Skocz do zawartości

Platforma Aliexpress / sprzęt wędkarski z Chin

Szymon3069

Rekomendowane odpowiedzi

Zaplac karta przez alexpres bo chyba paypall nie dziala tam . Albo odda ali albo chargeback. Najlepszy paypall jak by byl

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

I nie uzywajcie podpiecia karty przez alipay. To zamyka droge do chargeback

no to niech kolega te rodzime polskie kije wymieni które mozna kupic .. te bez udziału Chińskich czy innych zagranicznych raczek zrobione,

wytopione , zakręcone , uzbrojone w rodzime polskie przelotki (wkładki porcelana ćmielów pewnie ?  ) i uchwyty (no nie wiem Ursus ? czy jakiś inny rodzimy producent ?)

Polskie blanki się znajdą, uchwyt także. Z przelotkami nieco gorzej, ale nie muszą być chińskie, mogą być japońskie. Wszystko skręcone do kupy przez polskiego wędkoroba.

Oczywiście można tę kwestie rozkładać dalej na czynniki pierwsze i zastanawiać się, skąd pochodziło włókno węglowe, surowce do produkcji przelotek itp.

bo kolega który produkuje błystki to faktycznie polskie komponenty stosuje wyprodyukowane  w PL. a kotwice to kowal na wsi mu kuje z polskiej stali z huty katowice jeszcze lezaki ... za stodołą ma 10 ton jeszcze to na kotwice starczy

a paletki wytłacza z polskiej blachy wytopionej i  walcowanej tez w hucie katowice czy w innej ?

drut tez Polski rodzimy ..

taaaa polska produkcja

wierze ... moze jak ktoś wytapia sam to uwierze ze złomu coś ... moze .. nawet blaszki które się mienią ręczna robota sa z blachy zrobionej najczęsciej poza naszym krajem

Dyskusja dotyczyła konkretnie obrotówek.  Nie reaktorów termojądrowych, 

W ubiegłym roku ktoś pytał w dziale "kupię" o wolfram, planował robić we własnym zakresie czeburaszki wolframowe. Przy temperaturze topnienia tego metalu powyżej 3400 stopni Celsjusza :)

Czy mu się udało, nie wiem. Nie pochwalił się na forum jak dotąd.  ;)

Edytowane przez Krzysiek Rogalski

Gospodarka sie rozwija kiedy sprowadzasz surowce sprzedajesz gotowy produkt. Kolejny stopien to sprzedajesz mysl techniczna a przemysl jest poza krajem (ta teoroa jakos do konca sie nie sprawdzila). Sciagajac do Polski polprodukt i skladajac z niego gotowy produkt wspieramy w wiekszej czesci import a to nie jest zbyt zdrowe dla gospodarki jesli gotowy produkt konsumujemy wewnetrznie. Dalo by rade gdybysmy ten gotowy produkt prawie w 100% sprzedawali. Ale to idzie w konsumpcje wewnetrzna a to zle. Wiec konsumujemy to co kupimy za granica z niewielkim udzialem wlasnej gospodarki