Skocz do zawartości

Platforma Aliexpress / sprzęt wędkarski z Chin

Szymon3069

Rekomendowane odpowiedzi

Te z pierwszego linku nie pracowały mi w ogóle. Według mnie za lekkie obciążenie w stosunku do powierzchni listka.

Niestety, będę mógł przetestować dopiero w weekend. Być może panaceum na tę dolegliwość, o której piszesz będzie, zgodnie z radą @tom3k_Lublin usunięcie tylnej kotwiczki, która zbytnio obciąża listek. Posmotrim, usłyszym skazał slepoj głuchomu. ;)

Edytowane przez Alexspin

A wziąłem bo muszę parę dziur posprawdzać. Piszą, że dobra.

297,73 zł 40%OFF | Joylog bezprzewodowy wykrywacz ryb wędkarstwo inteligentny Sonar echosonda HD cyfrowy Sonar obrazowanie USB ładowanie automatyczny Start-stop

https://s.click.aliexpress.com/e/BGns5mg31

Czekam z niecierpliwością na komentarze jak wrażenia i odczucia po pierwszym użyciu. Rozgladam się za czymś podobnym do plywadelka...

Tu macie moje komentarze na temat Tsurinoya tsp 2000. Kołowrotek mocno zajechany po 10h używania :D nie polecam.

https://pl.aliexpress.com/item/32679868922.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.53375c0f13QVc7

Przykra sprawa, niestety chyba po prostu miałeś pecha. To jest odwieczny problem zakupów w Chinach - ryzyko trafienia wadliwego towaru i wynikające z tego problemy z reklamacją. Być może gdybyś kupił w jakimś typowo wędkarskim sklepie z dużym wyborem produktów marki Tsurinoya, to była by szansa na dostarczenie przekładni od sprzedawcy.

Mój TSP2000 przepracował już czwarty sezon na okoniówce. I chociaż waga moich wabików z reguły nie przekracza 10 gram, to okonie "ciągnę na korbę" bez pompowania. Dotychczas nie zauważyłem żadnych symptomów zmęczenia kołowrotka.

• Like 2

Tu macie moje komentarze na temat Tsurinoya tsp 2000. Kołowrotek mocno zajechany po 10h używania :D nie polecam.

https://pl.aliexpress.com/item/32679868922.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.53375c0f13QVc7

A mógłbyś Kolego objawy tego "zajechania" wymienić?

Zajechanie, to żaden termin techniczny...

To wyjaśnij patrioto skąd czasem wielokrotne przebitki cenowe na te same towary?

Tylko nie mów prosze, że zus krus us cło i  uj... wie co jeszcze. To wszyscy wiedzą. Jak to sie dzieje, że w detalu u Chińczyka za  300 m plecionki - wcale nie najgorszej wystarczy zapłacić 20 pare zet.

U nas 100 m tyle kosztuje...

Itd itp...

Mi też przykró, że spadają wam dochody(dystrybutorom), ale tak wygląda rynek konsumenta...

Kilka lat temu byłem w Chinach na targach "China Fish". Taki Efftex razy 10. Mnóstwo producentów- różnych. Zaciekawiło mnie kilku wystawców z przynętami. Jeden z nich miał dużo woblerów i katalog składający się z kartek z katalogów różnych firm. Między innymi były kartki z katalogu Salmo  :) . Pan stwierdził, że jeśli się zamówi odpowiednią ilość to on to zrobi. W przedmowie katalogu organizatora targów było pięknie napisane, że walczą z podróbkami i promują własne pomysły  :D

Kilka lat temu byłem w Chinach na targach "China Fish". Taki Efftex razy 10. Mnóstwo producentów- różnych. Zaciekawiło mnie kilku wystawców z przynętami. Jeden z nich miał dużo woblerów i katalog składający się z kartek z katalogów różnych firm. Między innymi były kartki z katalogu Salmo  :) . Pan stwierdził, że jeśli się zamówi odpowiednią ilość to on to zrobi. W przedmowie katalogu organizatora targów było pięknie napisane, że walczą z podróbkami i promują własne pomysły  :D

Więc sugerujesz, że niska cena to tylko efekt podrabiania innych?.

Tak to my sobie możemy myśleć, ale ile w tym prawdy?

Sama myśl technologiczna jest ważna, ale do groma nie usprawiedliwia w żaden sposób marż które dokładają nasi.

Zresztą - krok ku normalności zrobił Jaxon. Jego tanie wędziska zyskały sobie niezłą popularność i są konkurencyjne cenowo z produktami z Ali...

Można - a można...

Inna sprawa. Polska woblerami stoi. To fakt niezaprzeczalny. Ale - co widzimy w katalogach naszych wielkich? Chińszczyzna(woblerowa) w czystym wydaniu i wcale nie tania.

Wyjątkiem są wyroby Salmo... Ale takich producentów którzy mogli by skorzystać na współpracy z dystrybutorami jest więcej.

A dlaczego nie?

Jak prywatnie powiedział mi kiedyś ktoś tam... "Za dolara mam w Chinach garść woblerów..."

Więc zysk, zysk, zysk... A gdzie patriotyzm???

Konsument ma być patriotą, lecz dystrybutor już nie?

Ps. Kilkadziesiąt stron wcześniej była już podobna dyskusja...

Edytowane przez eRKa
  • Like 3

Witam.

Koledzy, poradźcie proszę jakie hasło wpisać w wyszukiwarce z ali, żeby wyświetliła pełną ofertę pływadełek (belly boat) w serwisie? Próbowałem już różnych wyrazów i zawsze wyświetla tylko kilka ofert a z wyskakujących reklam na stronie wynika, że jest ich znacznie więcej.

Witam.

Koledzy, poradźcie proszę jakie hasło wpisać w wyszukiwarce z ali, żeby wyświetliła pełną ofertę pływadełek (belly boat) w serwisie? Próbowałem już różnych wyrazów i zawsze wyświetla tylko kilka ofert a z wyskakujących reklam na stronie wynika, że jest ich znacznie więcej.

Jak ma być z tłumaczeniem na polski to wpisz: "Chodzi on po wodzie brzuszek z łodzi" i powinno wszystko wyświetlić.

• Like 7

Dobre. Z ciekawości wpisałem tłumaczenie w wersji angielskiej i nawet kilka aukcji znalazło.

A tak na poważnie? 

Tu masz przykładowe belly, jak sobie zjedziesz na dół zobaczysz podpowiedzi kolejnych. I tak się możesz przez następne przeklikiwać. Have fun ;)

https://pl.aliexpress.com/item/32675318644.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.13654c7dZKDkVU&algo_pvid=8d39c3d9-611d-4cb8-bf83-43e0605f74e6&algo_expid=8d39c3d9-611d-4cb8-bf83-43e0605f74e6-3&btsid=5d3be827-fe76-45cf-995f-b8143bee43ed&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_1,searchweb201603_52

• Like 2

Dzięki za pomoc. Też tak robiłem, ale dużo szybciej by było wyświetlić wszystkie i posegregować.

Co do cen dętek to wyglądają na wysokie, ale widziałem też ciekawe oferty. Ceny wysyłki ponad 1000 zł się trafiają jednak można też trafić oferty z darmową wysyłką.

Czy takie belly z plywakami jak katamaran jest lepsze niż takie na kształt litery "U" ?

Zależy do jakiego zastosowania. Ja pływam w U a raczej w V ale teraz szukam katamarana z myślą trollingu.

Coś w stylu https://pl.aliexpress.com/item/32823817222.html?spm=a2g0o.detail.1000060.1.5bac7ed1aY5d0P&gps-id=pcDetailBottomMoreThisSeller&scm=1007.13339.146401.0&scm_id=1007.13339.146401.0&scm-url=1007.13339.146401.0&pvid=fbcba256-ffa3-4b47-94ed-1e9d39e0b0f1

Edytowane przez spinjac

Mirekoko

Trochę podobne, ale:

- mają dodatkowe rury do dźwigania,

- nie mają "pawęży",

- mają wyżej osadzony środek ciężkości.

Takie różnice dostrzegam. Pytanie jakie są różnice jeśli chodzi o pływanie, łatwość sterowania, zachowanie na wodzie jak zawieje silniejszy wiatr?

Pływadełkiem typu katamaran nie pływałem więc nie mam osobistych doświadczeń. Analizując prawa fizyki im więcej ciała w wodzie tym większe opory i trzeba się więcej namachać nogami ale za to jest bardziej stabilnie (wydaje mi się, że w katamaranie zwłaszcza z wysoko położonym siedziskiem czułbym się mniej bezpiecznie na fali) i na pewno typ U jest bardziej sterowny na wietrze.

Moim zdaniem na jeziora, przy pływaniu bez napędu wspomagającego, najlepszy jest belly typu V z możliwie nisko osadzonym siedziskiem ale tak dobrane, żeby zadek był nad wodą.

P.S. Zauważyłem, że piszemy nie na temat. Jeśli mogę jeszcze w czymś pomóc to pytaj na priv.

Edytowane przez spinjac
  • Like 1