Skocz do zawartości

Platforma Aliexpress / sprzęt wędkarski z Chin

Szymon3069

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem czy będzie mi dane w tym sezonie połowić,ale trochę zakupów poczyniłem ,kilka zamówień w toku i kilka w planach.

Jak dojedzie reszta zamówień postaram się napisać i wkleić zdjęcia.

Oczywiście po przetestowaniu napiszę recenzje w stosownym temacie.

Pozdrawiam Tomi B)

Jak kręcą te Saltisty? Edytowane przez salmon1977

Nie wiem czy będzie mi dane w tym sezonie połowić,ale trochę zakupów poczyniłem ,kilka zamówień w toku i kilka w planach.

41f3d2967144eeaemed.jpg ad766e9f3429e2edmed.jpg adeaefb93ba6adfdmed.jpg 839beb53ac68ea2cmed.jpg 9bebc3abe9994a21med.jpg 19fdd5009601070bmed.jpg c28de794cecb4cfamed.jpg def5675649b9a2c9med.jpg 2612899fc03cc45fmed.jpg 5a896d5e54f99b2fmed.jpg b7255916d89e3bf9med.jpg

Jak dojedzie reszta zamówień postaram się napisać i wkleić zdjęcia.

Oczywiście po przetestowaniu napiszę recenzje w stosownym temacie.

Pozdrawiam Tomi B)

Mam pytanie co do tych młynków ?Czy wersja 3000 będzie dobra pod większe gumy ?Jak myślisz do ilu gram obsłuży przynęty.Potrzebujelę kołowrotka który zastąpi mi penna Slamera 360.I myślę właśnie nad lurekiller saltist tylko nie wiem czy 3000 czy 4000.Dzięki za pomoc.

Wysłane z mojego Mi 9 SE przy użyciu Tapatalka

Mam pytanie co do tych młynków ?Czy wersja 3000 będzie dobra pod większe gumy ?Jak myślisz do ilu gram obsłuży przynęty.Potrzebujelę kołowrotka który zastąpi mi penna Slamera 360.I myślę właśnie nad lurekiller saltist tylko nie wiem czy 3000 czy 4000.Dzięki za pomoc.

Slammera to on Ci raczej nie zastąpi. Ogólnie z opinii użytkowników jest to całkiem fajny młynek ale pisanie przez sprzedawcę o niesamowitej mocy i hamulcu 35  kg to zwykła ściema nie mająca nic wspólnego z rzeczywistością.

https://jeanpaulcharles.wordpress.com/2018/05/24/rebranding-du-grand-hart/

• Like 1

Jak Koledzy wyżej pisali już było o tych przesyłkach i głośnej umowie podpisanej przez Banasia i pocztę. Problem polega na tym że (tu mogę się pomylić co do liczb bo już nie pamiętam) miesięcznie czy też dziennie z chin wpływa na magazyny poczty ponad 10 000 przesyłek (w innym miejscu pisali o 100000 ale to chyba miesięcznie), a poczta jest w stanie sprawdzić 800-900, system nie daje rady wszystkiego zweryfikować i sprawdzają głównie duże gabaryty które wyglądają na drogie.

Moze tak byc jak piszesz.Ja niedawno kupilem obudowe do wzmacniacza za 300 USD ktora wazyla z 5kg. Dostalem z urzedu kwit na 280pln. Wczesniej musialem im tez wyslac skan zaplaty oraz skan ze strony gdzie to kupilem tak wiec wczesniejsze umawianie sie ze sprzedawca na zanizenie wartosci poszlo sie ...  :lol:

Edytowane przez Luckyguliver

Slammera to on Ci raczej nie zastąpi. Ogólnie z opinii użytkowników jest to całkiem fajny młynek ale pisanie przez sprzedawcę o niesamowitej mocy i hamulcu 35 kg to zwykła ściema nie mająca nic wspólnego z rzeczywistością.

https://jeanpaulcharles.wordpress.com/2018/05/24/rebranding-du-grand-hart/

Dzięki bardzo.To może jednak kupię Daiwe BG 3000.

Ten Saltist 4000 wielkościowo jest jak Shimano c3000.

Mega fajny młynek. Co prawda ta przekładnia w nim nie jest mosiężna jak opisach a zwykła odlewana jak w Zauberowatych ale zapasowa grosze kosztuje. Wózek posuwu ma na rolkach jak Certate i tu jest mega zaskoczenie :-)

Za tą kasę bajka.

• Like 1

Komuś udało już się zamówić coś z Ali do paczkomatów? 

tak ja dostałem

jakoś chwile przed terminem że reklamowali że dostawa do paczkomatu bedzie to pojawiło mi się przy jakims zakupie na Alli darmowa dostawa do paczkomatu to wziąłem  dla testu

Ogólnie

działało megakiepsko - wybór paczkomatu to był dramat jesli chdzi o znalezienie tego w którym chciałem odebrać

a w sumie i tak trafiło do paczkomatu obok tego który wybrałem

ale ogólnie zadziałało i sms z kodem i QRkodem przyszedł

Edytowane przez selk

Lepszy niż Zauber?

Cena podobna.

Nie wiem jak odpowiedzieć bo Zauber to klasyk :-) i to trochę inna konstrukcja.

Saltist jest Daiwowaty.

Kręci bardzo fajnie.

Ma wiele rozwiązań rodem z wyższych modeli Daiwy. Przekładnia jest twardsza niż w Zauberze bo trochę trudniej było ją śrubokrętem skaleczyć :-)

Ja bym brał Saltista i od razu przekładnię na zapas bo coś koło 50 zl koszuje. Więc to śmieszna cena.

No i korba jest wkręcana.

Na minus ( choć mi akurat nie przeszkadza) to waga. Przy obecnych trendach to ciężki młynek ale cały alu.

Ps. Mimo że ma rozwiązania z Certate to Daiwą Certate nie jest :-)

Edytowane przez przemo_w

Ja ostatnio mało rzeczy zamawiam ale żona zamówiła kilka pierdół do paczkomatu. Oczywiście ja musiałem odebrać ale tak czy inaczej nie było problemów. Nie wszystkie paczkomaty można wybrać ale to działa. Póki co na kilka małych paczek brak dodatkowych VAT-ów

Komuś udało już się zamówić coś z Ali do paczkomatów?

• Like 1

Na monitorowaniu przesyłki z aliekspress mam statusy "przesyłka przyjęta na odprawę celną" oraz "przesyłka oclona", wartość produktów ok. 105 PLN (2 maseczki ochronne,antysmogowe, do jazdy na rowerze) to oznacza, że mam zapłacić od tej wartości jeszcze cło i podatek? W jaki sposób mam to zrobić? Przyślą mi jakieś kwity do domu czy może poczta pobierze przy doręczeniu? Moje pierwsze zamówienia z ali więc nie bardzo wiem jak to idzie :-)

A swoją drogą, tydzień wcześniej przyszły mi maseczeki dla dzieci o podobnej wartości zamówienia (ok. 100 PLN) i żadego info o ocleniu na monitorowaniu przesylki nie ma.

Edytowane przez sslonio

50% moich przesyłek w aplikacji ma taki status ale w nawiasie zawsze pisze (Ten status nie oznacza dodatkowych opłat).

Zamawiałem już ponad 100 przesyłek i nie wiem co to CŁO także możesz raczej spać spokojnie :P :D

Edytowane przez Mielony
  • Like 1

Na monitorowaniu przesyłki z aliekspress mam statusy "przesyłka przyjęta na odprawę celną" oraz "przesyłka oclona", wartość produktów ok. 105 PLN (2 maseczki ochronne,antysmogowe, do jazdy na rowerze) to oznacza, że mam zapłacić od tej wartości jeszcze cło i podatek? W jaki sposób mam to zrobić? Przyślą mi jakieś kwity do domu czy może poczta pobierze przy doręczeniu? Moje pierwsze zamówienia z ali więc nie bardzo wiem jak to idzie :-)

A swoją drogą, tydzień wcześniej przyszły mi maseczeki dla dzieci o podobnej wartości zamówienia (ok. 100 PLN) i żadego info o ocleniu na monitorowaniu przesylki nie ma.

jeśli mają naliczyc Ci jakies myta celne  to musi byc w srodku jakiś dowód zakupu na podstawie którego naliczą -Chińczyk cfaniak nigdy takiego dokumentu nie załacza dla osób prywatnych

jesli nie ma w przesyłce takiego dowodu służby celne  beda chciały ustalic z Toba za ile kupiłes

tak czy tak musza uskutecznic komunikacje listem poleconym

- naliczylismy cło zapłac

- podaj dowody za ile kupiłeś

przesyła w takim wypadku jest wstrzymana do czasu ustalenia wartości i /lub uiszczenia opłaty

Jak kręcą te Saltisty?

Jak już wcześniej pisałem - na sucho kręcą bardzo dobrze,lekko ,bez niepokojących odgłosów.Są dobrze spasowane-nie stwierdziłem luzów .

Na testy bojowe czas przyjdzie raczej nie prędko :( .

Nie mam pojęcia czy pod większe gumy brać model 3000 czy lepszy będzie 4000.Nie wiem też co w Twoim przypadku oznacza "większa guma".Dla wielu osób 4"guma jest już duża  :blink: .

Ja zakupiłem modele 3000(są trochę lżejsze) jako zamienniki do Zaubera 4000 ,do krótkich, łódkowych kijów.

Docelowo mają obsługiwać te same przynęty co w/w Zaubery - gumy 4-5" + główki max.25-30gr. Choć przeważnie będą to gramatury 5-20gr.

Jak uda się trochę połowić w tym sezonie,napiszę coś więcej na temat tych kołowrotków.

Pozdrawiam Tomi B)

• Like 1

Witam.

Dzisiaj  dotarł do mnie młynek KastKing Kodiak 3000 (5.2 : 1) ,zakupiłem go na 10 rocznicę AliExpress

Kołowrotek jest cały z metalu, wkręcana korba, starannie wykonany, start jest  płynny, brak jakichkolwiek luzów. Przypomina konstrukcję Daiwy. Szpula z rantem Shimano.

Z opisu kołowrotek jest bardzo mocny, model 3000 do 15kg. Koło przekładni głównej  - 32mm,

W komplecie jest jeszcze pokrowiec neoprenowy i kluczyk imbusowy.

Kołowrotek wart tych pieniędzy nawet przy ówczesnej cenie.Zapłaciłem 165,85 pln.

Bardziej szczegółowo przedstawia to filmik.

https://www.youtube.com/watch?v=q0OGo_fPK5A

pzdr.

post-64945-0-52830600-1586547015_thumb.jpg

post-64945-0-07006900-1586547033_thumb.jpg

post-64945-0-55183400-1586547453_thumb.jpg

Edytowane przez Pablo54
  • Like 3

Będziesz  Pan zadowolony  . 
Mam dwa KastKing Sharky Baitfeeder III  , też z  węglowym hamulcem  , działa lux .  nie wiem jak z czasem choć na feder dużo to on się nie narobił  . 

Ale jak będzie działał jak  Tsurinoya   ( sezon na spiningu i żadnego mankamentu ) to super sprzęt  za dobrą kasę  . U mnie przegrały z nim "rodzime kołowrotki w cenie 400 pln .

Będziesz  Pan zadowolony  . 

Mam dwa KastKing Sharky Baitfeeder III  , też z  węglowym hamulcem  , działa lux .  nie wiem jak z czasem choć na feder dużo to on się nie narobił  . 

Ale jak będzie działał jak  Tsurinoya   ( sezon na spiningu i żadnego mankamentu ) to super sprzęt  za dobrą kasę  . U mnie przegrały z nim "rodzime kołowrotki w cenie 400 pln .

A ja mam trzy ,i uważam że za tą kasę to ze świecą szukać.Ale niektórzy wolą kupić tą samą konstrukcję, przemalowaną pod szumną nazwą,bo chińskie to beeee.

post-64945-0-44977500-1586549709_thumb.jpg

Edytowane przez Pablo54

A ja mam trzy ,i uważam że za tą kasę to ze świecą szukać.Ale niektórzy wolą kupić tą samą konstrukcję, przemalowaną pod szumną nazwą,bo chińskie to beeee.

Po roku łowienia tsurinoya , pomyślałem że puki działa lux i luzów brak to kupie  " coś " u nas z gwarancją no bo używam ostro . 

Kupiłem  , 400 pln . I byłem wściekły , wq , i zły że za taką kasę a sie męczę  . Kultura pracy /luzy , nagle stałem się ślepy  ,kołowrotek wprowadzał takie zakłócenia w czuciu  wędki że nie wiedziałem co robię  . 

A jeden zbiornik bez żadnej sondy poznałem , gdzie dołki  , górki , roślinność , podłoże  . Jaki byłem happy mówiąc to koledze który po tym wrzucił sondę i pokrywało sie z tym co mówiłem  , mina kumpla bezcenna . 

Po zmianie kołowrotka oślepłem .

Nie można za te pieniądze( KastKing) wymagać jakiś cudów od kołowrotka,ale jakby w Kodiaku wymienić wszystkie łożyska na jakieś dobrej firmy np. (Ezo)to nie jedną Daiwe by przetrzymał.(mocna konstrukcja)

Którą miałeś  Tsurinoye ?

Edytowane przez Pablo54

https://pl.aliexpress.com/item/32694572877.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.27425c0fDWVlNU

Z 12 kołowrotków które posiadam ten uważam za najlepszy , co nie znaczy że dało by sie lepiej , bo mogli by dłubnąć coś z większą szpulą ,  jednak zasięg przy dużej średnicy znacznie się zwiększa . 
Ale rozumiem że w takim przypadku narastają problemy techniczne . Mniejsze przełożenie to mniej zębów , żeby nie terkotały , musza być szersze , co za tym idzie dokładność wykonania znacznie wzrasta  i za razem koszt . Ale chętnie dopłacę .

• Like 1