Skocz do zawartości

Siły Natury

Rekomendowane odpowiedzi

@Gumo- fajna fota!!

A właśnie miałem niedawno założyć wątek o podobnej treści. A konkretniej to z pytaniem, na jakich ustawieniach najlepiej uwiecznić błysk Z 2 tygodnie temu nieco się łyskało, ale żadna próba uwieńczenia tego na moim nośniku SD nie zakończyła się sukcesem....Za wszelkie podpowiedzi serdecznie dzięki!

Kamil

W zasadzie nie do mnie pytanie B) ...powszechnie wiadomo, ze zeby cos fotografowac to trzeba zainwestowac z 10kpln na poczatek i znac na pamiec wszystko co napisal Scott Kelby, i Paterson, i Freemann, i kilku innych... :D

Natomiast ja zupelnie przypadkowo ustawilem na f22 i 15s, iso 200 zeby szumu nie bylo za duzo.

Troche sie spoznilem bo wczesniej napierniczalo lepiej...i uzylem statywu...wszysko..

To powyzej linii budynkow to samolot omijajacy burze..

Gumo

post-15-1348915548,7367_thumb.jpg

• Like 1

O to to, Kubson. Lepiej wowczs nie stac na otwartej... <_<

Nad woda przyda sie info - predkosc rozchodzenia sie dzwieku w powietrzu wynosi 330m/s.

Czyli 1s od blysku do grzmotu to odleglosc wyladowania 1km.

No a to, tzw. krotka pilka - blysk z dzwiekiem nast. w tym samym czasie niemal...

Gumo

post-15-1348915549,5045_thumb.jpg

• Like 1

Piękno, które budzi grozę. Tornada, wylądowania atmosferyczne, pożary, powodzie, co w sobie mają, te zjawiska przyrodnicze, że człowiek lubi się w to wpatrywać, pewnie dlatego, ze sa rzadko spotykane. Fajne fotki, może komuś z Was, uda się cyknąć fotkę trąby powietrznej.

O to to, Kubson. Lepiej wowczs nie stac na otwartej... <_<

Nad woda przyda sie info - predkosc rozchodzenia sie dzwieku w powietrzu wynosi 330m/s.

Czyli 1s od blysku do grzmotu to odleglosc wyladowania 1km.

Gumo

Z fizyki słaby byłem zawsze ale coś mi sie nie zgadza? Raczej chyba 3sek to 1km?

U.

• Like 2

• 2 tygodnie później...

Myślę , że siła natury to nie tylko błyskawice czy tym podobne ale i gra świateł . Dzisiaj po gwałtownym opadzie deszczu przy świecącym słońcu powstało takie fajne zjawisko , dwie tęcze i jakże urocze załamanie światła .

Zdjęcie słabe bo z telefonu , pozdrawiam Paweł B .

post-1250-1348915606,2386_thumb.jpg

• Like 1

• 4 tygodnie później...

Wszystko tak. To forum fotograficzne....wiec tylko podpowiedz - zeby dokladnie obliczyc trzeba wyjsc z rownania stanu gazu.

Chcesz to licz, dla mnie to smiertelnie nudne..juz bym wolal obejrzec jakies fajne fotki z traba powietrzna.

Nikt nic nie porobil? W łódzkiem bylo kilka okazji niedawno..

Gumo

Wszystko tak. To forum fotograficzne....wiec tylko podpowiedz - zeby dokladnie obliczyc trzeba wyjsc z rownania stanu gazu.

Chcesz to licz, dla mnie to smiertelnie nudne..juz bym wolal obejrzec jakies fajne fotki z traba powietrzna.

Nie chodziło mi o dokładne obliczenia, a o wprowadzanie w błąd (domyślam się że nie celowe). Ktos mógł zrozumieć to jako zależność: 1s-1km, a 10s-10km. Co dla Ciebie jest oczywiste, nie musi być dla innych.

Tak troche rozumiem, czemu nie wstawiaja..jak sie nic nie napisze to wtedy nikt nie bedzie mogl zarzucic, ze sie wprowadza w blad wzglednie znalezc tzw. zadnego punktu zaczepienia...

Jakby ktos mial wiecej niz 1 chwile czasu, zeby przeczytac bardziej niz po łebkach, to wypowiedz z 2 czerwca dokladnie wyjasnia ile (mniej wiecej) czasu mija od pojawienia sie blysku do uslyszenia grzmotu.

Jako, ze szacowana predkosc dzwieku w powietrzu wynosi 330m/s to od blysku do uslyszenia dzwieku wyniesie okolo 3s co oznacza, ze chmura z piorunem jest od nas okolo 1km (a 1s oznacza 330m, a 2s 660m).

Sily natury to jednak nie tylko wyladowania elektryczne...

Jakby ich nie probowal liczyc, w km/h czy m szesciennych czy inaczej to maja 1 ceche wspolna - jak juz wystapia nie mamy na nie wielkiego wplywu..

Gumo

post-15-1348915671,6011_thumb.jpg

Tak troche rozumiem, czemu nie wstawiaja..jak sie nic nie napisze to wtedy nikt nie bedzie mogl zarzucic, ze sie wprowadza w blad wzglednie znalezc tzw. zadnego punktu zaczepienia...

Jakby ktos mial wiecej niz 1 chwile czasu, zeby przeczytac bardziej niz po łebkach, to wypowiedz z 2 czerwca dokladnie wyjasnia ile (mniej wiecej) czasu mija od pojawienia sie blysku do uslyszenia grzmotu.

Jako, ze szacowana predkosc dzwieku w powietrzu wynosi 330m/s to od blysku do uslyszenia dzwieku wyniesie okolo 3s co oznacza, ze chmura z piorunem jest od nas okolo 1km (a 1s oznacza 330m, a 2s 660m).

Zwracam honor. Przyznaje się bez bicia, że przeleciałem wątek po łebkach...

• 1 miesiąc temu...
  • 2 lata później...