Skocz do zawartości

Platforma Aliexpress / sprzęt wędkarski z Chin

Szymon3069

Rekomendowane odpowiedzi

żeby coś zwrócić, to najpierw musi chyba dotrzeć :D  ;)  ;)  ;)

ja tylko mówie  że paczkomaty sa słabym medium przesyłki z Chin

ale widocznei kolega ma farta ... i dobrze  jak ma

jednak ja na razie spólki  paczkomatów i Ali nie polecam - pewnei z czasem sie to zmieni

Edytowane przez selk
  • Like 1

ja tylko mówie  że paczkomaty sa słabym medium przesyłki z Chin

ale widocznei kolega ma farta ... i dobrze  jak ma

jednak ja na razie spólki  paczkomatów i Ali nie polecam - pewnei z czasem sie to zmieni

Rozumiem ,że dostarczenie paczki przez pocztę jest o wiele lepsze. 

W paczkomacie potwierdzasz po przez sam odbiór dostarczenie paczki a kurierowi z PP nigdy.  

No nie wiem u mnie kurier melduje sie pod brama z kazda paczks gdzie ma numer telefonu lub ma numer do mnie juz zapisany w telefonie

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

Kurier z DPD ,UPS i inni mają terminale u mnie kurier z PP zresztą bardzo sympatyczny ma swój prywatny telefon !! a numer telefonu widnieje  zawsze na przesyłce z ali razem z adresem.

Wiem ,że od czasu covid-a to w przesyłkach kurierskich znanych firm zaniechali potwierdzenia odbioru - tu mówimy o przesyłkach krajowych bo wiadomo że tych z ali oni nie dostarczają. 

PP nigdy nie potwierdzałem odbioru paczki z ali i to długo przed covid-em.

Wiec składając reklamację nie jesteś w stanie udowodnić PP ,że przesyłkę otrzymałeś. Z paczkomatem już tak .Zresztą przed odbiorem dostajesz sms-em info. 

Jak na razie wszystko co było zamówione z ali do mnie dotarło.  

Macie jakieś firmy oferujące wędziska o w miarę ustalonej marce? Bo przeglądam oferty, w opisach wszystko jest najlepsze i najmocniejsze, każda wędka inaczej się nazywa, choć pewnie na jeden kij przypada pięć nazw i kilka bezimiennych ofert. W przypadku noży jest kilka firm, które wyrobiły sobie jaką taką renomę i raczej poniżej pewnego poziomu nie schodzą, więc to nie jest całkiem kupowanie kota w worku.

Na konkretne porady niespecjalnie liczę bo chodzi o bat :), Azjaci mają fajną zabawę łowiąc duże ryby właśnie na bata (z doczepioną linką główną mono 100lbs  :D)  i tak kompinuję czy nie dałoby czegoś takiego na Ali znaleźć, w wersji trochę lżejszej, ale żeby kilkukilogramowe karpie można było ciągnąć siłowo. Druga wędka, która by mnie interesowała to mocny cast (linka 30lbs), dający radę rzucać od około 20g.

Przecież są nawet tyczki przystosowane konstrukcyjnie do łowienia karpi... Więc czemu nie na bata?

Wiedziałem, że widziałem już coś podobnego:

A tutaj link do wędzisk:

https://pl.aliexpress.com/item/33000619128.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.e72d4c4dhXJNq3

Edytowane przez eRKa

Przecież są nawet tyczki przystosowane konstrukcyjnie do łowienia karpi... Więc czemu nie na bata?

Wiedziałem, że widziałem już coś podobnego:

A tutaj link do wędzisk:

https://pl.aliexpress.com/item/33000619128.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.e72d4c4dhXJNq3

Przyznam ,że bardzo przemyślany ten pokrowiec .

Edytowane przez M a r a s

Dwa razy kupiłem bata z aliexpres, za każdym razem przychodził straszny lejus. Co z tego, że lekki, jak zwis miał makabryczny. No i ścianki papierowe (w końcu skądś tą masę musieli urwać). Jednego dałem w prezencie, drugiego pociąłem na inserty do rękojeści. Ja bym na Twoim miejscu poszukał na naszym rynku bata stricte do łowienia karpi. Jakiegoś Mavera, albo innej dobrej firmy.

• Like 2

Znaczy.... nie wiem czy mamy to samo na myśli, bo nad tymi umownie "do stu plnów" faktycznie nie ma co się zastanawiać, natomiast są też droższe i jak praktyka z innych dziedzin pokazuje to Chińczyk jak chce i mu się zapłaci to potrafi. Poza tym trafiają się takie ze znajomymi nazwami firm - https://pl.aliexpress.com/item/4001198351227.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.26612d9aRoWcKP&algo_pvid=f91b9502-94a6-4279-9378-d24fcab37dae&algo_expid=f91b9502-94a6-4279-9378-d24fcab37dae-7&btsid=2100bde116085848324092666e76df&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_,searchweb201603_ 

pytanie tylko jak to z tymi wędziskami jest...

Dwa razy kupiłem bata z aliexpres, za każdym razem przychodził straszny lejus. Co z tego, że lekki, jak zwis miał makabryczny. No i ścianki papierowe (w końcu skądś tą masę musieli urwać). Jednego dałem w prezencie, drugiego pociąłem na inserty do rękojeści. Ja bym na Twoim miejscu poszukał na naszym rynku bata stricte do łowienia karpi. Jakiegoś Mavera, albo innej dobrej firmy.

Amortyzacja musi być. W tyczce jest amortyzator.  W typowej karpiówce jest kołowrotek W tych wędziskach - prawie kołowe ugięcie. To chyba tylko kwestia przyzwyczajenia, do takiego bardziej sztywnego sprzętu stoi na przeszkodzie, aby to akceptować.

W coś bardziej sztywnego , też by należało amortyzator w szczytówkę wmontować.

A wytrzymałość .. przy którymś opisie była wytrzymałość żyłki podana. Chyba 2,5 kg max.

A realnie  - tu mamy dźwignię - Czyli te 2,5 kg na dłuższym ramieniu - to wielokrotnie więcej na krótszym. 

A gość na filmiku wyglądał na zmęczonego hahahahaha

Edytowane przez eRKa

Dokładnie. Łowiłem batem z gumą, to nie to, tyczka w ogóle mnie nie przekonuje. Łowię batem z żyłką 0,20, korci mnie zestaw z żyłką 0,30-0,35.

Ale chyba kupowanie odpuszczę, powalczę tym co mam, jak połamię, to kupię coś na miejscu, bo z wędziskiem to trochę jak z butami, opis opisem, ale i tak dopiero po przymierzeniu wiadomo czy to jest to o co chodzi.