Skocz do zawartości

Platforma Aliexpress / sprzęt wędkarski z Chin

Szymon3069

Rekomendowane odpowiedzi

Meredith MS3000 kołowrotek z dwoma prędkościami nawoju 4:7 i 6:7. Dzisiaj zabrałem go na pierwszy sprawdzian nad wodą. Młynek ładnie nawija plecionkę jak widzicie na zdjęciach. Myślę, że w tym temacie nie ma się czego czepiać. Zmienne przełożenie jest bardzo fajne do zmian przynęty, na tych stawiających większy opór stosowałem mniejsze i odwrotnie- większe na przynętach pracujących drobniej. Druga możliwość wykorzystania obu przędkości to łowienie z prądem (6.7:1) albo pod prąd (4.7:1). No i oczywiście na koniec przełączanie przy zmianach potencjalnych ofiar (szczupak, boleń itp.). Minusy; kołowrotek szumi, może nie jakoś przeraźliwie ale szumi. Druga sprawa, dwie prędkości aż się proszą o dodatkową szpulę w zestawie, a jest tylko jedna. Ogólnie przyjemny kołowrotek, czy coś więcej niż zabawka z Chin to się okaże w sezonie. Na szpuli nawinięta również chińska plecionka AGWX9, którą polecam bo w niczym nie ustępuje tym dostępnym na naszym rynku. Linka jest okrągła, nieprzegrubiona i mocna, dzisiaj mimo kilku uwad nie miałem przykrych niespodzianek. Inna sprawa, że dwie lowbajty zostawiłem na drzewach ale tak to jest jak się macha spod nawisów spinem 311cm ;)

Na koniec uwaga dotycząca młynków z Ali, moim zdaniem po zakupie wszystkie powinny lecieć na wymianę azjatyckich smarów (chiński na japoński) i serwis.

post-50550-0-34475400-1554657086_thumb.jpg

post-50550-0-50663100-1554657101_thumb.jpg

post-50550-0-82291500-1554657115_thumb.jpg

post-50550-0-89637300-1554657127_thumb.jpg

Edytowane przez Hesher
  • Like 5

No ja same leżaki kupuję hehe. Następny jest w drodze. Tego będę używał bo te dwa przełożenia są naprawdę przydatną opcją tylko tak jak napisałem trzeba go dać do serwisu.

Romku z tym smarem to trochę skrót myślowy. Mam z Ali 4 młynki i wrażenie, że tylko jeden był odpowiednio fabrycznie przygotowany do zabrania nad wodę bez wcześniejszego serwisu.

Patyk to Ron Thomson Instant ale kilka słów napiszę jak go lepiej poznam bo dzisiaj nie było nawet jak nim porządnie targnąć. Pierwsze wrażenia na plus choć spodziewałem się dalszych odległości rzutów, być może kwestia wprawy.

Edytowane przez Hesher
  • Like 3

Obkupiłem się na ostatniej wyprzedaży w blanki od Probomesh. I tak:

https://www.aliexpress.com/item/Pro-Bomesh-2-Blanks-1-8m-UL-31g-2-Section-X-Rays-Wrap-Carbon-Fiber-Rod/32954782516.html - realnie raczej takie 3-12 g, bardzo fajne, dość szybkie, szczytówka ładnie pracuje, pod większym obciążeniem cały dolnik też pracuje, ale nie, że flaczeje - jest z czego pociągnąć rybę

https://www.aliexpress.com/item/Pro-Bomesh-2-Blanks-2-1m-UL-32g-2-Section-X-Rays-Wrap-Carbon-Fiber-Rod/32994999516.html - realnie 2-10 g i to z całkiem fajnym zapasem mocy w dolniku, bardzo szybkie, ale raczej nie pod jiga, bo tip nie jest zbyt czuły, raczej od razu głębiej pracuje pod przynętą

https://www.aliexpress.com/item/Pro-Bomesh-1-Set-2-4m-M-4-Section-X-ray-Wrapping-Carbon-Fiber-Travel-Rod/32986047683.html - tu z kolei te 25 g to raczej przesada, po uzbrojeniu myślę, że więcej jak 20 g nie pociągną

https://www.aliexpress.com/store/product/Pro-Bomesh-1-Set-2-1m-ML-4-Section-X-ray-Wrapping-Carbon-Fiber-Travel-Rod/4373006_32996823486.html - też raczej takie do 20 g

Ogólnie są lekkie i przez ten dodatkowy oplot, który je usztywnia sprawiają wrażenie wysokomodułowych, ale to raczej zwykłe IM6. Te na spigocie bez zastrzeżeń, ale pozostałe mają niezbyt dobrze spasowane złącza - trzeba pasować. A ten dłuższy travel ma strasznie krótkie odcinki, które wchodzą na siebie - też albo do doszlifowania, albo na długie/podwójne omotki, albo na małe ryzyko... A no i ta faktura blanków - kręcenie na niej omotek będzie strasznie upierdliwe.

Później może jeszcze jakieś refleksje dodam, bo teraz tylko tak na szybko. Ogólnie sprzedawcę bardzo polecam. Zawsze dorzuca jakieś fajne gratisy i nawet po polsku idzie się z nim dogadać, bo studiował na UW ;)

• Like 7

Dzisiaj w jednym z moich ulubionych sklepów, czyli Hunt house Store, robiąc zakupy za 16$ płacimy 10$ [emoji3].

Trzeba wymienić 250 monet na kupon sklepu 5$.

Do tego jest zniżka sklepu 1$ przy 12$.

Razem minus 6$.

hunt-house Store

https://s.click.aliexpress.com/e/lwmxot2

Wysłane z mojego Mi A2 przy użyciu Tapatalka

Wracając do mojego ostatniego zakupu, młynka Piscifun Spartan, spotkała mnie dzisiaj bardzo miła niespodzianka. Kołowrotek jest sprzedawany fabrycznie z jedną szpulą, więc napisałem do Piscifun pytanie o możliwość dokupienia zapasowych szpul do modelu 2500 (plułem sobie w brodę, że kupiłem ten najmniejszy rozmiar bo nie można do niego dopasować na Ali nawet innych szpulek ze względu na wielkość). I wiecie co? Poszli i wygrzebali z magazynu :wub: a potem wystawili dla mnie wątek sprzedażowy, żebym mógł kupić szpulki. Zapoznam się na pewno lepiej z ich sprzętem bo mnie w tym momencie zaimponowali.

• Like 4

Gdzie ty Japan po 10 USD/1 sztuk widziałeś ???

10 zł za 3 sztuki Japan.

https://www.mefistofishing.pl/shimano-podkladki-regulacyjne-pod-przekladnie-p-665.html

Koszt wysyłki:od 20,00 zł

No zobacz - tak sobie tylko strzeliłem i prawie trafiłem - po 2,5$ za szt wyjdzie.

Koszt wysyłki:od 20,00 zł

No zobacz - tak sobie tylko strzeliłem i prawie trafiłem - po 2,5$ za szt wyjdzie.

W ten sposób licząc to kup na Ali 3 sztuki, dolicz transport 19 zł i zobacz ile wyjdzie. Powodzenia.

A i towar będzie na pewno nie lepszy a prawdopodobnie gorszy.

Kolego - z linku który podałem to najdroższa podkładka wychodzi 80 gr.

A nieważne...

Kiedyś deklarowałem, ze pokaże środek tego kręciołka:

https://pl.aliexpress.com/item/Fishing-Reel-13BB-1RB-Spinning-Reel-Boat-Rock-Fishing-Wheel-2000-7000-Series-No-gap/32811077531.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.27425c0fCXAtY9

A oto i on:

post-62437-0-44283900-1554800617_thumb.jpg

Przepraszam za jakość fotki, lecz nie bardzo mam czym robić doskonałe. Ale jaka konstrukcja widać.

Nasmarowany poprawnie, luz poosiowy na przekładni - jakieś 0,2 - może ,03 .Oczywiscie można by go zlikwidować, ale dla mnie to bez znaczenia.

I nawój - tym jestem mile zaskoczony:

post-62437-0-25014700-1554800823_thumb.jpg

Żyłka 0,18 , myślę, że z plecionką nic się nie zmieni.

I jak wczesniej podawałem - korpus metalowy,ale rotor z tworzywa. Tutaj opis z aukcji niestety mija się z prawdą.

Edytowane przez eRKa

"No zobacz - tak sobie tylko strzeliłem i prawie trafiłem - po 2,5$ za szt wyjdzie."

________

10PLN/3=3.33333PLN/szt

1$= 3.82PLN na dzień dzisiejszy.

Podawać wyniki dalej? :(

Przesyłek nie brałem pod uwagę.

_______

Edytowane przez trout master
  • Like 1

Meredith MS3000 kołowrotek z dwoma prędkościami nawoju 4:7 i 6:7. Dzisiaj zabrałem go na pierwszy sprawdzian nad wodą. Młynek ładnie nawija plecionkę jak widzicie na zdjęciach. Myślę, że w tym temacie nie ma się czego czepiać. Zmienne przełożenie jest bardzo fajne do zmian przynęty, na tych stawiających większy opór stosowałem mniejsze i odwrotnie- większe na przynętach pracujących drobniej. Druga możliwość wykorzystania obu przędkości to łowienie z prądem (6.7:1) albo pod prąd (4.7:1). No i oczywiście na koniec przełączanie przy zmianach potencjalnych ofiar (szczupak, boleń itp.). Minusy; kołowrotek szumi, może nie jakoś przeraźliwie ale szumi. Druga sprawa, dwie prędkości aż się proszą o dodatkową szpulę w zestawie, a jest tylko jedna. Ogólnie przyjemny kołowrotek, czy coś więcej niż zabawka z Chin to się okaże w sezonie. Na szpuli nawinięta również chińska plecionka AGWX9, którą polecam bo w niczym nie ustępuje tym dostępnym na naszym rynku. Linka jest okrągła, nieprzegrubiona i mocna, dzisiaj mimo kilku uwad nie miałem przykrych niespodzianek. Inna sprawa, że dwie lowbajty zostawiłem na drzewach ale tak to jest jak się macha spod nawisów spinem 311cm ;)

Na koniec uwaga dotycząca młynków z Ali, moim zdaniem po zakupie wszystkie powinny lecieć na wymianę azjatyckich smarów (chiński na japoński) i serwis.

IMG_20190407_155224.jpg

IMG_20190407_155216.jpg

IMG_20190407_155130.jpg

IMG_20190407_155120.jpg

Dasz linka do tej plecionki ? ????

• Like 1