Skocz do zawartości

Platforma Aliexpress / sprzęt wędkarski z Chin

Szymon3069

Rekomendowane odpowiedzi

Widocznie jesteś lekarzem i znasz się na rzeczy, ja nie.

Cytat jest z artykułu.

Nie jestem lekarzem. I nie sądzę by jakikolwiek lekarz był takim głąbem, by pisać takie rzeczy i/lub w ten sposób. Raczej to twórczosć podrzędnego pismaka.

Po pierwsze wirusy nie są organizmami żywymi, nie żyją a więc i nie funkcjonują. Namnażają się tylko za pośrednictwem komórek nosiciela, gdzie "podkładają" swój kod genetyczny w miejsce DNA zarażonego organizmu. To w skrócie i uproszczeniu, ale chyba wystarczająco.

"Wirus żyje w organizmach ssaków, przede wszystkich stałocieplnych." - no litości.

Skądkolwiek masz ten cytat, jego autor mógłby nieco odświeżyć swoją wiedzę ze szkoły podstawowej.

Wirusy w większości nie są w stanie przetrwać poza organizmem nosiciela dłużej niż kilka godzin. Temperatura i wilgotność to nie jedyne czynniki, które wpływają na ten stan rzeczy, ale są bardzo ważne. Jako paskudy odzwierzęce koronawirusy mogą nam zagrozić nie tylko przez kontakt z zarażonym człowiekiem, ale też a nawet przede wszystkim przez kontakt z zarażonymi oraz martwymi zwierzętami - ssakami lub ptakami, gdy ostatni raz czytałem nt.owego wirusa jego geneza nie była pewna, oraz ich wydalinami.

Epidemia związana z koronawirusem być może przekroczy skalę i osiągnie rozmiary pandemii. Prawdopodobnie dotrze w każdy niemal zakątek Ziemii a jej śmiertelne żniwo pochłonie miedzy 45 a 100 mln ludzkich istnień (informacje i szacunki zaczerpnięte w ostatnich 2 tygodniach z internetu ale raczej z szanujących się portali), lecz:

"GIS podaje też, że według aktualnej wiedzy nie ma ryzyka zakażenia się wirusem poprzez towary zamawiane z Chin."

I to chyba tyle na temat.

• Like 2

Kolega zamawiał herbatę..

Ja zamawiam herbatę, tutaj takiej czarnej herbaty nie kupisz.  

Co do zakupów to wczoraj odebrałem trzy paczki z ali. jedna to rękawice zimowe, które nie przydadzą się w tym roku.

Rękawice rewelacyjne, ciepłe grube i chyba nieprzemakalne ;-)  jedyny mankament to odrobinę krótkie palce. Cena rewelacyjna bo za te pieniądze to szmaciaków w tesco się nie kupi.

https://pl.aliexpress.com/item/32789152241.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.7c235c0fyXMSpC

Edytowane przez Małkociniak

Ja zamawiam herbatę, tutaj takiej czarnej herbaty nie kupisz.  

Co do zakupów to wczoraj odebrałem trzy paczki z ali. jedna to rękawice zimowe, które nie przydadzą się w tym roku.

Rękawice rewelacyjne, ciepłe grube i chyba nieprzemakalne ;-)  jedyny mankament to odrobinę krótkie palce. Cena rewelacyjna bo za te pieniądze to szmaciaków w tesco się nie kupi.

https://pl.aliexpress.com/item/32789152241.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.7c235c0fyXMSpC

Fajne. Możesz sprawdzić nieprzemakalność? Załóż i na 1-2 minuty dłoń do wody.

Hmmm...co do podatków to temat rzeka więc może nie czas i miejsce gdzie i na co one trafiają....a polecam w wolnej chwili serial Polityka :-)

Mnie natomiast zastanawia jedna rzecz... skoro ponoć lotniska nie działają... to jak się zamawiane paczki mają wydostać z Chin i ruszyć do nas?

Co nie zmienia faktu, że wszelkie przesyłki idące drogą lotniczą z chin po prostu nie ruszą do nas a to 80% towarów i tak czy siak trzeba się uzbroić w dużą cierpliwość nie tylko z okazji Chińskiego Nowego Roku.

O portach morskich nie wspominajmy bo to już bite 3 miesiące jeśli ktoś tą drogą wysyła.

Nie. Artykuł dotyczył zamknięcia lotniska w związku z wirusem.

Oni całe miasto potrafią "odciąć" od świata i wybudować szybko szpital polowy. Więc normalne jest zamknięcie lotniska. Ale pamiętajmy o tym, że paczki są wysyłane z różnych miejsc. Ja bym nie panikował Edytowane przez Tiur

Zobacz Johncoo Warrior, jest trawel 4 części w długości 2,4 m.

Ma dwie szczytówki w zestawie, jedna cw. 40-60 gramów i druga 100-200 g.

Kilka dni temu odebrałem wersję 3 metry, wykonanie całkiem przyzwoite.

Nie miałem jeszcze okazji połowić, tylko wyginanie i podnoszenie butelek z wodą na balkonie.

Delikatniejsza szczytówka jest miękka, ta druga sztywna. Zapas mocy jest w dolniku, ale nie jest to też kij od szczotki, widać że wraz z przyrostem obciążenia będzie się głębiej uginał.

Trochę mała przelotka startowa, ale to już nad wodą sprawdzę jak chińska koncepcja przełoży się na długość rzutów.

No i jak kij sprawdzi się to wymienię uchwyt kołowrotka i trochę pianki powyżej dołożę.

https://s.click.aliexpress.com/e/bFNrYwe8

Wysłane z mojego Mi A2 przy użyciu Tapatalka

I jak wrażenia? Jaka waga kija z jedną szczytówką? jest w miarę wyważony? szczytówki to wklejki czy jednolita konstrukcja?

pozdrawiam

Mateusz

Ktoś korzysta przy zakupach z https://planetplus.com/ ? Faktycznie zwracają tam część pieniędzy? 

raz zwracaja raz nie zwracają

popatrz w watkach w necie ilu ludzi sie użera o zwroty

korzystam z refundera ale tam mniejsze zwroty sa

Edytowane przez selk