Skocz do zawartości
  • 0

PODWIESZANIE WĘDEK

Kroksik

Pytanie

Witam was serdecznie, potrzebuję waszej pomocy. Otóż chciałbym podwiesić wędki pod sufitem i nie mam pomysłu jak się za to zabrać. Ma ktoś jakieś doświadczenie dotyczące takiego montażu? Będzie to około 10-12 wędek. Chce je podwiesić nad pralką, mam tam z 3-4 metry długości i 140cm szerokości, zdjęcie poniżej.

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

O właśnie! Też by mi się takie coś przydało! Właśnie urodził mi się w głowie pewien pomysł... Można przerobić troszkę stojak na broń bądź samemu zbić z listewek stelaż, na dole wystarczyłaby zaślepiona PCVka a na górze zapinanie takiego kija na gumkę, między prześwitami stelażu :). Całość później przytwierdzić do ściany nad pralką i będzie idealnie. Troszkę chęci a będzie można to zrobić bardzo estetycznie :) 

• 0

Witam Mam takie na łódce ale co do wieszania po sufitem chyba nie nadają się .Są przeznaczone na cienkie blanki wędek.

Generalne będzie to pod cienkie blanki spiningowe także mogło by się nadać. Tylko przy zakupie 4-5 kompletów cena jest dość duża :)

• 0

Jeżeli sam chcesz zrobić to, ja proponuję dwie łaty oheblowane i pomalowane. Haki skręcone pod kątem, długość do wyboru, rozstaw wierszy też. Haki trzeba czymś osłonić, np koszulką termokurczliwą. U mnie to działa, jest taniej, szybkie w samodzielnym montażu i mieści sporo sprzętu.

Wysłane z mojego HUAWEI P7-L10 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez mercoss

• 0

Kup kapsle zaślepiające do rur kanalizacyjnych - jaką średnice potrzebujesz żeby dolniki swobodnie leżały. oraz listewkę do której przykręcisz je przez środek wkrętem do drewna do tej listewki. I to zamocuj jako podstawe  żeby miały gdzie się opierać dolniki. a jako przytrzymanie górne dobry pomysł z zapinką do rurek. Też do wyboru różne wielkości więc i z dwuskładem nie powinno byc problemu.  Wydaje mi się że powinno być dość oszczędnie i solidnie.

• Like 1

• 0

Mam podobnie jak @mercoss, do dwoch listew wieszaki przykrecone...

Foto pstryklem, a ze lipnie wyszlo to nie wstawiam ;)

W Twoim przypadku tak jak koledzy wczesniej wspomnieli,

W dolnej listwoe wyfrezowane otwory (badz te kapsle) do zaparcia dolnikow,

Gorna jakies haczyki do powieszenia. Szukalem w sieci takich kolorowych plastikowych, znane mi, tylko teraz nie przypominam sobie do czego to bylo. Na upartego zwykle metalowe haczyki z gwintem mozna wgorna listwe wkrecic i nawet recepturka zabezpieczyc przed przypadkowym spadnieciem...

Gorna listwa moze jeszcze byc na cala szerokosc wneki, przymocowana ~20cm od gory, do bocznych sciaan za pomoca kontowniczkow metalowych (meblowe lub wieksze budowlane), wtedy listwa z gorya lukowate wyciecia pod blank wyfrezowane i filcem mozna wykleic (cos podobnego kolega ma aucie, gdzirs kiedys wstawialem do tematu o uchwytach do samochodu...) zeby mnieej sie rysaly przy wsowaniu.

Jsak sam nie dadz rady to stolarz Ci to bez problemu zrobi i zamontuje.

• 0

Wiadomo, każdy swoje chwalił i słusznie. Mój pomysł u Ciebie wyglądał by tak. Tanio, szybko, solidnie i pojemnie. Dwa ostatnie uchwyty mogą być dłuższe, wówczas wejdzie więcej wędek. Uchwytu z wkrętów, łatwo wkręcić. Trzeba je czymś osłonić, jakimś gumowym materiałem.

86a19ccf1fd8fa76a30a8d7cb9afc6c3.jpg

Edytowane przez mercoss
  • Like 1

• 0

Wiadomo, każdy swoje chwalił i słusznie. Mój pomysł u Ciebie wyglądał by tak. Tanio, szybko, solidnie i pojemnie. Dwa ostatnie uchwyty mogą być dłuższe, wówczas wejdzie więcej wędek. Uchwytu z wkrętów, łatwo wkręcić. Trzeba je czymś osłonić, jakimś gumowym materiałem.

Koncepcja ok tylko trzeba uwzględnić dostępną szerokość - kolega pisał 1,4m. Tak więc długość wędek (po złożeniu) nie mogły by mieć więcej niż ok. 1,3m :(