wujek Opublikowano 20 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2017 Nie porównujmy ewidentnego łamania przepisów z łowieniem zgodnie z regulaminem. Temat był poruszany niejednokrotnie, dotyczy również jazi łowionych w marcu i kwietniu, majowych kleni, jesiennych sandaczy i szczupaków nabitych ikrą. Tak naprawdę ryby są w dużej części sezonu przed lub po tarle, więc z tych pół roku kiedy idzie coś wydłubać powinniśmy odjąć jeszcze 2. Nie bądźmy na siłę bardziej święci od Papieża. Wędkarstwo ogólnie nie jest humanitarnym hobby, jeśli ktoś na każdym kroku szuka powodu żeby się litować nad rybami powinien się zapisać do animalsów. Wydłużanie okresów ochronnych i wprowadzanie nowych nie spowoduje że ryb będzie więcej. Mamy i tak dość długie okresy ochronne w przypadku np. sandacza i szczupaka i co z tego jak w sezonie ryby są bite na potęgę i złowić sensowną sztukę w przeciętnym łowisku pozostaje w sferze science fiction.Inna sprawa to celowe łowienie ryb na tarlisku, to już jest dziadostwo, tym bardziej że przeważnie się je wtedy podhacza. 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 20 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2017 Tak a'propos skróconego okresu ochronnego, przypominam o http://jerkbait.pl/topic/89962-maj%C3%B3wka-z-jerkbaitpl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deywed12 Opublikowano 21 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2017 (edytowane) Dobra trochę przedawnione bo wróciłem z Irlandii 3 tygodnie temu ale zapomniałem Wam się tutaj pochwalić! Gumy Dragona robią robotę nie tylko w Polsce! Dooobra koniec tego dobrego bo niektórzy się napatrzą i nie wytrzymają tych kilku dni Edytowane 21 Kwietnia 2017 przez deywed12 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vBartek Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Koledzy, otwarcie futerałów i zwolnienie kabłąków już za kilka dni w związku z czym życzę Wam pięknych, zdrowych rybek . Motywować nikogo nie trzeba ale podkręcić wolę walki mogę Mój początek sezonu na wyspach: Wnikliwy obserwator zauważy co w pewnym momencie zrobilem z zestawem do odhaczania 21 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vBartek Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Pisząc "co zrobiłem z zestawem" miałem na myśli co się z nim stało. w 4.48 widać jak go pięknie odkładam na miejsce po odhaczeniu rybki. Jak kumpel z bellyboata złapał szczupaka to sie pyta o szczypce , ja szukam a tu klops, nie ma. Póżniej wróciłem na miejsce bo było tam jakieś max 80cm wody i wyjąłem. W sumie nic wielkiego ale się uśmiałem z własnej głupoty, przed przeglądaniem nagrań byłem przekonany że mi po prostu wpadły. Kamerka jest na części statywu do aparatu, jedna noga plus element na który się montuje aparat http://jerkbait.pl/topic/1746-wedkarski-kajak/page-25#entry2141459 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LeoAmator Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2017 4. Jeżeli pierwszy lub ostatni dzień okresu ochronnego dla określonego gatunku ryb przypada w dzień ustawowo wolny od pracy, okres ochronny ulega skróceniu o ten dzień. Nie dotyczy węgorza i jesiotra ostronosego. Panowie tak stoi w RAPR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Filip14 Opublikowano 30 Kwietnia 2017 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2017 Będę pierwszy;)Sezon rozpocząłem o 5:30, już w drugim rzucie na Big Bandita 18 cm od Strike Pro mam piękne branie i kilkadziesiąt sekund później wyjmuję rybę 85-90 cm. Ryba chuda, ale w bardzo dobrej kondycji. Jakieś 30 minut później doławiam nieco mniejszą rybę, ale grubszą. Tym razem skuteczny był swimbait 3D Trout 20 cm. Chwilę później doławiam rybę 70-75 cm na "zayaberke". I tyle był z brań, o 10:30 zwinąłem się do domu.*Na koniec rodzynek, czyli jak zepsuć zdjęcie ładnej ryby 64 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Ostróda Opublikowano 30 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2017 Sezon też rozpoczęty Rybka oczywiście wróciła do wody 44 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filip14 Opublikowano 1 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2017 Dużo spinek, ale jeden dał się sfotografować. Westin Shad teez 22cm rządził! 14 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czaro73 Opublikowano 1 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2017 Sezon rozpoczęty Pig Shad Jr. StrikePro 31 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trochim80 Opublikowano 1 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2017 (edytowane) Dzisiaj miał być dzień kleniowo-jaziowy bo od dwóch tygodni czeka nowy kijek na test ale niestety po dotarciu nad wodę okazało się że na moim ulubionym odcinku Narwi jest co najmniej o pół metra za wysoka woda żebym w woderach doszedł do krawędzi zalanych traw więc powrót do domu na śniadanie Po powrocie do domu zadzwonił szwagier zapytać o efekty kleniowe słysząc o niepowodzeniu zaczął mnie namawiać na "zębate" i chociaż od dawna to nie moja bajka pojechałem.I nie żałuję Pomiędzy trzema maluchami wyskoczył taki 85cio centymetrowy "kabanek" a na kiju okoniowym do 15g dał mi niezle popalić wśród zalanych traw Przynęta to 10cm canibal na 4g główce a łowisko to starorzecze Narwi Oczywiście Catch & Release Edytowane 1 Maja 2017 przez Trochim80 21 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamikazzze Opublikowano 1 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2017 Z Racji tego ,że sezon się rozpoczął zacznę od dzisiejszego strzała ,który wyrwał mnie z kapciochów... 40 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bony20 Opublikowano 2 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2017 Największy z siedmiu z 30 kwietnia. Brań niezaciętych ok 20. 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamikazzze Opublikowano 2 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2017 Wiatr łeb urywa ,ale nie ma co sie poddawać 27 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filip14 Opublikowano 2 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2017 Dzisiejszy 94cm, zagryzł widocznego Shad Teeza 22cm prowadzonego nad podwodną łąką 24 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filip14 Opublikowano 3 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2017 Dzisiejszy stykowiec, zagryzł widocznego 3D trouta. Fajne branie na blacie 3m. 15 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bialek Opublikowano 3 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2017 Dzisiejszym rozpoczęciem sezonu bardzo wysoko zwiesiłem sobie poprzeczkę. Nowy PB na własnoręcznie wykonaną muchę.Ryba z rzeki, przetestowała kijek w 7 klasie AFTM. Zdjęcie mało pamiątkowe ale chodziło aby ryba była jak najkrócej poza wodą. 29 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MARIUSZ 69 Opublikowano 3 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2017 (edytowane) Dzisiejszy wyjazd rozpoczyna się od niesmaku zresztą nie pierwszy i zapewne nie ostatni raz.Po godz.7 jesteśmy nad wodą i przecieramy z kolegą oczy ze zdumienia, jak w Tesco przed świętami tłok ,zamieszanie ogólny szał ,łodzi jak na regatach.Widzę samochód kolegi stojący na parkingu, myślę zadzwonię aby mieć jakieś wiadomości ,czy dzieje się coś ciekawego ,kolega odbiera i informuje Mnie że właśnie przed chwilą został złowiony szczupak 107 i oczywiście jedzie na patelnię. Odechciało Mi się wypływać na brzegu wszędzie łuski ,widok nieciekawy. Ale jednak wypływamy ,koncentracja jednostk pływających w miejscu w którym został złowiony szczupak na gęsto,środek jeziora wolny .Postanawiamy być z dala od tego całego zamieszania .Ponton swobodnie dryfuje, przy piątym rzucie sliderem 10 lekkie uderzenie po chwili ponownie czekam zdeterminowany na trzecie jest natychmiastowe zacięcie i zaczyna się ,rybek chce pokazać kto jest górą ,trzyma się dna ,po chwili nagły zwrot w stronę pontonu ,wychodzi bliżej powierzchni kolega przez chwilę zobaczył szczupaka ,oznajmia Mi że chyba matrówka, szczupak też go zobaczył i natychmiast odjechał na kilkanaście metrów ,piękna melodia hamulca, kijek fajnie amortyzuje ucieczkę ryby .Zawracam przeciwnika ,który opływa ponton, jeszcze dwa krutkie dojazdy i pajk ląduje w podbieraku.I chwila pomiaru czy będzie 1 z przodu ,JEST nawet trzy mm więcej.Niestety kolega robił zdjęcie swoim tel.i średnio to wyszło ,gdybym wiedział że tak wyjdzie to zrobił bym swoim.Tak czy inaczej ryba wraca do wody ,przy wielkiem zdziwieniu co niektórychimage hosting sitecertificity.comRyba w świetnej kondycji odpływa ,krew widoczna na zdjęciu jest w miejscu w którym wbiła się kotwica slidera, na zewnątrz także myślę że do następnego spotkania ślad po urazie zginie.Jeszcze łowimy kilka małych szczupaczków i pogoda zmienia ,wychodzi słońce i można spływać .Wielką frajdę miałem łowić taką rybę i nie mniejszą jak ją wypuszczałem. NOMINACJA DO KONKURSU "OPIS MIESIĄCA" I "MAJÓWKA Z JERKBAIT" Edytowane 8 Maja 2017 przez bartsiedlce 45 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
K-Pon Opublikowano 3 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2017 Dzisiejszym rozpoczęciem sezonu bardzo wysoko zwiesiłem sobie poprzeczkę. Nowy PB na własnoręcznie wykonaną muchę.Ryba z rzeki, przetestowała kijek ... Zdjęcie mało pamiątkowe ale chodziło aby ryba była jak najkrócej poza wodą.Ile mierzy ten kaban? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bialek Opublikowano 3 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2017 Ile mierzy ten kaban?104 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
granvorka Opublikowano 4 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2017 Znacie zatoke dopływ odry - Bielinek? Znajomy mial 120cm 20kg i 9 szt ponad 90cm w dwa dni. Są w polsce wody z rybami dla niedowiarków mam jakieś zdjęcia mi osobiście żal dupe ściska jak pomyśle o moich sukcesach typu 80cm.... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dedo Opublikowano 4 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2017 3 cm do szczęścia! 28 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 4 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2017 https://m.facebook.com/445650542114056/photos/a.445676372111473.107636.445650542114056/1480681411944292/?type=3&source=54 Chyba nie widziałem grubszej ryby, ale po pierwsze to szczupak sprzed tarła, a po drugie nawet jej do 20 jeszcze brakuje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polak9 Opublikowano 4 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2017 Dla porównania 185cm i 96 kg wymiary łowcy 20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 4 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2017 (edytowane) Kiedyś byli tacy, co miewali metrowki po 10 kg. Bo grube Teraz, w obliczu inflacji liczb i większej świadomości wędkarzy jak wygląda metrowka (choćby szwedzka), jest historia o 20 kilowcach ? Nie musi mnie nikt przekonywać, bo mnie nikt nie przekona, że szczupaki o jakich tu mowa mogą mieć 20 kg. Z Belinka ? Na super diecie leszczowo- plociowej zbudować 20 kg masy ? Masywne 123 sam złapałem, 118, 116 itd też, więc nikt mi nie musi opowiadac jak wygląda świat. @Janusz Awatar się opatrzy i będzie ok zobaczysz Poniżej niechude 123 przy brzuchu Edytowane 4 Maja 2017 przez Guzu 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi