Skocz do zawartości

Platforma Aliexpress / sprzęt wędkarski z Chin

Szymon3069

Rekomendowane odpowiedzi

i jak tu można królem życia być? Jak bez taniochy z aliexpress, żyć.. :(   

Jak wolisz za to samo z naszymi nalepkami płacić 3x więcej to Twoja wola:)

W moim przypadku zegarek Huawei Magic jest praktycznie niedostępny tutaj. 

3x to duża przesada przy grubszych rzeczach za kilkaset złotych. Przy drobiazgach tak.

3x to duża przesada przy grubszych rzeczach za kilkaset złotych. Przy drobiazgach tak.

Największa różnica jaką widziałem była ponad x5 ale fakt że na drobiazg.

Płacenie podatków... ech, gdyby płacili wszyscy, zawsze i równo to nie byłoby o czym mówić. No i żeby te pieniądze były wydawane w sposób... dobra wchodzimy w politykę, stop.

• Like 2

Takie przebicie się zdarza ale nie w przypadku towarów markowych . Spróbuj kupić coś oryginalnego markowego np. Daiwa, Huawei czy Lenovo na Ali i porównaj ceny rynkowe w kraju.

Duuuużo mniejsze przebicie tak więc często bardziej opłaca się kupić w kraju. Gwarancja a i podatki zostają w kraju.  

Myślę, że mniej chodzi o konkretne przykłady, lecz bardziej o ogół zjawiska.

Gdy nasi "przedsiębiorcy" rżną nas na żywca niemal...

Pomijając wszystkie inne okołogospodarcze i polityczne uwarunkowania nigdy nie spotkałem, żeby coś na Alli było droższe niż u nas. 

Ceny na Alii to detal, a jakie są rzeczywiste ceny zakupu dużych partii tego czy owego to się raczej nie dowiemy...

Edytowane przez eRKa
  • Like 1

Myślę, że mniej chodzi o konkretne przykłady, lecz bardziej o ogół zjawiska.

Gdy nasi "przedsiębiorcy" rżną nas na żywca niemal...

Pomijając wszystkie inne okołogospodarcze i polityczne uwarunkowania nigdy nie spotkałem, żeby coś na Alli było droższe niż u nas. 

Ceny na Alii to detal, a jakie są rzeczywiste ceny zakupu dużych partii tego czy owego to się raczej nie dowiemy...

Bierz sprawy w swoje ręce. Załóż stronę internetową wybierz asortyment przy większej ofercie zartudnij ludzi daj pensję doprowadź ZUS podatki. Interes jak znalazł można dorobić do emerytury. Interes stoi otworem. Jestem za tym aby kupowało się taniej pewnie każdy na forum przyklaśnie.
  • Like 8

Bierz sprawy w swoje ręce. Załóż stronę internetową wybierz asortyment przy większej ofercie zartudnij ludzi daj pensję doprowadź ZUS podatki. Interes jak znalazł można dorobić do emerytury. Interes stoi otworem. Jestem za tym aby kupowało się taniej pewnie każdy na forum przyklaśnie.

Bardzo często jest tak że "narzekacze" nie prowadzili nigdy działalności gospodarczej i nie wiedzą jak duże są obciążenia podatkowe i inne. 

• Like 3

No właśnie kupuję taniej bez zatrudniania ludzi odprowadzania zusu...

Rozmowa odbyła się tak ok 2003 może 2005 roku gdy próbowałem rozkręcić woblerowy byznes hahaha

Proponowałem współpracę tu, tam... o nie dziekujemy...

Jeden był bardziej szczery:

Co ja się będę pier...ł z drobnicą jak za dolara mam garść woblerów...

Więc ja robię to samo...co w tym dziwnego?

eRKa, piszesz, że " nasi "przedsiębiorcy" rżną nas na żywca", podam Ci prosty przykład, kumpel miał kiedyś firmę i sprowadzał elektronikę z Chin. Podam Ci podstawowe opłaty, wynajem lokalu 2000 zł, ZUS dla siebie i dla pracownika na tamte czasy 1100 zł, obecnie około 1300 zł, wypłata dla pracownika niech by chociaż 1500 zł, co i tak by nikt za tyle nie chciał pracować, opłata na ochronę środowiska w tamtych czasach 1800 zł, nie wiem jak teraz, samych kosztów masz 6 tysięcy, a gdzie inne opłaty, prąd, paliwo do samochodu, artykuły do pakowania paczek i wiele innych, a gdzie jeszcze jego zarobek ? Lekko trzeba liczyć 10 tysi miesięcznie, a Ty mówisz, że to polski przedsiębiorca robi Cie w bambuko ? Myślisz, że z marży 20 % zarobisz na to wszystko ? 

• Like 5

Kolego - wczesniej był podany przykład 700% marży...Faktycznie aż tyle potrzeba do godziwego zarobku?

A wiesz skąd sie biorą rzeczy w sklepach po 2,3 4 zł?

A Chińczyk to nie ponosi żadnych kosztów swojej dziłalności? Ma firmę w bambusowym gaju a Budda mu tworzy towar do sprzedaży?

Jak to wszystko wiesz, to możemy i o marżach porozmawiać:)

eRKa, piszesz, że " nasi "przedsiębiorcy" rżną nas na żywca", podam Ci prosty przykład, kumpel miał kiedyś firmę i sprowadzał elektronikę z Chin. Podam Ci podstawowe opłaty, wynajem lokalu 2000 zł, ZUS dla siebie i dla pracownika na tamte czasy 1100 zł, obecnie około 1300 zł, wypłata dla pracownika niech by chociaż 1500 zł, co i tak by nikt za tyle nie chciał pracować, opłata na ochronę środowiska w tamtych czasach 1800 zł, nie wiem jak teraz, samych kosztów masz 6 tysięcy, a gdzie inne opłaty, prąd, paliwo do samochodu, artykuły do pakowania paczek i wiele innych, a gdzie jeszcze jego zarobek ? Lekko trzeba liczyć 10 tysi miesięcznie, a Ty mówisz, że to polski przedsiębiorca robi Cie w bambuko ? Myślisz, że z marży 20 % zarobisz na to wszystko ? 

Roumiem że kolega handlował jednym asortymentem i musiał walić ciążką marże żeby zarobić na koszty, no to powiem Ci że ciężko. 

wypłata dla pracownika niech by chociaż 1500 zł, co i tak by nikt za tyle nie chciał pracować,

No popatrz. Pracuję w magazynie,w dużej i nietaniej firmie. Najwidoczniej wraz z kolegami jesteśmy nikim.

"Rekiny biznesu" kojarzą mi się z "meppsami" z Ali puszczanymi po 20 zł w internetach.

Naliczanie cła i vatu od każdego drobiazgu ściąganego indywidualnie i na własne potrzeby jest dla mnie sygnałem, że państwo z pseudoopiekuńczego zamienia się w opresyjne - tym bardziej, że sąsiedzi też będący członkami UE takich numerów nie robią. No i wlazłem w g... znaczy w politykę ????

• Like 1

Chyba nie zrozumiałeś mojej wypowiedzi, Chińczyk jak już sprzedaje Ci towar to ma w niego wszystkie koszta, a do tego marże wliczoną. U nas podobnie to wygląda, podałem Ci przykład opłat dla małej firmy, żebyś wiedział czemu u nas jak to mówiłeś rżną nas przedsiębiorcy.

Tyle z mojej strony, Hubert ma rację nie ma co zaśmiecać wątku, bo jak już wcześniej pokazałeś racja zawsze musi być po Twojej stronie więc i tak nic z tej dyskusji nie wyniknie. 

No popatrz. Pracuję w magazynie,w dużej i nietaniej firmie. Najwidoczniej wraz z kolegami jesteśmy nikim.

Na wspak mnie odebrałeś, nie chciałem nikogo urazić, chodziło mi bardziej o to, że ciężko chociaż u mnie znaleźć kogoś kto za takie pieniądze będzie chciał pracować. 

Wróćmy do tematu.