Skocz do zawartości

Platforma Aliexpress / sprzęt wędkarski z Chin

Szymon3069

Rekomendowane odpowiedzi

Mam dokładnie ten model z linku. Wymęczyłem od Tomka bo jak tylko wziąłem do łapy ... to wiedziałem ze to jest to co mi chodziło po głowie od dawna. Delikatna wklejka castingowa.

Podobno pełna szczytówka "ciągnięta" jest bezpośrednio z blanku a nie wklejana. Wślepialiśmy się z Friko na naszym spotkaniu nad jeziorkiem i za cholerę nie doszliśmy do tego jak jest naprawdę. W każdym bądź razie wykonanie perfekcyjne.

Mały teścik tego kijka z dwoma multikami dałem tutaj

http://jerkbait.pl/topic/1367-casting-ultra-light/page-41 (str 41)

Czułość i możliwości rzutowe robią wrażenie :)

• Like 2

Ty tak serio pytasz czy sobie jaja robisz?

"Czym się różni w skutkach taka wędka od zestawu samozacinającego?????"

Masz problemy ze zrozumieniem?

Widziałeś jak karpiarze wędkują???

Nie? to podpowiem... Siedzi(lub śpi w namiocie) Budzi go brzęczyk, wstaje, przeciąga się, Wychodzi , bierze wędkę i holuje zapiętego na zestaw samozacinający karpia.

Skutkiem użycia wędki samozacinającej jest ryba, skutkiem użycia zestawu samozacinającego jest ryba...

Masz inną interpretację tych skutków?????

• Like 1

Fajnie, że potwierdzasz, że takowy się stosuje.

I mało ważne czemu. Masz odmienne zdanie?

Masz prawo mieć, ale powtarzam - efekt w każdym przypadku jest taki sam. Zapięta ryba bez udziału wędkarza.

Wyobraźnia podpowiada mi, że ciężko byłoby wędkarzowi(karpiarzowi) trzymać przez dobę albo i tydzień wędki w garści...lecz to nie zmienia powyższych faktów.

Bardzo się niektórzy bulwersują, jeśli coś co zdawałoby się oczywiste jednak takie nie jest.

Zatruwanie wody zanętami to też przecież jest ok... 

• Like 3

Kozi , co byś nie mówił eRka ma w dużej mierze rację co do połowu karpi. Wystarczy pojechać nad wodę ,,bogatą'' w karpie i popatrzeć na wędkujących . Delikatnie upraszczając , ich łowienie polega na zarzuceniu wędki i zwinięciu jej z już zaciętą rybą. Bardzo często wędki są oddalone od namiotu o kilkanaście metrów . Wędkarz po braniu spokojnie podchodzi do kija , docina (albo i nie ) rybę i zwija zestaw.

• Like 2

Wyobraźnia podpowiada mi, że ciężko byłoby wędkarzowi(karpiarzowi) trzymać przez dobę albo i tydzień wędki w garści...lecz to nie zmienia powyższych faktów.

A co ma trzymanie wędki w ręce do zestawu samozacinającego? Czy łowiąc na spławik trzymasz wedkę w ręce? Czy łowiąc z gruntu np na koszyczek trzymasz wędke w ręce? W obydwu przypadkach nie stosuje się zestawu samozacinającego. Nie znając zasady działania takiego zestawu nie można go porónywać z innymi a tym bardziej z jakimś wymyśłem z aliexpress.