Skocz do zawartości

Platforma Aliexpress / sprzęt wędkarski z Chin

Szymon3069

Rekomendowane odpowiedzi

A tę bluzę jak oceniasz pod względem jakości, wykonania, materiału?

Generalnie byłem napalony na bluzę Rapali. Odstraszyło mnie ryzyko VAT, cła i kosztów PP. Trochę aukcji przeszukałem z bluzami w rozsądnych pieniążkach. Uważam, że za 40zł to bluza jest LUX. Nigdzie się nie pruje, materiał wygląda na solidny, nie jest to cienka szmatka przez którą widać mięsień piwny. Na czym mi zależało to na zamku pod szyje i ściągaczach. Udało mi się załapać na kupon sprzedawcy, cena regularna to około 47-50zł. Dostawa w 2 tyg. 

• Like 1

Jest jedna cecha, po której Meppsa od "Meppsa" z Ali odróżnić się da na pierwszy rzut oka. Wojtek ma całkowitą rację.

Swego czasu kolega posłuchał opinii internetowych znafców twierdzących, że "to to samo" i kupił większą ilość "Meppsów".

Gdy dotarły cieszył się że ma mnóstwo fajnych i ładnych (choć już były na paletkach odpryski) błystek za śmieszne pieniążki.

Ale już na pierwszym wypadzie mina mu zrzedła. Blaszki chodziły jak chciały, a bardziej nie chciały, gasły i miały problemy ze startem do tego stopnia że zdarzały się "puste przebiegi", a to nie 00 tylko 3 i 4. Pewnie, mógł animować, podszarpywać żeby zastartowały, ale jeśli łowię Meppsem, to takie akcje są niepotrzebne, ba musieć tak robić to w przypadku oryginału rzecz niedopuszczalna.

Dodatkowe mankamenty to miękki drut, który zgina się nawet od samych rzutów oraz powłoka lakiernicza. Do widocznych od razu nadlewek i odprysków bardzo szybko dochodziły kolejne ubytki w lakierze.

Kotwiczki też nie takie jak w oryginałach, ale czepiać się ich nie mogę - bo nic ich się nie uczepiło ????.

Finał jest taki, że kolega ma teraz stertę kolorowego złomu, którego nie używa. Ale za ułamek ceny "tego samego" ze sklepu.

Jestem jednak pewien, że gdyby za proporcjonalne pieniążki takie błystki były dostępne w naszych sklepach 40 lat temu, to nasi spece przerabialiby je na cuda nie ustępujące oryginałom. Ale to nie te czasy.

Edytowane przez MZieli10

Panowie dajcie spokoj, pare stron wczesniej mowilem to samo, ze chinskie Meppsy maja sie nijak do oryginalow to mnie tu prawie zjedli bo hurrr durr sa identyczne i w ogole piekna sprawa za smieszne pieniazki. Mentalnosci nie zmienimy :)

Pozdrawiam,

Michał

Szybki tap [emoji41]

Nie jestem ekspertem, ani też "znafcom"

Ale mam w pudełku kilkanaście "sklepowych Meppsów" kupionych kilka - kilkanaście lat temu, ze dwa znalezione.

I co? a też chodza jak chcą...Wszystkie powyżej błędne zachowania w nich mogę stwierdzić...

Miłośnicy "oryginałów" możecie mnie do sadu podać, że bezczeszczę wasze wyobrażenia o doskonałości...

Ja doskonale rozumiem niechęć do takiego(taniego) towaru ze strony handlowców lecz co jest korzystniejsze dla konsumenta????

Czy oryginalny Mepss jest produkowany we Francji? - ktoś powie gdzie jest ta fabryka?Czy też wzorem innych producentów - a właściwie dziś to tylko właścicielami marki - jego produkcja odbywa się w Chinach?

Koledzy - nie ma co się obrażac na świat, na jego zmiany, trzeba się dostosować...

To co powyżej - to taka refleksja - nie jestem ani za, ani przeciw aby kupować oryginalne? czy też"oryginalne" towary... 

Edytowane przez eRKa

Nie jestem ekspertem, ani też "znafcom"

Ale mam w pudełku kilkanaście "sklepowych Meppsów" kupionych kilka - kilkanaście lat temu, ze dwa znalezione.

I co? a też chodza jak chcą...Wszystkie powyżej błędne zachowania w nich mogę stwierdzić...

Miłośnicy "oryginałów" możecie mnie do sadu podać, że bezczeszczę wasze wyobrażenia o doskonałości...

Ja doskonale rozumiem niechęć do takiego(taniego) towaru ze strony handlowców lecz co jest korzystniejsze dla konsumenta????

Czy oryginalny Mepss jest produkowany we Francji? - ktoś powie gdzie jest ta fabryka?Czy też wzorem innych producentów - a właściwie dziś to tylko właścicielami marki - jego produkcja odbywa się w Chinach?

Koledzy - nie ma co się obrażac na świat, na jego zmiany, trzeba się dostosować...

To co powyżej - to taka refleksja - nie jestem ani za, ani przeciw aby kupować oryginalne? czy też"oryginalne" towary... 

Romku, tu na prawdę nie ma co porównywać.

Używam błystek Meppsa od wielu lat (zakupionych w wielu źródłach). Oryginalny Mepps ma jakość i pracę jak oryginalny Mepps, Jest sporo "naśladowników", ale bardzo trudno jest nie odróżnić błystek od siebie.

Myślę, że zaskoczę nie tylko Ciebie ale i innych jak napiszę, że część produkcji (albo i cała) jest/była produkowana...w Polsce. 

Miłego dnia,

Wojtek

• Like 1

Lubię meppsy od dawien dawna i zawsze brałem oryginały, nawet w zeszłym roku kupiłem ze 20.

Jednak wziąłem też na próbę kilka piątek "mepps" long i comet z alie, po przyjściu wymieniłem drut, kotwice, podszlifowalem koraliki, pracują i łowią za 1/5 ceny.

• Like 1

Lubię meppsy od dawien dawna i zawsze brałem oryginały, nawet w zeszłym roku kupiłem ze 20.

Jednak wziąłem też na próbę kilka piątek "mepps" long i comet z alie, po przyjściu wymieniłem drut, kotwice, podszlifowalem koraliki, pracują i łowią za 1/5 ceny.

Tylko i drut i kotwica kosztuje swoje a robocizna to też nie jest za darmo. Gdy robisz dla siebie to okej, ale innym za free przecież nie będziesz wymieniać, szlifować i składać- chyba że się mylę, bo jeśli tak, to mam dla Ciebie klienta z kilkudziesięcioma przynętami do poprawki.

Pewnie z całym tuningiem taka błystka nadal wyjdzie taniej, ale i tak potwierdza to fakt, że "Mepps" z Ali to nie Mepps ????

• Like 3

Romku, tu na prawdę nie ma co porównywać.

Używam błystek Meppsa od wielu lat (zakupionych w wielu źródłach). Oryginalny Mepps ma jakość i pracę jak oryginalny Mepps, Jest sporo "naśladowników", ale bardzo trudno jest nie odróżnić błystek od siebie.

Myślę, że zaskoczę nie tylko Ciebie ale i innych jak napiszę, że część produkcji (albo i cała) jest/była produkowana...w Polsce.

Miłego dnia,

Wojtek

nie zaskoczyłeś bo to juz od dawna wiadomo. Podobnie dla mepsa tłukli Hiszpanie i kilka innych.

Wchodzę do sklepu - na wieszakach Meppsy - w woreczkach strunowych.

No to jaką ja mam mieć pewność, że to oryginalny wyrób?Bo ze sklepu?

Czy też może jakiś przedsiębiorczy rodak ściągnął partię - znacznie ale to znacznie taniej niż na Alii  bo z Alibaby(hurt) i powstawiał do sklepu?

Kolega wyżej wspomniał, że Meppsy - lub ich częsci w Polsce produkowane...

Ktoś coś więcej - gdzie te oryginalne są produkowane?

Koledzy - spora grupa odnosi się z wielką niechęcią do tego działu - zakupów na Alii...

Oczywiście z takich czy innych powodów ma do tego prawo.

Ja..

Kupuję tam plecionki - kilkanaście już kupiłem, jedna tak na 80% spełnia moje wymagania.Albo przegrubione mocno, albo mało trwałe, albo jeszcze leżą na szpulce po wstępnych oględzinach.

Ale wydałem na to - bo ja wiem, ok 300 zł?Liczył nie będę...

A emocje - bezcenne...

Czy mógłbym sobie pozwolić na takie zabawy kupując szpulkę 100 m plecionki za 200 zł????Chyba by mnie żona z domu wyrzuciła hahahaha

A opinie o tych markowych(i strasznie drogich) też bywają krytyczne.

Podsumowując - dla mnie Alii... to tak jak dla innych kręcenie korbką kołowrotka siedząc w fotelu

Pozdrawiam - Romek

• Like 2