Skocz do zawartości

Platforma Aliexpress / sprzęt wędkarski z Chin

Szymon3069

Rekomendowane odpowiedzi

NIe próbowałem, dzisiaj przyszło, oceniam tylko ogólną jakość wykonania. Ten scyzoryk ma swój "odpowiednik" u victorinoxa, więc musiałbyś poczytać recenzje oryginału jeśli chodzi o ergonomię i odczucia użytkowników. 

Ostre są noże, nożyczki, otwieracz do konserw, piła do drewna, pilnik do metalu. Te małe narzędzia zdecydowanie nie. 

Akurat wykałaczka to jest tu najsłabsza, zupełnie nie przypomina oryginału. No chyba, że w Twoim egzemplarzu jest lepsza?

Widzisz Kolego istnieje takie obiegowe powiedzenie - jak coś jest do wszystkiego to jest do d..y(w innej wersji - do niczego)

I nie krytykuję tego konkretnie scyzoryka, czy jego oryginału, lecz samą koncepcję takich narzędzi.

Mam jakiś podobny, i właśnie najczęściej używałem wykałaczki.

"Wielkościowo - jak pół paczki papierosów" - i to chyba jest skumulowana ocena przydatności.

Pozdrawiam Romek

• Like 2

W takich scyzorykach najprzydatniejsza jest wykałaczka.

Ma jedną wadę, moja zginęła mi po miesiącu użytkowania podobnego kombajnu Victorinoxa - oryginalnego.

(…)Ostre są noże, nożyczki, otwieracz do konserw, piła do drewna, pilnik do metalu. Te małe narzędzia zdecydowanie nie. (…)

Nożyczki złamały się na tekturce pudełka od pasty do zębów, otwieracz nie przeżył puszki z konserwą wojskową. Z piły i pilnika nie korzystałem, bo chcąc cośkolwiek zrobić tymi pseudonarzędziami zachechłałbym się na śmierć.

Po roku poszedł na złom. :angry:

(…) jak coś jest do wszystkiego to jest do d..y(w innej wersji - do niczego)(…)

… i to jest niepodważalna prawda. :good:

Edytowane przez Alexspin

Ale piszesz o chińskim czy szwajcarskim scyzoryku?

Bo jeśli chodzi o Victorinoxa to Huntsman spełnia wszystkie moje potrzeby noża wędkarskiego. Wprawdzie puszek wojskowych nie otwieram, ale inne owszem. Szydło daje radę jako przebijak i rozwiertak, nożyczki, jak na swój rozmiar całkiem nieźle się sprawują, piłką na tyle sprawnie można przecinać patyki grubości kciuka i ciut grubsze do tego stopnia, że wolę je ciąć właśnie vickową piłką niż dużym nożem. Jakieś śrubki też daje radę przykręcić i odkręcić. W zasadzie wszystko działa i się przydaje.

Widzisz Kolego istnieje takie obiegowe powiedzenie - jak coś jest do wszystkiego to jest do d..y(w innej wersji - do niczego)

I nie krytykuję tego konkretnie scyzoryka, czy jego oryginału, lecz samą koncepcję takich narzędzi.

Mam jakiś podobny, i właśnie najczęściej używałem wykałaczki.

"Wielkościowo - jak pół paczki papierosów" - i to chyba jest skumulowana ocena przydatności.

Pozdrawiam Romek

Generalnie się zgadzam. Nie wyobrażam sobie tego nosić na co dzień. Po prostu wrzuce do skrzynki wędkarskiej jako przydaś za 30 złotych. 

https://www.fotosik.pl/zdjecie/2d2f906063471374

to jest ciekawe :)

Edytowane przez Jamjest
  • Like 1

Podpinam się pod pytanie. Właśnie miałem prosić o jakieś namiary na kotwiczki bezzadziorowe. Kiedyś na pewno były, bo znajomy zamawiał i kilka do mnie trafiło w rozmiarze 8. Były całkiem spoko, kolor czarny, dość mocne, bez tendencji do szybkiego rdzewienia. Teraz nie mogę znaleźć.

Platforma aliexpress, poszukiwany....poszukiwany... kij sandaczowy cw.20-40 gr, MH-H, XF  sa takie u majfrendów. Wiem, wiem że coronavirus, przeczekam do wiosny ;-) 

Kurcze ,coś tam dla córki przyszło w piątek a ja czekam na  moje  i co trzeba to jakoś odkazić zdezynfekować  ? :)

Widział ktoś na ali pływaki do podbieraka?

Kupisz w sklepie u nas jakiś Jaxon ,york to max dwie dychy. 

Edytowane przez M a r a s
  • Like 1

„Lepiej nie zamawiać artykułów spożywczych z Aliexpress. Nie wiadomo, w jakich warunkach są transportowane, przechowywane. Koronawirus potrzebuje 37 stopni Celsjusza, żeby rozmnażać się i funkcjonować. Wirus żyje w organizmach ssaków, przede wszystkich stałocieplnych. Bez tego nie przeżyje. Przesyłki nie są sprawdzane pod tym względem, dlatego warto zrezygnować z zakupu podobnych produktów z Chin” – poinformował lekarz.

„Lepiej nie zamawiać artykułów spożywczych z Aliexpress. Nie wiadomo, w jakich warunkach są transportowane, przechowywane. Koronawirus potrzebuje 37 stopni Celsjusza, żeby rozmnażać się i funkcjonować. Wirus żyje w organizmach ssaków, przede wszystkich stałocieplnych. Bez tego nie przeżyje. Przesyłki nie są sprawdzane pod tym względem, dlatego warto zrezygnować z zakupu podobnych produktów z Chin” – poinformował lekarz.

Jeśli tak poinformował lekarz, to jestem pełen podziwu ????

• Like 2