Skocz do zawartości

Kij do spiningu 2.40 - 5-25g

sq6www

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.. Od dłuższego czasu używam kija do spiningu Jaxon Black Arrow 2.4m 5-25g. Rozmiar i gratatura wyrzutowa kija jak najbardziej mi przypadła go gustu i przy tych parametrach chcę pozostać. Zlowiłem na niego sporo szczupaków kilka rap i okonków... Co do pracy kija hmm, ma wiele do życzenia.. Szczerze powiedziawszy mało kiedy tak naprawde wiem kiedy uderza ryba..., tzn. w czasie holu juz ją mocno czuję ale sam moment ataku jest słabo wyczuwalny.. Myślę że to wina kija.. chodź moge się mylić, z drugiej strony czego oczekiwac od kija za 38PLN...

Postanowiłem poszukać innego nieco lepszego kija. Wchodząc na polski portal aukcyjny all... jest tego wiele... Cena jaką planuję wydać to max 135zł .. wymiar kija 240cm i gramatura 5-25g bo uważam, że taki parametr jest na moje potrzeby jak najbardziej optymalny i nie zamierzam go zmieniać. Cena również..

Oto kilka modeli które wyszukałem i chciałbym zasiegnąć waszej opini na ich temat, a mianowicie:

1) MAX BLAST SPIN 2.4 5-25g http://allegro.pl/max-blast-spin-25-2-40-m-5-25g-bydgoszcz-i5227089987.html  Nie znam wogóle tej firmy, w sumie pierwszy raz ją odszukałem.

2) MIKADO NIHONTO MEDIUM SPIN http://allegro.pl/mikado-nihonto-medium-spin-2-40m-5-25g-i6125324423.html

3) DAIWA SWEEPFIRE JIGGERSPIN http://allegro.pl/mikado-nihonto-medium-spin-2-40m-5-25g-i6125324423.html

4) MISTRALL TOURNAMENT SPIN http://allegro.pl/wedka-mistrall-tournament-spin-2-40-m-5-25g-240cm-i5350208044.html

5) MIKADO DA VINCI TRAVEL SPIN http://allegro.pl/wedka-mikado-da-vinci-travel-spin-2-40m-5-15g-25g-i6567999898.html

6) MIKADO DA VINCI PIKE http://allegro.pl/wedka-mikado-da-vinci-pike-240-5-25g-i6639321924.html

Na ta chwile znalazlem tyle wstepnie interesujących mnie modeli kijów. Macie jakieś doświadczenia z nimi? Co o nich sądzicie? Wasze subiektywne opinie z używania bardzo mile widziane będą :)

Nastawiam się na spining uniwersalny.

Używam głównie kopyt, ripperów, twisterków, czasami wachadłowki jakies sie zdarzają. Waga przynęty jest w granicach 6-15g (główki głównie o gramaturze 6-8g). Na kręciołku plecionka 0.12mm.

Nie nastawiam się  na jeden i wyłacznie jeden gatunek ryby, bo to jeszcze chyba nie ten etap w mojej pasji wedkarskiej. Tak jak pisałem wcześniej jak do tej pory poławiałem szczupaki, okonie kilka boleni a nawet i kleń się zdarzył... Ogólnie mówięc ryba drapieżna do hm.. max 100cm (hi) :P relanie myślac...

Dziękuję z góry za pomoc...

Ja szczerze powiedziawszy to nie wiem który model byłby z tych najlepszy. Moim zdaniem udaj się do dużego sklepu wędkarskiego (o ile masz taką możliwość), weź swój kołowrotek, przykrec do paru wedek i zobaczysz :) chodzi mi o to że tanie kije zazwyczaj są źle wyważone a nie ma nic gorszego od kija który leci na pysk.

No ale ze niby tym kolowrotkiem fatalnie ukrecone kije sie uratuje? Bez szans ???? Za to pomysl ze sklepem b.dobry, w tym budzecie wszystkie wedziska beda tak samo dobre/zle, trzeba dobrac do wlasnych preferencji ciezar, dlugosc dolnika, galaretowatosc i takie tam niuanse. A jeszcze lepiej dozbierac kilka zlociszy i poszperac po naszej gieldzie ???? Szkoda wydawac 135 zl, skoro mozna 297 ???? Uzywka w okolicach cwierc tauzena moze dac znacznie wiecej radosci od tych tanich Mikado...nie idz ta droga!

Za 135 zł można kupić kij który będzie dobry. Przykład to Mikado Nihonto TT Zander 220 18g. Mam i polecam. Kupiłem za 130 zł w sklepie stacjonarnym. Problem polega na tym że dobrego kija za te pieniądze trzeba się naszukać i ciężko znaleźć. Kołowrotek zawsze warto wziąć bo są kije za te pieniądze ktore da się dobrze wyważyć kołowrotkiem 350 gramowym. No a zapewne kolega który rozgląda się za kijem za 135zł nie przykręci do niego super leciutkiego vanquisha tylko coś co parę ładnych gram waży.

• Like 1

No ale ze niby tym kolowrotkiem fatalnie ukrecone kije sie uratuje? Bez szans Za to pomysl ze sklepem b.dobry, w tym budzecie wszystkie wedziska beda tak samo dobre/zle, trzeba dobrac do wlasnych preferencji ciezar, dlugosc dolnika, galaretowatosc i takie tam niuanse. A jeszcze lepiej dozbierac kilka zlociszy i poszperac po naszej gieldzie Szkoda wydawac 135 zl, skoro mozna 297 Uzywka w okolicach cwierc tauzena moze dac znacznie wiecej radosci od tych tanich Mikado...nie idz ta droga!

"Logo najważniejsze jest logo nie ma logo będziem karać srogo... " Taka jest prawda może chłopak naprawdę nie ma tych funduszy na dobry używany kijek dlatego ma taki budżet nie inny, nie wiem dlaczego taka polityka jest na tym forum, że jak ktoś ma nie markowy kij to nie łapie ryb? Popatrzmy nad wodą na jakie kije łapią mięsiarze... Osobiście powiem tak sprawdź tak zobacz na kijek jaxona co pisali chłopaki na wt.

A gdzie ja cos o logo napisalem? A zreszta, Mikado czy Jaxon to pies?

Mozesz zaklinac, zaden kijek za 135 zl brutto nowka ze sklepu nie bedzie mial chociazby dobrych przelotek. Uzywka w okolicach 3 stow z Alconaitami, porzadnym uchwytem, lekka, czula, zbalansowana przyzwoicie jest za to osiagalna. Nadal nie bedzie to dzielo sztuki, ale na pewno nie najgorszy chlam w podobie asortymentu 'w okolicy stowki'. Nie stac na wedke za 75 $? Prosze...moze jestesmy biednym krajem, ale nie robmy z siebie dziadow! Szanujmy sie! Lepiej dozbierac, niz za chwile zalowac skapstwa. A gdzie rozwoj? Przeskok z jednego fatalnego kija na rownie fatalny?

Chlopie, skoro zalogowales sie na jerkbaicie, to nie po to, zeby tkwic w badziewiu. Szukasz, uczysz sie, rozwijasz...dozbieraj, a wczesniej poczytaj ile sie da o sprzecie...zalozysz temat w 'kupie' i osiagniesz pierwszy stopien wtajemniczenia ????

• Like 1

Columbie a ty znowu z sensem ale nie w tym temacie co trzeba.Gdyby autor zapytal " chce kupic kij, moj budzet to 500zl .Kupic cos za 135zl czy lepiej 500zl ale lepiej?" , wtedy jak najbardziej moglbys sie odezwac. Jezeli pytanie brzmialo 135zl i ni huhu wiecej powinienes wyjsc z tematu i nie pisac madrosci, no chyba ze tak bardzo musisz zabrac glos i przekonywac o slusznosci swoich racji to ja mam pomysl. Sprzedaj koledze jakis kij, za 135zl ,z alconitami, dobrym blankiem, fajnym uchwytem i udowodnij , ze to co piszesz ma sens, a ty sobie odlozysz te 200$ kupisz cos fajnego i bedziesz szczesliwy.

Edytowane przez Negra
  • Like 1

Mam racje i musze, w tym wlasnie a nie innym temacie...nie moge patrzec, jak ludzie uparcie chca tkwic w uludzie, ze za darmo jest to samo...nie jest! Podpowiadam tanie i przyzwoite rozwiazanie, ani troche nie dla bogaczy, nie dla snobow, za to rozsadne i na kazda kieszen. Mowie badziewiu nie! Lowilem badziewiem, znam badziewie, nie chce badziewia na oczy widziec...ani u siebie, ani u innych, ten chlam zakaza calosc...tania wedka, tani kolowrotek, tania linka, przyneta, agrafka, byle jaki wezel...bylejakosc. Jest to regula i jesli sa wyjatki, tylko ja potwierdzaja ???? A pozniej zonie wypomina sie buty za 3 stowy, niech kupi z chinskiej skorki za 3 dychy. Tak dziala badziewizm! O wplywie na kulture nawet nie wspomne. Rozwoj musi i laczy sie z otwarciem na piekno, niuans, jakosc...zaklinanie i nazywanie tego metka czy logo nic nie zmieni.

• Like 1

Columbie znowu przyznam Ci rację :) ale każdy ma prawo do swojego poglądu na dany temat. Jeżeli ktoś szuka towaru w danej cenie to oczywistym jest to, że dostanie produkt o jakości adekwatnej do wartości. Nie należy a wręcz nie wolno narzucać komuś własnego zdania. Kolega tworzący temat postawił jasne pytanie na które odpowiedzi nie znasz,nie rozumiem zatem dlaczego w tym temacie bierzesz udział, mimo iż piszesz o sprawach oczywistych nie dostarczasz żadnej konkretnej odpowiedzi na pytanie które brzmi "....max 135zł". Sam uważam, że będzie to trudne, być może niemożliwe, jednak nie posiadam kijów w tej cenie aby doradzać bądź odradzac. Miłego dnia.

• Like 1

Kolega Autor sie nie wypowiada, ale nie Kolega Autor jest Kolega Zalozycielem, nie sa nim takze Kolega Negro, Dim, Walter, Coloumb itd. Ale kazdy z nas rejestrujac sie na jerkbaicie, (chyba) zapoznal sie z idea tego wlasnie forum. No i szukanie poczatkujacemu Koledze kija w zanizonym budzecie stoi jak nic w sprzecznosci z ta idea. Zacytowac? Cytowalem wielokrotnie ????

Kolega Autor bladzi. No bo sie dopiero uczy i jest na poczatku drogi. Super, wszystko przed Nim. Naszym obowiazkiem jest wskazanie wlasciwego kierunku. Pomoc w wyborze miedzy kilkoma kiepskimi konstrukcjami nie jest zadnym wskazaniem, to niedzwiedzia przysluga.

@sq6www, nie kupuj tandety! Posluchaj mojej rady, dozbieraj brakujace 100 czy 150 zl i kup uzywana wedke ze sredniej polki. Wykonana przyzwoicie, tak samo uzbrojona i na znosnym blanku. To jest jedyny wlasciwy kierunek, rozwoj. Zadne kije z logo czy bez w kwocie 135 zl nie zbliza sie jakosciowo do opisanego wyzej kija z drugiej reki. Tylko nie kupuj po Allegrach czy innych Olxach, kup tu, od uczciwych Kolegow.

Twoj wybor jest wazny dla ogolu - dopoki istnieje zapotrzebowanie na 'dobre bo najtansze', rynek pelen jest chlamu, a towar jakosciowy jest drogi i slabo dostepny. Zrobmy wszyscy odwazny krok, wymagajmy wiecej...wtedy zniknie tandetna chinszczyzna, pojawia sie rzeczy z klasa. Chyba nawet na najblizszym dla nas Wschodzie lepiej to rozumieja!

Nowy Rok, nowe postanowienia. Bede bardziej bezposredni. Nie bede milczal, gdy ludzie chca sobie krzywde zrobic. Sobie i wszystkim.

Pozdro ????

• Like 1

Ale ty masz narabane w głowie :). Dam Ci przykład: przychodzi głodny do sklepu z myślą o kupnie jedzenia. Prosi o bułkę i kawałek pasztetowej, klient za nim puka go w ramię i mówi " panie takie gówno będziesz jadł? Dozbieraj przez miesiąc i kup szynkę, ja tak robię, bo moje podniebienie nie zniosloby smaku pasztetowej. W odpowiedzi usłyszał. Spierdalaj. :) ty chyba nie rozumiesz idei tego forum, która ma na celu łączenie ludzi zakręconych na punkcie wędkarstwa, która podpowiada jedynie aby wyjść na przód ku nowemu i lepszemu, nie zabraniajac jednocześnie korzystać z dóbr niedobrych :). Ja również kilka razy powtarzalem, pokaż piękne ryby zlowione przez ciebie, opisz swoje doświadczenia. Nie wszystko złoto co się świeci, pamiętaj o tym. Aż sam się dziwię że piszę w takich tematach ale krew się gotuje jak czytam niektóre wpisy. Zakup sprzętu średniej klasy i w następstwie tego pisanie ciągle o jednym ma mniej wspólnego z wedkarstwem i tym właśnie forum niż czas spędzony nad wodą, nie ważne z jakim sprzętem.

Edytowane przez Negra

Sprzet za 135 to chlam, a nie srednia klasa.

Glodnych nakarmic...ale bladzacym dobrze radzic! Kolega Autor nie jest glodny, bladzi. Poradzmy Mu dobrze, zamiast utwierdzac w bledzie!

A krzywdy cierpliwie znosic...wybaczam Ci, Negra ????

PS Znam kilku 'zakreconych na punkcie wedkarstwa' miesiarzy. Rozumiem, ze takze dla nich jest to forum? Odsylam ponownie do wpisu Remka.

Edytowane przez coloumb
  • Like 1

Ależ ja ciebie nie krzywdze to i wybaczać nie masz co. Kolega autor błądzi w jednym mieście, ty go wysyłasz do innego ( przedział cenowy) . 135 zł, zgadzam się to może być chłam, pisałem o innej średniej. My tu gadu gadu a założyciel pewnie na rybach. :)

Miesiarze, czy dla nich tu miejsce? Nie wiem, nie ma żadnej deklaracji związanej z czlonkostwem tego forum. Jedno jest pewne, dzięki temu miejscu, nabyli dobry sprzęt, zgarneli garść informacji i teraz jedzą, głodny nakarmiony :) pzdr

Edytowane przez Negra

Witam szanownych kolegów.. Trochę czasu minęlo od napisania postu.. udało mi sie  dozbierać i mam kwotę 250zł. Może to nie dużo wiecej ale chyba troszkę szerzej furtki wyboru otworzy..Już mam jakies typy ale najpierw chętnie Waszych propozycji posłucham...

Tak tak zbieraj aż dobierasz do wędki z pracowni hahaha. Przechodząc do konkretów: http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=6559649132

Moim zdaniem faworyt dla ciebie. Nie za szybka. Dobrze będzie trzymać rybę. Wykonanie porządne i dobre komponenty. Oglądałem na żywo w sklepie.

Kolego myślę, że zamiana Jaxona na któryś z tych wymienonych wiele Ci nie da. Jeżeli faktycznie czujesz, że wsiąkłeś w wędkarstwo na cacy, zrób tak jak pisze coloumb. Pomęcz się jeszcze tym co masz (szczególnie, że masz jakieś wyniki) i odkładaj do skarpety każdy grosz. Gdy już nie będziesz mógł z Jaxonem zupełnie wytrzymać, kup coś nowego i zacznij zbierać na kolejny, jeszcze lepszy kijek..:)

Nie wiem czy temat jeszcze aktualny, ale na miejscu jego autora dałbym w dziale "kupię" ogłoszenie o treści:

"Mam (...) zł. Szukam kija o długości (...), c.w. (...). Mam zamiar łowić ryby takie jak (...) na przynęty typu (...). Proszę o oferty."

Po odrzuceniu propozycji typu: "Dołożysz (...) zł, to oferuję (...)" powinno zostać kilka konkretów. I w większości będą to lepsze propozycje niż chrust ze sklepu za 250 zł.

I jednak dozbierałbym jeszcze troszkę, zwłaszcza że teraz jest środek zimy i kij jak w temacie raczej jest niepotrzebny. Może nie na nowy kij z pracowni za 1400-1500 zł, ale te 50-100 zł jeszcze bym dołożył.