Skocz do zawartości

Platforma Aliexpress / sprzęt wędkarski z Chin

Szymon3069

Rekomendowane odpowiedzi

Co do tego knoba też mam podobne zdanie. Ale może  się mylę :) . Ten kołowrotek  Yamato wygląda ok.

Podobnie mam obawy o knoby ,które mają piankę a bardziej o jej trwałość.

Co do cen z 11.11 a teraz. Myślę ,że na te wszystkie okazje typu 11.11 , BF i inne święta ceny są sztucznie podniesione - IMO   

Edytowane przez M a r a s

Zadne dogadywanie sie ze on dosle tylko wycofaj spor nie jest nic warte. Jak zamkniesz spor to nic nie zobaczysz zadnego towaru zamiennego. To tak jakbys pogodzil sie ze strata

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

Dziękuję kolego Zbigniewie za pomoc CHinczyk napisał ze zwróci kasę żeby dać mu dobra opine czego na pewno nie zrobię Jeszcze raz dziękuję 

Dla mnie to najlepsze knoby, łowiąc z brzegu morza, ze skał świetnie leżą w dłoni, dają pewny chwyt.

Estetyka hmm... gdy łowię nie widzę go. Po łowieniu też nie jest eksponowany w salonie [emoji6][emoji3]

Wysłane z mojego Mi Note 10 Pro przy użyciu Tapatalka

Witam.

Tak masz rację, bardzo dobrze leży w dłoni i bardzo dobrze się nim kręci.

W końcu młynek do ciężkiej roboty, masywny .

Uzupełniając wpis o ,,YOMATO" dostajemy jeszcze  podkładki i dość gruby pokrowiec z neoprenu z boczną kieszenią na korbę.

Chyba wart jest chociaż ze dwie dychy.

Chodząc u siebie po bazarkach i widzę na drewnianych rozkładanych stołach sprzęt wędkarski, kołowrotki z plastykową korbą (3000 -4000)w granicach

80 - 120pln to uważam że Lurekiler i Yomato to mistrzostwo świata jeżeli chodzi o wykonanie i cenę

Dziękuję kolego Zbigniewie za pomoc CHinczyk napisał ze zwróci kasę żeby dać mu dobra opine czego na pewno nie zrobię Jeszcze raz dziękuję 

jak kase zwróci opinie możesz dać pozytywna - co Ci szkodzi

ale trzymaj spór az Aliexpress rozsądzi spór niczego nie zamykaj ani nie klaikaj w nim

jak kasa z aliexpress pójdzie do Ciebie na konto  to spór autyomatycznie zakończy żywot

Witam.

Wczoraj doleciał do mnie przez Belgię taki młynek.

Prawdziwy pancernik( metal) jak  ,,Yamato”, waga 356g.Zaskoczyła mnie staranność wykonana.

Zero luzów w korbie, przekładni,wrzecionie –szok .Cena 226pln. 11.11.Większe luzy ma mój

,,Vaniek”, kupiłem go do  troliningu.

Szpula – model 3000- 50mm i tyle ma. Kabłąk z jednego kawałka, to mi się podoba, rolka nawijaka bez luzów, kręci się leciutko.Tylko knob ta gała ? (kręci się bezszelestnie jak śmigło na wietrze).Nie jestem zwolennikiem takich knobów.

Długo się zastanawiałem który młynek wybrać,czy Lurekiller Saltist  czy HuntHouse Saltist SW3000-SW. Wybrałem z ciekawości Yomato. Cena śmieszna, pod innym brandem będzie wart myślę? ok.,ca, 400pln u naszych sprzedawców. Jak zauważyłem  to handel na Ali kiepsko się kręci, świadczą o tym ceny które pozostały od 11.11. (kołowrotki) i ilość kupujących. https://pl.aliexpress.com/item/33033314597.html?

Czyżby to następca starego już 

Lurekiller Saltist  

... a przekładnia z czego : stali czy ryżu ???

• Like 2

... a przekładnia z czego : stali czy ryżu ???

Nie oczekuj że w młynku za 226pln będzie przekładnia za stopów metali kosmicznych. Przeglądając komentarze w necie opinie ma dobre.

Nawet jak mi wytrzyma na 1 sezon tyrania za te pieniądze, będę zadowolony, lubię zmieniać sprzęt. Nie jeden z nas przetańczył w weekend jednorazowo przy grillu więcej kasy i nie żałuje, ja też. Myślę że przekładnia jest ta sama w Lurekilerze.

To znalazłem w necie ,tak źle nie wygląda. Jaka jest Twoja opinia?  

.

post-64945-0-55128300-1607271529_thumb.jpg

Edytowane przez Pablo54

Pablo a powiedz mi czy pod rolką prowadzącą linkę jest łożysko czy jakieś rolki?. Jak jest łożysko to może sobie sprawie ( zawsze się przyda na zastępstwo ninji)

Ile 0.20ki wejdzie na rozmiar 3000?

Tak jak pisałem wcześniej, w rolce nawijaka jest standardowe łożysko 4x7x2,5mm ,rolka leciutko się kręci, bez luzów.

Dla zainteresowanych - knob.

2 x łożysko 4x7x2,5mm niezłej jakości ,Ezo to to nie jest ale nie szumi. Wydaje mi się że knob będzie pasować od Shimano.

Pojemność.

post-64945-0-40310300-1607283235_thumb.jpg

post-64945-0-37045200-1607283723_thumb.jpg

Edytowane przez Pablo54
  • Like 1

Pisałem wcześnie w tym temacie że jeżeli ktoś chce kupić na Ali młynek za ok. 20$ to niech

nie liczy na to że tam jest 14łożysk (opis sprzedawcy),mogą być 3.

Ale w granicach 40- 50$ sprzedawca może się pomylić o jedno zastępując tulejką.(oszczędność)

Pokazują to wschodni testerzy naYT.

Kołowrotki 50-80$ to na Ali  już drogie młynki (nie biorę pod uwagę znanych światowych firm) i sprzedawcy o tym wiedzą. Jeżeli Lurekiller Kodiak czy Jaguar itp. okazał by się wielką kichą to po komentarzach nikt by tego nie kupił i by zostali  z ręką w nocniku, a  przecież natrzepali tego multum.

A HuntHouse Yomato (nie mylić z Yamato) może to wschodząca gwiazda? Zobaczymy. :) 

Edytowane przez Pablo54

Mnie zastanawia tylko moc hamulca. Aż niemożliwe. 20kg? Jak ma 1/3 to już ok

No właśnie zapomniałem napisać o hamulcu.

Zbudowany jest z metalowych podkładek i z 5 tarcz węglowych, naprawdę bardzo płynny.

Na co ci taki uciąg, jakby coś się  uwiesiło to by ci kija z ręką wyrwało. Może być marketing :)

post-64945-0-38749400-1607288538_thumb.jpg

Edytowane przez Pablo54

Na suma większa szpula wielkość 6000- 10000.

Tylko nie wiem czy body nie jest to samo. Spróbuj poszukać w necie jakiś filmików.

Nie ma co skręcać na siłę bo maże coś strzelić. I tak nie wykorzystasz końcowego hamowania bo byś za dużym sumem po brzegu gonił.

Ten 3000 to nie jest duża szpula ,ale jest zgrabny i nic nie odstaje.Do trola ,dżiga, feedera jak dla mnie to malina.

Po Nowym Roku zamówię Lurekillera 4000 i porównam.

Tu jest Yomato 6000 pod innym brandem.

Model 6000 - 10000 ma dodatkowy nagwintowany trzpień gdzie trzeba zmienić w korbie  na lewą lub prawą rękę.

I ten facet to robi.

Edytowane przez Pablo54

"Nie ma co skręcać na siłę bo maże coś strzelić"

Testowałem , żeby wiedzieć na co mogę sobie pozwolić nad wodą i powiem Ci , że jeden skurczybyk wybierał mi linkę z max skręconym a ja stałem zaparty jak osioł , żeby mnie do kąpieli nie zmusił.☺ ( pomogło zatrzymanie szpuli ręką.) musiałem go zatrzymać bo płynął w korzenie.

Ogólnie z czystej ciekawości sprawdzę te ktęciołki. Wyglądają obiecująco.

Dziś dojechał do mnie lurekiller saltist 5000 + taki jakiś multik pod verta sumowego.

Mam prośbę ,czy mógłbyś zmierzyć średnicę szpuli?

Chciałbym się zorientować jaki jest rozmiar szpuli w 4000,nigdzie nie podają. Napisz jak kręci, czy ma luzy i czy pasuje ci ta gała.