Skocz do zawartości

Platforma Aliexpress / sprzęt wędkarski z Chin

Szymon3069

Rekomendowane odpowiedzi

O coś takiego

PLN 22.68 41%OFF | Lixada Fishing Bags 3 Colors Water-resistant Oxford fabric Paillette Bag Lure Bag Fishing Tackle Bag Large Capacity Pesca

https://s.click.aliexpress.com/e/cfx0jWJQ

U mnie siedzą w tym cykady od rybsona i spinmada oraz maluchy woblery.

Wysłane z mojego Nokia 5.1 przy użyciu Tapatalka

Jakoś niespecjalnie rozumiałem zasadność używania wiaderek po farbie. Jednak logika użytkowa użytkowników jest nie do odparcia. Świat jest właśnie po to aby padać nam do stóp. Tanio, jeszcze taniej, darmocha, a w niedalekiej przyszłości kupno z dopłatą.. :)

Właśnie czytam o tym TU na tym wątku , jak co chwilkę ktoś pokazuje połamane Tetony, rozsypane kołowrotki......  ;)  :) ....

Poza tym chyba nie do końca z uwagą przeczytałeś moją wypowiedź w której wyraźnie pisałem , że nie dotyczy to drobnego sprzętu czy akcesoriów.

Temat pojawiał się już tyle razy, że osobiście nie widzę sensu wałkować go dalej.

Czytając wątki zastanawiam się skąd taka żywotność Stelli, Vanquisha i innych Morethanów. Sugerując się opisami z wątków sprzedażowych to może dlatego, że większość czasu leżą w gablocie? A tanie można poniewierać, bo jest ... tanie. Oczywiście piszę to z przymrużeniem oka. O perypetiach ze sprzętem na literę S i D z niższej półki tez dużo na jerku napisano. :)

Jeżeli chodzi o kołowrotki, to nie znalazłem nic chińskiego co by mnie satysfakcjonowało ( ale w Polsce za podwójnie wydane pieniądze też nie jestem w stanie znaleźć). Z wędziskami jest podobnie. Chociaż tutaj jest pole do popisu, bo wędzisko może być marne, ale jego blank może być fajną bazą do zbudowania czegoś ciekawego. Teraz czekam na kolejną chińską "wydumkę". Jeżeli za 170 zł choć blank okaże się interesujący, to przy niewielkiej dodatkowej inwestycji będę być może miał coś co mnie usatysfakcjonuje. I to za cenę niższą od osławionych Torzite'ów. A i doświadczenie płynące z przeróbki bezcenne. W razie sprzedaży stracę powiedzmy 40 zł. Swojego St. Croixa raczej nie sprzedam prędko, bo straciłbym 400-500.

Osobiście połamałem dwa wędziska z pracowni. Koszt wymiany uszkodzonego elementu wyniósł mnie tyle co zakup wędziska z Ali. Chińskiego sprzętu o dziwo nie dałem rady połamać. Dywagacje n.t. gwarancji St. Croixa też nie wzięły się z niczego...  Przerzucać argumentami można się non stop, tylko po co? Aliexpress na tym ani zyska, ani straci. Klientów również nie ubędzie.  :)  :good:

• Like 4

Łowię chińczykiem, rzekomo łamiącym się Tetonem i nie żałuję żadnej złotówki na niego wydanej, mało tego, kręcę dwoma chińczykami z logo tsurinoya, i też oba jakoś się rozpaść nie chcą, mam z ali takie zasuwane portfele na małe przynety z pianką w środku, u nas nie spotykane nigdzie.... Co by tu jeszcze. Uchwyty na butelki do paska, ale nie takie najtańsze co tu na forum były, tylko ich górna półka...chyba całe 15zl za 3 sztuki..ocieplacze na przedramię z spandexem które rano używam nad wodą jak wiem że potem będzie skwar....masa jeszcze innych drobiazgów z zegarkiem automatycznym włącznie. Szmelc najtańszy u nich, będzie takim samym szmelcem u nas tylko dwa razy droższym. Każdy sobie zarabia i decyduje jak chce wydać. Ja też bym chciał Stella/Existem łowić, ale to jak w totka wygram.

Hej takie portfele mam od 30lat,a producentem jest nasza firma Salix .

Łowię chińczykiem, rzekomo łamiącym się Tetonem i nie żałuję żadnej złotówki na niego wydanej, mało tego, kręcę dwoma chińczykami z logo tsurinoya, i też oba jakoś się rozpaść nie chcą, mam z ali takie zasuwane portfele na małe przynety z pianką w środku, u nas nie spotykane nigdzie.... Co by tu jeszcze. Uchwyty na butelki do paska, ale nie takie najtańsze co tu na forum były, tylko ich górna półka...chyba całe 15zl za 3 sztuki..ocieplacze na przedramię z spandexem które rano używam nad wodą jak wiem że potem będzie skwar....masa jeszcze innych drobiazgów z zegarkiem automatycznym włącznie. Szmelc najtańszy u nich, będzie takim samym szmelcem u nas tylko dwa razy droższym. Każdy sobie zarabia i decyduje jak chce wydać. Ja też bym chciał Stella/Existem łowić, ale to jak w totka wygram.

Kolego pochwalisz się zegarkiem? Z góry dzięki.

Sądzę że Salix-Alba importuje akcesoria wedkarskie z Państwa Środka, mało prawdopodobne jest aby to Chińczycy importowali towar z Polski a potem odsprzedawali go na Aliexpress.

Takie nie znaczy te same,a chodzi o to,ze jest w kraju podobny produkt.

Dyskusja o wyższości Stelli nad chińczykiem za 90 złotych chyba nie ma sensu. Jedni ostrzeliwują drugich jakością, drudzy atakują niską ceną. Po zakupach kołowrotkowych kolegów z forum słychać westchnienie ulgi w rodzaju: nawet się kręci, rozmiar podobny do oczekiwanego, przyjechał w całości. Nie sądzę żebyśmy mieli do czynienia z dużymi zaoszczędzonymi pieniędzmi. W warszawskim sklepie Daiwa Ninja z zapasową szpulą, dwuletnią gwarancją, w pełnej rozmiarówce za 149 zł. Tu bym szukał porównań do majfrendów i chyba łyknął Daiwę. Choć sam często ulegam egzotycznym wynalazkom wabiących mnie atrakcyjną ceną.

• Like 2

Kolego pochwalisz się zegarkiem? Z góry dzięki.

O taki. Bransoleta zmieniona na srebrna stal, też z ali [emoji3] wersja z białą tarczą. Był na promocji raz za ok 170zl. Jedna z ostatnich sztuk złapałem. Dam foto na łapie jak wygląda na priw jak do domu wrócę.

PLN 300.23 46%OFF | MEGIR Automatic Self-Wind Male Leather Mechanical Mens Watch Top Brand Luxury Sport Skeleton Wrist Watch relogio masculino 2016

https://s.click.aliexpress.com/e/bvkaDRF2

Edytowane przez RedJin
  • Like 1

Ha haaa...

Jest wątek gdzie awarie Stelli są opisywane.

Najdroższy ichniejszy to coś ok 300 zł.A jak by go ubrał w opakowanie S... to byś nie odróżnił pewnie...

No to jak Stella przeżyje 6 czy 8 tamtych to ja z wędkarstwa zrezygnuje...

Przyszły kolejne plecionki:

https://pl.aliexpress.com/store/product/SeaKnight-New-Classic-300M-Super-Strong-Braid-PE-Braided-Fishing-Line-Fishing-Line-Multifilament-Rope-6/1166220_32741546310.html?spm=a2g17.12010612.8148356.9.51d54cefxG7uEJ

Trzy najcieńsze.

Ale z deklarowaną grubością(wizualnie) jest kiepsko.

Wytrzymałość za to średnio o 50% wyższa.

I zastanawiam się czy ta podawana wytrzymałość nie jest przypadkiem na węźle. Bo na takiej prostej podwójnej pętelce ta najcieńsza miała właśnie te 2,5 kg

Na łączniku bezwęzłowym 4 kg...

Dobry przykłąd z zegarkiem. Zrobili , działa, a stopień skomplikowania mechanizmu znacznie wyższy niż kołowrotka.

A Koledzy uparcie twierdzą, że kołowrotka zrobić nie potrafią hahahahahaahaahahahaahahahahaha

Edytowane przez eRKa
  • Like 1

Ciekawa dyskusja.

Dla mnie wartością Ali.jest wypełnienie pewnych nisz.Przykład.Jestem zdeklarowanym castingowcem,zafiksowanym zwłaszcza na UL.Gdyby nie Teton z Ali to pewnie bym nie był.

Konia z rzędem temu kto pokaże mi w ofercie polskich importerów dostępny w Polsce od ręki casting podobny do Tetona 4lb. lub tego mocniejszego o oczko.Teton pozwolił mi wstępnie zaznajomić się z tematem i podjąć decyzję że to zabawa dla mnie i że mogę robić nieporównywalnie droższy kij w pracowni bez obawy wtopy i konieczności wysyłania na giełdę niepasującego sprzętu za pół ceny.Pomijam już fakt że o Tetonie łamiącym się w użytkowaniu pierwsze słyszę.Mam teraz Suzuki 4lb.i uwielbiam ten kij,a o Tetonie nadal będe twierdził że jest fajnym sprzętem za relatywnie śmieszne pieniądze.Każdemu polecę z zamkniętymi oczami jeśli mnie zapyta.

Przypuszczam że jakby się zagłębić to podobnych "perełek" znajdzie się więcej.

• Like 7

Ktoś tu wrzucał zdjęcia tych najcieńszych kiedyś, i zachęcony kupiłem fujilion? Nie wiem czy nazwy nie przekręciłem. Wizualne jest taki sam jak egi 0,4pe. Jeszcze nie używany. Kolor takiej zielonej herbaty miała, rzadko spotykany.

Pewnie chodzi o tą:

https://pl.aliexpress.com/item/Fulljion-Green-Series-300M-328Yards-PE-Braided-Fishing-Line-4-Stands-Multifilament-Fishing-Lines-for-Carp/32828320304.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.27425c0fFXcnta

Owszem, fajna miękka i ... strasznie się plątała.Być może z powodu,że z obrotówkami.

Do kosza...

Ciekawostka.

Przy takich starych roboczych spodniach odpruwała się kieszeń, wypadała zapalniczka, co tam jeszcze...

Zeszyłem tą właśnie plecionką.

Po upraniu został biały kolor.

Warto by takie testy "pralkowe" dla plecionek zrobić - ciekawe która byy zachowała swój kolor. hahahahaha

https://allegro.pl/oferta/plecionka-ygk-wx4-egi-metal-pe-0-4-8lb-120m-3-4-kg-7577829553

Jeśli jak Kolega pisze jest porównywalna grubością, to chyba jeszcze jedna kupię hahaha

Niech wytrzyma 3 wyjścia nad wode to i tak będę do przodu...

Edytowane przez eRKa

https://www.aliexpress.com/item/Portable-99-Carbon-4-Piece-UltraLight-Medium-Power-Spinning-Casting-Handle-Fishing-Rod-With-Cordura-Tube/32709769647.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.387b5c0fQ7VChD 

Taki travelek ostatnio zakupiłem. C.W. opisany jako 3,5-10,5g, ale spokojnie powinien ogarnąć 15g. Ładnie zapakowany w tubę, w sam raz zmieści się do schowka w bagażniku :)

Przynajmniej wiadomo ile kosztuje kontrola jakości. 

:D

Skojarzył mi się temat bo miałem taki kij-znaczy juz w ogóle nie wiem co miałem :P .Mój był dwuskładowy i nazywał się Abu Hornet Stinger.W sumie fajna wędka była i trochę ryb złowiła.

Wygląda na to że schemat działania jest prosty-z jakiejś tam fabryki wychodzi gotowy kij,Rosewood maluje swoje znaczki,Abu swoje,ktoś tam jeszcze swoje.Nawet koloru omotek im się nie chciało zmienić :lol:

Edytowane przez drag

Nie sądzę żebyśmy mieli do czynienia z dużymi zaoszczędzonymi pieniędzmi. W warszawskim sklepie Daiwa Ninja z zapasową szpulą, dwuletnią gwarancją, w pełnej rozmiarówce za 149 zł. Tu bym szukał porównań do majfrendów i chyba łyknął Daiwę.

Różnie to jest z tym zaoszczędzaniem, kupowania w ciemno nie polecam ale jak się poczyta tu i ówdzie o konkretnych modelach, to naprawdę można znaleźć coś fajnego w przyjemnej cenie.  Można też np. porównywać ceny brandowanych kołowrotków z tymi z alie, np. SeaKnight Axe - DAM Quick Alux, Haibo Cheetah - Fin-Nor Tidal itd. bywa, że różnice w cenie są spore.

Co do Ninji w porównaniu do  Jeveco Never Stop jest ona zabawką z niższej półki (posiadam obydwa) więc unikałbym takich porównań.

Kołowrotki z wyższej półki też są dostępne na alie np. Ecooda Knight (DAM Quick Royal), chociaż akurat w tym przypadku cena nie zachęca do kupna.  

Edytowane przez Grzegorz B.