Skocz do zawartości

Platforma Aliexpress / sprzęt wędkarski z Chin

Szymon3069

Rekomendowane odpowiedzi

Ja korzystam z karty Prepaid MasterCard. Wpłacam złotówki, płacę na Ali w euro, bank przelicza po kursie dnia w którym robię zakupy. Nie ma żadnej opłaty za przewalutowanie. Koszt karty jest jednorazowy i kosztuje ok. 20 złotych w zależności od banku w jakim kupimy.

Pekao - karta wielowalutowa - mozna miec jedną kartę do wielu rachunków- PLN, USD, EUR - konto w pln bezpłatne przy wpływach 500 pln m-c, konta walutowe w standardzie płatne ok 1 USD/EUR m-cznie (ale może być też darmowe).Karta obciąża rachunek w walucie transakcji, a jeśli nie ma tam środków, obciąża rach w pln - bez pośredniego przewalutowania. Kredytówki i prepaidówki w pekao też przeliczają bezpośrednio na pln z waluty transakcji.

Cośtam w BZ WBK też widziałem, ale to musiałbym w starej umowie poszukać.

I z czasów pracy w Aliorze pamietam, że też mieli jakąś taką kartę, ale to już stare dzieje, więc może być nieaktualne.

Bander, Olo86 - to poprostu podjacie takie banki/konta/karty i koszty związane z ich utrzymaniem i bedzie po porblemie.

Sam bardzo chętnie się dowiem gdzie teraz można zaoszczędzić na przewalutowywaniu.

To nie takie proste - nie dość, że oferta zmienia się jak w kalejdoskopie to jeszcze banków jak nasr....ł - o kontach i kartach nie wspominając. Na dokładkę każdy ma swoje własne preferencje.

Jak chcesz zakupić walutę to kupuj przez internet w kantorach internetowych.

Robię zakupy na eBay z Chin, kupuje tam elektronikę, a właściwie części elektroniczne. (patrz arduino - dla zainteresowanych). Są to podróbki, legalne i działają sprawnie. 

Ale nie o tym chciałem napisać.

Płacę z konta PayPal. Dziś też.

Można na koncie mieć portfele w różnych walutach. Zakupy robiłem w dolarach, miałem za mało na koncie dolarowym więc system podał że zciągnie z portfela złotówkowego w przeliczniku 3,98 zł za 1 $. Cofnąłem się z transakcją i sam sobie przewalutowałem z portfela złotówkowego na dolarowy - w tym momencie przelicznik był 3,85 zł za 1 $. Można więc zaoszczędzić. Na konto PayPal można robić normalne doładowania z konta lub z karty, można tą kartę dopisać do konta, jak podczas transakcji braknie na koncie to zciągną z karty (ale z kiepskim przelicznikiem). Kartę mam założoną wirtualną do płatności tylko w internecie i doładowuje ją tylko jeśli robię zakupy, nie ryzykuję strat że ktoś mi zciągnie nieuprawniony (płatności do stanu salda). PayPal twierdzi iż gwarantuje płatności, nie miałem dotychczas problemów z zakupami, więc nie powiem jak to się sprawdza w realu.

• Like 1

• 4 tygodnie później...

szukałem i nie ma blanków itp :(

Możesz rozwinąć?

Bo ja tam trochę rożnych blanków widziałem.

A ci panowie wszystko na alie Ci wystawią

http://www.flyfishingsupplier.com/index.php?id=product&cate=rod-building

Muchowych jest sporo, spinningów nie szukałem

http://www.flyfishingsupplier.com/index.php?id=1497

już kilka razy kupowałem przedmioty z Aliexpress, cło płaciłem raz przy okazji zakupu kamery - podróbki GoPro. Do czasu dotarcia przesyłki z Chin do Polski, trzeba było doliczyć czas na zalatwienie spraw z Urzędem Celnym ~1,5 tygodnia

http://www.aliexpress.com/store/product/1-5g-1-4inches-Pesca-Isca-Artificial-Carp-Fishing-Soft-Fishing-Lure-Bait-Jig-Head-Swimbait/1188954_32286085435.html  -ciekawy zamiennik Fishhunterów - podejrzewam, że ta sama fabryka

mam gumy, któe zaprezentował @lukastrance - ładnie pracują, łowią okonie ale przez smród który wydzielają rzadko wieszam je na końcu zestawu. Wole zapłacić 10x więcej za Keitecha

• 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...

No chyba właśnie nie. 1050 silinik plus wysyłka 923. Razem 1973 dolary. Zakładając nawet po 4 zł za zielonego to koszt silnika to 7 892 zł. Gdzie w PL kupię za tyle piętnastkę? :) Z tego co szukałem 15 kosztują w PL około 15-16 tys. Tak więc jest to polowa. Być może do przesyłki dojdzie vat i cło. Dlatego pytam czy ma ktoś doświadczenia z takimi dużymi zakupami sprzętu motorowodnego.