Skocz do zawartości

Platforma Aliexpress / sprzęt wędkarski z Chin

Szymon3069

Rekomendowane odpowiedzi

Ja sie tylko zastanawiam, czy wszyscy zafascynowani i dobrodusznie wybaczajacy, bo przeciez tanio, byliby tak samo chetni do kupowania takiej samej jakosci sprzetu produkcji krajowej...chetni i dobrodusznie wybaczajacy, przypominajacy japonska trudna droge do jakosci, testujacy z wypiekami...czy jednak posypalyby sie gromy na januszy biznesu i oszustow

Gwarantuję Ci, że jeżeli mogę (i stać mnie na to), to do 100% polskiej myśli technologicznej dokładam. Jedną wędkę na polskim blanku posiadam. Zakładam, że produkty na J, M, D itd., to dalej made in China.

Jeszcze dygresyjka mała. Krytykujemy Chińczyków za podrabianie sprzętu i okradanie z myśli technicznej inne narody, a sami palimy przemycone fajki, pijemy alkohol zza wschodniej granicy, jeździmy prywatnymi furami, a VAT za paliwo wrzucamy "na firmę" i uważamy, że wszystko jest ok.

Edytowane przez Młody wędkarz
  • Like 1

Zdziwiłbyś się jakości kotwic niektórych woblerów, których używam. Przyznaję, nie wszystkich. Te które są niepewne, bądź nieostre - wymieniam. I tak jestem z kasą "do przodu". Napisz proszę, czy przetestowałeś chociaż jeden wobler "made in China". Ja przynajmniej wiem, że te mega tanie muszę uszczelniać klejem, a trochę droższe są bardzo dobrej jakości.

• Like 1

Ty krytykujesz wszystko ...

Bez żadnych podstaw.

Jaka naiwność?

Mam kołowrotek - chyba z 15 lat jak nie sporo więcej .Niby naszej firmy lecz na bank z dalekiego wschodu.

Początkowo służył do wszystkiego - obecnie do lekkiej spławikówki raz w roku... nooo może dwa razy.

Zmieniłem tulejki z plastikowych na metalowe gdy tamte się zużyły.Po łowieniu rozkręcam hamulec,Czasem trochę oliwki na oś.Przekładnia w porządku.I ten kołowrotek mnie przeżyje zapewne.

Mam kolejne kołowrotki,kolejne wędziska...Z nimi podobnie.

I jakie uzasadnienie aby kupować ten najdroższy sprzęt ..sprzęt ze znaczkiem znanej firmy?

Aby siedząc w fotelu podziwiać ich "maślaną" pracę?????????

Bo nie ma żadnego przełożenia na wyniki cena sprzętu.Gdy na 3 krotnie droższy sprzęt będzie można złowić 3x więcej ryb to i ja zainwestuję.

I proszę nie przekonywać,że jak trafi się ta ryba życia to ten tani sprzęt zawiedzie..

Zawiedzie każdy jeśli będzie niedostosowany do wielkości ryby.Na sumy nikt się z UL nie wybiera przecież....Co nie znaczy,że na paprocha sum nie weźmie.Lecz wtedy nie pomoże najdroższy sprzęt.

I bynajmniej nie zazdroszczę nikomu sprzętu.

Jeśli już, to zazdroszczę tym co mają nad wodę dziesięć minut spacerkiem.

• Like 1

Przyneta to nie temat. Ale juz przykladowo kotwiczka...ta musi byc pewna. Tylko tyle.

Racja. Przynęt mam wiele z Ali. Plecaków, karabińczyków,  czapek i innych latarek też. Ale kotwic, linek i przyponów nie kupię.

Multików również. Chyba że markowe Daiwy czy Shimano.

Zdziwiłbyś się jakości kotwic niektórych woblerów, których używam. Przyznaję, nie wszystkich. Te które są niepewne, bądź nieostre - wymieniam. I tak jestem z kasą "do przodu". Napisz proszę, czy przetestowałeś chociaż jeden wobler "made in China". Ja przynajmniej wiem, że te mega tanie muszę uszczelniać klejem, a trochę droższe są bardzo dobrej jakości.

We wszystkich wobkach z Ali wymieniłem. Do dupy są.

Ale do dupy są również w większości jerków Salmo i Strike Pro. O niebo lepsze niż te z Ali ale i tak słabe.

Edytowane przez godski
  • Like 3

Racja. Przynęt mam wiele z Ali. Plecaków, karabińczyków,  czapek i innych latarek też. Ale kotwic, linek i przyponów nie kupię.

Multików również. Chyba że markowe Daiwy czy Shimano.

Plecak może się rozpaść, latarka może zgasnąć w momencie podbierania ryby życia, telefon może umrzeć kiedy chce się sfotografować mega okaz. Ale kotwica, linka, przypon i multik musi być markowy. No ja tak wybiórczo kupować nie potrafię. Ok, wycofuję się, bo brak mi argumentów.

• Like 1

Z Aliexpress kupiłem dopiero dwie rzeczy, oczka do woblerów i plecionkę. Oczka są dokładnie takie same jak z allegro z tym że, pięć razy tańsze, plecionka jeszcze nie doszła. Kotwiczki do woblerów kleniowo jaziowych stosuję Ownera, zaraz zaraz, na opakowaniu jest napisane Made in China, czyli jednak są do du... :D

• Like 4

Witam, koledzy planuje zakupić multiplikator

DAIWA TATULA CT 100HSL Type R

szukałem na allegro i ich cena waha się w granicach 660-760 zł.

Czy to są produkty z Aliexpres???

Ja powiedziałbym że to produkt Daiwy,bardzo możliwe że kupiony na Ali w ilościach hurtowych i lepszej cenie.Jeśli kwestią gardłową nie jest dla Ciebie gwarancja od krajowego sprzedawcy to brałbym(już brałem)z Ali.Różnica w kwocie znaczna a nie przypominam sobie aby ktoś przynajmniej tu,na jerku miał jakieś problemy z Tatulami potrzebujące gwarancji.Decyzja i konsekwencje zawsze są po stronie kupującego.Mnie w przypadku Tatul na gwarancji nie zależy a nie stać mnie aby tak koszmarnie przepłacac za krajową gwarancję.

Witam.

Mam podobną bluzę z Ali, w kolorze białym, z serii letniej, Daiwa Special.. Do jakości wykonania, jak i użytych materiałów, nie moge sie przyczepić .

Termin realizacji zamówienia, od zapłaty do odbioru przesyłki, wyniósł 25 dni. Także moim zdaniem , bardzo dobry czas. Zaznaczę, ze przesyłka była w cenie. Niestety rozmiarówka jest nieco inna, niż europejska i nie trafiłem z rozmiarem.

Edytowane przez tomad

Na tułowiu za obszerna, rękawki przykrótkie. Kupiłem w rozmiarze xl, normalnie nosze m. Mam 178 cm wzrostu, 78 kg.

ja mam 176cm i 78kg - XL jest OK

tego typu bluza musi być lekko luźna, nie może być dopasowana, bo nie wykorzystasz jej właściwości w upał, rękawki mogłyby być u mnie z 1cm dłuższe, ale pewnie mam lekko krótsze ręce i nie lubię jak mi siadają fałdą na nadgarstku

Edytowane przez BazyL