Melanzyk Opublikowano 4 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2017 Ponizej ryba z 23 maja 2012. Zlowiona w jeziorze z duza populacja wielkich pstragow, takze pokarm najwyzszej jakosci. Nabita ikra 123cm Pani o wadze 16,1kg. Pogoda zeswirowala tego roku i tarlo przerwaly przymrozki. Do 20kg jej sporo brakuje.Ryba przewieziona ok 1km do zacisznej czesci zatoki na sesje zdjeciowa. 6dni pozniej zlowiona w dokladnie tym samym miejscu. W miedzyczasie odbyla tarlo i waga spadla do bodajze 14,7kg. Wtedy tez jej sporo brakowalo do 20 kg Podsumowujac, w rybe 120cm 20kg nie uwierze dopoki nie zobacze PozdrM 15 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Melanzyk Opublikowano 4 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2017 W metrowki 10kg ja wierze. Zlowilem lata temu rybe 98cm ktora zahaczyla 10kg. Bylo to na trupa z brzegu. Niestety zdjecia nie potrafilem odnalezc jakis czas temu. Ryba wygladala jakby ja przecial na pol, wycial 10cm ciala i skleil Standardowa metrowka (nie za gruba, nie za chuda 100-102cm) w Irlandii wazy ok 7kg. PozdrM 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yakoto Opublikowano 5 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2017 3 maja 2 szczupaki na gumki.Najpierw 93 cm, później 110 cm-nowy PB. 17 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robgsxr Opublikowano 5 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2017 Witam miałem przyjemność złowić rybę ponad 125 cm w 2014 r. Pod wpływem emocji bo wagi nie miałem, byłem przekonany że ryba mogła dochodzić do 20kg. Z biegiem czasu stwierdzam że 20 kg raczej na pewno nie miała . Ryba złapana w lutym na pomorzu zachodnim więc ikrą na pewno naładowana . W dodatku rozmawiałem z holendrami na jej temat którzy łapali 130tki . Pierwsze pytanie jakie zadali to czy ryba z rzeki czy z jeziora i jaki pokarm . Ryby z rzeki o tych samych wymiarach są podobno cięższe ze względu na walkę z nurtem i umięśnienie . Moja ryba złapana w sumie w rzece o zmiennym nurcie . Nie jest to typowa rzeka szybkiego nurtu tylko wielkie starorzecze połączone z morzem . Dieta to duże leszcze , płocie i dużo śledzia . Kilka dni wcześniej załapałem 110 i ona masę co do rozmiarów miała nieproporcjonalną była przegrubaśna pewnie tuż przed tarłem i miała grubo ponad dychę . Teraz już mam inne podejście waga jest , torba IKEA jest , mata karpiowa jest więc może dojdę łowiąc i spisując dane ile faktycznie mogła mieć moja największa maciorka .Do paszczy po otwarciu śmiało można było schować ludzką głowę. 30 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jedrek115 Opublikowano 5 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2017 Głupio tak wstawiać rybę z niecałymi 80 centymetrami na karku, gdy powyżej takie lochy, ale co mi tam 25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rebus Opublikowano 5 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2017 Co do rozmiarów, taka swieżynke z neta właśnie trafiłem... ważenie masakra... ale ! WYPUSZCZONY 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yakoto Opublikowano 5 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2017 Dobra passa trwa. Dobry fotograf, dobra woda = piękna ryba 103cm. Przemo dzięki.???? 20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew Opublikowano 6 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2017 3 maja wyskoczyliśmy na Polesie. Wiosna późna bardzo w tym roku wiec nad wodą zameldowaliśmy sie ok 12.00. Cały zbiornik był dla nas z wyjątkiem jednej zatoki okupowanej przez dwóch karpiarzy. Niska woda nie przeszkadzała w łowieniu. Wynik cztery szczupaki, największe 86cm i 80cm. https://youtu.be/yKKiVAraf4I https://youtu.be/QxDUphlsiR0 Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gofer2005 Opublikowano 6 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2017 Moje dzisiejsze pistolety Ogólnie 9 wymiarowych jeden na blachę od Boba, a reszta na real eel 15-20 i 30cm 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 7 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2017 Tak, jak trafia ZDROWA do wody, jest ok. Pawle,Tu nawet nie chodzi o (bezsensowne skądinąd) dodatkowe kłucie ryby. Tak masywnych szczupaków nie powinno się podnosić w pionie bez podtrzymywania drugą ręką: ani chwytem za żuchwę, ani gripem, ani tym bardziej cienkim hakiem. Może wtedy dojść do uszkodzeń wewnętrznych, których nie zobaczysz, a nawet przecięcia żuchwy. W C&R nie chodzi wyłącznie o wypuszczenie ryby, tylko o wszystko co się z nią dzieje pomiędzy zacięciem, a zwróceniem jej wolności. Ważny jest hol, podebranie, odhaczenie, sposób mierzenia, ważenia, fotografowania, a nawet samego wypuszczenia. No chyba że decydujemy się na odhaczenie ryby w wodzie, wtedy proces jest skrócony do minimum. Fakt, że ryba wraca do wody jest oczywiście b. ważny, ale pomijanie znaczenia wszystkiego, co się dzieje z rybą poza wodą, jest bezmyślnością. Z twoich wypowiedzi wnioskuję, że powinieneś wnikliwiej zapoznać się z zasobami forum, których jest w tym obszarze pod dostatkiem. Bo póki co nie bardzo widzę tu miejsce na dyskusję Naszą rolą jest minimalizować nagatywne skutki złowienia ryby i jej przetrzymywania poza wodą. Czy wędkarze z filmu tak pistąpili? Z pewnością nie. Mimo to cieszę się, że ją wypuścili, bo to krok w dobrą stronę 21 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł O Opublikowano 7 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2017 Po dłuższym zastanowieniu stwierdzam: Nie miałem racji. @godski przepraszam za atak. @krzysiek dzięki za ukazanie aspektów o których po prostu nie myślałem. 18 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. golenia Opublikowano 7 Maja 2017 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2017 I niech ktoś powie, że wypuszczanie dużych ryb nie ma sensu... W piątek Jarek złowił szczupaka 103 cm, a ja dziś rano złowiłem tego samego !!! W piątek rozmawialiśmy o tym, ile czasu potrzebuje wypuszczony szczupak zanim zacznie znowu żerować, już wiem - 2 dni Mój dzisiejszy Jarka piątkowy 50 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 7 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2017 Dwa dni? Zdarza się, że od pięciu do kilkunastu minut. Z doświadczenia wiem, że jest to możliwe zarówno ze szczupakami 80+, 100+, a nawet większymi. Największa ryba, o jakiej wiem na 100%, miała 115cm i została złowiona 3 razy w ciagu ok. 2 godzin. Pomyślcie, jak mało dotkliwe musiało być pierwsze złowienie, jeżeli tuż po normalnie żeruje. Warto też się zastanowić nad tym, jak łatwe jest złowienie dużego, głodnego szczupaka, kiedy intensywnie żeruje. Chrońcie swoje wody 13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koza11 Opublikowano 7 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2017 Chłopaki, coś takiego zapodać na pokład i nie ma problemu z ważeniem. Starujesz sobie to po zwodowaniu ryby i wszystko gra.http://www.anglingdirect.co.uk/media/catalog/product/cache/5/image/650x/040ec09b1e35df139433887a97daa66f/a/r/armo_safety_weigh_sling_2.jpg Karpiarze używają, do pontonu pomiędzy burtami pasuje na szerokość. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kloner11 Opublikowano 7 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2017 Od siebie mogę polecić tego typu worki, po złożeniu nie zajmują dużo miejsca. Po złożeniu bez problemu wchodzą do plecaka ew. przyczepione do plecaka nie będą wadzić. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z Olsztyna Opublikowano 7 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2017 26 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fr0ntliner Opublikowano 7 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2017 (edytowane) Zacne kaczaki Od siebie dodam,że też zostałem mile zaskoczony przez pstrąga w zeszłym sezonie. Został złowiony w rynnie o szybkim uciągu,ryba 38 cm o niepowtarzalnym "duńskim" ubarwieniu, skusiła się na obrotówkę. Przerzuciłem go w górę rzeki z uwagi na odcinek no kill, 100m wyżej przez tamę na totalny wolniak z niemal zerowym uciągiem. 4h później złowił go mój kolega na muchę Jak widać zmiana środowiska mu nie przeszkodziła. Edytowane 7 Maja 2017 przez Fr0ntliner Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gofer2005 Opublikowano 7 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2017 Młody dzisiaj życiówkę machnął Zamiast na patelnie to do gara 34 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirek Opublikowano 7 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2017 I niech ktoś powie, że wypuszczanie dużych ryb nie ma sensu... W piątek Jarek złowił szczupaka 103 cm, a ja dziś rano złowiłem tego samego !!! W piątek rozmawialiśmy o tym, ile czasu potrzebuje wypuszczony szczupak zanim zacznie znowu żerować, już wiem - 2 dni Mój dzisiejszy Jarka piątkowyWitam ! Gratuluję rybki . Na przykładzie tych dwóch różnych zdjęć, tej samej rybki można dyskutować o tym, jak sposób sfotografowania naszego trofeum, może wpłynąć na ocenę jej rozmiaru przez forumowiczów . Na pierwszym foto, rybka wygląda jak 80-tak, ale już na drugim "weksponowano" jej 103 cm .Pozdr. mk. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andego Opublikowano 9 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2017 zębacz grubasek na woblerka 34 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 9 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2017 Panowie, szczupaki proszę, dość o pierdołach 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krisu23 Opublikowano 9 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2017 (edytowane) Dwa dni? Zdarza się, że od pięciu do kilkunastu minut. Z doświadczenia wiem, że jest to możliwe zarówno ze szczupakami 80+, 100+, a nawet większymi. Największa ryba, o jakiej wiem na 100%, miała 115cm i została złowiona 3 razy w ciagu ok. 2 godzin. Pomyślcie, jak mało dotkliwe musiało być pierwsze złowienie, jeżeli tuż po normalnie żeruje. Warto też się zastanowić nad tym, jak łatwe jest złowienie dużego, głodnego szczupaka, kiedy intensywnie żeruje. Chrońcie swoje wody Krzysiek, ale zdajesz sobie sprawę z tego, że pewnie nikt poza osobami które tam były w to nie wierzy? Taki drobny edit po dwóch albo trzech dniach ryba została złowiona znowu ok 2km dalej.- powaga i to nie jest kit. Edytowane 9 Maja 2017 przez Krisu23 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 9 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2017 Bardzo była spragniona wrażeń Najlepsze jest to, że zorientowałem się dopiero po wielu miesiącach Na tym wyjeździe złowiliśmy co najmniej 4 ryby 100+ dwa razy lub więcej. Ryb 90+ przewaliliśmy tyle, że nawet nie sprawdzałem, a też mogły się powtarzać... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filip14 Opublikowano 9 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2017 Kilka ryb z zeszłego tygodnia.Osiemdziesiątka na Bandita, metrówka na 4playa 19cm(nie zwracajcie uwagi na miarkę bo trochę ogon uciąłem mierząc ) i na deser ryba 112 cm na Shad teeza 22cm. Oj działo się w zeszłym tygodniu. 44 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 9 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2017 Napisz szerszą, fajną relację i wrzuć tutajhttp://jerkbait.pl/topic/77650-konkurs-w-wie%C5%9Bciach-znad-wody-opis-miesi%C4%85ca/... masz szansę bo zasłużyłeś 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi