YdsgYpHc6Ea9roAeE

Wiecej szczegolow i zdjec  - zapraszam na bloga 

http://jerkbait.pl/blog/18/entry-450-otwarcie-sezonu-2017-%E2%80%93-spotkanie-ze-znajomym/

• Like 23

U mnie dzis 3 ryby a najwiekszy 39 cm .

Norki jedza sobie w najlepszepost-61778-0-04686400-1484082192_thumb.jpg napotkalem 4 takie miejsca ...

Na dodatek jeden zestaw kłusowniczy zdjęty (mepps aglia 2 na sznurku ale kotwicy juz brak )

Czuje sie spełniony dzisiejszym dniem :D

• Like 1

Styczniowa runda spacerów za pstrągiem w moim wykonaniu zakończona.
Parę ryb udało się spotkać, a kilka nawet przechytrzyć.
Najskuteczniejszy był wabik imitujący pstrąga.
Brąz , bez i czarna jezynka.
Całość dopełnia fluo CH.
Tu pozuje przystojniak 50 plus złapany na taką przynętę na haczyku 5/0.

qtWcwZcB5VgNuE5q8pyLMGvBwtF75bp1aWPQyyYD

Ryby w formie, niejedna po braniu salwowala sie ucieczka przez wyskoki nad wode. Najczesciej z doskonalym (dla niej) skutkiem.

Lowilem, jak zwykle, StC SC4SW lub Lamiglasem XMG od Yglo, Daiwa Exist 3000 lub Stella 2500 i zylka 0.25 mm PLINE.

Muchy na hakach ze skasowanymi zadziorami.

100 % C & R 

Pozdrawiam

Edytowane przez Guzu
  • Like 30

Mój inwalida z dzisiaj.

Rybka wzięła w rynnie która była pod moim brzegiem. Przynętę prowadziłem wachlarzem z nurtem, a ryba uderzyła gdy wabik był powoli prowadzony przez rynnę równolegle do brzegu. To nie była ryba pierwszego czy drugiego rzutu.

Pzdro

post-49519-0-32836100-1484257098_thumb.jpg

Edytowane przez bartsiedlce
  • Like 38