Skocz do zawartości

Platforma Aliexpress / sprzęt wędkarski z Chin

Szymon3069

Rekomendowane odpowiedzi

Ciekawe że w Daiwach czy Shimano nawet tych tanich za 100-200 zł z tym rozwiązaniem to się raczej nie zdarza.

A w dużo droższych takich jak stella zdarza się, że kabłąk się nie otwiera. Nic nie jest idealne.

Ogólnie Kodiak to bardzo przyzwoity kołowrotek i gdybym w tej cenie miał wybierać między Kastkingiem, Shimano a Daiwą, to wybrałbym Kodiaka.

Nie ma prawie takiej opcji żeby pękło to przy dokręcania hamulca. Musiałoby nie być w hamulcu podkładek które przy odkręceniu ugielyby się mniej niż wytrzymałość tego elementu. Albo są tak twarde, za cienkie lub ich brakuje i max nigdy nie będzie osiągnięty.

Żeby uniknąć takiego typu uszkodzenia wypadałoby zawsze dokręcać hamulec przy odblokowanym łożysku oporowym (biegu wstecznym) aby worm shaft miał możliwość się cofnąć przy "dowalaniu ośki do szpuli".

Uderzenie od góry w szpulę, upadek młynka czy próba przekręcenia korbką na dowalonym na max hamulcu może spowodować taką ruinę.

Co do wytrzymałości różnych "lanin" (odlewów) to jestem się w stanie zgodzić że niektóre są kruche jak ciasteczka.

• Like 3

Widzę z nowym chińskim rokiem niemiłe zmiany na Aliexpres - wiele produktów, które kupowałem cyklicznie z darmową wysyłką teraz wysyłka jest podniesiona nawet do kilkunastu USD, a w kilku przypadkach nawet pisze 'Can not deliver to Poland'. W tym drugim przypadku już się pytałem o co kaman to mi sprzedawca odpisał, że do tej pory wysyłka była darmowa przez epacket, ale teraz epacket nie wysyła do Polski :(

• Like 1

Widzę z nowym chińskim rokiem niemiłe zmiany na Aliexpres - wiele produktów, które kupowałem cyklicznie z darmową wysyłką teraz wysyłka jest podniesiona nawet do kilkunastu USD, a w kilku przypadkach nawet pisze 'Can not deliver to Poland'. W tym drugim przypadku już się pytałem o co kaman to mi sprzedawca odpisał, że do tej pory wysyłka była darmowa przez epacket, ale teraz epacket nie wysyła do Polski :(

Jak spadnie im sprzedaż to zaraz wymyśla jak wrócić do dobrych praktyk ;).

Aż tak to chyba nie spadnie:)

Jak się popatrzy na flagi kupujących, to naszą ciężko nieraz znaleźć.

A czy praktyki były dobre? Na pewno korzystne dla kupujących, lecz niekoniecznie dla handlu jako takiego.

Tak czy owak, za tą przesyłkę ktoś musiał zapłacić.

nie jest tak tragicznie...

Do tej pory też były produkty i sprzedający których do nas nie szło zamówić...

Sprawdziłem kilka interesujących mnie rzeczy i owszem doszła wysyłka, ale cena poszła w dół... jedno w drugie weszło, a przynajmniej jest tracking...

• Like 1

Idzie do mnie smartwatch za 500 zł z Ali i widzę że mimo tego iż przeszedł przez Holandię i został stamtąd wysłany poczta holenderską to od kilku dni jest na cle.

Ciekawe, może wysyłki z Holandii tez już przeszukują.

Sukinsyny. Przesyłka szła kilka dni do Polski przez Holandię i od 04.02.2019 na cle.

Jak się za to zabierają to niech przynajmniej szybciej działają.  

post-48513-0-78074400-1549961860_thumb.jpg

• Like 1

Sukinsyny. Przesyłka szła kilka dni do Polski przez Holandię i od 04.02.2019 na cle.

Jak się za to zabierają to niech przynajmniej szybciej działają.

attachicon.gif NL.jpg

Ja często w takich przypadkach dostaję list z urzędu celnego z prośbą o przesłanie dodatkowych szczegółów jak potwierdzenie zapłaty, faktura itp. Nic Ci nie przyszło?

Wysłane z mojego BND-L21 przy użyciu Tapatalka

Ja często w takich przypadkach dostaję list z urzędu celnego z prośbą o przesłanie dodatkowych szczegółów jak potwierdzenie zapłaty, faktura itp. Nic Ci nie przyszło?

Wysłane z mojego BND-L21 przy użyciu Tapatalka

Wiem bo też dostawałem ale na razie nic. Ciekawe że z Holandii też wyłapują. 

Unijny kraj i cło sprawdza? Dziwne. Widocznie na opakowaniu (lub deklaracji dostawcy) musi być zaznaczone że jest z poza Unii i Holandia automatycznie im (UC) to zaznacza aby skontrolować.

Oni nie sprawdzają. To u nas 

Każda złotówka sie liczy do budżetu...bedzie więcej do podziału :) niedługo VAT podniosą na obuwie...bo asfalt się zdziera podczas chodzenia

Na wodę podobno też wkrótce pójdzie, paliwo po cichu podnieśli o 8 groszy.

Woda na bank pójdzie w górę skoro część wodociągów jest w rękach zagranicznych spółek. A co do Aliexpress to zapewne wiecie dlaczego tak się dzieje, a jak nie to pooglądać lub poczytać prasę nieważne jaką, ważne aby wnioski rozsądne wyciągnąć bo wszędzie to samo tylko przyczyna inna i skutek czasami też :P

Kto ma wersję 189 cm. tej wędeczki i napiszę kilka słów o akcji i realnym c.w. ?

https://pl.aliexpress.com/item/TSURINOYA-PROFLEX-II-1-89m-1-95m-2-13m-Casting-Fishing-Rod-2-Sec-Carbon-Fiber/32854299269.html?spm=a2g17.search0104.3.16.60f43d7cOJiOC2&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_1_10065_10068_10890_319_10546_317_10548_10696_10084_453_454_10083_10618_10304_10307_10820_537_536_10902_10843_10059_10884_10887_321_322_10103,searchweb201603_59,ppcSwitch_0&algo_expid=07264f6a-32d4-4bcd-b9c5-cb8d50f17d5f-2&algo_pvid=07264f6a-32d4-4bcd-b9c5-cb8d50f17d5f&transAbTest=ae803_4