Skocz do zawartości

Platforma Aliexpress / sprzęt wędkarski z Chin

Szymon3069

Rekomendowane odpowiedzi

A ja właśnie dostałem do wypełnienia komplet dokumentów z Fedexu na zamówioną wędkę. Pewnie z VATu się nie wymigam. Tyle paczek i nawet wędki kupowałem i nic. W końcu musi być pierwszy raz. Nie korzystajcie z wysyłki Fedexem, chińskie firmy może wolniejsze ale bez cła i Vatu.

• Like 1

A ja właśnie dostałem do wypełnienia komplet dokumentów z Fedexu na zamówioną wędkę. Pewnie z VATu się nie wymigam. Tyle paczek i nawet wędki kupowałem i nic. W końcu musi być pierwszy raz. Nie korzystajcie z wysyłki Fedexem, chińskie firmy może wolniejsze ale bez cła i Vatu.

Niestety potwierdzam...

Od kąd pamiętam firmy UPS, FedEx czy DHL waliły cło jak mogły. Zawsze zamawiam Chińską pocztą, najwyżej dłużej poczekam. Teraz idzie przez Świat przesyłek to jeszcze dłużej ale bez przykrych niespodzianek. Teraz duzo towaru idzie z magazynów UE, ale mało jest sprzętu wędkarskiego.

Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka

• Like 1

Od kąd pamiętam firmy UPS, FedEx czy DHL waliły cło jak mogły. Zawsze zamawiam Chińską pocztą, najwyżej dłużej poczekam. Teraz idzie przez Świat przesyłek to jeszcze dłużej ale bez przykrych niespodzianek. Teraz duzo towaru idzie z magazynów UE, ale mało jest sprzętu wędkarskiego.

To nie firmy walą podatki i cło to po pierwsze. To danina na rzecz Państwa.

Po drugie to nie cło jest problemem tylko Vat.

Po trzecie cały świat walczy z chińskimi niskimi cenami jak może. Ludzie się cieszą że tanio płacą ale do czasu.   

• Like 1

Od kąd pamiętam firmy UPS, FedEx czy DHL waliły cło jak mogły. Zawsze zamawiam Chińską pocztą, najwyżej dłużej poczekam. Teraz idzie przez Świat przesyłek to jeszcze dłużej ale bez przykrych niespodzianek.

Przez ŚP to idą tylko te tańsze paczki, droższe przedmioty zazwyczaj via Aliexpress Standard Shipping (Sinotrans -> Pocztex).

To nie firmy walą podatki i cło to po pierwsze. To danina na rzecz Państwa.

Po drugie to nie cło jest problemem tylko Vat.

Po trzecie cały świat walczy z chińskimi niskimi cenami jak może. Ludzie się cieszą że tanio płacą ale do czasu.

Mylisz się Andrzeju, ale nie o tym wątek ...

Panowie ma ktoś może namiar i podrzuci linka na sprawdzone główki z zadziorem na haku ?

Firmy nie walą cła

tylko usłuznie każą najmniejsza paczkę zgłaszaja do oclenia

Polecicie jakiś dość ciężki multik? (niski profil, do kija 45-90 g)

Jak kolega wyżej pisał:

https://pl.aliexpress.com/item/32815112746.html?spm=a2g0s.8937460.0.0.68582e0eo4e34b

ale lepiej tatule, a jak Ci za lekko, to zawsze możesz dociążyć.

Dalej warto kupować na Ali Daiwy?

Warto.

• Like 1

Jak nie Tatula 200 to Alijos. Ale różnica w cenie niewielka, ja wybrałem Tatula

50% ceny to niewielka różnica? Poza tym ten chińczyk to na papierze mocarz i jeśli go porównywac to z Lexą 300 / Tatulą 300. Ma ktoś? Chętnie bym kupił na próbę.

• Like 1

Dzięki, panowie! To teraz tylko wybrać odpowiednią Tatulę, widzę że występuje w trzech przełożeniach i np. w wersji Type HD. Ktoś wie co to za wersja?

E tam, wierzę, że znajdzie się metoda obejścia tego, podobnie jak kiedyś GearBest śmiał się z cła/VATu puszczając przesyłki via HK i potem DPD z UK (GB Priority Line).

50% ceny to niewielka różnica? Poza tym ten chińczyk to na papierze mocarz i jeśli go porównywac to z Lexą 300 / Tatulą 300. Ma ktoś? Chętnie bym kupił na próbę.

Zgadza sie ale do 100g młynek 320g [emoji848]. Ja mam sparowane z W3 Tatule 200 i po sezonie mogę powiedzieć ze dla mnie do gum zestaw idealny, do jerków trochę mniej. Jak na wiosnę będzie jakaś większą akcja na ali to wezmę tego Alijosa do wędki do 130g i zobaczymy.

• Like 2

przeciez GB jest poza unia a z GM można wysyłac i przewozoc do unii  i nadawac z krajów UE

Teraz jest, wcześniej nie była, co pozwolił sprowadzić sporo elektroniki bez żadnej obawy o VAT :) Podaję to jako przykład - wierzę w kreatywność i obejścia.

Już wcześniej powstał przecież "specjalny oddział Poczty Polskiej", który przez rok (kilkadziesiąt etatów!) pomógł oclić bodajże 8 tys przesyłek z ...ponad

10 mln i ściągnąć poniżej 1 mln PLN, z 10 tys. na jeden etat ROCZNIE.... :lol: A przesyłki AliExpress Standard Shipping i tak omijały go szerokim łukiem, Sinotrans

przywoził je w magiczny sposób do PL i wysyłał PP już z kraju Pocztexem. Przecież bez dobrego systemowego rozwiązania to się wszystko zakorkuje, a że nie będą raczej wynajmować magazynów na czas przetwarzania tego to wydaje mi się, że i tak większość przesyłek będzie przychodzić jak dawniej, dopóki nie wymyślą czegoś działającego.

Gadałem jednak kiedyś ze znajomą z Danii i ona mówiła, że tam to jakoś uszczelnili i ludzie niechętnie zamawiają.