Skocz do zawartości

Platforma Aliexpress / sprzęt wędkarski z Chin

Szymon3069

Rekomendowane odpowiedzi

Cytat z artykułu na stronie Antyradia.

Zakupy z AliExpress bez podatku – jak to działa?

Chińczycy wykorzystują przepisy Unii Europejskiej mówiące o zwolnieniu od podatku przesyłek kierowanych do odbiorców indywidualnych, o ile wartość zawartości nie przekracza 22 euro. Polska, o czym z chęcią przypominało Ministerstwo Finansów, nigdy nie przyjęła tych zapisów jako obowiązujących w naszym kraju.

Są one jednak ważne w większości krajów UE, co postanowili wykorzystać Chińczycy – zamawiane przez Polaków paczki wysyłane są więc do kraju Unii Europejskiej, gdzie nie nakłada się na nie podatków, a po przepakowaniu dostarczane do Polski.

Ponieważ w świetle prawa taka paczka pochodzi z UE, celnicy nie mają żadnego powodu, żeby do niej zaglądać i nakładać podatek.

Inwestycja w Odział Celno-Pocztowy może więc okazać się niewypałem – do Polski wciąż będą trafiać nieopodatkowane przesyłki z Chin, a miłośnicy zakupów na AliExpress nie przerzucą się na Allegro.

U tego samego sprzedawcy interesujący jest też Haibo Cheetah z konobem  idelanie pasującym moim zdaniem do dużych mocnych maszynek.

Szukałem informacji na temat tego kołowrotka, jak się okazało został już rozebrany przez wędkarzy zza wschodniej granicy. Translator średnio sobie radzi z rosyjskim, recenzent ma jakieś zastrzeżenia ale nie jestem pewny o co dokładnie chodzi. Ogólnie konstrukcja wygląda na solidną.

Może się komuś przyda. Kołowrotek mnie zainteresował, więc szukałem dalej. Pomogła stronka Jean Paula, naprawdę zaczynam lubić gościa :)

Cóż, ten model znajdziemy na rynku pod różnymi nazwami:

Sanger Uni Cat New Age X-DRAG

SANGER ACUTE JIG

Rhino Prestige FD

WFT Pro Salt

CAPERLAN Khaos - recenzja Jean Paula

• Like 1

Przyszli głębsze szpule. Zestaw na chwilę pbecną w komplecie ale chyba jeszcze jedną sobie dokupię. Szpule porządnie zrobione aż się zdziwiłem.

attachicon.gif IMG_20190123_194612.jpgattachicon.gif IMG_20190123_194548.jpg

wrzucisz linka? zamówiłem kręciołek ale nie mogę znaleźć  tych szpul

Proszzz

Ogólnie są na wielu aukcjach tylko w tytule jest kołowrotek a w opcjach szpulki

PLN 32.86 33%OFF | KKWEZVA Metal Shallow cup 2000H 3000H Spinning Fishing Reel 7.1:1 Hi-Speed Full Metal Spinning Wheel + Metal Rocker And EVA hold

https://s.click.aliexpress.com/e/cLZDwVIv

• Like 1

Jednak mam :) Tak btw mam wrażenie, że wymiana łożysk bardzo by mu posłużyła ale zupełnie się na tym nie znam i nie wiem jakie z Ali zamówić.

PLN 73.61 41%OFF | Fishing Reel 7.1:1 High Speed 6bb Spinning Reel 2000/3000 Series Light Weight Carp Reel Full Metal Saltwater Pre-Loading Wheel

https://s.click.aliexpress.com/e/HyWCNbj

Edytowane przez Hesher
  • Like 1

To trzeba by było zdemontować kołowrotek, wyjąć łożyska, zmierzyć je i zamówić takie same wymiarowo.

Nie sądzę, żeby któryś sprzedawca wiedział takie detale.

A co nie tak z łożyskami?

Jakieś punktowe opory?Skrzypią?

Pakowanie łożysk ceramicznych do takiego kręciołka to nieporozumienie, a takie po złotówce to będą podobne do tych co są.