Skocz do zawartości

Szczupaki 2017

CLAUDIO

Rekomendowane odpowiedzi

Ponizej ryba z 23 maja 2012. Zlowiona w jeziorze z duza populacja wielkich pstragow, takze pokarm najwyzszej jakosci. Nabita ikra 123cm Pani o wadze 16,1kg. Pogoda zeswirowala tego roku i tarlo przerwaly przymrozki. Do 20kg jej sporo brakuje.

post-49629-0-64664900-1493928580_thumb.jpg

Ryba przewieziona ok 1km do zacisznej czesci zatoki na sesje zdjeciowa. 6dni pozniej zlowiona w dokladnie tym samym miejscu. W miedzyczasie odbyla tarlo i waga spadla do bodajze 14,7kg. Wtedy tez jej sporo brakowalo do 20 kg :)

Podsumowujac, w rybe 120cm 20kg nie uwierze dopoki nie zobacze :)

Pozdr
M

• Like 15

W metrowki 10kg ja wierze. Zlowilem lata temu rybe 98cm ktora zahaczyla 10kg. Bylo to na trupa z brzegu. Niestety zdjecia nie potrafilem odnalezc jakis czas temu. Ryba wygladala jakby ja przecial na pol, wycial 10cm ciala i skleil :)

Standardowa metrowka (nie za gruba, nie za chuda 100-102cm) w Irlandii wazy ok 7kg.

Pozdr

M

• Like 1

Witam miałem przyjemność złowić rybę ponad 125 cm w 2014 r. Pod wpływem emocji bo wagi nie miałem, byłem przekonany że ryba mogła dochodzić do 20kg. Z biegiem czasu stwierdzam że 20 kg  raczej na pewno nie miała . Ryba złapana w lutym na pomorzu zachodnim  więc ikrą na pewno naładowana . W dodatku rozmawiałem z holendrami na jej temat którzy łapali 130tki . Pierwsze pytanie jakie zadali to czy ryba z rzeki czy z jeziora i jaki pokarm . Ryby z rzeki o tych samych wymiarach są podobno cięższe ze względu na walkę z nurtem i umięśnienie . Moja ryba złapana w sumie w rzece o zmiennym nurcie . Nie jest to typowa rzeka szybkiego nurtu tylko wielkie starorzecze połączone z morzem . Dieta to duże leszcze , płocie i dużo śledzia . Kilka dni wcześniej załapałem 110 i ona masę co do rozmiarów miała nieproporcjonalną  była przegrubaśna  pewnie tuż przed tarłem i miała grubo ponad dychę . Teraz już mam inne podejście waga jest , torba IKEA  jest , mata karpiowa jest więc może dojdę  łowiąc i spisując dane ile faktycznie mogła mieć moja największa maciorka .

post-56492-0-64461900-1493968088_thumb.jpg

Do paszczy po otwarciu śmiało można było schować ludzką głowę. 

• Like 30

3 maja wyskoczyliśmy na Polesie. Wiosna późna bardzo w tym roku wiec nad wodą zameldowaliśmy sie ok 12.00. Cały zbiornik był dla nas z wyjątkiem jednej zatoki okupowanej przez dwóch karpiarzy. Niska woda nie przeszkadzała w łowieniu. Wynik cztery szczupaki, największe 86cm i 80cm.

https://youtu.be/yKKiVAraf4I

https://youtu.be/QxDUphlsiR0

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Tak, jak trafia ZDROWA do wody, jest ok.

Pawle,

Tu nawet nie chodzi o (bezsensowne skądinąd) dodatkowe kłucie ryby. Tak masywnych szczupaków nie powinno się podnosić w pionie bez podtrzymywania drugą ręką: ani chwytem za żuchwę, ani gripem, ani tym bardziej cienkim hakiem. Może wtedy dojść do uszkodzeń wewnętrznych, których nie zobaczysz, a nawet przecięcia żuchwy. W C&R nie chodzi wyłącznie o wypuszczenie ryby, tylko o wszystko co się z nią dzieje pomiędzy zacięciem, a zwróceniem jej wolności. Ważny jest hol, podebranie, odhaczenie, sposób mierzenia, ważenia, fotografowania, a nawet samego wypuszczenia. No chyba że decydujemy się na odhaczenie ryby w wodzie, wtedy proces jest skrócony do minimum. Fakt, że ryba wraca do wody jest oczywiście b. ważny, ale pomijanie znaczenia wszystkiego, co się dzieje z rybą poza wodą, jest bezmyślnością.

Z twoich wypowiedzi wnioskuję, że powinieneś wnikliwiej zapoznać się z zasobami forum, których jest w tym obszarze pod dostatkiem. Bo póki co nie bardzo widzę tu miejsce na dyskusję :) Naszą rolą jest minimalizować nagatywne skutki złowienia ryby i jej przetrzymywania poza wodą. Czy wędkarze z filmu tak pistąpili? Z pewnością nie. Mimo to cieszę się, że ją wypuścili, bo to krok w dobrą stronę :)

• Like 21

Dwa dni? Zdarza się, że od pięciu do kilkunastu minut. Z doświadczenia wiem, że jest to możliwe zarówno ze szczupakami 80+, 100+, a nawet większymi. Największa ryba, o jakiej wiem na 100%, miała 115cm i została złowiona 3 razy w ciagu ok. 2 godzin. Pomyślcie, jak mało dotkliwe musiało być pierwsze złowienie, jeżeli tuż po normalnie żeruje. Warto też się zastanowić nad tym, jak łatwe jest złowienie dużego, głodnego szczupaka, kiedy intensywnie żeruje. Chrońcie swoje wody :)

• Like 13

Chłopaki, coś takiego zapodać na pokład i nie ma problemu z ważeniem. Starujesz sobie to po zwodowaniu ryby i wszystko gra.

http://www.anglingdirect.co.uk/media/catalog/product/cache/5/image/650x/040ec09b1e35df139433887a97daa66f/a/r/armo_safety_weigh_sling_2.jpg

Karpiarze używają, do pontonu pomiędzy burtami pasuje na szerokość.

• Like 2

Zacne kaczaki :)

Od siebie dodam,że też zostałem mile zaskoczony przez pstrąga w zeszłym sezonie. Został złowiony w rynnie o szybkim uciągu,ryba 38 cm o niepowtarzalnym "duńskim" ubarwieniu, skusiła się na obrotówkę. Przerzuciłem go w górę rzeki z uwagi na odcinek no kill, 100m wyżej przez tamę na totalny wolniak z niemal zerowym uciągiem. 4h później złowił go mój kolega na muchę :) Jak widać zmiana środowiska mu nie przeszkodziła.

Edytowane przez Fr0ntliner

I niech ktoś powie, że wypuszczanie dużych ryb nie ma sensu... W piątek Jarek złowił szczupaka 103 cm, a ja dziś rano złowiłem tego samego !!! W piątek rozmawialiśmy o tym, ile czasu potrzebuje wypuszczony szczupak zanim zacznie znowu żerować, już wiem - 2 dni  :)  :)  :)

Mój dzisiejszy

1fab95f1bcfc.jpg

Jarka piątkowy

06c0247bd54e.jpg

Witam ! 

Gratuluję rybki :) . Na przykładzie tych dwóch różnych zdjęć, tej samej rybki można dyskutować o tym, jak sposób sfotografowania naszego trofeum, może wpłynąć na ocenę jej rozmiaru przez forumowiczów :) . Na pierwszym foto, rybka wygląda jak 80-tak, ale już na drugim "weksponowano" jej 103 cm ;) .

Pozdr. mk.     

• Like 2

Dwa dni? Zdarza się, że od pięciu do kilkunastu minut. Z doświadczenia wiem, że jest to możliwe zarówno ze szczupakami 80+, 100+, a nawet większymi. Największa ryba, o jakiej wiem na 100%, miała 115cm i została złowiona 3 razy w ciagu ok. 2 godzin. Pomyślcie, jak mało dotkliwe musiało być pierwsze złowienie, jeżeli tuż po normalnie żeruje. Warto też się zastanowić nad tym, jak łatwe jest złowienie dużego, głodnego szczupaka, kiedy intensywnie żeruje. Chrońcie swoje wody :)

Krzysiek, ale zdajesz sobie sprawę z tego, że pewnie nikt poza osobami które tam były w to nie wierzy? Taki drobny edit po dwóch albo trzech dniach ryba została złowiona znowu ok 2km dalej.- powaga i to nie jest kit. 

Edytowane przez Krisu23