Skocz do zawartości

Platforma Aliexpress / sprzęt wędkarski z Chin

Szymon3069

Rekomendowane odpowiedzi

Być może do przesyłki dojdzie vat i cło. Dlatego pytam czy ma ktoś doświadczenia z takimi dużymi zakupami sprzętu motorowodnego.

Nie być może ale na 100% po za tym nie wiadomo czy spełnia europejskie normy spalin , mogą go cofnąć

a odzyskiwanie kasy może potrwać lub można kasy nie odzyskać /na aliexpres nie ma płatności payPal/ w razie awarii bedziesz odsyłał do Chin ? to skórka nie warta wyprawki

tu masz za 12 tysi i w kraju i na gwarancji http://allegro.pl/silnik-honda-15km-sru-krotka-stopa-promocja-i5805673533.htmli pewnie na miejscu jeszcze co nieco urwiesz lub jakieś dodatki wyrwiesz

Edytowane przez seiken

Na Aliexpress troche kupuje, co prawda nigdy silnika nie zamawiałem ale moge ci powiedzieć że z tego linku bym nawet za połowę ceny tego nie kupił. Zero sprzedanych sztuk, sprzedawca z zerowym feedbackiem więc jest bardzo duże prawdopodobieństwo utopienia kasy. Na szczęście na Ali dość łatwo odzyskać pieniądze w razie co ale wg mnie szkoda czasu i zabawy.

Wysłane z mojego Redmi Note 2 przy użyciu Tapatalka

• Like 1

• 2 miesiące temu...

Cześć,

Przeglądam rożne fora w poszukiwaniu ciekawych rzeczy wędkarskich z Chin.

Jakie są Wasze doświadczenia ze sprzętem sprowadzanym z Chin, a może macie też jakieś ciekawe i sprawdzone produkty?

Może ja zacznę, 

Z ciekawych i tanich produktów wydaje się być np. ta plecionka:

http://pl.aliexpress.com/item/TriPoseidon-Brand-new-2013-Power-300M-330Yards-Multifilament-PE-Braided-Fishing-Line-8LB-10LB-20LB-30LB/1549494151.html

300 metrów za ok 25zł

Czy np taki kołowrotek:

http://pl.aliexpress.com/item/FyshFlyer-TA12FR-Series-Spinning-Reel-Double-color-Aluminum-Spool-CNC-Handle-Non-slip-Knob-Front-and/32388196123.html

Bardzo podobny do shimano baitrunner w cenie 3x niższej. 

Tutaj zdjęcie środka:

68120a569da5bbbf77a6cd5dca05a6c2.jpg

Bardzo podobne do oryginalnego Shimano podobno, luzy według autora zdjęcia podobne, wykonanie w tej cenie bardzo dobre, czy będzie tak dobry jak Shimano, czas pokaże (wiem, że kołowrotek z innej tematyki, ale ma to być przykład).

Pozdrawiam

W obecnych czasach większość rzeczy jest z chin, a przekonałem się niejednokrotnie że made in china wcale nie oznacza że produkt jest do d... Chociażby telefony komórkowe, słyszeliście o firmie Xiaomi? Jedna z 5 największych firm na świecie produkującą smartfony i zarazem najszybciej rozwijająca sie. Ale nie o tym. Na ten sezon kupiłem kołowrotek oraz multik z chin, miałem już trochę przynęt gumowych i i plecionki. Pletka może d... nie urywa ale za ta cenę jest naprawdę spoko. Będę miał dostęp do PC to wrzuce linki z moimi zakupami.

Wysłane z mojego Letv X500

Z nieco innych dziedzin produkcji wiem, że jeśli coś chińskiego ma własną markę (jak wspomniane wyżej Xiaomi, albo Compal) , to czesto jest bardzo dobry sprzet za małe pieniądze. Natomiast jesli udaje markę obcą (Nokla, Adidash) to śmieci. Chińczycy potrafią zrobić świetne rzeczy, najcześciej kopiując i lekko modyfikując zachodnie konstrukcje, problem w wyłapaniu tych perełek, a warto bo cena często jest 10x niższa niż zachodni odpowiednik, najczęściej też produkowany w ChRLD.

Obraz mamy ogólny tego chińskiego badziewia które nas otacza .I to są śmietniki produkowane za przysłowiowego dolara ,

którymi jesteśmy zalewani . Dlatego mamy wyrobione takie zdanie i słusznie . Ale Chiny to też druga strona medalu - jakość za którą trzeba zapłacić . Wiele światowych firm produkuje tam znakomite przedmioty za które płacą duże pieniądze i uzyskują jakość na najwyższym poziomie .  

I dlatego trzeba kupować u sprawdzonych sprzedawców lub w sprawdzonych sklepach jak np gearbest.com, baggood.com buyincoins.com fasttech.com i wiele wiele innych....

Nigdy nie miałem telefonu Xiaomi w rękach, ale mam powerbanki, słuchawki, głośnik bluetooth, latarki na USB itp i sa to rzeczy świetnie wykonane, nasze "markowe" są często wiele gorzej wykonane i przy tym dużo droższe. 

@ lukastrance

Widze, że tez kupiłeś LeTV, tylko x500 (ja x600), to również świetnie wykonane telefony, za podobna jakość przyszłoby nam w Polsce zapłacić mysle ze 3x więcej.

Czekam na linki do produktów, które zakupiłeś ;)

Miałem już kilka telefonów z Chin i na 99,9% już nie będę używał telefonów dostępnych w PL typu Samsung, LG itp. bo po co przepłacać. LeTV choć jest "młodą" marką robią świetne telefony za śmieszne pieniądze. Nie miałem lepiej wykonanego telefonu i to o takich paramerach. 

Co do zakupów wędkarskich... 

Multik HAIBO STEED do lekkiego casta http://www.aliexpress.com/item/HAIBO-Brand-STEED-51S-Left-Hand-Ultra-Light-Baitcasting-Fishing-Reel-Wheel-Lure-Fishing-Reel/32314338351.html - dostałem pod choinkę, dzisiaj nie wytrzymałem i z okazji wolnego w pracy pojechałem na godzinę testować - jest to mój pierwszy multik jaki miałem w ręce i nie było większych problemów z rzutami. Zobaczymy jak z trwałością po jakimś czasie.

Kołowrotek http://www.aliexpress.com/item/2015-New-SeaKnight-ALL-Carbon-Fiber-Super-Light-DR2000-3000-4000-11BB-Super-Quality-Spinning-Fishing/32388833993.html - jakość wykonania b.dobra, dość lekki chociaż nawój linki mógłby być troche lepszy ale myślę że to do zrobienia - w tych pieniądzach myślę że to dobra opcja. 

Plecionka http://www.aliexpress.com/item/TriPoseidon-Brand-new-2013-Power-300M-330Yards-Multifilament-PE-Braided-Fishing-Line-8LB-10LB-20LB-30LB/1549494151.html - wziąłem nacieńszą i czerwoną - po godzinie nad wodą zrobiła się różowa z resztą tak jak palce ;) poza tym wygląda OK, jest mocna i wydaje się miękka chociaż z plecionkami nie mam dużego doświadczenia -czas pokaże jak z wytrzymałością

Kupiłem też m.in takie gumy http://www.aliexpress.com/item/Fish-Hunter-Single-knife-Tail-90mm-3g-Soft-Worm-Slow-Sinking-Fishing-Bait-Lures-For-Free/32279349525.html ale tu nie ma co pisać, wszystko OK

było jeszcze trochę przynęt i napewno zamówie więcej na nadchodzącą wiosnę 

Chciałem jeszcze zamowić wędkę do XUL ale trafiłem na Parabellum w dobrych pieniądzach z JB.pl więc odpuściłem i postawiłem na sprawdzony sprzęt

Kołowrotek http://www.aliexpress.com/item/2015-New-SeaKnight-ALL-Carbon-Fiber-Super-Light-DR2000-3000-4000-11BB-Super-Quality-Spinning-Fishing/32388833993.html - jakość wykonania b.dobra, dość lekki chociaż nawój linki mógłby być troche lepszy ale myślę że to do zrobienia - w tych pieniądzach myślę że to dobra opcja. 

Plecionka http://www.aliexpress.com/item/TriPoseidon-Brand-new-2013-Power-300M-330Yards-Multifilament-PE-Braided-Fishing-Line-8LB-10LB-20LB-30LB/1549494151.html - wziąłem nacieńszą i czerwoną - po godzinie nad wodą zrobiła się różowa z resztą tak jak palce ;) poza tym wygląda OK, jest mocna i wydaje się miękka chociaż z plecionkami nie mam dużego doświadczenia -czas pokaże jak z wytrzymałością

Długo użytkujesz już ten kręciołek z Chin? w jakim rozmiarze i przy jakim obciążeniu pracuje u Ciebie?

Rozbierałeś go?

Do jakiego "europejskiego" mógłbyś go porównać?

W takim razie i ja zamówię tą plecionkę ;)

Edytowane przez zieloczek100

Długo użytkujesz już ten kręciołek z Chin? w jakim rozmiarze i przy jakim obciążeniu pracuje u Ciebie?

Rozbierałeś go?

Do jakiego "europejskiego" mógłbyś go porównać?

W takim razie i ja zamówię tą plecionkę ;)

Zamówiłem najmniejszy rozmiar 2000 z myślą o okoniach i ew. kleniach także i gramatura wabików będzie niska. Dzisiaj również był jego debiut nad wodą chociaż mam go od późnej jesieni. Nie rozbierałem go choć cały czas mam to w planach ale przy rocznym dziecku ciężko mi się za to zabrać na spokojnie  :rolleyes: Porównywać go nie będę bo z moim "stażem" wędkarkskim jest to niemożliwe  :P Spiningiem zaraziłem się zeszłej wiosny a wcześniej używałem tylko bazarowych kręciołów i teleskopów ze spławikiem  :P  teraz przez jesień i zimę kompletuję sprzęt i coś więcej będę w stanie powiedzieć po sezonie... 

Mój znajomy zakupy z ali... ze stratą wyprzedał i wrócił do renomowanych,może nie przypadkiem?!

Najfajniejsze wytłumaczenie to :

"może towar nie jest najwyższej jakości,ale w tym budżecie..." :D  :lol:

Ostatnio miałem w ręku muchówkę dwuręczną 12'9"#8/9 z oderwanym dolnym uchwytem(do głowy by mi nie przyszło,że może być dokręcany śrubą alu 5mm-jak się okazało :'słiczyk').

Kołowrotki muchowe ze słabo mocowana osią,linki muchowe bez profilu lub rozpadające się po 2 tygodniach itp

Edytowane przez darek1

• 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...

Jeśli chodzi o plecionki, widział ktoś to porównanie?:

Chiński KastKing przebija PP praktycznie w każdym parametrze, poza jednym: jest nieznacznie grubszy jeśli porównać linki o tej samej wytrzymałości nominalnej. Ale to przegrubienie wyraźnie widać podobno przy linkach rzędu 50lb, natomiast te 15 lub 20lb są bardzo zbliżone grubością do odpowiedników z PP. Jeśli ktoś zużywa i traci na rybach dużo plecionki, warto wziąć niektóre chińskie marki pod uwagę- już przy szpulce 137m KastKing wychodzi trzy razy (!) taniej niż PowerPro w przy większych szpulkach- cztery razy.

Trwałość po latach- racja. Sam nie wiem czy np wspomniany KastKing długo trzyma parametry, dlatego uważam, że jest to jakaś opcja dla kogoś, kto często nawija nową plecionkę bo np.stale łowi w miejscu z kamienistymi zaczepami i traci dużo linki a chce trochę zaoszczędzić.

Co do kontroli jakości- minuta 2:58 w filmie, nie muszę nic dodawać.

Co do siły w rękach- nie trzeba być nadzwyczajnie silnym żeby, trzymając za szpule, z takim nagłym szarpnięciem zerwać 50lbs pletkę, jak masz w domu jakąś 50-ke to sprawdź.

Co do tego, że powinno się porównywać linki o zbliżonej grubości- nie, powinno się porównywać linki o takiej samej wytrzymałości nominalnej. A poza tym te akurat (PP i KK) mają grubość zbliżoną).

Nie twierdzę, że ten KK to jakieś objawienie ale prawdopodobnie to całkiem przyzwoita linka, a do tego kosztuje grosze