Skocz do zawartości

Platforma Aliexpress / sprzęt wędkarski z Chin

Szymon3069

Rekomendowane odpowiedzi

Nikt tu nie ocenia ali przez pryzmat jednego produktu. Ty to do tego Romku sprowadziłeś. Tak jak na każdym innym portalu po prostu trafiają się tam buble nie warte swojej ceny. Te meppsy to jedne z nich i tyle. 

Edytowane przez coma
  • Like 1

A emocje - bezcenne...

Czy mógłbym sobie pozwolić na takie zabawy kupując szpulkę 100 m plecionki za 200 zł????Chyba by mnie żona z domu wyrzuciła hahahaha

Wolę bez emocji tego typu na rybach . 

200 zł za 100 metrów linki ??? Markowa sprawdzona linka 50-100 zł.

Widzę ,że rozpętała się mała Meppso-burza  :lol: .

Post o Meppsach wstawiłem raczej gwoli tematu terminowości dostaw i ewentualnych dopłat celnych.

Kupiłem 5 szt. na próbę, licząc się z tym ze jakość może iść w parze z ceną  B) .

A propo's: wrzucone były w foliówkę także z nadrukiem firmowym (wygląda jak opakowanie zbiorcze na kilkadziesiąt szt. blaszek.)

• Like 1

Emocje przy rozpakowywaniu..

A na markową linkę straciłem niezłą rybę na zawodach.

A inna markowa linka ma 2/3 deklarowanej wytrzymałości...

są po 200...

https://allegro.pl/oferta/plecionka-daiwa-morethan-12-braid-0-12mm-300m-7197820617

Lub prawie ..

https://allegro.pl/oferta/dragon-ultra-8x-nano-momoi-135m-szara-0-06mm-7757236974

Edytowane przez eRKa

Romku, sam chwalę pletki z Ali. Mam tego trochę i w sumie jeszcze się nie zawiodłem. Chwalę "cannibale" z Ali, właśnie za dużo niższą cenę a porównywalną jakość, trochę twardych przynęt też mam, używam, o niektórych ani słowa niezadowolenia powiedzieć nie mogę.

Ale te błystki to naprawdę buble.

Panowie czy kupował ktoś linki YGK na alli ? Jak się zakup plecionki ygk na alli ma do oryginału ze sklepu polskiego czy np. yebaya ?

Ja kupiłem 8-splotową YGK, najcieńszą jaka była. Nie mam niestety porównania z produktem z jebaja czy z Japonii ale byłem z niej bardzo zadowolony. Sprzedałem po sezonie łowienia razem z multikiem i nowy nabywca również był miło zaskoczony tą linką.
  • Like 1

Tylko i drut i kotwica kosztuje swoje a robocizna to też nie jest za darmo. Gdy robisz dla siebie to okej, ale innym za free przecież nie będziesz wymieniać, szlifować i składać- chyba że się mylę, bo jeśli tak, to mam dla Ciebie klienta z kilkudziesięcioma przynętami do poprawki.

Pewnie z całym tuningiem taka błystka nadal wyjdzie taniej, ale i tak potwierdza to fakt, że "Mepps" z Ali to nie Mepps

Drutu mam zapas, kotwic też sporo, a robocizna trwała przy 10 sztukach godzinkę więc wyszło dobrze ;)

• Like 2

Kupię kilka i porównam z tymi co mam.

Zwyczajnie nie chce mi się wierzyć,żeby to był taki szajs.

Konstrukcja poprawna, lżejszy listek to co najwyżej szybsze jego obroty.

Oczywiście ze zdjęcia nie widać szczegółów wykonania, ale nie są też to takie konstrikcje z koralikiem szklanym i bez stożka startowego za 30 centów...

Drut jest ze stopu z plasteliną...

Wygląd jest jak najbardziej okej, zwłaszcza na zdjęciach. Elementy są niby poprawne i niby w odpowiedniej kolejności zamontowane, ale jednak czegoś im brakuje.

Było chyba kilku asów próbujących na giełdzie je opchnąć za cenę niemal oryginałów "zapomniawszy" dodać że te Meppsy to "Meppsy" z Ali.

Edytowane przez MZieli10

Też kiedyś kupiłem te z ali mepssy, nawet już wyrażałem swoją opinie w ich sprawie ale się powtórzę... Mam rozmiar 4 i potwierdzam mizerną pracę, potrafią gasnąć z pracą po nagłym zwolnieniu, później przez chwilę ciągnie się jak wahadłówka po czym znowu zaczyna kręcić, drut kiepski kotwice również... Myślę, że jakby miała napisane jaxon czy robinson czy mikado, nikt by się ich nie czepiał 

• Like 1

Drut jest ze stopu z plasteliną...

Wygląd jest jak najbardziej okej, zwłaszcza na zdjęciach. Elementy są niby poprawne i niby w odpowiedniej kolejności zamontowane, ale jednak czegoś im brakuje.

Było chyba kilku asów próbujących na giełdzie je opchnąć za cenę niemal oryginałów "zapomniawszy" dodać że te Meppsy to "Meppsy" z Ali.

To co jest nie tak, że wg Ciebie tylko "niby poprawne" i "niby w odpowiedniej kolejności"

O ile to niby poprawne to sprawa dyskusyjna(materiał, wykonanie) to już kolejność może być albo dobra albo zła - innej możliwości zwyczajnie nie ma...

• Like 1

Niby, bo wygląda okej i kolejność jest właściwa, co w wyrobach z Chin nie zawsze jest oczywiste, ale sumą tego nie jest przynęta o pracy, której się po takim wyglądzie spodziewamy ???? pomijając nawet "logo".

A Jaxony mogę polecić z czystym sumieniem, ale tylko Holo Select - robione bodaj przez HRT.

Miałem chińskiego Meppsa longa 4. Niestety jakość pracy pozostawiała sobie wiele do życzenia. Drut faktycznie miękki. Kuleczka z nadlewkami. Obrotówka raz startowała innym razem gasła a później było trzeba ją szarpnąć żeby znowu wystartowała. Jak dla mnie obrotówki nie warte swoich pieniędzy. Większość ludzi chyba się łapie na napis Mepps i szuka jakiś sensownych argumentów żeby obronić ten produkt no bo to przecież CZAJNA MEPPS. 

• Like 3

Miałem meppsy z alie i potwierdzam - miękki materiał. Zwłaszcza strzemionko.

dokładnie.Miałem kilka longów 3.Byle zaczep ,strzemiączko jak z papieru.Ogólnie ładnie kręcą ale na górnej Parsęcie miały krótki żywot.Lepien inwest.w nasze dobre i w podobnej cenie rękodzieło.Natomiast bardzo fajna jest ta plecionka, 0.12 daje rade nawet na rzecznych trociach...

Simago żyłka 4 Pasma 0.10 ~ 0.40 MM 6-60LB Strong PE Oplocie Wędkowanie Linia dla Rybołówstwa Morskiego 150 m Daiwa linia Multifilament

https://s.click.aliexpress.com/e/ADwryfX

Edytowane przez salmon1977