Skocz do zawartości

Platforma Aliexpress / sprzęt wędkarski z Chin

Szymon3069

Rekomendowane odpowiedzi

Wczoraj po długiej drodze dotarła do mnie przesyłka z cykadami z aliexpress. Ma ktoś z was doświadczenie z tymi przynętami i chciałby się podzielić doświadczeniami?  Dzięki

Poszukaj szczegółowych informacji w wątkach o przynętach lub necie bo warto mieć cykady w torbie i wiedzieć jak je wykorzystać.

Na początek tylko podam podstawowe informacje: 

Zapięte bliżej "głowy" pracują delikatniej i dają mniejszą falę. Sprawdza się prowadzone w nurcie pod prąd, i tam gdzie trzeba ciągnąc szybciej bo łowisko jest płytkie lub rybom to pasuje.

Zapięte bliżej "ogona" dają mocniejszą falę a stosuje się odwrotnie do powyższego.

Jak dla mnie najlepiej sprawdza się jednostajne prowadzenie z podszarpywaniem szczytówką lub jigowanie.

Warto stosować agrafki z szerokim łukiem żeby swobodnie "cykały" bo to w końcu cykady są.

Z moich doświadczeń cykady z alli miały zazwyczaj grubą warstwę farby nie pracowały zbyt fajnie, ale może Twoje są inne. Ja zamawiałem tylko duże rozmiary specyficznie malowane do łowienia w Chorwacji i nie byłem z nich zadowolony.

Połamania i napisz opinię jak je przetestujesz.

• Like 3

Krótka recenzja niedużych szczypiec z Ali. Tną plecionkę 4x 0.06 równo, bez problemu. Mają pokrowiec i spiralny kabel połączony karabińczykiem. No i przede wszystkim mają odpowiednio wąski ząbek, który bez problemu rozpina najmniejsze kółka łącznikowe.

Let's shop together on AliExpress with new user coupons

Your 3,82 zł in coupons are here!

https://a.aliexpress.com/_uimxHj

8dcab12d714b0397ca74ea85ca6d1112.jpg39528e01288962c21e48dd16cce806f3.jpg

Wysłane z mojego POCO F1 przy użyciu Tapatalka

• Like 4

Lekki casting (210-228 cm, do 14-15 g) :

Kingdom King Pro czy Abu Garcia Pro Max?

Kingdomy mają rewelacyjne opinie (szczególnie jeśli chodzi o jakość wykonania - uchwyt z drewna egzotycznego, dobre przenoszenie brań), ale pomieszane z takimi, gdzie szczególnie lżejsza że szczytówek połamała się. Abu to nudny pewniak, mam Black Maxa i jest w porządku, wydaje się niezniszczalny.

Ktoś ma Kingdoma?

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez skrzyp

Kingdomy mają rewelacyjne opinie (szczególnie jeśli chodzi o jakość wykonania - uchwyt z drewna egzotycznego, dobre przenoszenie brań), ale pomieszane z takimi, gdzie szczególnie lżejsza że szczytówek połamała się. Abu to nudny pewniak, mam Black Maxa i jest w porządku, wydaje się niezniszczalny.

Ktoś ma Kingdoma?

Zapewne ktoś ma i jest rewelacyjny, jeśli wierzyć komentarzom.

Macie może namiar na sprawdzone, dobre kotwice w większych paczkach? Kupiłem na próbę z polecanych tutaj, spodobały się (dziękuję za linki), ale w tych sklepach, co sprawdzałem, są po 10-20 sztuk zależnie od rozmiaru.

napisz do Chińczyka tam gdzie Ci sie podobaja ile by chciał za 100 w jednej przesyłce

albo zrobi Ci oferte albo da Ci kupon na 10 paczek po 10. Robilismy tak z innymi rzeczami i zawsze szlo sie dogadac. Warunek musi byc puszczone przez aliexpress. Inaczej mozesz wtopic

Edytowane przez selk

Ktoś ma Kingdoma?

Mam Kingdoma casta ale jeszcze nie testowałem. Myślałem, że nada się na kropki i okonie ale segment 3-14 g to sztywna pała z cw startującym raczej od 6-7 g. Mocniejszego jeszcze nie używałem (z wiadomych względów).

Teton w tym niższym zakresie zjada tego kija na śniadanie...

Przestrzegam jednak przed tymi gamoniami. Robią różne sztuczki- paczki idą na inne adresy albo wysyłają zwykła pocztą mimo, że oplacileś droższą, monitorowaną przesyłkę (jak w moim przypadku). Właśnie jestem na etapie rozstrzygania sporu o te 40 dychy.

Mnie ten kijek wyniesie 130 zł. Ale gdybym miał wydać 200 to szedłbym raczej w Tetona i jakiegoś Johncoo (mam Vivida II w spinie i jest bardzo zgrabny).

Edytowane przez zeralda

Kupowanie kija na ali to totalne kupowanie kota w worku i swego rodzaju masochizm. Jest to element, który moim zdaniem, bezwzględnie trzeba pomacać. Przecież u nas za podobne pieniądze można kupić przyzwoity kijek.

Nie mam nic przeciwko kupowaniu na ali bo sam tam kupuję co nieco ale wędka ?

Kupowanie kija na ali to totalne kupowanie kota w worku i swego rodzaju masochizm. Jest to element, który moim zdaniem, bezwzględnie trzeba pomacać. Przecież u nas za podobne pieniądze można kupić przyzwoity kijek.

Nie mam nic przeciwko kupowaniu na ali bo sam tam kupuję co nieco ale wędka ?

Miałeś Tetona w łapie? Za taki kij musiałbyś wydać tutaj 500-600 zł. Nawet jeśli Ci nie będzie pasował, bez problemu pogonisz go w Polsce z 20% zyskiem. Nawet ten nieszczęsny Kingdom, który mnie wyniósł 130 zł, ma dwie szczytówki z różnymi zakresami, które choć mają zaniżone CW, spokojnie będą mi służyć za lekką szczupakówke. Takiego kija za tę kasę tutaj nie dostaniesz.

• Like 2

Po to są opinie. Czytasz i wyciągasz wnioski. Ja zawsze zaczynam od tych negatywnych. Bo są w miarę rzetelne, oczywiście na temat danego sprzętu a nie że komuś złamali w przesyłce albo nie doszła. Wędki w Pl w tym budżecie są o poziom jakościowo niżej, bo tu liczy sie zysk. Każdy ma swój rozum i na razie sam decyduje jak wyda swoje pieniądze. Ja tez bym wolał kupować w kraju ale jak mogę kupić to samo za połowę ceny ... .

Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka

Miałeś Tetona w łapie? Za taki kij musiałbyś wydać tutaj 500-600 zł. Nawet jeśli Ci nie będzie pasował, bez problemu pogonisz go w Polsce z 20% zyskiem. Nawet ten nieszczęsny Kingdom, który mnie wyniósł 130 zł, ma dwie szczytówki z różnymi zakresami, które choć mają zaniżone CW, spokojnie będą mi służyć za lekką szczupakówke. Takiego kija za tę kasę tutaj nie dostaniesz.

No faktycznie to jest zaj....ty argument. A ile miałeś tych Tetonów w łapie i jakich, że wydajesz taką opinię ? Tobie może pasują a komuś innemu nie koniecznie.

Mam w nosie kto i gdzie kupuje i jak wydaje swoje pieniądze. Ale ślepa wiara w to co ktoś napisze do mnie nie przemawia. Ja należę do tych organoleptycznych.

Zresztą widziałem i macałem parę wędek z ali i nie dał bym za to złamanego grosza. 

Edytowane przez mirkor

Ja należę do tych organoleptycznych.

Zresztą widziałem i macałem parę wędek z ali i nie dał bym za to złamanego grosza.

No to najwyraźniej źle trafiłeś, dłubanie okoni Kuyingiem Tetonem to czysty banan na twarzy. Tsurinoya Elf Ajing też fajna, x drogim osprzętem i pięknie wykończona. No ale to nie są zakupy przypadkowe tylko właśnie na bazie wypadkowej różnych rekomendacji, są to też kije dość drogie, 350-400 zł w Chinach.

• Like 1

...Tsurinoya Dexterity (cast). Jestem fanem. To ta grupa droższych ;)  W tym osprzęcie, parametrach i praktycznych walorach w relacji do ceny (choć to nie najważniejsze) nie ma właściwie konkurencji

Już myślałem, że coś dla mnie bo widzę 80g, ale po dokładnym przeczytaniu zobaczyłem że to masa kija :lol:  :lol:  :lol:  ;)

• Like 1

No to najwyraźniej źle trafiłeś, dłubanie okoni Kuyingiem Tetonem to czysty banan na twarzy. Tsurinoya Elf Ajing też fajna, x drogim osprzętem i pięknie wykończona. No ale to nie są zakupy przypadkowe tylko właśnie na bazie wypadkowej różnych rekomendacji, są to też kije dość drogie, 350-400 zł w Chinach.

A daj Pan spokój. Chłop lubi macać, niech se maca. Jeden lubi ogórki a drugi aptekarza córki... Inna sprawa, że ja oceniam kije dopiero jak rzucę kilkoma rodzajami przynęt nad wodą. Macanie w sklepie to jest jakaś wskazówka ale niestety dopiero w realu wychodzą różne kwiatki (albo ich brak).

No ale dla niektórych świadome zakupy na odległość to jakiś "rocket science"...

• Like 1

Można je aż tak mocno przeciążać?

Tak tak, śmiało. Kij jest niedoszacowany,100g lata bez specjalnego stresu. Mój najlepszy kijek do ciężkich przynęt, a żeby było ciekawiej to startuje około 30g i pięknie pracuje pod większą rybką. Wygląd ciut nie moja bajka, ale nie o to mi chodzilo.

• Like 1