Forest-Natura Opublikowano 6 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2017 (edytowane) Witam.eee ... nikt jeszcze nie założył tematu ???A w internecie można już pierwsze zdjęcia i filmy jak najbardziej zobaczyć ... To może znowu prowodyrem będę ...Po składkowej tegorocznej paranoi (nie ma znaczków w okręgu katowickim na inne sąsiadujace okręgi i jeszce nie wiedzą nawet z jakimi okręgami będą porozumienia, w okręgu opolskim poinformowano mnie że nawet nie będą wysyłać do innych okręgów i jak ktoś chce tam połowić to trzeba osobiście przyjechać do Opola i wylegitymować się oraz wypełnić specjalnie przygotowany na ten rok formularz - inaczej nie sprzedadzą (sic!), w częstochowskim zapomnieli wysłać znaczków do Katowic - może wyślą w przyszłym tygodniu i skierowali mnie do najbliższego (70 km odemnie) ichniejszego koła, bielski stanął na zadania wysokosci trochę chociaż - pomimo że też nie wysłali do mojego okręgu to mogą mi osobiście przesłać wraz z rejestrem jak mi śpieszy na ryby na ichniejsze wody), kombinowałem gdzie by tu jechać podczas pierwszego długiego weekendu w kalendarzu.Przy okazji przestudiowałem po raz kolejny gruntownie wszelkie regulaminy połowów i znalazłem niezłe rodzyny na sąsiadujacych niemal ze sobą wodach w temacie co i kiedy można łapać tudzież co, gdzie i kiedy ma okresy ochronne.O ryby konkretnie mi chodzi ... jeszcze konkretniej o niektóre gatunki tych rybów, a już tak bardzo konkretnie o pstrąga, lipienia i towarzyszący im białoryb (głównie kleń, jaź, brzana, świnka).Lektura warta głębszej analizy, po której można odnieść wrażenie że ryby na obszarze rozległym na godzinę jazdy samochodem mają całkiem odmienne zwyczaje zależne li tylko od woli urzędowej ...Po tej głębszej analizie i konsultacjach z życzliwymi kolegami (pozdrawiam) oraz świadomości że żona z dziećmi by mi chyba "wór urwali" gdybym się na północ naszych rubieży chciał udać w tej chwili na ryby, wybór pierwszej tegorocznej miejscówki padł na pobliską "tajemniczą" dla mnie do tej pory rzeczkę.Rzeczka nizinna - nigdy ryb z tłuszczowym nadlewem, w ciała korpusie, nie widziała ... no chyba że przed umiejscowieniem na niej olbrzymiego i nigdy nie zamarzającego "śląskiego morza" ... ale swój klimat posadająca.Oj i to jaki klimat Pal licho jakieś ryby (bo tych oczywiście nie było), wędki, samo łowienie ... ot - zwykły spacer w takiej scenerii może człekowi akumulatory podładować do tego stopnia że z racji zaczynającego się własnie weekendu wróćić tam pewnikiem zapragnie. I to pomimmo słupka w termometrze lecacego dalej na łeb i na szyję w dół ...Zachęcam kolegów z północy naszego pięknego kraju zwłaszcza, do uzewnętrzenienia się w stopniu chociaż minimalnym ... Pozdrawiam.PS. na minusie 13 było ... jutro ma być więcej ... wyzwanie kolejne Edytowane 6 Stycznia 2017 przez Forest-Natura 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Creek Opublikowano 7 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2017 Jak co roku te same przepychanki o kasę sąsiadujących okręgów ...Tak, znam owe kadry znad Rudej. Rzeka niewielka, ale niewątpliwie ma swój klimat wijąc się niestrudzenie na uboczu wielkich, śląskich miast. A ryby ....jeszcze są, choć jak wszędzie bywało lepiej ...lat temu kilkanaście dawała mi całkiem zgrabne kleniska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pavko Opublikowano 7 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2017 Wczorajsza wizyta nad rzeką, wędek nie było ale i tak było fajnie. Inkubator przygotowany na obsadzenie zaoczkowaną ikrą 13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymanek69 Opublikowano 7 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2017 Zacząłem zanim przywaliło mrozem były kontakty, dobre towarzystwo i pierwsze "moczenie" 2017 Potem zimowo w różnych odsłonach Czekam na więcej i pozdrawiam "zamuszonych" 19 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Creek Opublikowano 7 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2017 Zacząłem zanim przywaliło mrozem były kontakty, dobre towarzystwo i pierwsze "moczenie" 2017 Potem zimowo w różnych odsłonach Czekam na więcej i pozdrawiam "zamuszonych"Zdjęcia po prostu extra ! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MARIUSZ 69 Opublikowano 8 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2017 Zdjęcia super ,kojarzą i się z porami roku pierwsze jesień ,drugie wiosnę ,trzecie zimę , czwarte gdyby nie śnieg i więcej zieleni lato. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zielony Opublikowano 8 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2017 Korzystając z temperatury w okolicach zera stopni byłem i ja nad wodą drugiego stycznia. Miały być płocie albo karasie na wodzie stojącej a zameldował się pstrąg i pasiasty okoń. Co ciekawe rybki brały na march brown uwiązany na haku nr 14 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaverikZagan Opublikowano 10 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2017 Moczenie w 2017 już zaliczone styczeń metoda żyłkową oraz streamer pierwsze kropki również zaliczone marzyło mi się połowić chociaż chwilę w zimowej scenerii no i mam spadł śnieg Oczywiście perła dolnośląskich rzek. 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kacper.K Opublikowano 22 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2017 4 dzień ganiania za trocią niestety wciąż bez rezultatów, koledzy którzy mają więcej czasu w tygodniu łowią. Jeden ma już 5 srebrnych troci, z czego jedna całkiem przyzwoita jak na nasze warunki - 64cm. Druga podobnej wielkości mu spadła. Ciężkie życie trociarza, ale w końcu cierpliwość zostanie wynagrodzona 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forest-Natura Opublikowano 22 Stycznia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2017 Witam.Trochę ten muchowy (i nie tylko) początek roku na północy naszego kraju może budzić zazdrość wśród mieszkających na południu ... Pozdawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hansolo Opublikowano 22 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2017 Dzisiaj odwiedziłem Łupawę . Na streamerki- imitacje pijawki trafiłem kilka pstrążków wychudzonych, oblepionych pijawkami w słabej kondycji. Jednak trzeba im dać spokój jeszcze jakiś czas. Kolorowym akcentem był polujący zimorodek. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Delbanka Opublikowano 22 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2017 Dzisiejsze 3 godziny skakania nad jedną z rzek będącą dopływem królowej zakończone spięciem jednego srebra 60+. W sumie to i tak super, biorąc pod uwagę co zrobili faziarze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forest-Natura Opublikowano 22 Stycznia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2017 Witam.Co to są "faziarze" ?O jakiś prąd chodzi ?Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hansolo Opublikowano 22 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2017 To ci co w drugiej FAZIE księżyca łowią kolację i zagrychę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Delbanka Opublikowano 23 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2017 Oni nawet i w pierwszej fazie pracują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forest-Natura Opublikowano 23 Stycznia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2017 (edytowane) Witam.Styczeń to na wielu wodach pstrągowych regulaminowy sezon martwy. Dla wielu też z przekonania, podobnie jak i luty.Im mniej i rzadziej spotykanych wędkarzy nad wodą, tym większe pole do działań o których piszecie. Czy prąd, czy też zwykłe żyłki poprzywiązywane do patyków na brzegu - na jedno wychodzi.Im bardziej pusto na brzegach rzek, tym bardziej pusta woda w rzece. Prosta zależność.Może warto dlatego w styczniu warto pojechać (tam gdzie można) nawet i na wychudzonego kropka ... ?Mam na większości rzek gdzie łowię, okres ochronny lipienia od początku grudnia. Czy jest to dobre czy też nie - nie mnie tu rozstrzygać. W każdym bądź razie woda zaczyna być martwa od tego momentu. Nikt już na nią nie jeździ pomimo że lipienie tam są i to wcale zadowalające przeciętnego chętnego do ich połowenia. I połowić by je można bez żadnego (z biologicznego i etycznego punktu widzenia) problemu.A święta tuż tuż i ryba by się "przydała" każdemu. Nad wodą pustki - całymi dniami żywej duszy nie uświadczysz. Ryby w wielu miejscach również ...Pozdrawiam. Edytowane 23 Stycznia 2017 przez Forest-Natura 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Delbanka Opublikowano 23 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2017 No niestety najczęściej tak to wygląda jak kolega przedstawił. Wielokrotnie powtarzałęm u siebie w okręgu, że sensowniejszym rozwiązaniem byłoby wprowadzenie w okresie ochronnym zasady "złów i wypuść". Wówczas przynajmniej w dzień ograniczylibyśmy ten proceder, ale cóż, jeszcze wiele wody upłynie zanim zmienimy coś w tym temacie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 23 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2017 Oni nawet i w pierwszej fazie pracują "§ 1. Kto naraża człowieka na bezpośrednie niebezpieczeństwo utraty życia albo ciężkiego uszczerbku na zdrowiu, podlega karze pozbawienia wolności do lat 3." Gdyby im przysrał z konkretnego paragrafu to wielu odechciałoby sie zabawy w ten sposób. Ale w tym kraju jak na razie jest jak jest. Dopóki nikt tego nie bedzie chciał zmienić (opiekun wody) dopóty bedą korzystać. :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Delbanka Opublikowano 23 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2017 Ma kolega rację, ale wiele bym podał przykładów jak wygląda to w rzeczywistości... możemy podyskutować na priv-ie Nie zaśmiecajmy tymczasem głównego wątku STYCZEŃ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hansolo Opublikowano 25 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2017 (edytowane) Dzisiaj odwiedziny nowego odcinka " no kill " na Łupawie , bardziej zapoznawczo niż z zamiarem kłucia. Rybki nie bardzo dopisały, za to milion kalorii chyba spaliłem. Kilka fotek : Edytowane 25 Stycznia 2017 przez Hansolo 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forest-Natura Opublikowano 25 Stycznia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2017 Witam.Piękna rzeka, całkiem inna niż te na południu kraju (równie piękne ).A ja muszę poczekać jeszcze dwa dni ...Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 26 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2017 Czas szybko płynie, zaraz będzie maj ... Parsęta od stycznia do maja pewnego roku ... Styczeń Luty Marzec Kwiecień Maj 17 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 27 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2017 Jako ciekawostkę pokaże zdjęcie Parsęty przy bardzo wysokiej wodzie, przy tak wysokiej wodzie jest tylko kilka miejsc gdzie można łowić zdjęcie zrobione z mostu w Ząbrowie, w tym samym kierunku i z tego samego brzegu co zdjęcie z lutego powyżej 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forest-Natura Opublikowano 31 Stycznia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2017 (edytowane) Witam.Styczeń zacząłem od mrozów i mrozami skończyłem Podjarany prognozami plusowej temperatury piątkowym wieczorem (wszystkie możliwe stacje telewizynje, radiowei internet), zaplanowałem gruntownie wyprawę, spakowałem się i ... obudziłem w całkiem innej od oczekiwanej rzeczywistości.Jeszcze jadąc samochodem słyszałem że ma być "od plus dwóch w Katowicach do plus trzech w Częstochowie", tyle że jak parkowałem już samochód nad rzeką to było 16 na minusie.Pieseł nie chciał z auta wysiąść na poranne siku, a ja ... jeszcze nigdy w życiu tak długo nie zakładałem skarpetów i gumniaków.Proponowany przez "miejscowych" streamer legł w gruzach i trzeba było znowu stoczyć się i ponużać w niegodnych prawdziwiego wędkarza muchowego, metodach. Ale za to miałem darmowe i wcale nie brzydkie indykatory na "żyle" w wielkościach i konfiguracji dowolnej - jakiej tylko zechciałem.Około południa faktycznie temperatura podniosła się na tyle że w słońcu dało by się czymś porzucać. Ale już nie chciało mi się wracać do samochodu taki kawał drogi. Potem się okazało że ... ponad siedem godzin łażenia wzdłuż meandrujacej rzeki może równać się zaledwie ... parunastu minutom szybkim spacerkiem drogą asfaltową. Jak policzyłem na mapie, starą harcerską metodą "na nitkę", na długości około kilometra rzeka meandruje na prawie cztero i pół kilometrowym odcinku swojego biegu.Spacer przedni pomimo tego że niemiałem nawet kontaktu z rybą.Jutro dla wielu z południa Polski wędkarzy pierwszy dzień pstrągowego sezonu. A ja się cieszę że mam blisko do wody z kropkami, gdzie spokojnie mogę pojechać i bez zbędnych moralnych dylematów i jak najbardziej zgodnie z przepisami mogę sobie pospacerować wzdłuż rzeki jeszcze w styczniu z nadzieją że mi się przytrafi jakaś przygoda z rybą ...Pozdrawiam.PS. Dziękuję Danielu - macie świetny kawałek wody pod samym nosem i kto się tym zainteresuje to wie że dbacie o nią i jej pilnujecie. Edytowane 31 Stycznia 2017 przez Forest-Natura 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaverikZagan Opublikowano 31 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2017 Ryby śpią widoki piękne Niedzielny Bóbr 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi