Skocz do zawartości

Platforma Aliexpress / sprzęt wędkarski z Chin

Szymon3069

Rekomendowane odpowiedzi

I bardzo dobrze, a nie wszechobecne centra amazona i monopolista alledrogo. A jak jeszcze będą rozsądnie płacić ...

Krótkowzroczne myślenie moim zdaniem.

Jak tak dalej pójdzie to za 50 lat będziemy robolami w fabrykach i centrach małych żółtych rączek rozsianych po całej Polsce.

Nie będzie polskiego handlu ani fabryk. Ale przecież musi być tanio a to najważniejsze... .  

• Like 2

Jak tak dalej pójdzie to za 50 lat będziemy robolami w fabrykach i centrach małych żółtych rączek rozsianych po całej Polsce.

Nie będzie polskiego handlu ani fabryk. Ale przecież musi być tanio a to najważniejsze... .  

Jeśli bedzie rozsądnie płacić Chińczyk to czemu nie.

Na pewno lepsza taka sytuacja niż robić u polskiego bizneśmiecia który  zatrudnia na tak zwane staże a potem wypina dupsko na pracowniko jak kończy sie dofinansowanie z UP.

• Like 4

Pracowałem u Polaka ponad 10 lat. Dorobiłem sie  starego malucha.

Poszedłem do obcego to sie dorobiłem domu, auta i wielu innych rzeczy na które nie było by mnie stać  u polskiego pana.

Matematyka i żoładek  jednoznacznie mówi mi gdzie mi lepiej.

• Like 6

Miałem na myśli, że będzie konkurencja dla jedynynych słusznych. A nad tym, że polski przemysł został zniszczony boleje bardzo. Edytowane przez SlawekNikt

Pracowałem u Polaka ponad 10 lat. Dorobiłem sie  starego malucha.

Poszedłem do obcego to sie dorobiłem domu, auta i wielu innych rzeczy na które nie było by mnie stać  u polskiego pana.

Matematyka i żoładek  jednoznacznie mówi mi gdzie mi lepiej.

Dorobiłeś się w Polsce czy w Norwegii? Jeśli tam to porównanie zarobków na zachodzie z tymi u Nas z wielu względów nie ma sensu i to nie dlatego że "polscy panowie"  zabierają wszystko dla siebie i dobrze o tym wiesz.

A na to że przyjdą inni niż "polscy" panowie np. żółci lub zza zachodniej granicy i się nagle wszystkim poprawi bym nie liczył.

Edytowane przez godski

Przekonanie że Chiński pracownik robi za miskę ryżu jest  bardzo błedne.

Chińczyk robol zarabia co nieco lepiej niż Polak robol.

Dokładnie.

Na co dzień współpracuje z supportem z chin, chłopaki za tą samą prace co ja robię w Polsce zarabiają dużo więcej.

Czasy kiedy pracowali za przysłowiową "miskę ryżu" dawno się skończyły.

• Like 1

Sory za O.T. ale nie mogłem się powstrzymać

Za komuny pod fabrykę w polskim mieście przyjechał człowiek z "zachodu" widzi dużą fabrykę i jeden samochód,

-pyta spotkanego człowieka, czyja to fabryka ? 

-spytany odpowiada, nasza

- z ciekawości zadaje drugie pytanie czyj ten samochód ?

-spytany odpowiada, Dyrektora.

Analogicznie odwrotna sytuacja w tym samym czasie, człowiek ze "wschodu" gdzieś w kraju o ustroju kapitalistycznym.

- tuż przy dużej fabryce pyta napotkanego pracownika fabryki, czyja to fabryka ?

-napotkany odpowiada, Dyrektora.

-widząc dużą liczbę ślicznych lśniących samochodów, pyta, czyje te samochody?

-napotkany odpowiada, nasze (w domyśle pracowników)

Dożyliśmy czasów gdzie (prawie) każdego pracującego stać na klamota za 2k pln

Ale niestety większość pracujących jest w gorszej sytuacji niż "balkon"

a to dlatego ze balkon potrafi utrzymać czteroosobową rodzinę :-)

• Like 3

Podobno celnicy często sprawdzają przesyłki z Chin. Tak piszą ma portalach. Ale drobnicy wędkarskiej to chyba nie dotyczy.

Sprawdzać sprawdzają (co tam jest ) jednakże sprzęt zakupiony na aukcjach internetowych lub sklepach zwalniany jest z opłat celnych jeżeli jego wartość nie przekracza 180 EUR.

Pozdrawiam Sergiusz Skrzyszowski agent celny :P

• Like 5

Dorobiłeś się w Polsce czy w Norwegii? Jeśli tam to porównanie zarobków na zachodzie z tymi u Nas z wielu względów nie ma sensu i to nie dlatego że "polscy panowie"  zabierają wszystko dla siebie i dobrze o tym wiesz.

A na to że przyjdą inni niż "polscy" panowie np. żółci lub zza zachodniej granicy i się nagle wszystkim poprawi bym nie liczył.

Andrzeju.

Handlujesz polskim produktem?

Kupujesz tylko polskie produkty?

Nie sądzę.

Czyli wspierasz obcego pana(zagranicznego) w jego biznesie

Już od dawna nie da się być patriotą gospodarczym

I jak każdy człowiek na świecie przy swoich zagranicznych zakupach masz cicha nadzieję że przejdzie bez cła-podatku bo zostanie pare monet w kieszeni.

A to gdzie ja się dorobiłem to nie ma znaczenia. Ważne jest to że pracodawca jest w stanie hapać mniejszą łyżką dochody z firmy i dzielić się tym z pracownikiem dzięki któremu ma te dochody.

Edytowane przez MIGOTKA
  • Like 4

Mamy "agenta" na forum ;)

Agent celny to nie celnik . Ci panowie stoją po przeciwnej stronie barykady :D :D :D.Pewnie mamy też na forum agentów nieruchomości,agentów ubezpieczeniowych,agentów ochrony zatem agentów jest na forum moc  :P  :P  :P 

Możecie polecić jakieś kółka łącznikowe co by nie było wstydu na slidera 10/12 założyć ?

i wkrętki do duuuuużych gum .

Na szybo:

brak kolesia na zdjęciu

brak logo

cena

:)

Chociaż jest jakiś myk z ilością warstw.....na korzyść EGO

Z tymi warstwami to nie do końca, bo te chińczyki też są 5 warstwowe. Kiedyś nawet grafika podobna jak w ego była

http://s.aliexpress.com/RNnaQJva?fromSns=Kopiuj

Edytowane przez Artech

jak biorą na firmę to raczej cło płacą to raczej nie jest import prywatny jak Wy to robicie :rolleyes:

Przedsiębiorcy skupiają się w grupach zakupowych nie kupują na ali tylko od producenta. Mocni robią zakupy sami a potem odsprzedają na rynku. Bezpośrednio i w ilościach hurtowych ceny na pewno znacznie odbiegają od alliexpresowych.