Skocz do zawartości

Platforma Aliexpress / sprzęt wędkarski z Chin

Szymon3069

Rekomendowane odpowiedzi

To nie nowość, jest dostępny od kilku lat. Ja zaczaiłem się na niego rok temu i zdążyłem poczytać o wadach i zaletach. Recenzje na YT zlałem bo są potwornie przesłodzone. Zdecydowałem się na ten kołowrotek ze względu na mosiężną przekładnię i wysokie przelożenie, jeśli nie dojadę go w tym roku to będzie ok. Co mnie uwiera to właśnie praca na 12 kulkach taka jakby pracował na połowie tego. Pomijam tą jedną szpulkę, a nawój zrewiduję nad wodą. Przez okno nie poleci, jak mnie zaskoczy pozytywnie w terenie to może kiedyś tam wymienię na nowy. Na tą chwilę za trzy stówki wziąłbym coś innego.

Łożysko w rączce? (nie cierpię knoba) nie ma znaczenia ale sie liczy...

Jeśli rzeczywiście cała przekładnia jest mosiężna to problemem może być zbyt ciasne jej spasowanie, lub zbyt duża chropowatość po obróbce wiórowej.

Jak się dotrze będzie ok...

A swoją drogą - w kołowrotku stałoszpulowym ma uzasadnienie jedno łożysko kulkowe(wałeczkowe) - łożysko oporowe. Całą resztę bez szkody dla mechanizmu mogły by zastąpić - jak było kiedyś łożyska ślizgowe - tulejki. Marketing i wyścig kto więcej łożysk napisze - bo nie zawsze nawet są...

A teraz jest modne ściganie się w mocy hamulca. Przy średniej wielkości kręciołka zbędny jest taki 20 kg skoro linka ma 6 czy 8 wytrzymałości....

Piotr - czy w tamtym Lure... faktycznie cała przekładnia jest z nierdzewki??? Kiedyś o tym wspominałeś.

• Like 1

A skąd moja ciekawość?

Stal nierdzewna kiepsko (delikatnie mówiąc) obrabia sie skrawaniem.

Wiec gdyby naprawdę ta przekładnia była z nierdzewki - oooo.. to czapki z głów.

Mam kołowrotek z naszej firmy, gdzie w katalogu też było, że przekłądnia z nierdzewki, ale tylko w katalogu. W kołowrotku tak samo jak w innych...

• Like 2

Bez przesady,że nierdzewka kiepsko się obrabia? Tak było za "króla ćwieczka"

Teraz to żaden problem,wystarczy dobór odpowiednich narzędzi i parametrów skrawania.Do tego nie widzę potrzeby stosowania przekładni ze stali nierdzewnej w kołowrotku,przerost formy nad treścią.

Co do opisów,to jest takie powiedzenie "na płocie napisane było dupa,chciałem pogłaskać to mi drzazga weszła" ;) także do tych opisów to z dystansem należy podchodzić.

• Like 2

Witam.

Doleciał do mnie zamówiony młynek - SeaKnight axe 2000.

Kołowrotek cały z metalu.Model 2000 szpule ma średnicy 48mm,jak niektóre modele 3000, 4000 innych firm.

Bardzo dobrze spasowany,kręci lekko,korba opada pod swoim ciężarem mimo wysokiego przełożenia.

Bardzo dobrze podparty łożyskami ,prawie X -  ship

11 Wysokiej Wydajności antykorozyjne Łożyska Kulkowe W Tym 1 NMB Japońskie Łożysko Kulkowe (opis sprzedawcy).

Prezentuje się lepiej niż na stronie sprzedawcy, wg. mnie bardzo dobra cena. 

Można dokupić dodatkowo szpulkę

https://pl.aliexpress.com/item/SeaKnight-Brand-Fishing-Reel-6-2-1-10-1BB-Spinning-Reels-AXE2000H-3000H-4000H-CNC-Spool/32702079726.html?spm=2114.13010708.0.0.29905c0fH9m9vG

filmik poglądowy :

https://www.youtube.com/watch?v=NKMG6g4HpdA

zapomniałem : dostawa w ciągu 14 dni od czsu zamówienia - kurier 

post-64945-0-54146800-1556397672_thumb.jpg

post-64945-0-92257100-1556397806_thumb.jpg

post-64945-0-56625900-1556397819_thumb.jpg

Edytowane przez Pablo54
  • Like 3

Ho hooo żaba na nartach wodnych to by śmigała, że hej:)

Po coś są konstrukcje kołowrotków reklamowane jako szczelne, nie wszystkie. Więc w takim nieszczelnym istnieje ryzyko zamoczenia mechanizmu. Smar - w kontakcie z wodą  - może być różnie - może być wypłukiwany, może tworzyć się emulsja...

A słona woda? Dodatkowe zagrożenie.

Więc te "narty" wcale nie byłyby takie zbędne:) 

Alternatywa dla kołowrotków Ryobi,w przedziałe cenowym do 200zł. a może i wyższym.

Miałem Zaubera i BlueArca , zawsze luz na korbie ,nie były lepiej spasowane niż - Axe,dla mnie ,. bomba" za grosze.

Romek ! niewymagaj żeby kołowrotek za ca.170zł miał jeszcze kranik z piwem, bo to za metal śmieszna cena .

Za wodoszczelny trzeba wyłożyć dużo więcej kasy, a jak już kupić to dobrej znanej firmy.

Edytowane przez Pablo54
  • Like 1

Piscifun onyx 0.06mm (4X) fajnie z niej lata, raczej nie jest cieńsza niż ta AGWX9. Sprawia wrażenie jak biała PP, którą kiedyś miałem. Seaknight Monster W8 (20 lb) też kilka razy machana z multika. Nie miałem okazji przetestować wytrzymałości na jakichś większych przeszkodach ale sprawia bardzo dobre wrażenie. Wziłąbym drugi raz, Piscifun pewnie nie ale to tylko dlatego, że nie mam zufania do czterosplotówek. Te, które miałem z naszego rynku zawsze były mniej wytrzymałe od ich ośmiosplotowych odpowiedników.

Myślę, ze na to chwilę najlepszym podsumowaniem będzie, że są to plecionki sprawiające o wiele lepsze wrażenie niż "nasze" sklepowe taniacze typu Octa itd.

Teleskop opisany w poście #3723, mi osobiście lepiej się nim łowi przynętami powyżej jego górnego cw :)

ed.

Jeszcze takie pokrowce w rozm M do mnie zjechały, wszystko ok poza tym, że nie ma kieszonki na korbkę.

https://www.aliexpress.com/item/3-Size-Super-Light-And-Strong-Neoprene-Fishing-Reel-Bag-Protective-Case-Cover-Pouch-Storage-Portable/32952957512.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.27424c4dhl7gL4

Edytowane przez Hesher

Taka ciekawostka - Salmo slider nawet z nazwy.  https://www.aliexpress.com/item/Hunthouse-salmo-slider-sinker-fishing-VIB-jerkbait-lure-7-10cm-crankbaits-jerkbaits-fishing-pike-leurre-pesca/33006323928.html?spm=2114.search0104.6.5.2edb2967UJjG9t&s=p  Największe zakupy robią nasi.

Nie przekopałem się przez ten wątek i może już ktoś to wyłuskał z ali i tutaj wsadził więc jeśli zdublowałem to sorki.

Na filmiku chyba oryginalny Slider w wersji F i kolorze RR

Edytowane przez wojtek_n

Taka ciekawostka - Salmo slider nawet z nazwy. https://www.aliexpress.com/item/Hunthouse-salmo-slider-sinker-fishing-VIB-jerkbait-lure-7-10cm-crankbaits-jerkbaits-fishing-pike-leurre-pesca/33006323928.html?spm=2114.search0104.6.5.2edb2967UJjG9t&s=p Największe zakupy robią nasi.

Nie przekopałem się przez ten wątek i może już ktoś to wyłuskał z ali i tutaj wsadził więc jeśli zdublowałem to sorki.

Na filmiku chyba oryginalny Slider w wersji F i kolorze RR

Tyle że oryginalny Slider jest z pianki a to plastikowa wydmuszka.

• Like 1