Skocz do zawartości

Platforma Aliexpress / sprzęt wędkarski z Chin

Szymon3069

Rekomendowane odpowiedzi

Dolicz koszt wysylki ? A moze tylko ja go widze ?

Czyli 25-33 zl za 30 szt wg mnie. Cena ponizej 1 zl za sztuke jest w miare ok. Powyzej drogo

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

Jak była wyprzedaż, to koszt wysyłki był mniejszy, ale w tym sklepie płaciłem za przesyłkę jednego przedmiotu od reszty była odejmowana. Jeśli w Polsce znajdziesz kotwiczki z przesyłką w takiej cenie to poproszę o informację, tylko nie pisz, że Phoenix bo nie wyjdą taniej i nie są lepsze.

• Like 1

Jak była wyprzedaż, to koszt wysyłki był mniejszy, ale w tym sklepie płaciłem za przesyłkę jednego przedmiotu od reszty była odejmowana. Jeśli w Polsce znajdziesz kotwiczki z przesyłką w takiej cenie to poproszę o informację, tylko nie pisz, że Phoenix bo nie wyjdą taniej i nie są lepsze.

ale porównujemy ceny Chińskie a nie Polskie wiec  a na alli można trafic dobre kotwiczki poniżej 1 zł /szt

zmawiałem juz jakies pare razy  wszystkie z rekomendacji na forum

2 razy trafiłem  i są spoko , raz okazało sie ze Chińczyk zaczął wysyłac  szajs zamiast tego co ktos rekomendował , jakies cienkie druciaki wiec jak mam zapłacic powyzej 1 zł/szt i przyjdzie szajs a alli niechetnie teraz przyznaje full refund w takich przypadkach  to wole zapłacic taniej

• Like 1

tam to raczej ciężko coś(kotwiczkę) trafić powyżej złotówki...

Kiedyś kupiłem takie:

https://pl.aliexpress.com/item/32236939437.html?spm=a2g0o.cart.0.0.27f43c00SdE2QK&mp=1

Zwykłe druciaki, ale z powłoka (cynkową?) - dla typowych zastosowań wystarczające.  A cena śmieszna...

Edytowane przez eRKa

tam to raczej ciężko coś(kotwiczkę) trafić powyżej złotówki...

Kiedyś kupiłem takie:

https://pl.aliexpress.com/item/32236939437.html?spm=a2g0o.cart.0.0.27f43c00SdE2QK&mp=1

Zwykłe druciaki, ale z powłoka (cynkową?) - dla typowych zastosowań wystarczające.  A cena śmieszna...

Stylizowane na Ownery ;) 

Skuszony w miarę atrakcyjną ceną czyli coś około 340 zł. zakupiłem jakiś czas temu  spodniobuty z poniższego linku w rozmiarze L.

I o ile sam rozmiar ubranka powiedzmy, że pasuje po maksymalnym ściągnięciu pasków na torsie i plecach, a nawet jest dość obszerny jak na osobę bez mięśnia piwnego to odnoszę wrażenie, że skarpeta mogłaby być 5 mm. dłuższa. Co prawda nie jest obcisła, ale też luzu za dużego nie ma. Ot, jak dobrze dopasowany but. Na foto widać jak spodzień leży na człowieku o wzroście 178 cm. i wadze 78 kilogramów. Rozmiar buta na co dzień to 44,5. Moim zdaniem te spodniobuty w rozmiarze L mogą niemal na pewno kupować osoby do 185 cm. wzrostu i 90 kg. wagi, a nawet odrobinę większe. Co do wykonania to chyba jest takie jakie powinno być za te trochę ponad 300 zł. Niestety nie mam odniesienia do innych. Być może powyższe informacje pomogą komuś z Was w podjęciu decyzji o rozmiarze jaki ewentualnie zechce zakupić o ile te spodniobuty znajdą się w kręgu Waszego zainteresowania.

https://www.aliexpress.com/item/3-0ply-Wader-for-Men-Stocking-Foot-Lightweight-Chest-Fishing-Wader-Breathable-Polyester-Waterproof-Duck-Hunting/4000800991230.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.3ff65c0f0Z6Kxp

post-65395-0-32657100-1608361797_thumb.jpg       post-65395-0-82816000-1608361805_thumb.jpg

Edytowane przez Sławek Nikt
  • Like 1

A ja choć sporo rzeczy kupuje na alie to odradzam kupowanie tam spodniobutów.

Nadeszły takie czasy że nie ważne czy kupujesz spodniobuty za 300 czy za 1300 i tak jest bardzo duże prawdopodobieństwo że po kilku wypadach zaczną cieknąć.

Dlatego ja kieruje się głównie warunkami gwarancji.

Edytowane przez siatkaz
  • Like 2

Ano widzisz, ja także wyczytałem, że drogie wcale nie równa się o wiele, wiele lepsze ... Dlatego zamiast reklamować te za 1000 złotych po 2 sezonach będę co 2 sezony kupować takie po 300 ???? A tak zupełnie poważnie to chyba lepiej mieć 2 sztuki w miarę niezłych tanich gaci, aniżeli 1 drogie w reklamacji i nic na zapas.

• Like 3

No właśnie, mogą zacząć cieknąc i po pierwszym wyjściu.

Ja będę się upierał że nie warto z alie.

Te za 1300 po pierwszym wyjściu też mogą nie być za szczelne.

Czy warto kupować na ali ? Gdyby jakieś śpioszki były produkowane np. w kraju to zapewne bym je kupił tak jak i wędki z FA, ale że trzaśnięte w Chinach może nawet na tej samej linii produkcyjnej tylko z logiem jakiegoś supermarketu to nie za bardzo widzę sens płacenia 2 razy więcej na chwałę tego supermarketu (nie polskiego oczywiście) za gwarancję 2 letnią i wkładanie do tej samej skarpety nóg przez 2 lata jak co dosłownie co roku mogę mieć nowe, a że bez gwarancji ... Cóż, nie można mieć wszystkiego ;) Ale cieszę się, że mam wybór (jeszcze).

Edytowane przez Sławek Nikt
  • Like 3

Te za 1300 po pierwszym wyjściu też mogą nie być za szczelne.

Czy warto kupować na ali ? Gdyby jakieś śpioszki były produkowane np. w kraju to zapewne bym je kupił tak jak i wędki z FA, ale że trzaśnięte w Chinach może nawet na tej samej linii produkcyjnej tylko z logiem jakiegoś supermarketu to nie za bardzo widzę sens płacenia 2 razy więcej na chwałę tego supermarketu (nie polskiego oczywiście) za gwarancję 2 letnią i wkładanie do tej samej skarpety nóg przez 2 lata jak co dosłownie co roku mogę mieć nowe, a że bez gwarancji ... Cóż, nie można mieć wszystkiego ;) Ale cieszę się, że mam wybór (jeszcze).

no zgoda tylko co zrobiosz jak po pierwszym wyjściu okaże sie że te z ali sa uszkodzone ?

Edytowane przez selk

no zgoda tylko co zrobiosz jak po pierwszym wyjściu okaże sie że te z ali sa uszkodzone ?

Czysto teoretyczna sytuacja, ale oczywiście możliwa. W podanym linku jest opcja bezpłatnego zwrotu. Jak to rozwiniemy i wczytamy się, to - mamy 2 letni okres gwarancji. Oczywiście problemy pewnie by były, ale dla zdeterminowanego - myślę, że do pokonania.

Prawa ustawowe - Sprzedający musi spełniać wszelkie odnośne wymagania prawne (gwarancje, zwroty itd.), które mają zastosowanie w zależności od lokalizacji klienta. Na przykład w większości krajów UE będziesz mieć 2 letnią prawną gwarancję zgodności i 14 dni na zwrot towaru (należy jednak pamiętać, że w przypadku zwrotu klient ponosi koszty zwrotu towaru do sprzedającego).

Czysto teoretyczna sytuacja, ale oczywiście możliwa. W podanym linku jest opcja bezpłatnego zwrotu. Jak to rozwiniemy i wczytamy się, to - mamy 2 letni okres gwarancji. Oczywiście problemy pewnie by były, ale dla zdeterminowanego - myślę, że do pokonania.

Prawa ustawowe - Sprzedający musi spełniać wszelkie odnośne wymagania prawne (gwarancje, zwroty itd.), które mają zastosowanie w zależności od lokalizacji klienta. Na przykład w większości krajów UE będziesz mieć 2 letnią prawną gwarancję zgodności i 14 dni na zwrot towaru (należy jednak pamiętać, że w przypadku zwrotu klient ponosi koszty zwrotu towaru do sprzedającego).

Ciekawe jak to wygląda "w realu" taki bezpłatny zwrot.

W tym tygodniu paczkę z alii odebrałem w paczkomacie. W sumie bardziej mi się to podoba bo odbierając/wyciągając z paczkomatu potwierdzam odbiór i mam ( chyba ) większą szansę na reklamowanie w razie  niedostarczenia przesyłki. Co w przypadku PP gdzie nie potwierdzam odbioru.

Prawa ustawowe - Sprzedający musi spełniać wszelkie odnośne wymagania prawne (gwarancje, zwroty itd.), które mają zastosowanie w zależności od lokalizacji klienta. Na przykład w większości krajów UE będziesz mieć 2 letnią prawną gwarancję zgodności i 14 dni na zwrot towaru (należy jednak pamiętać, że w przypadku zwrotu klient ponosi koszty zwrotu towaru do sprzedającego).

W tym tygodniu paczkę z alii odebrałem w paczkomacie. W sumie bardziej mi się to podoba bo odbierając/wyciągając z paczkomatu potwierdzam odbiór i mam ( chyba ) większą szansę na reklamowanie w razie  niedostarczenia przesyłki. Co w przypadku PP gdzie nie potwierdzam odbioru.

Jak? A nie mam pojęcia jak. Sugeruję się tym co napisano. Kliknij w link do śpiochów, tam kliknij w tą opcję - wyjaśnienie jest. Rzeczywistość? Przypuszczam - tak - tylko przypuszczam, bo nie korzystałem, pewnie taka jak w opisie.

Moje zdanie jest następujące. Te wszystkie wątpliwości wynikają z tego, że Alii jest konkurencją dla rodzimych importerów i sprzedawców.. I dla konsumenta to jest bardzo dobrze.

Niektóre firmy są w stanie konkurować przynajmniej ograniczoną ilością asortymentu, inne nie bardzo. Nadal traktują wędkarzy jak przysłowiowe "dojne krowy" i frajerów.

Na fb byłem świadkiem - ktoś(przedstawiciel firmy) wrzuca filmik i opis, że dwa lata pracy nad woblerem i w pierwszym rzucie szczupak. Oczywiście moje krytyczne trzy grosze się tam znalazły, ale za chwilę ktoś inny wstawia fotkę identycznego woblerka z Alii. Reklama - to dźwignia handlu, ale reklamować to trza umić hahahaha

• Like 1

Jak? A nie mam pojęcia jak. Sugeruję się tym co napisano. Kliknij w link do śpiochów, tam kliknij w tą opcję - wyjaśnienie jest. Rzeczywistość? Przypuszczam - tak - tylko przypuszczam, bo nie korzystałem, pewnie taka jak w opisie.

Moje zdanie jest następujące. Te wszystkie wątpliwości wynikają z tego, że Alii jest konkurencją dla rodzimych importerów i sprzedawców.. I dla konsumenta to jest bardzo dobrze.

Niektóre firmy są w stanie konkurować przynajmniej ograniczoną ilością asortymentu, inne nie bardzo. Nadal traktują wędkarzy jak przysłowiowe "dojne krowy" i frajerów.

Na fb byłem świadkiem - ktoś(przedstawiciel firmy) wrzuca filmik i opis, że dwa lata pracy nad woblerem i w pierwszym rzucie szczupak. Oczywiście moje krytyczne trzy grosze się tam znalazły, ale za chwilę ktoś inny wstawia fotkę identycznego woblerka z Alii. Reklama - to dźwignia handlu, ale reklamować to trza umić hahahaha

Z tymi przynętami w pysku ryb. Wiarę dam tym ,którzy np. tu wstawiają swoje piękne ryby. Czyli taka osoba jak ja czy też TY lub inny user z naszego forum. Mogli jak najbardziej złowić na tą przynętę.  Ale np. w katalogach firm  czy też u innych osób handlujących tymi przynętami to już nie za bardzo.  

• Like 3

no ja co nieco słyszałem o kręceniu filmów reklamowych dla znanej firmy na D np w Szwecji na jeziorach (tzn jak sie to w praktyce odbywa)   i ile czasu kręci się np dzień na łowisku

:)

reklama dzwignią handlu

tam reklamowano te ich "domki do wynajęcia" nad przepełnionymi rybami jeziorami Szweckimi

i sprzet  firmy D oczywiście

no max co 2-3 rzuty Szczupak lub sandacz

Edytowane przez selk
  • Like 1

a co do darmowych

rzadko masz "darmowy"  na aliexpress - zwykle wtedy kiedy kupujesz z magazynów UE

w innych wypadkach odesłanie kosztuje fortune zwłaszcza rzeczy deczko większych

W tym tygodniu paczkę z alii odebrałem w paczkomacie. W sumie bardziej mi się to podoba bo odbierając/wyciągając z paczkomatu potwierdzam odbiór i mam ( chyba ) większą szansę na reklamowanie w razie niedostarczenia przesyłki. Co w przypadku PP gdzie nie potwierdzam odbioru.

W zeszłym tygodniu zwróciłem ładowarkę do aku którą błędnie zamówiłem.

Zwrot jest bardzo prosty, wysyła się poprzez paczkomat, w piątek dostałem już zwrot pieniędzy na konto.

Dodam że towar który odsyłałem był do mnie wysłany z Chin.

• Like 3

Odeslij wedke przez paczkomat

Poza tym juz tylko dopowiem ze wysylka na paczkomat nalezy do jednych z bardziej ryzykownych metod

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

Czy ja pisałem o wędce ???? napisałem o mojej wysyłce. Odbyła się metodą wskazaną przez alieexpres, po mojej stronie było tylko spakowanie paczki i wsadzenie do dowolnego paczkomatu.

Obstawiam że dla wędki alieexpres wskaże wysyłkę tym samym kanałem jakim przyszła, wysyła się na adres centrum logistycznego.

Co do ryzyka to nie bardzo wiem czym paczkomat jest bardziej ryzykowny od innych form. Od kiedy korzystam z paczkomatów obsłużyłem tak ok 1k przesyłek i tylko w jednym przypadku miałem problem, bo jakiś gamoń rozerwał kopertę i towar trafił niekompletny. Po złożeniu reklamacji przywieźli mi luzem resztę towaru.

• Like 1

Czy ja pisałem o wędce napisałem o mojej wysyłce. Odbyła się metodą wskazaną przez alieexpres, po mojej stronie było tylko spakowanie paczki i wsadzenie do dowolnego paczkomatu.

Obstawiam że dla wędki alieexpres wskaże wysyłkę tym samym kanałem jakim przyszła, wysyła się na adres centrum logistycznego.

Co do ryzyka to nie bardzo wiem czym paczkomat jest bardziej ryzykowny od innych form. Od kiedy korzystam z paczkomatów obsłużyłem tak ok 1k przesyłek i tylko w jednym przypadku miałem problem, bo jakiś gamoń rozerwał kopertę i towar trafił niekompletny. Po złożeniu reklamacji przywieźli mi luzem resztę towaru.

ryzyko takie że chinczyk ostatnio wskazuje ten sam tracking do paczkomatów dla kilku paczek a  alli nie uznaje reklamacji bo ma trakcjing ze dotarło (niekoniecznie do twojego miasta) ostatnio częste